5 anledningar till varför fonder är en bra sparform i höst

Av Avanza

05 sep 22

Share

Att spara i fonder kan vara både enkelt och ta minimalt med tid. Dessutom är det enkelt att spara hållbart med ett fondsparande och du kan få tillgång till bolag och marknader som kan vara svåra att exponeras mot annars. Här får du fem anledningar till att spara i fonder.

Ett månadssparande i fonder kan vara både enkelt, billigt och anpassningsbart. Därför är det också ett bra alternativ när ekonomin – både i vår omvärld och den egna – är lite stökig.

1. Låt sparandet sköta sig självt

Även om det finns investerar-fantaster där ute är det många som söker efter ett enkelt sparande som sköter sig självt så att tid kan läggas på annat. Då är ett månadssparande i fonder en bra lösning. Den enda insatsen som då krävs är i princip att starta upp sparandet. Därefter räcker det att någon gång per år ta en check av de fonder som valts för att se att de utvecklas som förväntat (viktigt inte minst om du valt en lite dyrare aktivt förvaltad fond) och att riskspridningen håller sig på ungefär den nivån du tänkt dig.

Har du bara en fond i ditt sparande, till exempel en billig global indexfond eller kanske Avanza auto, behöver du inte fundera över att vikta om sparandet årligen.

2. Anpassa enkelt efter din plånbok

Med ett månadssparande i fonder kan du höja och sänka summan som du vill spara efter vad din ekonomi behöver. En månad kanske du kan öka på månadssparandet för att i nästa dra ner på det om utgifterna skulle sticka iväg. Men tänk på att försöka upprätthålla månadssparandet varje månad för att inte komma ur den goda vanan att bygga upp din framtida ekonomiska trygghet. Här kan du läsa mer om varför det är bra att fortsätta månadsspara även en liten summa.

3. Du får en god riskspridning – även om du investerar en liten summa

Det är alltid viktigt att sprida sina risker – inte minst i de osäkra börstider vi nu befinner oss i. Genom ett fondsparande får du automatiskt en riskspridning då en fond helt enkelt är en korg bestående av minst 16 olika aktier. Väljer du en global indexfond får du dessutom ett sparande fördelat över bolag från flera olika länder (dock med en tyngdpunkt i USA eftersom det också är där vi hittar några av världens största bolag).

Väljer du dessutom att månadsspara behöver du inte heller att bry dig om börsens tillfälliga svängningar eftersom du kommer att investera både när den går upp och när den går ner. På detta sätt ökar du chanserna att ta del av börsens långsiktigt stigande trend som historiskt faktiskt har varit i snitt 7% per år.

Annons

4. Enkelt att spara hållbart

Något det senaste året med all tydlighet har visat oss är behovet av att ställa om till hållbara energikällor. Runt om i vår värld är nu viljan att investera hållbart massiv och det finns all anledning att fundera över om det egna sparandet kanske ska åka med på detta tåg. Med ett fondsparande är det relativt enkelt att spara hållbart och därmed också vara en del i den massiva omställningen till en mer hållbar värld. Här kan du läsa mer om hur du spara hållbart.

5. Ta del av nya marknader

Genom fonder kan du exponera ditt sparande mot marknader som du annars kanske inte har tillgång till. Det kan handla om särskilda länder eller regioner. Det kan också vara bolag där kursen nått astronomiska höjder. Ett sådant exempel är Warren Buffets Berkshire Hathaway där du för tillfället (30 aug 2022) får betala USD 432 831 (alltså närmare 4,6 miljoner svenska kronor) för en aktie. Men genom en fond kan du alltså ändå få en liten andel av aktien i ditt sparande.

Tips: är du nyfiken på vilka fonder som investerat i ett visst bolag? Genom att söka upp bolaget på vår plattform och skrolla ner kan du se vilka fonder som har de största innehaven .

Här kommer du igång med ditt månadssparande i fonder.

Nyfiken på vilka som är de mest populäraste fonderna hos oss? Look no further!

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Swedbank Robur Ny Teknik

  6. Handelsbanken Hållbar Energi

  7. Storebrand Global Plus
  8. TIN Ny Teknik 
  9. Storebrand USA
  10. AMF Aktiefond Global

Lycka till med ditt (fond)sparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg