Så agerade spararna i juni

Duvaktiga signaler från centralbankerna fick världens börser att lyfta i juni och Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) är i skrivande stund upp drygt 6 procent. Nu vänds världens blickar mot mot Osaka och G20-mötet, där signalerna från lördagens toppmöte mellan Donald Trump och Xi Jinping lär få stor påverkan på börserna framöver. Privatspararna verkar ha god tillförsikt och nettoköper aktier för tionde månaden i rad. De väljer dock bort de mest konjunkturberoende bolagen. Bland fondspararna märks försiktigheten i att hälften av nettosparandet går till räntefonder. Här mer om hur privatspararna agerade i juni.

Aktiespararna bunkrar bank

Månadens klart mest köpta aktier är storbankerna Swedbank och Nordea. Nära hälften av månadens nettoköp sker i dessa aktier. Privatspararna har köpt Swedbank under hela våren och antalet aktieägare har ökat med 140 procent sedan penningtvättsmisstankarna uppdagades i februari. Här är det tydligt att man försöker bottenfiska och att man anser att bolaget efter den djupa kursnedgången värderas för lågt. Osäkerheten i aktien kommer dock att vara förhöjd, fram till dess att svenska och amerikanska myndigheters utredningar av ärendet är avslutade och bötesbeloppet fastställt.

Utmärkande på köplistan är också konsumentnära och mindre konjunkturberoende bolag som Essity och Swedish Match. Vi är sent i konjunkturcykeln och även bortsett från handelskriget finns det en hel del frågetecken kring den globala ekonomin. Även stora institutionella investerare har underviktat cykliska och konjunkturkänsliga bolag, så här följer privatspararna en större trend.

Säljlistan är spretig men toppas av kosmetikaföretaget Oriflame, som är på väg att köpas ut från börsen, följt av folkaktien Telia.Telias aktiekurs har varit en närmast konstant besvikelse sedan noteringen 2000. Tillväxten är låg och hittills har de inte lyckats leverera på sina utlovade kostnadsbesparingar. Aktien har trots det lockat sparare som letar hög direktavkastning. Nu verkar dock även det tålamodet tryta och spararna lämnar aktien till förmån för bolag som de tror kommer springa snabbare framöver.

Fondspararna jagar ränta

Nära varannan fondkrona går i juni till försiktigare företagsobligationsfonder med kort löptid. Här följer privatspararna de stora globala investerarna. I den senaste investerarenkäten från amerikanska Bank of America uppger dessa att de har den största övervikten i obligationer sedan 2011.

Bland aktiefonder är det Sverigefonderna som dominerar köptoppen. Det har tidigare valts bort till förmån för fonder som placerar på andra marknader, men nu är alltså Sverigefonderna tillbaka i sparvärmen. Sverigefonderna står för över hälften av månadens totala aktiefondssparande och här märks också en tydlig prismedvetenhet hos spararna. En klar majoritet av pengarna går till billiga fonder med under 0,4 procent i avgift. I kategorin Sverige är det i princip bara småbolagsfonder som spararna är beredda att betala en högre avgift för.

Månadens säljlista domineras av teknikfonder. Teknikbolagen har gått starkt under flera års tid och många fondsparare har stora vinster i sina teknikfonder. Vinster som man valde att plocka hem delar av, efter att det i början på månaden kom information om att amerikanska myndigheter ska granska hur teknikjättar som bland andra Facebook och Google, påverkar konkurrensen på de digitala marknaderna.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg