Handelskriget: Navigera rätt i börsoron
Världens börser föll på bred front under måndagen efter att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat ytterligare under helgen. Stockholmsbörsen har i skrivande stund tappat över 2 procent och är nu ned 10 procent sedan toppen i april.
Donald Trump höjde ökade i förra veckan insatsen i handelskriget med Kina, när han meddelade att USA från och med 1 september kommer att införa ytterligare importtullar om 10 procent på kinesiska varor till ett värde om 300 miljarder dollar. Detta innebär att de amerikanska tullarna nu omfattar i princip alla varor som importeras från Kina. (Tidigare har redan importtullar på 25 procent, på varor om ca 250 miljarder dollar tullbelagts).
Kinas svar lät inte vänta på sig utan under helgen beordrade regeringen i Peking statliga företag att sluta importera amerikanska jordbruksvaror. Dessutom tappar den kinesiska valuta i värde mot dollarn och den handlas på måndagen över 7 yuan per dollar, något som inte hänt sedan finanskrisen. En valutaförsvagning som USA menar inte är en naturlig marknadsreaktion, ren valutamanipulation, utan framkallad av kinesiska myndigheter för att med hjälp av en svagare valuta dämpa effekten av de amerikanska tullarna. Trump tweetatde om det direkt på måndagsmorgonen och senare under dagen kom även ett pressmeddelande där USA formellt betecknar Kina som valutamanipulatör. Något som inte inträffat sedan 1994.
Ett långvarigt handelskrig hämmar tillväxten
De nya amerikanska tullarna är knappast något som enskilt kommer att stjälpa världens börsbolag. Däremot riskerar det osäkra läget göra att bolag lägger sina expansionsplaner på is. Man vågar inte göra de där tänkta investeringarna i en ny bättre, man väntar med att anställa, man vågar inte riktigt utöka produktionskapaciteten och så vidare. Just för att man är osäker på vad som komma skall.
Att börsen faller nu är dock en reaktion på makroekonomisk oro och har egentligen inget med bolagens nuvarande vinst och siffror att göra. Men börsen är framåtblickande och att bolag håller i handbromsen, det är något som långsiktigt får effekt på såväl global tillväxt som enskilda bolags resultat. Där är vi inte ännu men ju längre tiden går innan konflikten löses, desto större skada riskerar den att göra. Och risken är att det kommer ta tid. Någon lösning på konflikten är avlägsen och Kina är väl medvetna om att det är presidentval i USA om drygt ett år och att något fullskaligt handelskrig knappast lär gynna Trumps omvalskampanj. Att tro att Kina kommer göra några större eftergifter innan dess, ter sig således väl optimistiskt. Även försvagningen av den kinesiska valutan, bör ses som ett tecken på att regeringen i Peking inte ser några förutsättningar till att en lösning på konflikten ligger i närtid.
Hur ska man som privatsparare tänka?
Det här betyder inte att man som privatsparare ska känna sig orolig och kasta sig på säljknappen och sälja allt man äger och har. Nej, börsnedgångar som denna, de kommer. Vi har sett det förr och vi kommer att se det igen. Ett enkel metod för att påminnas om detta är att ta fram en börskurva, till exempel SIXRX och dra ut den ca 10 år i tiden. Håll sedan utkik efter 27 juni 2016- Det var första börsdagen efter Brexit-omröstningen och Stockholmsbörsen sjönk 7,8 procent. Något som på en 10-årig kursgraf knappt ens syns som ett hack på kurvan.
För att inte störas av denna typ av naturliga börshändelser är det därför bättre att checka av sitt sparande utifrån dessa fyra punkter:
-
Rätt pengar på rätt ställe
Huvudingrediensen för att inte bli stressad av en börsnedgång som den senaste veckans, det är att man har rätt pengar på rätt ställe. Det vill säga, pengarna som är placerade i aktier eller aktiefonder, är sådana som man inte ska använda på minst fem år. Med en 10, 15-årig eller ännu längre sparhorisont, då spelar verkligen inte dagens tillfälliga svängningar någon roll. Det kommer förmodligen inte ens synas som ett hack på kurvan om 10 år.
-
Se över fond-/aktievalen
Är du nöjd med bolagen/fonderna i din portfölj, är det lite som ett vaccin mot ont i magen. För planerar du att äga samma bolag om säg 10 år, spelar kursen på aktierna just idag mindre roll. Du har ju en långsiktig tro på bolaget, som knappast förändras av en tweet från Trump. Känner man sig osäker på sina aktie-/fondval eller vill man bara ha en stabilare portfölj, finns det också möjlighet att välja in bolag/fonder som tenderar att ha en lite stabilare utveckling. Alltså bolag i mindre konjunkturkänsliga branscher som historiskt haft höga utdelningar. Dit hör bland annat realtillgångar som fastigheter, skog, kraftbolag och infrastrukturinvesteringar. Placeras fondskribent Pär Ståhl har skrivit en bra artikel kring dessa, som du hittar här.
-
Fortsätt månadsspara
Som kollektiv uppvisar vi sparare ett tydligt flockbeteende på börsen. Vi köper gärna aktier när börsen stigit och grannen bytt bil och kollegorna fyller fikarummet med historier om deras lyckade aktieaffärer. När börsen faller och magont infinner sig då är det däremot inte lika kul, utan nu tröttnar vi och trycker på säljknappen. Detta leder till en vi köper efter uppgång och säljer efter nedgång. Med andra ord, köper dyrt och säljer billigt. Undvik detta genom att ha ett kontinuerligt månadssparande som du fortsätter med, oberoende Trumps twittrande och Kinas valutatrixande.
-
Ha en liten korrigeringskassa
Om du nu vill vara lite aktiv, då kan det vara ett alternativ att så ofta som möjligt ha en lite mindre summa redo att köpa mer aktier/fonder för när tillfälle ges. För historiskt, så har de bästa affärerna tenderat att göras i sämre tider. Ju mer börsen stigit desto mer av potentialen i det kortsiktiga perspektivet är ju uttömd och vice versa. En stor nedgång på börsen är förmodligen bland det bästa som kan hända för en person som äntrar börsen och börjar sitt bygge av en aktieportfölj. Men försök som sagt inte att träffa dessa bottnar, det är alldeles för lätt att tajma bort sig.
Har du gjort några förändringar i portföljen senaste veckan?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.