Paradoxen som avgör presidentvalet
Ingen lösning på handelskonflikten, en president som sannolikt ställs inför riksrätt, en paradox som kan fälla demokraterna och vilka fem stater som kommer att avgöra presidentvalet 2020. Det är några av spaningarna kapitalförvaltaren Pimco bjuder oss på i New York.
I förra veckan var jag och Nicklas på investerarresa i USA. Där besökte vi en rad olika bolag och investmentbanker och fick höra vad som står högst upp på de stora investerarnas agenda just nu. I New York besökte vi bland annat kapitalförvaltaren Pimco, en av världens största ränteförvaltare och deras chefsekonomer Libby Cantrill gav oss en mycket intressant dragning om läget i den amerikanska ekonomin och politiken.
Handelskriget med Kina fortsätter
Den dominerande frågan för världens börser senaste ett och ett halvt året har varit handelskriget mellan USA och Kina. Och kommer så vara även nästa år menar Cantrill. Ja, trots att tonläget i konflikten är det mildaste på länge tror inte Pimco på någon lösning på konflikten under 2019. Vi kommer att få leva med osäkerheten i handelsfrågan ett bra tag framöver. Det finns ett stort stöd för tullarna hos amerikanska befolkningen och sprickan mellan USA och Kina handlar om så mycket mer än bara handel. Sprickan har dessutom bara blivit djupare ju längre handelskonflikten pågått. Amerikanarnas syn på Kina är på de lägsta nivåerna på decennier och 60 procent av har en unfavourable opinion av Kina idag, jämfört med 50 procent vid årsskiftet.
Den negativa synen återfinns hos såväl republikaner som demokrater och det finns inget som talar för att tullarna kommer att dras tillbaka om det blir en demokratisk president efter nästa års val. För även om demokraterna ogillar Trumps taktik, så är de överens med republikanerna om att man måste agera mot Kina. Visst kan själva taktiken ändras och mer fokus läggas på andra frågor så som krav på mänskliga rättigheter o.s.v., men kärnan är ändå densamma.
Pimcos slutsats är alltså att handelsoron kommer att bestå och att vi får räkna med att diverse utspel från båda hållen kan få marknaden att skaka till även framöver. Tillfällen som brukar innebära bra köptillfällen för den som är på alerten och har lite torrt krut redo.
Något som Pimco däremot menar inte kommer påverka börsen i någon högre utsträckning är utredningen som kan leda till att Trump ställs inför riksrätt. Inte heller Brexit-frågan finns på investerarnas agenda efter att risken för en hård brexit nu är borta.
Trump allt närmare riksrätt men ingen bryr sig
Senatens talman Nancy Pelosi har startat en utredning som kan mynna ut i att Trump ställs in för riksrätt och fälls han skulle han då tvingas lämna presidentposten. Att Trump ställs inför riksrätt är relativt troligt enligt Pimco, men däremot kommer han med all sannolikhet inte att fällas. Ribban för att fällas är mycket hög och ingen president har tidigare fällts (Nixon skulle ha blivit fälld med han avgick innan det). Först krävs det en majoritet i representanthuset och sen att två tredjedelar i senaten röstar för fällning. Som kompositionen i senaten ser ut nu är det dock extremt låg sannolikhet att så blir fallet och därför bryr sig knappt marknaden om utredningen och kommer inte heller att göra det om inte något extremt kommer fram som gör att sannolikheten för en fällning ökar drastiskt.
The Primary Paradox riskerar fälla demokraterna
Nästa år är det presidentval i USA och att vem som blir vald har stor betydelse för världens marknader. Generellt kan man säga att marknaden sannolikt kommer att uppskatta om Trump blir omvald, medan en av de mer vänsterorienterade demokratiska kandidaterna skulle tas emot negativt. Vem av demokraternas kandidater som blir Trumps utmanare är dock oklart och kommer så vara i flera månader framöver. Kanske till och med till slutet av maj, början av juni nästa år.
En farhåga som spridit sig hos många demokrater i Washington är att de demokratiska kandidaterna, för att ha en chans i primärvalet, måste gå långt till vänster. Så långt att de i ett eventuellt presidentval, kommer att ha mycket svårt att med bibehållen kredibilitet positionera sig mer i mitten, där majoritet av väljarna befinner sig. Denna paradox, att man måste ställa sig tydligt till vänster i primärvalen ökar risken att någon av de tydliga vänsteralternativen Bernie Sanders eller Elisabeth Warren väljs. Kandidater som i de flesta bedömares ögon är alldeles för långt ut på vänsterkanten för att de ska ha någon reell chans mot Trump i ett presidentval.
Libby Cantrill poängterar dock att vi är i ett mycket tidigt skede och att den som lett opinionsmätningarna i det här skedet sällan varit den som blivit den slutgiltiga kandidaten. Pimco vill därför ha mer klarhet innan de gör några större portföljförändringar baserat på valet. Ett viktigt datum att hålla koll på vad gäller demokraternas primärval är 3 mars, Super-Tuesday, då 37 procent av de demokratiska delegaterna röstar.
Staterna som avgör presidentvalet
Vad gäller själva presidentvalet uppmanar hon oss att hålla koll på opinionsmätningarna och arbetslöshetssiffrorna i staterna Wisconsin, Michigan, Ohio, Pennsylvania och Florida. Det är staterna som avgjorde 2016 års val och kommer även att vara de som avgör presidentvalet 2020 enligt Cantrill.
Kommer du att följa amerikanska valet med intresse?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.