Bör jag förändra mitt sparande till följd av coronakrisen?
Coronapandemin slår hårt mot världens och Sveriges ekonomi och även mot enskilda människors privatekonomi. Antalet varsel om uppsägning har redan börjat komma och är fler än vid finanskrisen och tiotusentals människor har blivit permitterade. Förhoppningen är såklart att detta för de allra flesta inte ska övergå till arbetslöshet, men prognosens är ändå att svensk arbetslöshet kommer stiga från 7 till 9 procent, vilket innebär 100 000 fler arbetslösa. Så visst är situationen betydligt mer osäker än vanligt för många människor. Hur ska man då tänka med sitt sparande? Bör man lägga om det på något sätt och ska man sluta amortera nu när amorteringskravet är tillfälligt slopat?
Många kommer spara mer
Hur man ska tänka med lönen beror självklart på vilken arbetssituation man befinner sig i. Jobbar du i en bransch där risken för permitteringar/varsel är hög, bör du ta tillfället i akt och se över vilka marginaler du har och även spara lite extra om du kan. Det handlar om att skapa dig en så bra ekonomisk flytväst som möjligt. Och även om du inte direkt påverkas av coronakrisen skadar det inte att ta tillfället i akt att ge din ekonomi lite extra uppmärksamhet. Om inte annat har vi alla blivit påminda om att vår vardag inte är något vi ska ta för givet.
Oavsett ekonomiska situation kommer sannolikt majoriteten av oss vara mer sparsamma än vanlig kommande veckor. Vi kan knappast boka sommarens semesterresa och vi håller oss i princip bara hemma. Visst kan e-handel väga upp en del, men faktum kvarstår; det behövs helt enkelt inte speciellt mycket nya kläder för att vara representativ på hemmakontoret. Vi ska dock inte glömma att vi nu mer än någonsin har möjlighet att stödja vårt lokala butik, café, restaurang och liknande. Men självklart bara om privatekonomin tillåter.
Men kanske inte på samma sätt som vanligt
Månadsspara bör man alltid göra och är du långsiktig bör du fortsätta med ditt sparande i breda fonder/aktier. Att sluta bara för att börsen fallit kraftigt är en rent ut sagt dålig strategi, eftersom du då enbart tenderar att köpa när börsen står högt, men sälja när den står lågt. Det kommer inte göra dig rik.
Samtidigt ska man vara ödmjuk inför att arbetssituationen för många människor har förändrats på bara ett par veckor och tillhör du denna grupp, då bör du framför allt fylla på ditt buffertsparande. Samma sak gäller om du befarar att din jobbsituation kan komma att förändrats om detta blir mer långvarigt. Att då skicka in pengar som du snart kan behöva på börsen, kan bli väldigt fel.
Om jag saknar ordentlig buffert?
Då får du vända på varje sten och gå igenom både dina fasta och dina löpande kostnader. Här får du vara relativt skoningslös och skära ned på allt som är nice to have snarare än need to have. Det kan handla om att byta till ett billigare el-avtal, säga upp abonnemang som netflix och spotify, skära ned på all form av utemat och så vidare. Det kanske låter hårt men en ordentlig buffert måste komma först. Det är vår privatekonomiska flytväst.
Ska jag sluta amortera?
Finansinspektionen har nu gått ut med att de rekommenderar bankerna att ge undantag från amorteringskravet från och med 17 april till och med juni 2021. Ett bra besked för dig som har en osäker jobbsituation och/eller för dig som är tveksam på om du har en tillräcklig buffert. För dig kan det vara vettigt att göra ett uppehåll i amorteringen och istället låta dessa pengar gå till sparkontot. Men om din inkomst inte påverkas av coronakrisen och du har en buffert, då ser jag ingen anledning till att sluta amortera. Att amortera är bra. Du betalar av på din skuld och sänker risken i ekonomin.
2 tips till dig som snabbt måste få ned dina utgifter
- Använd dig av Konsumentverkets budgetkalkyl för att överblick över vilka kostnader du har och vad som är en rimlig summa för ett hushåll att spendera på olika utgiftsposter en vanlig månad,
- Använd dig av jämförelsetjänster som Compricer för att se över om du kan sänka dina utgifter vad gäller t.ex. boräntor, el-avtal, bilförsäkring m.m.
Vilka är dina tips för att snabbt få ner utgifterna?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.