Spara till barn – så kommer du igång
Att spara till sina barn möjliggör ett extra lager av trygghet – en ekonomisk trygghet. Kanske vill du ge ditt barn en klumpsumma när vuxenlivet börjar? Eller så vill du hjälpa till att stötta där det behövs, med körkort, utlandsstudier eller boende? Eller säkra barnets tillvaro om något skulle hända med er som föräldrar? Oavsett syfte är månadssparande till barn en bra idé, och dessutom ett långsiktigt sparande som har bra möjlighet att växa på börsen.
När ska man börja spara till barn?
Som med allt annat sparande så är förr bättre än senare och desto tidigare du börjar ju mindre behöver du spara för att få samma slutsumma. Det är tack vare ränta-på-ränta-effekten.
För att maximera ränta-på-ränta-effekten är det alltså bäst att börja med sparandet redan barnets första år. Men med det sagt, om den bästa dagen att börja var igår, så är den näst bästa dagen idag. Kontentan är – bara för det är bäst att börja när barnet är litet är det inte försent senare i barnets liv.
Hur mycket ska man spara till barn?
Hur mycket man bör spara beror såklart i första hand på vilka ekonomiska förutsättningar familjen har att spara. Givetvis är det viktigaste att barnet har mat på bordet och kläder efter behov – men det man ska komma ihåg är att även små summor i barnsparandet kan växa till stora summor över tid.
Att spara några hundralappar varje månad kan bli en finfin summa – sparar man 300 kronor i månaden på börsen i 18 år har möjlighet att bli 130 000 kronor, där 62 000 kronor är från avkastning* – mer än dubbelt så mycket som om de hade sparats på sparkonto.
Bland våra kunder så är sparandet till barn i snitt cirka 800 kronor i månaden. Det är ett relativt högt sparande som kan bli ordentligt stora summor över tid. Om vi utgår ifrån att sparandet startar barnets första år och man fortsätter spara på börsen varje månad fram tills barnet blir 18 år så kan 800 kronor bli hela 340 000 kronor varav 170 000 kronor kommer från avkastning*.
*Exemplet antar en genomsnittlig avkastning på 7 procent per år som är ungefär motsvararande vad börsen har stigit historiskt. Historik avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning. Exemplet inkluderar inte skatter och eventuella avgifter.
Testa dig fram med vår sparkalkylator hur mycket olika summor kan bli!
Vilket konto är bäst för barnspar?
Det finns ett par olika sätt att spara till barnen om syftet är ett långsiktigt sparande som med fördel bör investeras. Dels måste ni ta ställning till om ni vill spara till barnet i barnets namn eller i eget namn, dels måste ni bestämma kontoform.
Spara i eget namn
Det vanligaste sättet att spara till barn via oss är på ett konto som heter Kapitalförsäkring Barn. Det är ett sparande som är i föräldern namn (eller annan närstående som vill spara till barn) men där man kan sätta ett eller flera barn som förmånstagare. På så sätt kan man som förälder bestämma när barnet ska få ta del av sparandet – om det är vid 18 år, 20 år, 25 år eller kanske ännu senare. Men skulle något hända med föräldern, t.ex dödsfall så tillfaller pengarna förmånstagaren.
Spara i barnets namn
Det vanligaste sättet att spara om det är i barnets eget namn är på ett investeringssparkonto (ISK). Fram till att barnet fyller 18 år är det målsman som förvaltar och bestämmer över kontot. Men, när barnet fyller 18 år så tillfaller kontot och hela summan den nyblivna 18-åringen. Detta går inte att förhindra så om man väljer att spara i barnets namn bör ni vara helt säkra på att 18-åringen kan ta hand om pengarna.
Sparkonto
Om sparandet till barnet är avsett för kortsiktigt sparande som därför inte bör investeras så går det såklart också bra att öppna ett vanligt sparkonto med ränta för barnsparandet – i barnets namn som då får tillgång vid 18-årsdagen eller i eget namn. Eller både och!
En kombination funkar utmärkt
Om man frågar mig så skulle jag tipsa om att försöka få till en kombination. Det är självklart inget måste men jag tror det kan vara bra för barnet. Säg att du sparar en majoritet av barnets sparande i en Kapitalförsäkring medan en mindre del sparas på ett Investeringssparkonto i barnets namn – på så sätt har du kontroll över när barnet ska få tillgång till den stora summan men på barnets konto har hen möjlighet att själv följa och lära sig investeringsutvecklingen under tonåren och får möjlighet att ta över det på 18-årsdagen.
Läs mer om kontoformerna och jämför här.
Spara eller investera?
Det som avgör om du ska spara eller investera barnsparandet är hur länge du tänkt spara pengarna.
Om sparandet till barnet är kortsiktigt, alltså att pengarna definitivt ska användas inom 3-4 år, då bör pengarna inte investeras utan istället sparas på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt. Det kan till exempel vara om pengarna ska användas för att täcka sommarläger, vinterkläder eller liknande.
Om sparandet är menat för lång sikt, alltså att pengarna ska sparas i minst 3-5 år men gärna ännu längre, så kan det vara en bra idé att investera pengarna på börsen i aktier eller fonder för att ge pengarna möjlighet att växa. Till exempel om pengarna är menat för trygghet eller hjälp när barnet blir vuxet.
Så investerar du barnsparandet
Många tror att man måste vara expert på aktier för att investera ett sparande. Det stämmer inte. Det går minst lika bra att investera i aktiefonder och på så sätt få samma möjlighet till avkastning som att själv bygga en aktieportfölj. Det är faktiskt så bra att våra kunder som investerar i fonder generellt får högre avkastning än de som bara investerar i aktier. Självklart går det jättebra med en kombination av de båda också men generellt kan man säga att aktier kräver mer intresse och tid.
Sätt upp ett månadssparande
Så när du har bestämt summa till barnsparandet, landat i om du vill spara i ditt eller barnets namn och öppnat önskat konto så är det dags att sätta upp själva sparandet.
Det bästa är att sätta upp ett månadssparande i fonder som går via autogiro på ett bestämt datum i månaden, t.ex när barnbidraget kommer. Med ett automatiskt månadssparande blir sparandet alltid av och du sprider risken genom att spara oavsett om börsen har gått upp eller ner. En bra vana, helt enkelt.
Du sätter enkelt upp ett månadssparande här (klick!) och via appen går du till Meny -> mina månadssparande -> sätt upp nytt månadssparande.
Välja fonder till barnsparandet
Vi har mer än 1 300 fonder på vår plattform och jag kan garantera att det finns något för alla. Ta hjälp av våra fondverktyg för att hitta rätt bland valen.
- Avanza Auto – för dig som vill att allt går på automatik
Med våra fonder Avanza Auto så väljer du bara vilken summa du vill investera, vilken tidshorisont du har och vilken risknivå du vill ha, och sen löser allt sig själv. Sätt upp en gång och glöm bort medan du gör annat. Läs mer här.
- Fondlistan – för dig som vill välja själv
I vår fondlista hittar du alla våra fonder. Här kan du enkelt sortera på mest ägda fonder, lägst fondavgift, rating, hållbarhetsbetyg, regioner och egentligen allt som du tycker är viktigt. Kanske upptäcker du någon ny favorit?
Nu till hur du ska tänka när du bygger en fondportfölj. Vill du göra det superenkelt så välj 2-4 olika indexfonder, t.ex en bred och billig globalfond, en Sverigefond, en Europfond och en tillväxtmarknadsfond. Tänk att den globala och den svenska fonden gärna får ta störst plats och kanske vara 40-80 procent av sparandet.
När du har valt ett gäng indexfonder så kan man, om man vill, spetsa till portföljen med 1-4 stycken branch- eller temafonder. Det kan till exempel vara en teknikfond, en fastighetsfond, en impactfond eller vad man nu vill ha. Branschspecifika fonder är ofta förknippade med högre risk då hela fonden kan tappa i värde om det är så att en specifik bransch får sig en törn i en period. Men de kan också ge betydligt högre avkastning än index i perioder. Därför kan det vara bra att låta dessa bestå av en mindre del av fondportföljen.
Så tänk att 2-4 indexfonder ska ta upp mellan 60-100 procent av ditt fondsparande och sedan kan 1-4 bransch- eller temafonder bestå av 0-40 procent av fondportföljen, lite beroende på hur mycket risk du är villig att ta och hur aktiv du vill vara. Indexfonder kan man låta tuffa på år efter år, branschfonder bör man se över med några års mellanrum så de har presterat bra.
I detta blogginlägg kan du dyka djupare i hur man bäst sätter upp en fondportfölj.
Topp 10 mest populära fonderna för barnsparande
- Avanza Zero – svensk indexfond
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag – svensk branschfond
- Avanza Global – global indexfond
- Länsförsäkringar Global Indexnära – global indexnära fond
- Avanza Auto 6 – global aktivt förvaltad specialfond
- AMF Aktiefond Global – global aktivt förvaltad fond
- AMF Räntefond Lång – svensk långräntefond
- Storebrand Global Plus A SEK – global aktivt förvaltad fond
- Avanza Auto 5 – global aktivt förvaltad specialfond
- Swedbank Robur Technology A – global/nordamerikansk branschfond
Per 2024-07-08. Sett till antal ägare. Avser sparande via Kapitalförsäkring Barn.
Topp 10 mest populära aktierna för barnsparande
- Investor B
- Volvo B
- Latour B
- Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B
- Investor A
- Kinnevik B
- Nibe Industrier
- Hennes & Mauritz B
- Swedbank A
- Industrivärden C
Per 2024-07-08. Sett till antal ägare. Avser sparande via Kapitalförsäkring Barn.
Tips: väck sparintresset hos barnen med aktier!
Att så ett frö kring pengar och sparande i unga år är en gåva som fortsätter ge. Ett tips är därför att försöka involvera barnet i investeringarna. Prata om hur världen är börsnoterad och att det finns en möjlighet att äga barnets favoritbolag genom aktier och på så sätt eventuellt gynnas av intressen. Kanske älskar ditt barn smink och tycker det är kul att investera i Lyko? Eller så är musik ett intresse och man kan då kika närmare på Spotify? Det kanske finns en förkärlek för spel som gör att Roblox är intressant? Eller så älskar barnet bilar och tycker det är kul med Tesla, Volvo Car eller Ferrari. Det finns verkligen något för alla!
Stort lycka till med barnsparandet – det är en gåva de verkligen lär tacka dig för!
/Felicia Schön, Privatekonom
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.