Vad betyder internationella kvinnodagen för mig och för samhällets pensioner?

Av Avanza

08 mar 22

Share

Idag är det internationella kvinnodagen, 8 mars, och det är en dag jag alltid vill uppmärksamma lite extra varje år. I år har denna dag en annan betydelse för mig och jag uppmärksammar ämnet på ett nytt sätt, genom att skriva det här inlägget. Jag ger en tanke idag till alla starka kvinnor och till de som har format mig till att bli den jag är, men en extra tanke går idag till min mormor som inte är med oss längre.

Min mormor har varit en förebild för mig när det kommer till jämställdhet. Hon älskade att skriva om viktiga samhällsfrågor och utbildade sig därför till journalist. Under sina aktiva år på 60–70-talet drev hon frågor om jämställdhet och utbyggnaden av daghemmen genom sina artiklar i Dagbladet Nya Samhället och hade ett stort engagemang i politiken.

Skrivandet har gått i arv för här sitter jag idag flera år senare med viljan att förmedla samma budskap. Jag har fått höra från familj och vänner hur hon har inspirerat kvinnor i sin omgivning till att utbilda sig, jobba och tjäna egna pengar för att inte försörjas av någon annan. Min mormor varit tydlig med mig om vikten att bygga upp mitt eget sparande och äga mitt eget boende.

Annons

Det är grundstenar i mina värderingar som jag försöker förmedla vidare till mina vänner som är i startgroparna för att bygga upp en ekonomisk trygghet och möjligtvis köpa sin första bostad. Det är mitt mål med mina blogginlägg, att jag ska kunna inspirera och påverka fler kvinnor att ta kontroll över sitt sparande, och speciellt ge en extra knuff för kvinnor att få koll på sin pension.

Har pensionerna blivit jämställda sedan 60-talet?

Det kan ha hänt mycket i samhället sedan 60-talet, men pensionerna och lönerna är fortfarande inte jämställda mellan män och kvinnor. Pension är mitt specialistområde och därför tycker jag det är intressant att jämföra skillnaderna. Det som grundar pensionen är hur mycket man tjänar under sina verksamma år.

Eftersom lönerna inte är jämställda och kvinnor får lägre betalt leder det till lägre pension. Arbetslivet för kvinnor har förändrats sedan min mormor arbetade, på den tiden jobbade de flesta kvinnor deltid och sen dess har kurvan med kvinnor som arbetar heltid gått uppåt. Trots att fler kvinnor arbetar heltid idag är det fortfarande skillnader i allmänna pensionssystemet mellan män och kvinnor.

Kvinnors pension är 20% (2021) lägre än männens och denna skillnad brukar benämnas som pensionsgapet, vilket du kan läsa mer om här. Varför ser det fortfarande ut så här år 2022?

Vad kan du göra för att minska gapet?

Med tanke på att kvinnor tjänar mindre, och därmed får ut lägre pension, är det är extra viktigt för oss att se över vår pension och för hur vi med små medel kan påverka den. Pensionsgapet är inget vi kan förändra över en natt och är en samhällsfråga som styrs på högre nivå, men det finns små knep vi kan göra för att jämna ut skillnaderna:

  1. Starta ett eget privat pensionssparande tidigt. Här har min kollega Moa skrivit fem enkla tips för att få en bättre pension oavsett ålder. 
  2. Se över avgifterna på dina tjänstepensioner. Testa även vår nya flyttjänst av tjänstepension – Pensionsjakten och se hur mycket du kan spara på att flytta. 
  3. Föra över framtida premiepensionsrätter: Möjligheten finns att man kan överföra PPM-rätter till sin partner för att få lite bättre pension trots lägre inkomst. Du kan själv välja hur länge det ska gälla och gör det via Pensionsmyndigheten.

Hur kan vi inspirera varandra?

Frågeställningar om varför det ser ut som det gör och om pensionerna kan bli mer jämställda i framtiden är svåra att svara på. Jag hoppas att vi kvinnor kan hjälpa varandra och inspirera till ett tryggt sparande för pensionen, och se det som ett roligt sparande! Jag försöker lyfta frågan hos mina vänner på middagar och bland kollegor på jobbet.

Det är riktigt roligt när en kompis berättar att de blivit kund hos oss och börjat månadsspara till sin pension med hjälp av våra tjänster. Bara jag når fram till en vet jag att det kommer ge ringar på vattnet och jag hoppas de tackar sig själva när de går i pension att de började spara tidigt.

Detta inlägg tillägnar jag till dig mormor. Du är inte med oss längre men dina värderingar lever vidare med mig och jag ska föra dem vidare till mina barn och barnbarn, så som du har gjort för mig.

/Sofie, pensionsnörd

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg