Köpa bostad nu eller vänta? Så kan du tänka
Att vi befinner oss i en tid med stigande räntor har nog ingen missat. Men hur ska man egentligen tänka om bostadsmarknaden just nu? Är det läge att avvakta bostadsköpet (om man kan)? Här går vi igenom hur man kan tänka.
Stigande bolåneräntor
Inflationen är på den högsta nivån på flera decennier. Svenska Riksbanken har höjt sin styrränta som för första gången sedan 2014 befinner sig ovanför noll-sträcket. I USA har amerikanska centralbanken FED, som ju i mångt och mycket faktiskt är viktigare för svenska bolåneräntor än Riksbanken, redan gjort flera höjningar och signalerar ytterligare höjningar under året.
De svenska bolåneräntorna tickar nu uppåt och det talas allt mer om att bostadspriserna börjat sjunka. Men är det en dramatisk nedgång vi kommer att få se? Och kommer bostadspriserna inte att hämta sig igen?
Annons
Kommer priserna på bostäderna att gå ner när räntorna stiger?
Det är så klart svårt att ge ett enkelt och rakt svar på dessa frågor – ingen kan veta med bestämdhet. Istället får vi titta tillbaka på hur utvecklingen sett ut historiskt för att möjligen kunna säga något om vad som skulle kunna ske i framtiden.
Sedan 1986 har fastighetspriserna stigit med 450% (rensat för inflation) enligt Ekonomifakta. Det har under denna period funnits nedgångar, inte minst under fastighetskrisen i början av 90-talet då det tog nästan tio år för fastighetspriserna att återhämta sig.
Men här är det viktigt att komma ihåg att fastighetskrisen hade många orsaker. Under åren fram till 1990-talet genomgick Sverige flera stora reformer där finansmarknaderna öppnades upp, nybyggnation var kraftig och vissa skattesubventioner genomfördes. Detta kom att skapa obalanser som briserade i en bank- fastighets- och finanskris under 1990-talet.
Därefter har vi sett en rejäl skjuts i bostadspriserna vilket, på senare år, bland annat berott på mycket låga räntor. Men det kan inte förklara hela prisuppgången utan vi hushåll har också haft mer pengar i plånboken samtidigt som det inte byggts tillräckligt med nya bostäder.
En låg bolåneränta kan alltså inte ensam förklara de stigande bostadspriserna. Sannolikt kommer därför inte heller en högre bolåneränta ensam leda till ett större fall i bostadspriserna.
Ska jag vänta med att köpa en bostad?
Att köpa en bostad är, för de flesta av oss, den största affären vi gör i livet. Inte bara rent ekonomiskt utan också känslomässigt. Även om vi de senaste åren sett rejäla prisökningar på bostäder är det andra faktorer än rent ekonomiska som ofta får oss att se oss om efter ett nytt ställe att bo på. Till exempel när familjen växer och det behövs fler rum. Eller för den delen, det behövs färre rum för att barnen flyttar ut. Många sökte sig till större boenden under pandemin för att möjliggöra distansjobb. Andra söker bostad för att ge sina barn en bättre skola.
Oavsett skäl behöver vi bo någonstans och det är därför svårt för de allra flesta av oss att välja läge på bostadsmarknaden. Känner du dig orolig inför ett kommande bostadsköp finns det några punkter du kanske kan ta med dig:
- Bostadspriserna har en historiskt stigande trend. Vi tenderar att äga våra bostäder under flera år och risken för att det ska ske en kraftig nedgång i priser minskar ju längre du bor i din bostad.
- När vi byter bostad gör vi det ofta i samma marknad. Det innebär att även om du säljer din bostad till ett lägre pris kommer du sannolikt också att köpa din nästa bostad till ett lägre pris.
Lite lästips kring bolån
Här kan du läsa om hur man kan tänka kring att binda sin bolåneränta.
Här kan du läsa om hur man kan tänka om amortering i tider av hög inflation.
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.