8 tips för att maxa din ekonomi i höst

Av Felicia Schön

19 aug 24

Share

När sommarens semesterdagar övergår till vardag är det ett perfekt tillfälle att se över sin ekonomi. Personligen ser jag till att se över de här 8 punkterna varje höst och varje vår. Skönt att få koll och ta tag i saker för känna en ekonomisk trygghet när vardagen kommit igång igen! 

1. Få koll på (och betala) sommarens utgifter

First things first – få koll på sommaren. Ta en stund och gör en översiktlig summering av vad semestern har kostat dig. Det kan hjälpa dig för nästa års semesterplanering.

Har du kanske betalat med kreditkort eller tagit något på faktura? Se till att allt är betalt så du slipper betala dyra räntor eller avgifter.


2. Fyll på bufferten (och se till så den får en schysst ränta)

Det är inte ovanligt att semestern blir dyrare än vad man först planerat eller vad man hade sparat ihop. Då är det lätt att nalla från sparkontot och vissa har kanske använt pengar från bufferten.

Eftersom bufferten är till för oförutsedda kostnader och viktig för den ekonomiska tryggheten är det smart att fylla på den i första hand. Här kan du läsa mer om hur du mycket du behöver i buffert.

Just nu kan man få bra räntor på sitt sparkonto, så glöm inte ta vara på det. Här kan du se vad vi erbjuder på våra sparkonton just nu. Don’t settle for less.

3. Jaga bättre bolåneränta och spara tusenlappar

Bolåneräntor är för många en av de största kostnadsposterna varje månad – därför bör de läggas mest energi på att få den så låg som möjligt!

I höst kommer vi med stor sannolikhet få en rad med sänkta räntor och det ger ett utmärkt tillfälle för dig som är bolånekund att pressa räntan på ditt bolån. Med stora ränteförändringar kommer det bli stor rörlighet bland bolånekunder, det gör att banker är extra måna om att både locka nya och behålla befintliga kunder. Utynttja det! Var om dig och kring dig, jämför räntor för att se vad du minst kan förvänta dig (kolla på snitträntor), kräv lika mycket sänkning som Riksbanken sänker styrräntan och be om amorteringsunderlag om du inte får en ränta du är nöjd med. Och såklart – våga byta bank om din nuvarande inte ger dig en schysst och låg ränta.

Testa vår jämförelsetjänst och se om du kan få bättre ränta hos oss. Och här kan du se vilka räntor vi erbjuder just nu via våra Bolån+. Om du är Private Banking-kund kan du se våra lägsta räntor här.

4. Är du ny på börsen? Kom igång i höst!

Har du inte kommit igång med att investera i fonder eller aktier än? Det är aldrig för sent – men du kommer ångra att du inte startade tidigare.

För många nybörjare är det lättast att börja med fonder som är smidigt och ger en bra riskspridning direkt, t.ex genom en bred och billig globalfond. Vill du istället ha en helt automatisk fond som sköter sig själv är Avanza Auto ett superbra alternativ.

Här kan du läsa ett inlägg om hur du kommer igång med 5 enkla steg.

5. Skapa ditt livs bästa vana med ett månadssparande

Visste du att de som månadssparar hos oss får högre avkastning* än de som inte gör det? Det beror sannolikt på att det ger en bra riskspridning att månadsspara eftersom du pytsar in pengar regelbundet, i ur och skur – alltså när börsen är både låg och hög och allt där mellan. Då undviker du också att försöka tajma marknaden och det jobbiga beslutet kring när du ska köpa.

Hos oss kan du starta ett automatiskt månadssparande (autogiro) antingen i fonder eller direkt in på ditt konto.

*mätperiod är senaste 12 månaderna per 2024-08-18. 

6. Gör sparandet roligare med ett sparmål

Det ÄR roligare att spara om man sätter upp ett sparmål! Så många som 71 % av våra sparmålskunder säger att de är mer motiverade att spara med sparmål och nästan varannan upplever att de sparar mer med sparmål.

Du kan välja om du vill spara till ditt helt egna sparmål eller starta ett gemensamt sparmål med någon annan med Spara tillsammans. Verkligen en av mina favoritfunktioner!

7. Ta ditt sparande till nästa nivå med portföljanalysen

Du kanske redan är en trogen sparare men ändå är sugen på att ta ett ordentligt omtag inför hösten? Ta det till nästa nivå liksom.

Här kan portföljanalysen vara din nya bästa vän. Hur ser din riskspridning ut? Är du exponerad mot 5-6 branscher? Har du investeringar i hela världen eller behöver du komplettera med någon marknad? Kanske vill du kika på vilka bolag som ger dig mest utdelningar? Eller djupdyka i dina fondinnehav och få koll på t.ex. din snittavgift och rating. Det och mycket mer smarta insikter hittar du under Min Ekonomi > Analys.

Vill också tipsa om det här inlägget med massa smarta knep hur du sparar smartare i aktier.

8. Leta efter dina glömda pensioner och spara pengar

Pensionen är kanske inte det första man vill ta tag i. Men det borde vara det. Särskilt om man har långt kvar till pensionen. För ju längre tid du har kvar till pensionen, desto mer pengar kan du spara på att ge den lite kärlek. Genom att vara medveten om avgifter kan du spara mycket pengar över tid. Få koll och ta kontroll över bortglömda pensioner med Pensionsjakten.

Lycka till!
/Felicia Schön, Privatekonom

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investeri19ng i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg