En aktienörds tankar om fonder

Jag är barnsligt intresserad av fonder och kan spendera timmar på att sitta och sätta ihop fiktiva fondportföljer. Fiktiva för att jag inte aktivt sparar i fonder, om jag verkligen inte måste. Som i premiepensionen eller i ett par trötta tjänstepensionsförsäkringar där jag inte fått friheten att välja helt och hållet själv.

Därför gillar jag fonder…

Trots att jag gillar att komplicera, stöta och blöta olika strategier för att optimera sparandet så tycker jag att sparande ska vara enkelt. När jag säger optimera, så menar jag nog egentligen ”så bra som möjligt, så enkelt som möjligt”. Jag gillar fonder för att de som paketering har potentialen att vara just så.

Med fonder blir det enkelt att följa de gyllene regler som Unga Aktiesparare utbildar i, och som jag försöker leva efter.

  • Förstå vad du köper: Jag tycker att det är mer komplicerat att välja aktier än fonder. Köper jag fonder, står jag egentligen bara inför valet att köpa en hel marknad, eller att lämna över förvaltningen helt och hållet. I praktiken finns det förstås ett par frågor till att ställa sig, fondninjan Linnea har sammanfattat det väldigt bra tidigare.
  • Håll dig informerad: Väljer jag att köpa hela marknaden (en indexfond) så kommer jag att märka om det blir stora rörelser genom att hänga med i nyhetsflödet. Om jag väljer aktiv förvaltning, vill jag då och då bara stämma av att förvaltaren sköter sig, så att jag får betalt för att den högre avgift som den typ av förvaltning oftast innebär.
  • Spara långsiktigt: Kanske egentligen inte enklare än när jag köper aktier, oftast är det ju min egen disciplin som är det största hotet här. Men en fördel som jag ser här är att en fond visar avkastningen för hela korgen av innehav, medan en aktieportfölj visar respektive innehavs utveckling och då finns risken att jag drabbas av hjärnspöken om några visar rött.
  • Spara regelbundet: Här tycker jag fonderna har en av sina absolut största fördelar. Att månadsspara är superenkelt, helt automatiskt, och dessutom kan jag spara och sprida egentligen hur små pengar som helst, oftast en hundralapp, över hela korgen av innehav. I en aktieportfölj ställs jag ju varje månad inför frågan ”vad ska jag köpa nu?” och visst är det irriterande när en aktie kostar mer än ens månadssparande!
  • Sprid risken: Den här punkten skulle jag kunna snacka om i ett helt inlägg. Det finns generella tumregler om riskspridning, Aktiespararna säger exempelvis att det kan vara en god idé att ha aktier i 10–15 olika bolag spridda över 5–6 branscher. Hur många fonder har du sett som har 10–15 innehav? Troligtvis väldigt få! Och det beror på att investeringsfonder enligt lag måste ha minst 16 innehav. Så är det då rationellt att ha fler än 1 fond? Det borde ju räcka med en, men samtidigt ser vi ju att våra kunder som har minst 7 fonder i sina portföljer har absolut bäst riskjusterad avkastning.

…men därför väljer jag aktier

Egentligen bara för att jag tycker att det är roligare. Rationellt? Jag vet inte! Mitt intresse för aktier kommer ifrån att jag älskar att lära mig om och följa företag. Och sen tycker jag att det är väldigt kul att kunna välja exakt vilka bolag jag vill, i en fond får jag räkna med att det finns med en del bolag som jag kanske inte valt själv. Jag hoppas också att det ska bli lite billigare, eftersom jag med aktier bara betalar avgift max ett par gånger, när jag köper och säljer. Fonder kostar ju i regel varje dag.

Så här hittar jag mina favoritfonder

Indexfonder – när jag bestämt mig för vilken marknad jag är intresserad av, i mitt fall oftast Sverige…

(Här kommer världens längsta parantes. Många som diskuterar och rekommenderar fonder pratar ofta om de globala fonderna, de som speglar världsekonomin. För egen del så tycker jag inte att det känns superrationellt att titta utanför Sverige, eftersom våra svenska bolag är väldigt globala, fondavgifterna generellt lägre och det är enklare att hålla sig informerad och förstå vad man köper. Och tillbaka till resonemanget om risk här ovan, så får jag ju en god riskspridning i bara en fond. Dessutom har ju svenska börsen gått väldigt starkt historiskt. Nu är ju det ingen garanti för framtida avkastning och statistiken om att minst 7 fonder är bäst, säger ju sitt. Så jag får kanske lägga ner mitt resonemang, men det är ju det här som är så kul, att resonera sparande och hitta sitt sätt. Min uppmaning är egentligen att våga ifrågasätta vad andra skriver, säger och tycker och våga lita på den egna kunskapen och känslan, då tror jag vi hittar en strategi som passar, även om den säkert aldrig blir optimal ?).

…använder jag fondfiltreraren och sorterar på förvaltningsavgiften. Därefter plockar jag ut 5–6 stycken och dubbelkollar den historiska avkastningen som presenteras efter avgift och om det finns några speciella placeringsinriktningar såsom miljö, etik etc.

Aktivt förvaltade fonder. Det här tycker jag personligen är mycket svårare. Jag sparar idag i 4 olika aktivt förvaltade fonder genom premiepensionen och alla fyra är valda utifrån att de placerar i en marknad som jag vill ha exponering mot och att det finns ett track record. Och viktigast av allt, att fonderna har en förvaltare som jag har förtroende för. Nu har jag haft möjlighet att träffa ett par av dem, nån annan har jag bara läst eller hört.

Vilka tankar har du om fonder?

Have fun with funds

Philip

Relaterade inlägg