Fonderna som gett 17 procent per år

Av Johanna Kull

01 dec 20

Share

Svenskarna är ett fondsparande folk och det har betalat sig. Inte minst det senaste decenniet då årsavkastningen för de aktiefonder som säljs i Sverige i snitt har landat på 9 procent, enligt Morningstars fondindex. En fondtyp har avkastat hela 17 procent årligen.

17 procent per år i 10 år

Bland vinnarfonderna utmärker sig Svergiefonder som investerar i små och medelstora bolag samt USA-fonder, men framför allt branschfonder med inriktning mot teknik. Teknikfonderna har gett en avkastning på så mycket som 366 procent senaste 10 åren, vilket motsvarar en årsavkastning 17 procent. En fantastiskt bra siffra och något som innebär en fördubbling av kapitalet på mindre än 5 år.

Att förvänta sig en årlig avkastning på 17 procent för hela sitt sparande är väl optimistiskt, men statistiken talar sitt tydliga språk. Det finns stora vinster i att krydda fondportföljen med en eller ett par smalare branschfonder. Ett bra recept är att ha basen i en bred globalfond och en Sverigefond gärna med fokus på små- och mellanstora bolag, och sen komplettera med spetsigare branschfonder i sektorer som man tror har bäst tillväxtförutsättningar framöver.
Att teknikbolagen har goda tillväxtförutsättningar råder det närmast enighet om, och de kan mycket väl återigen stå som vinnare när vi om 10 år summerar ännu ett decennium. Men det finns även andra sektorer som växer och där potentialen är god.

Vilka är framtidens vinnare?

Två fondkategorier som har mycket goda framtidsutsikter är miljöfonder samt fonder som investerar i bolag verksamma inom förnyelsebar energi och energieffektivisering. Kapitalet flödar till så kallade lösningsbolag och ingen annan sektor har en lika stark megatrend i ryggen. Ett exempel på detta  är EU:s nya historiskt stora långtidsbudget, där hela 30 procent är öronmärkt till investeringar för att minska klimatförändringarna. Lägg till USAs kommande mer gröna president och Kinas åtagande om att bli koldioxidneutralt till 2060.

Någpt som ytterligare gynnar bolagen (och därmed fonderna) är det underliggande köptryck från institutioner som kommer av att efterfrågan på aktier som motsvarar kraven på hållbara investeringar har ökat dramatiskt senaste åren. Något som blivit extra påtagligt i år efter att Larry Fink, VDn för världens största kapitalförvaltare Blackrock, i sitt årliga brev till världens företagsledare, skrev hur de inte kommer investera i bolag som inte tydligt redovisar sitt hållbarhetsarbete och klimatpåverkan, samt har en plan för att minska sina utsläpp så att Parisavtalets mål uppnås.

Det här vara bara ett exempel på branschfonder som har potential att sticka ut kommande decennium. Kanske tänker du på någon helt annan sektor. Men att sätta på sig framtidsglasögonen och fundera över var tillväxten finns, är hur som helst ingen dum ide. Kanske lyckas du pricka in just den sektorn som fördubblar ditt kapital på fem år. Men placera för allt i världen inte alla dina pengar där, ju smalare fond desto mindre av kapitalet är huvudregeln. Själv låter jag inte min gröna ”ny energi-fond” utgöra mer än 10 procent av mitt totala sparande.

Här hittar du mer fondinspiration.

Vilka branschfonder satsar du på för detta decennium?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

4 svar till “Fonderna som gett 17 procent per år”

 1. Intressant läsning! Jag blir glad av att höra att de stora investerarna signalerar och köper miljömedvetet. Det var inte så länge sedan jag började fondspara och jag tittar mest på stora trender, men vill gärna ha en hållbar profil. Och det största ansvaret lämnar man ju över till förvaltarna.

  Nu tänker jag högt här, men om man ska titta på vad man i stora drag vill satsa på framöver känner jag att man ska ta med konjunkturcykeln i beräkningen. Vi har ju gått långt över tiden för en lågkonjunktur. Då resonerar jag som så att fastigheter och läkemedel är bland de sektorer som av ren nödvändighet fortsatt kommer ha en efterfrågan. Teknik kan kännas som en nice-to-have sektor som går bäst under högkonjunktur, men tar man med i beaktning att företag i större grad utnyttjar ny teknik för att klara sig på en tuffare marknad ser ju framtiden ljusare ut även för den sektorn. Vad säger ni om det?

 2. Intresserad av hur du räknat. Jag finner att 17%/år i 10 år blir 1.17^10 = 4.81 dvs. 481 % och inte 366%

 3. Öhhhh?

  Du har räknat fel på åtminstone första årsavkastningen du anger (efter det slutar jag läsa, livet är för kort för att använda tiden till att läsa ekonomi-artiklar skrivna av människor som inte kan upptäcka en så pass orimlig siffra i sina beräkningar/dataunderlag).

  366% avkastning under 10 år (antar att intervallet inkluderar avkastningen 2010 och 2019) är i snitt 16,6% per år, inte 17,9%.
  (1+3,66)^(1/10) = 4,66^0,1 ≈ 1,166
  Om intervallet istället är på 9 år (förvirrande nog, så använder en del personer öppna intervall i någon ände, när de talar om resultat av något för ett antal år, oftast första året), så blir det ändå inte 17,9%.
  4,66^(1/9) ≈ 1,186% dvs 18,6%

  En liten tröst är att du iaf inte skrivit 36,6% (366/10), en typ av tankefel som alltför många ekonomer och ekonomijournalister gör.

  • Men tydligen inte tillräckligt kort för att du ska lägga ner tid på att skriva ett drygt och otrevligt inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.