Fonderna som kan hjälpa dig navigera rätt i börsoron

Av Johanna Kull

18 mar 20

Share

Vi har senaste veckorna skrivit otaliga blogginlägg om det kanske vanligaste investeringsmisstaget, att köpa dyrt och sälja billigt. Att man köper för lite mer än vad man tänkt sig när solen skiner och börsen stiger, medan man blir stressad och säljer, eller i alla fall slutar att spara när börsen dyker. En tendens som vi ser även nu. Det finns en fondtyp som kan hjälpa dig undvika detta. Den passar dock inte alla placeringshorisonter.

En metod för att undvika att stressklumpen i magen leder till mindre vältajmade köp, det är att spara i en blandfond. En blandfond består av en mix av räntebärande värdepapper och aktier i en och samma fond. Fördelen med fonderna är att de balanserar om automatiskt och inte bryr sig om din mage säger bu eller bä.

Balanseras om automatiskt

Med en blandfond väljer du riskklass en gång och sedan kan du vara trygg med fonden håller den över tid. Det gör att när börsen sjunker kommer förvaltaren behöva öka på aktieköpen, för att hålla den utlovade fördelningen. Och vice versa, när börsen stiger måste hen sälja aktier och fylla på med räntor för att uppnå utlovad balans. Obs, många blandfonder har ett spann de ska hålla sig inom där aktieandelen tillåts pendla mellan till exempel 50 och 75 procent.

Denna ombalansering är annars något du måste göra själv. Har du bestämt dig för att hålla 70 procent av ditt sparande i aktier och eller aktiefonder, då måste du efter en nedgång som denna fylla på i aktieandelen för att återupprätta rätt balans. På samma sätt som du måste sälja av från aktiefonderna om börsen istället stigit kraftigt. Och det är alltså här som vi själva kan ha en benägenhet att trampa fel.

Väl rätt utifrån din placeringshorisont

När jag i Avanzas fondlista filtrerar på blandfond, hittar jag 102 olika fonder som har mellan 3 och 5 på en riskskala där 7 är högst och 1 lägst. Vilket som passar dig bäst, beror på din investeringshorisont. Ju längre bort i tiden, desto högre aktieandel bör du ha och alltså desto högre riskkategori på din blandfond.

Bland de 10 mest ägda blandfonderna hittar vi de två som också har lägst prislapp, Swedbank Robur Access Mix med en total avgift på 0,26% och AMF Balansfond med en total avgift på 0,41%.

Swedbank Robur Mix är en indexfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. AMF Balansfond är aktivt förvaltad, både i valet av aktier och i fördelningen aktier/ränta vilken kan variera lite mer. Aktieandelen får dock aldrig överstiga 75 procent. Placeras fondskribent Pär Ståhl har skrivit om dessa båda fonder här.

Avkastningen för både Robur Mix och AMF balans är 5 procent senaste 5 åren. Under samma period har en global indexfond (100% aktier) stigit 25 procent och en Sverige indexfond 0 procent. Tittar vi istället 10 år tillbaka i tiden har Robur Mix stigit 114 procent och AMF Balans 138 procent. Under samma period har en bred global indexfond stigit 198 procent, exakt lika mycket som en bred Sverige indexfond som även den stigit 198 procent.

Andra populära blandfonder är de olika Auto-fonderna som liknar Robur Mix i den meningen att de är passivt förvaltade och har en låg prislapp. In på topplistan över populära blandfonder tar sig även Proethos Fond samt Carnegie Strategifond.

Mest ägda blandfonderna hos Avanza.

Passar inte det riktigt långsiktiga sparandet

Har man en lång, över tioårig sparhorisont, då är fortfarande aktiefonder det naturliga valet och det som historiskt nästan alltid gett den bästa avkastningen. Det har inte ändrats bara för att börsen skakat till. Tvärtom.

Blandfonder gör sig alltså bäst på mellanlång sikt. Men icke-desto mindre fyller de en funktion för dig som känner att du vill koppla bort din egna magkänsla och låta ombalanseringen ske per automatik. Tänk då bara på att de vanliga tumreglerna fortfarande gäller, det vill säga att:

  • En billig fond ska har en förvaltningsavgift på max 0,4%. En total avgift på max 0,5-0,6%
  • Väljer du en aktivt förvaltad blandfond med lite högre prislapp, se då till att utvärdera och jämföra fonden med anda i samma kategori så att du får det du betalar för.

Sparar du i en blandfond?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg