Framtidens vinnaraktier – tillväxten skyndas på av corona

Av Johanna Kull

24 apr 20

Share

Coronaviruset har har förändrat vårt sätt att leva, arbeta och konsumera. Förändringar som i flera fall har stor potential att leva vidare även efter att pandemin är bekämpad. Låt oss därför kika på vilka aktier som kan vara fortsatta vinnare, även efter coronapandemin.

Att världen under ett antal veckor bunkrade toalettpapper och pasta, innebär inte att vi kommer köpa mer toalettpapper om ett år. Nej, våra besök till damernas/herrarnas är tämligen konstanta. Något däremot lär förändras mer långsiktigt är vårt sätt att arbeta och konsumera, vilket leder till ökad efterfrågan på en rad olika tjänster. Det ska tilläggas att många av dess förändringar var redan var i full gång redan innan corona, men pandemin har ökat farten. Här ett par branscher som kan bli långsiktiga vinnare på detta:

E-handel

Medan många fysiska butiker har det minst sagt kämpigt, har många e-handlare täljt guld senaste månade och framför allt har nya kundgrupper tillkommit. Den klarast lysande e-handels-stjärnan är Amazon som senaste månaden gått ut ,ed att de ska anställa 170 000 nya medarbetare för att klar trycket. Ett styrkebesked, framför allt i relation till att bolag världen över samtidigt permitterar personal i en rasande takt. Ett annat exempel på bolag som kan gynnas av ökad e-handel är Shopify, vars e-handelsplattform möjliggör för små- och medelstora handlare att skapa sin egna webbutik.

Digitala betalningar

En ökad e-handel går hand i hand med mer digitala betalningslösningar. Och även i fysiska butiker/restauranger lär människors vilja att betala med en smutsig sedel ha minskat. Det finns flera olika digitala betalningsleverantörer som kan gynnas av denna omställning, inte minst betalningsjättarna Visa och Mastercard, men även nederländska Adyen, amerikanska PayPal och tyska Wirecard.

Digital kommunikation

Varför återgå till enbart fysiska möten när vi insett att det ofta går lika bra att ta dem digitalt? för att inte tala om dyra och tidskrävande affärsresor. Tjänsterna finns redan och de används som aldrig förr. Exempel på bolag är Microsoft vars tjänst Microsoft Teams enligt bolaget fick 12 miljoner nya användare på en enskild vecka i mars. Andra bolag med liknande tjänster är Zoom VideoCommunications och Slack Technologies.

IT-säkerhet

När jag hade förmånen att följa med på en investerarresa i USA förra hösten pratade varenda bolag/organisation vi besökte om IT-säkerhet. Och det kanske inte är så underligt med tanke på att 80 procent av alla bolag har varit utsatta för minst en cyberrelaterad attack senaste året. Experter varnar nu för att risken för IT-angrepp ökar när fler jobbar på distans. Exempel på bolag som tillhandahåller IT-säkerhetstjänster är  amerikanska ZScaler som Placeras Fredrik von Schantz skrivit om här. Eller Check Point Software som han skrivit om här.

Dra nytta av volatilitet

Det här är bara ett axplock på bolag och branscher som jag tror har framtiden framför sig, även fast de i många fall redan tillhör världens största bolag. Värt att påpeka är också att jag här överhuvudtaget inte tittat på bolagens värderingar. Inågra av fallen, fram för allt i de mest uppenbara coronavinnarna, där har aktiekursen också dragit iväg ordentligt senaste veckorna. Ett tips för den intresserade kan därför vara att lägga in aktien i bevakningslistan alternativt lägga kurslarm på den. DÅ får du en notis om tillfälle dyker upp. Aktier är ju som bekant svängiga. 

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg