5 punkter för att komma i plånboksform efter semestern
Sista veckorna i augusti är en tid förändring och nystart, då vi ofta bestämmer oss för att påbörja en eller flera nya goda vanor. Som att göra en omstart i privatekonomin. Här fem punkter som kan ge dig mer i plånboken både idag och i framtiden.
1. Räkna ut semesterns prislapp
2019 la svenskarna i snitt 20 000 kronor på sin sommarsemester, visar en undersökning genomförd av banken Nordea. En siffra som ökat med ca 1 000 kronor per år senaste åren. I år har förvisso fler valt så kallade hemester, men det är lågt ifrån säkert att det inneburit en lägre semesterkostnad. Summera ihop semesterns alla kostnader så får du en tydlig bild över situationen. Tror du att du nästa år kommer att vilja lägga lika mycket/lite på semestern, lägg då upp ett månadssparande redan nu som du öronmärker till semestern.
2. Gör en månadsbudget
Ta hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl och gör en månadsbudget på hur du vill spendera dina pengar framöver. Den ger dig överblick över alla de kostnader som finns kopplade till din privatekonomi och du ser svart på vitt vad olika förändringar skulle innebära för just din ekonomi. Du kan använda Konsumentverkets schablonsiffror som stöd. Sannolikt finns det någon post där dina utgifter kraftigt avviker från schablonsiffrorna och vissa avvikelser är förstås rimliga. Alla är vi ju olika och prioriterar olika, men kanske finns det någon som sticker ut väl mycket utan att ens ge dig något extra välbefinnande.
3. Kvalitetsgranska fondvalen
Har du koll på vilka fonder du sparar i? Att du har en passande fördelning mellan aktie- och räntefonder och mellan olika regioner? Sparar du i aktivt förvaltade fonder bör du också kolla upp hur de har presterat gentemot index och kategorisnittet. Att de inte ligger i topp senaste halvåret/året kan vi leva med, men har den underpresterat under en längre period kan det vara läge att byta ut fonden. På Avanzas fondsida kan du få massa inspiration kring fonder, framför allt via fondlistan och portföljgeneratorn. Vill du grotta ner dig lite mer rekommenderar jag Placera.se och deras fondskribent Pär Ståhl.
4. Glöm inte pensionen
Pensionen utgör ofta vårt största sparande och är väl värt en översyn. Börja med att logga in på Min pension, se vilka pensionsförsäkringar du har och gör en pensionsprognos. Är du 50- eller 60-talist kan du i snitt förvänta dig ungefär 60 procent av lönen i pension, som 80-talist knappt 54 procent. Detta är såklart genomsnittsiffror, men ändå ganska talande. Är du inte nöjd med utfallet som prognosen visar, är det läge att börja eller öka ditt privata pensionssparande. Här mer om hur du pensionssparar efter ålder och här tre avsnitt av Avanzapodden där vi går vi igenom alla pensionens delar och ger konkreta tips på hur du maxar pensionen.
5. Sänk räntan och spara tusenlappar
Lån är på sätt och vis en sparprodukt i och med att du om du lyckas sänka räntan på ditt lån, får mer över att spara, utan att du behöver dra ned på konsumtionen. Eventuella blankolån med hög ränta ska såklart prioriteras först, men även eventuellt bolån är värt lite extra kärlek. Bolånets storlek gör att även en liten sänkning av räntan får stor effekt. Med 0,1 procentenheter (10 punkter) lägre ränta, sparar du 1 000 kronor för varje miljon du har i lån.
Utöver dessa punkter är terminsstarten även ett gyllene tillfället att se över dina försäkringar, abonnemang och andra löpande kostnader. Även där finns en hel del pengar att spara, men börja i den änden där du kan göra störst skillnad. Det är oftast i ovanstående punkter.
Lycka till!
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.