Höststäda privatekonomin – 4 punkter att fokusera på
Även om sista veckorna i augusti inte längre innebär nytt pennskrin eller bokpapper till skolböckerna, är det för många förknippat med en positiv känsla av nystart. Ta vara på denna känsla och passa på att göra en omstart även i privatekonomin. Här är fyra punkter som kan ge dig mer i plånboken både idag och i framtiden.
1. Fyll på bufferten – din livboj
Att vara ledig är ofta dyrare än att jobba och det är lätt hänt att vi nallar av bufferten. Inte optimalt, men fyller vi på den snabbt igen är ingen större skada skedd. Hur stor buffert du ska ha, det beror på just din situation, om du har barn, bil bor i bostadsrätt eller hyresrätt m.m. Läs gärna min kollega Nicklas resonemang. Att bufferten ska parkeras tryggt på sparkonto med insättningsgaranti, det är närmast en självklarhet däremot.
2. Gå igenom dina fonder
Har du koll på vilka fonder du sparar i? Att du har en bra fördelning mellan aktie- och räntefonder och mellan olika regioner? Sparar du i aktivt förvaltade fonder bör du också kolla upp hur de har presterat gentemot kategorisnittet. Att de inte ligger i topp senaste halvåret kan vi leva med, men har den underpresterat under en längre period kan det vara läge att byta ut fonden. Jämför fonder gör du enkelt på Morningstar eller på Fondkollen.
3. Glöm inte din framtida lön
Pensionen utgör ofta vårt största sparande och är värt lite av din tid. Börja med att logga in på Min pension, se vilka pensionsförsäkringar du har och gör en pensionsprognos. Är du 50- eller 60-talist visar den sannolikt att du kommer få ungefär 60 procent av lönen i pension. Är du 80-talist knappt 54 procent. Detta är såklart genomsnittsiffror, men ändå ganska talande. Är du inte nöjd med utfallet som prognosen visar, är det läge att börja eller öka ditt privata pensionssparande. Och ju tidigare du börjar, desto lägre summor behöver du spara. Här mer om hur du pensionssparar efter ålder och här tre avsnitt av Avanzapodden där vi går vi igenom alla pensionens delar och ger konkreta tips på hur du maxar pensionen.
4. Sänk räntan och få dubbel effekt
Lån är på sätt och viss en sparprodukt. Får vi ner räntan på våra lån, har vi mer över att spara. Lånen med högst ränta, såsom eventuella kreditkort eller blankolån, har gräddfil till dina pengar och bör betalas av först. Bolånet är dock också värt lite kärlek, de är ju ofta så stora sett till beloppet och här finns det mycket pengar att spara. T.ex. med 0,1 procentenheter (10 punkter) lägre ränta, sparar du 1 000 kronor för varje miljon du har i lån. Det blir snabbt stora pengar.
Utöver dessa punkter är terminsstarten även ett gyllene tillfället att se över dina försäkringar, abonnemang och andra löpande kostnader. Även här finns en hel del pengar att spara, men börja i den änden där du kan göra störst skillnad. Det är oftast i ovanstående punkter.
Lycka till!
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.