Hur har börsen gått historiskt?

Börsens normaltillstånd är stigande men resan har aldrig varit spikrak. Faktum är att man som investerare behövt utstå rejäla svängningar i väntan på att få skörda sötman. Sedan 1984 har det genomsnittliga året bjudit på en maximal nedgång under året om -21,7%. Trots denna beska siffra visar historiken att 7 av 10 börsår trots allt slutar på plus. Efter regn kommer solsken och de bästa av affärer görs i sämre tider. Jag har komponerat ihop en bild för att visualisera det hela.

Grafiken ovan (klicka på bilden för att förstora) kanske ger en bild av att börsen mest står och trampar vatten, så är det naturligtvis inte. Även om börsen svänger så stiger den mer än vad den sjunker vilket skapar imponerande värde över tid. Under positiva börsår har vi fått glädja oss åt en avkastning på +25% i snitt och under negativa börsår har vi fått lämna tillbaka -18,5% i snitt.

Om vi ska grotta ned oss på atomnivå i det finansiella mikroskopet så har jag för något år sedan kikat närmare på hur ofta börsen stiger under året också. Facit visar att det är lite grann som att singla slant. Ungefär varannan dag i snitt bjuder på uppgång.

Annons

Sist men inte minst

En av de viktigaste egenskaperna för att lyckas långsiktigt är som bekant sittfläsk. Om du dessutom höjer ditt sparande i sura börstider så lär det bli ännu bättre över tid. I nedan bild ser du OMXS30 sedan 1984. Under den perioden har börsen gett en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 8,79%. Då har vi inte ens räknat med återinvesterad utdelning, med den inräknad tar vi oss lätt och ledigt upp till en tvåsiffrig avkastningssiffra. Kom också ihåg att vi i denna siffra får med finans och fastighetskrisen på 90-talet, IT-kraschen och finanskrisen, för att inte nämna övriga stökerier vi sett längs vägen.

Lycka till med ditt (långsiktiga) sparande,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg