Investera i mjukvarubolag – så hittar du guldkornen

Av Avanza

29 mar 23

Share

Mjukvarubolagen är en stor del av innehaven i Avanza World Tech by TIN. Så vad är det som är så attraktivt med mjukvara och vilka nyckeltal ska man kika lite extra på om man vill analysera och förstå mjukvarubolagen? Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN, delar sina tankar om sektorn och tipsar om de viktigaste nyckeltalen att ha koll på.

Det finns två huvudanledningar till varför vi på TIN tycker det är attraktivt att investera i mjukvara.

 1. För det första gör teknisk utveckling att man kan lösa fler och fler problem med mjukvara i stället för med hårdvara. Det finns ett berömt citat: ”Mjukvara äter världen”. Företag prenumererar på mjukvaror för att till exempel effektivisera sin verksamhet. Här är några exempel på några populära mjukvarutjänster som bolagen i Avanza World Tech by TIN erbjuder till sina kunder: officepaket (Microsoft), bokföring (Xero), fjärrstyrning (Teamviewer) samt kundhanteringssystem (Salesforce). För att förbli konkurrenskraftiga behöver bolag i alla sektorer allt fler mjukvarutjänster. Vi tror att denna trend kommer fortsätta och enligt prognoser vi sett förväntas den globala tillväxttakten på mjukvarutjänster vara cirka 20 procent per år de närmaste sju åren.
 2. För det andra är skalbarheten är tydlig. Att utveckla en mjukvara från grunden är förstås en betydande investering. Men man behöver bara skapa produkten en gång och den går att sälja hur många gånger som helst. Att sälja tjänsten till nya kunder är ofta utmanande. När kunden väl är på plats är det endast en marginell extrakostnad att addera ytterligare licenser till befintliga kunder. Till exempel när de anställer fler människor. När den kritiska massan är nådd så finns det goda förutsättningar för riktigt fina vinstmarginaler.

Så analyserar du mjukvarubolag

Det finns en mängd användbara nyckeltal för den som är intresserad av att investera i mjukvarubolag. Här är tre som vi anser viktiga för att förstå bolagens konkurrensfördelar.

 • Andel återkommande intäkter:
  Många mjukvarubolag har en stor del återkommande intäkter, där kunderna betalar på månadsbasis. Dynamiken kan förstås variera mellan bolag och affärsmodell. En hög andel återkommande intäkter är mer kvalitativt och skapar en god plattform att växa vidare från.
 • Churn (kundbortfall):
  För att skapa hög vinsttillväxt över tid är det kritiskt att företaget behåller och utvecklar samarbetet med existerande kunder. Hur låg churn man ska kräva varierar från en nisch till en annan, och det är viktigt att förstå vad som är rimligt i respektive bolag.
 • Net retention revenue (NRR):
  Det finns två sätt att växa omsättningen på. Antingen via nya kunder eller genom ökad försäljningen till befintliga. NRR är ett nyckeltal som används för att mäta kundlojalitet och tillväxt hos befintliga kunder. Om en befintlig kund exempelvis adderar tjänster och betalar 15 procent mer för mjukvaran jämfört med föregående år så blir NRR 115 procent. Sänker däremot bolaget priserna mot kund med 10 procent så kommer NRR summeras till 90 procent.För att ett mjukvarubolag ska kunna växa både omsättning och vinst under bestående tid är en viktig faktor en NRR över 100 procent. Det indikerar god lojalitet och att kunderna värdesätter mjukvaran. Precis det man vill se i sina bolag.

 Kombinera nyckeltal med mjuka faktorer

Kom ihåg att du investerar i riktiga företag när du köper en aktie. Därför fokuserar vi på att även förstå mjuka faktorer som kultur, teknikhöjd, vallgravar och anpassningsförmåga för att minska risken att investera i mjukvarubolag som har sett sitt bäst-före-datum.

/Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN

Vill du veta mer om Avanza World Tech by TIN? Här kan du spana in vilka bolag som utgör de 10 största innehaven i fonden – och hur de presterar.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg