Kommunalarbetarna – våra nya Superinvesterare?

Vi är alltid intresserade av att hitta nyckeln till vad som gör att vissa av våra kunder lyckas bättre än andra. Vår käre analytiker Alexander Boman tog sig därför en titt på hur stor andel Superinvesterare* det finns i varje sparform hos oss för att se om vi kan lära något av det. Här är resultatet:

Andel Superinvesterare* i de olika sparformerna
Andel Superinvesterare* i de olika sparformerna

Som ni ser har Kommunalarbetarna via sina avtalspensioner lyckas mycket bättre än andra.

* Superinvesterare: Kunder som i sin portfölj tagit en lägre risk än OMXS30 under det senaste året (mätt i standardavvikelse), samtidigt som de har fått en högre avkastning.

Vad kan vi då lära oss av Kommunalarbetarna?

1. Pengarna är placerade. Samtliga avtalspensioner är fondförsäkringar där allt kapital behöver placeras i fonder, ingenting får ligga som likvida medel. Detta krav har gjort att alla med Kommunalarbetare via KAP-KL placerat alla sina pengar, inga pengar har därför legat still och dragit ner avkastningen. Detta till skillnad mot till exempel ISK-spararna som fortfarande har en del av sitt kapital i kontanter.

2. Stor andel utländsk exponering. Som man ser på de fondval som Kommunalarbetarna har gjort är en majoritet – 62 % – av de största 8 fondinnehaven exponerade mot utländska marknader. Eftersom kronan har försvagats en hel del under det senaste året gentemot andra valutor har därför även avkastningen i dessa fonder varit god.

3. Diversifiering. Med hjälp av det startpaket som vi erbjöd i avtalspensioner diversifierades portföljen automatiskt åt spararna. Detta gör naturligtvis att risken har spridits på många olika fonder med olika inriktning, vilket påverkar den riskjusterade avkastningen positivt.

Kommunalarbetarportföljen – de 8 största innehaven
Fond Andel* +/- 1 år** +/- 5 år***
KÖP 1 Avanza Zero 25% 30,0% 95,9%
KÖP 2 Danske Invest Global Index 23% 44,3% 91,1%
KÖP 3 Handelsbanken Global Index 20% 44,9% 88,8%
KÖP 4 Handelsbanken Tillväxtmarknad 10% 41,3% 42,4%
KÖP 5 Danske Invest Sverige Kort Ränta 10% 1,0% 11,3%
KÖP 6 Swedbank Robur Indexfond Asien 6% 51,8% 71,2%
KÖP 7 Handelsbanken Läkemedelsfond 3% 68,5% 167,9%
KÖP 8 Handelsbanken Svenska Småbolag 3% 35,6% 138,6%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Inbördes andel av de 8 största fondinnehaven bland det samlade innehavet på våra kunders KAP-KL-konton.
** Utveckling under 1 år uppdaterat med stängningskurs 2015-04-10. Utvecklingen gäller i SEK.
*** Utveckling under 5 år uppdaterat med stängningskurs 2015-04-10. Utvecklingen gäller i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Just avtalspensioner är en sparform där vi inte längre erbjuder nyteckningar (mer om varför kan ni läsa här) men de som tidigare flyttat in till oss får ha kvar dem hos oss. Det går dock självklart fortfarande att investera som en Kommunalarbetare.

Relaterade inlägg

Kommentarer

5 svar till “Kommunalarbetarna – våra nya Superinvesterare?”

 1. Jag skulle gärna flytta mina tjänstepensioner inom ITP-K, KAP-KL och PA03 men Avanza är ej valbart alternativ, så hur ska jag göra då ??
  Har en liten del SAF-LO hos er, och hela mitt privata aktiesparande hos Avanza , inkl. en mindre post Avanzaaktier, så jag är besviken på Avanza och alla valcentraler, att jag inte kan flytta mina tjänstepensioner till er.
  När det gäller KAP-KL så är det Valcentralen och Skandia som låser upp mig.

  • Hej Anders,

   Jag förstår din frustration över att inte kunna flytta det till oss. Annika Saramies, VD för Avanza Pension, har tidigare kommenterat detta på bloggen:

   ”Vi valde att gå ur avtalsområdena främst till följd av de ökade tekniska krav som avtalsparterna hade vilket gjorde att vi tvingade till en tuff prioritering, dessutom är dessa avtal begränsade, ofta till tre år vilket försvårar våra möjligheter till en långsiktighet.

   Vi behövde välja att ha möjlighet att fortsätta utveckla vårt erbjudande på den fria tjänstepensionsmarknaden som berör den större andelen av våra tjänstepensionskunder och därmed tvingades vi också att välja bort avtalsområdena.

   Såklart mycket tråkigt att behöva välja bort kunder som vill ha sin avtalspension på Avanza men som sagt det är ett beslut för de kommande tre åren.

   Med vänlig hälsning,
   Annika Saramies, VD Avanza Pension”


   Jag hoppas att du trots detta är nöjd med vår plattform som helhet och att du trivs hos oss med ditt övriga sparande!

   Vänligen,
   Daniel, Avanza

 2. Hej!

  Intressanta siffror.
  Kan man se nånstans i sin egen depå vilken volatilitet man har, över under vissa index osv?

  mvh /Anders

  • Denna funktion och att man kan se riskjusterad avkastning finns på en annan större nätbank och skulle gillas av mig om även Avanza hade dessa funktioner.

 3. Jag tycker nog att man också skall dra slutsatsen att det i slutändan är viktigt att investera långsiktigt och att inte byta fonder hela tiden för att jaga bästa avkastningen för stunden, vilket vanligen slutar med att man ständigt investerar i fel fonder och vid fel tillfälle (för sent eftersom man väljer efter devisen ”vilka fonder har utvecklats bästa de senaste 3 månaderna”). Jag inbillar mig att resultatet ovan visar att de som över tid lyckats bäst är de som är minst aktiva, vilket är vanligt i just dessa typer av pensionssparande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.