Kvinnor investerar dubbelt så bra som män

Av Avanza

08 mar 22

Share

Visste du att kvinnorna har utklassat männen på börsen? Under en 12-månadersperiod har våra kvinnliga användare haft en medianavkastning på 10 %, vilket är mer än dubbelt så högt som männens 4 %. Så vad är det kvinnorna gör som är så bra? Låt oss kika på det!

I nästan alla åldersgrupper har kvinnor under perioden 1 februari 2021 till 1 februari 2022 lyckats få en högre avkastning, och bland 18-30-åringarna är kvinnornas avkastning närmare sex gånger högre än männens.

Men vad beror det på? Generellt har kvinnor i högre utsträckning en mer passiv sparstrategi än män. Kvinnor har mindre riskfulla placeringar och har historiskt undvikit att paniksälja vid börsfall. Detta har gynnat kvinnors sparande under det senaste börsåret som bjudit på rejäla svängningar.

Även historiskt har kvinnor ofta haft en högre avkastning än männen, om än något lägre än den period som redovisas här.

Fondsparare hade högst avkastning

Kvinnornas högre avkastning kan till stor del förklaras av att de sparar i fonder. Tittar vi på kvinnor och män som bara sparar i fonder var avkastningen nästan identisk, 12,7 %.

Att månadsspara i fonder är både enkelt och går snabbt att komma igång med. Genom att månadsspara behöver du inte heller oroa dig för börsens tillfälliga svängningar. Om det kan du läsa mer här.

Investera försiktigt – den vinnande strategin

Om vi istället tar en titt på gruppen som enbart sparar i aktier visar det sig att även här har kvinnornas aktieportfölj en högre medianavkastning: +3 %, jämfört med männens -2 %.

Bland kunder hos oss gör kvinnor i genomsnitt nio transaktioner i månaden medan män gör 15. Det innebär sannolikt att kvinnor, i lägre utsträckning än män, försöker pricka börsens svängningar – vilket är mycket svårt och tidskrävande.

Hur stort är spargapet mellan kvinnor och män?

Men trots att kvinnor har högre avkastning på börsen sparar de mindre än männen – vilket leder till ett spargap.

  • Kvinnor månadssparar 22 % mindre än vad män gör.
  • Av varje sparad hundralapp hos oss äger kvinnor knappt 25 kronor.
  • Bara var fjärde miljonär är kvinna.
Statistik som visar spargapet mellan kvinnor och män.
Kvinnor hos Avanza har ett genomsnittligt månadssparande på knappt 2 100 kronor, jämfört med det genomsnittliga månadssparandet bland män på 2 700 kronor. Det innebär att kvinnor månadssparar 78 % av vad män gör.

Varför har vi ett spargap?

Självklart kan en viss del av spargapet förklaras av att kvinnor tjänar mindre än män. Men då spargapet är ungefär dubbelt så stort som inkomstgapet måste det finnas fler förklaringar.

Många kvinnor uppger att de inte kan tillräckligt mycket för att börja spara. Eller att de inte har tid. Eller att sparande och investeringar är för män. Eller att de helt enkelt inte vågar.

Men att spara på börsen är vare sig svårt eller behöver ta särskilt mycket tid. Det visar sig också att kvinnor faktiskt verkar vara bra på det här med att investera.

Var med och stäng spargapet

När vi kvinnor väl börjar investera gör vi det med bravur. Så kom i gång redan i dag och var med på resan när vi stänger spargapet tillsammans. Några hundralappar i månaden räcker. Du kan läsa mer om hur du konkret gör här.

Och dela dina erfarenheter av sparande och investeringar till vänner och familj så att fler kan nå sina drömmar.

Annons

Vill du läsa mer om spargapet?

Här kan du läsa mer om att spargapet börjar redan på mellanstadiet.

Här kan du läsa mer om vad som sker med sparandet i samband med föräldraskapet.

Här kan du läsa mer om varför spargapet behöver stängas.

 

Lycka till med sparandet

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg