Löneväxling 2024 – Nya brytpunkter, skattefördelar och högre pension

Av Avanza

23 jan 24

Share

Löneväxling brukar ofta vara ett förmånlig alternativ för att spara till pensionen. Men hur funkar det egentligen? När är det lönsamt och vad måste man tänka på? Här reder vi ut de vanligaste frågorna.

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att arbetsgivaren gör det möjligt för anställda att växla delar av bruttolönen (lön innan skatt) till att öka pensionssparandet. Beloppet som du väljer att växla bort i lön blir mer pengar som pensionssparande, närmare bestämt 5,8 procent mer. Anledningen till det är att särskild löneskatt på pension är lägre än de sociala avgifterna på lön. För att det ska bli förmånligt för dig som anställd, och kostnadsneutralt för arbetsgivaren, så brukar arbetsgivare addera mellanskillnaden på pensionssparandet.

Till exempel, avsätter du 1 000 kr av din lön blir ditt pensionssparande 1 058 kr.

Annons

När lönar det sig att löneväxla?

För att det ska vara värt att löneväxla under 2024 behöver din lön överstiga ca 51 300 kr/mån efter genomförd löneväxling. Om din lön understiger brytpunkten efter en påbörjad löneväxling, eller om du ligger precis på gränsen men på grund av sjukdom får en lägre inkomst, så påverkar det din allmänna pension och dina socialförsäkringsförmåner negativt. Brytpunkten vi tjatar om höjs årligen, därför är det bra att se över nivån på din löneväxling varje år.

Finns det skattefördelar med att löneväxla?

En annan sak som gör löneväxling attraktivt är att växlingen från lön till pension sker innan beskattning. Beloppet som växlas inkomstbeskattas inte och kan placeras i sin helhet tillsammans med uppräkningen på 5,8 procent. På lång sikt kan det ha en stor positiv effekt på ditt pensionssparande tack vare ränta-på-ränta-effekten.

En nyhet för 2024 som belyser skattefördelarna med löneväxling lite extra är att uppräkningen av skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas och förblir oförändrad från 2023. Det betyder att du betalar ytterligare 20 procent i skatt på din lön som överstiger 51 275 kr. Historiskt sett har denna gräns höjts årligen men i år förblir den oförändrad. Rent praktiskt innebär pausen av uppräkningen av skiktgränsen att fler personer kommer behöva betala statlig inkomstskatt. Löneväxling blir därmed ett mer attraktivt alternativ för fler personer än vad det varit under tidigare år.

Vad ska arbetsgivaren tänka på?

Det är viktigt att arbetsgivaren är säker på vad som gäller för anställda och vilken brytpunkt som gäller för året. Utöver det här är det viktigt att arbetsgivaren känner till hur anställdas löneväxling påverkar utrymmet för avdrag av pensionskostnader. Enligt huvudregeln får arbetsgivaren göra avdrag på pensionskostnader upp till 35 procent av en anställds lön med ett maxtak på 10 prisbasbelopp, 573 000 kr under 2024.

Hur kommer jag i gång med att löneväxla?

Det finns mycket bra information om löneväxling i Avanza Akademin. Vill du som anställd börja löneväxla? Ta en dialog med din närmsta chef och undersök om din arbetsgivare tillåter löneväxling. Ofta brukar möjligheten finnas och om den inte gör det är steget för att implementera det inte särskilt komplicerad.

Vill din arbetsgivare börja erbjuda löneväxling? Tipsa dem att kontakta våra duktiga pensionsspecialister på 08-562 251 80 eller skicka in ett meddelande på tjanstepension@avanza.se för att få hjälp att komma i gång.

//Henrik Castwall, Avanza Pension.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg