Pension för 60-talister

Av Johanna Kull

03 feb 20

Share

Som 60-talist har du nu varit ute i arbetslivet ett bra antal år och ditt totala pensionssparande (allmän pension, tjänstepension och eventuell privat pension) har sannolikt passerat miljonstrecket. Kanske mer. Ofta är pensionen ditt allra största sparande och den är minst sagt värd lite kärlek. Låt oss nu gå igenom hur du som 60-talist bäst tar hand om dina pensionspengar.

Som 60-talist kan du räkna med att få ca 59 procent av din slutlön i pension. Som kvinna bara 56 procent. Det visar en rapport genomförd av minPension 2018. Är det något du kan och vill leva på? Prova att leva på den summan ett par månader så vet du. Oavsett, finns det all anledning att se över ditt befintliga pensionskapital. Du har fortfarande många år kvar till pensionering och då vill du såklart att dina pengar ska ha bästa jordmånen att växa i.

3 steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

  1. Gör en pensionsprognos – Att skaffa sig koll är A och O och är en förutsättning för att kunna göra medvetna val. Logga in på minPension och ta reda på vad du just du kan förvänta dig. Även om du har gjort det tidigare, är det dags att göra det igen. Deras pensionsprognos blir faktiskt bara mer och mer relevant och träffsäker ju närmare pension du kommer.
  2. Se över fördelningen och gå igenom nuvarande val – Hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Det finns inget enkelt rätt svar här men ett vanligt misstag är att ha för mycket i räntor lite för tidigt. Även om du ”bara” har 5 år kvar till pension, är det inte så att alla dina pensionspengar ska tas ut i en klumpsumma. Precis som du tjänar ihop till pensionen under flera år, tar du också ut den under flera år. Inte sällan 30 år. Då är det närmast orimligt att ha allt eller merparten i räntor redan vid 60. Här är generationsfonder som t.ex. AP7Såfa (förhandsalternativet inom premiepensionen) bra och även om man inte sparar i dem direkt kan man kika på vilken fördelning de har. En generationsfond är anpassade efter din ålder och viktar över mer och mer i räntor ju äldre du blir. Här har jag bloggat om hur du bygger ihop din egna generationsfond. Ett annat användbart verktyg för att hitta rätt fördelning mellan börs- och ränta är Avanzas portföljgenerator.
  3. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit kanske inte låter mycket, men effekten på din pension riskerar bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. De gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad pension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalade tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll, det har ett bra verktyg där du kan jämföra vad prislappen blir hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,4 procent. Här en lista med lågprisfonder.

2 sätt att öka själva sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt sätt att få ut mer är alltså att jobba något år extra. Till 67 istället för 65 och så vidare. Men det kanske du inte vill. Eller kan. På samma sätt som vi tyvärr inte kan säga till chefen att höja vår lön. Det vi däremot kan göra är att spara lite extra själva. Har du hög lön kan det även vara aktuellt att löneväxla.

  1. Spara extra – Konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på XX kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i en kapitalförsäkring.
  2. Löneväxla – tjänar du över 45 865 kronor/månad kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har jag bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här tre avsnitt av Avanzapodden där jag och min kollega Nicklas går igenom pensionens alla delar.

//Johanna

PS. Här kan du läsa om hur du sparar till pensionen som 70-talist, och 80-talist

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

Ett svar till “Pension för 60-talister”

  1. Bra att ni peppar folk att kanske kamma hem lite extra deg när utbetalning av pensionen börjar, keep it up!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.