60-talister – så sparar du bäst till din pension
Snart är ni 60-talister i mål med jobbåren, då ska ni bara få leva livet och nyttja den hårt förvärvade pensionen. Målet är nära men än finns det goda möjligheter att öka sin pension – utan att behöva spara mer eller jobba längre. Här är några enkla tips!
Som 60-talist har du varit ute i arbetslivet ett bra antal år och ditt totala pensionssparande (allmän pension, tjänstepension och eventuell privat pension) har sannolikt passerat miljonstrecket. Kanske mer. Pensionen är för många det allra största sparandet och den är minst sagt värd lite kärlek. Låt oss nu gå igenom hur du bäst tar hand om dina pensionspengar.
3 enkla steg för att öka din pension – utan att spara mer
1. Gör din årliga pensionsprognos
Ju närmare din pension du kommer, desto mer relevant och träffsäker blir din pensionsprognos. Få kontroll över din framtida lön genom att kika in på din pensionsprognos och utvärdera minst en gång om året. Prognosen får du fram genom att logga in på minPension.
2. Se över placeringen av dina pensionspengar
Hur stor andel är placerat i räntor jämfört med aktiefonder? Ett vanligt misstag är att ha för stor andel räntor lite för tidigt. Även om du ”bara” har 5–10 år kvar till pensionen, är det ju inte så att du ska ta ut alla dina pensionspengar i en klumpsumma. Precis som du tjänar ihop till pensionen under flera år, tar du också ut den under flera år. Inte sällan 30 år. Då är det närmast orimligt att ha allt eller merparten i räntor redan vid 60.
Ett tips är att kika på fördelningen mellan aktier och räntor i generationsfonder som t.ex. AP7Såfa. En generationsfond är anpassad efter din ålder och fördelar andelen räntor baserat på din ålder, så ju äldre du blir desto större andel räntor. I det här inlägget kan du läsa mer om hur du bygger ihop din egna generationsfond. Vill man själv experimentera med lämpliga fördelningar mellan aktiefonder och räntor kan man testa vårt smarta verktyg portföljgeneratorn.
3. Samla ditt sparande och slipp tråkiga avgifter
För att maxa din pension är det smart att undvika tråkiga avgifter som äter upp delar av den. För dig med kollektivavtalad tjänstepension är detta ingen större fråga, för i de är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalad tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del aktörer som tar ut enormt höga avgifter för pensionen.
Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen avgift utöver den eventuella fondavgiften. Vill du se om du har några dyra tjänstepensioner som ligger gömda någonstans? Med vår roliga och prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla tjänstepensioner och visar direkt om du kan rädda dem från avgifter eller inte.
När du sedan väljer fonder är det också bra att hålla kolla på avgiften och hålla den låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift är riktigt billigt. Här är en lista med fonder med låga avgifter – sortera på ”total avgift” för att hitta alla våra billiga fonder!
Annons
3 tips för att öka pensionssparandet
Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt sätt att få ut mer är alltså att jobba något år extra. Många är fortsatt pigga vid 65 och kanske kan jobba till 67, 69 eller till 75?
1. Jobba längre – vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt sätt att få ut mer är alltså att jobba något år extra. Många är fortsatt pigga vid 65 och kanske kan jobba till 67, 69 eller till 75? Låt din hälsa och ork avgöra. Ett annat alternativ är att gå ner i tid men fortsätta jobba deltid eller extra under pensionen. Kanske med något som ditt hjärta klappar extra för?
2. Spara extra – konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på tex 500 kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i en kapitalförsäkring.
3. Löneväxla – tjänar du över 49 967kronor/månad (gäller för 2023) kan det vara fördelaktig att löneväxla. Läs mer om för- och nackdelarna med löneväxling i detta inlägg.
Vill du lära dig mer om pension? Här kan du läsa om pension!
/Felicia
Är du nyfiken på hur man sparar till pensionen i andra åldrar? Här kan du läsa om pensiontips för 70-talisterna, 80-talisterna och 90-talisterna.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.