Är du 60-talist? 3 tips för högre pension

Av Felicia Schön

14 feb 24

Share

Som 60-talist har du varit ute i arbetslivet ett bra antal år och ditt totala pensionssparande (allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande) har sannolikt passerat miljonstrecket – eller mer. Pensionen är för många det allra största sparandet man har och den är minst sagt värd lite kärlek – än är det inte försent att påverka! 

1. Fortsätt investera!

Ett av de största misstagen i pensionssparandet är att minska ner på risken (ha för stor andel ränte-investeringar istället för aktie-investeringar) i sparandet för tidigt.

Tänk så här – även om du ”bara” har 5–10 år kvar till pensionen, är det ju inte så att du ska ta ut alla dina pensionspengar i en klumpsumma. Precis som du tjänar ihop till pensionen under flera år, tar du också ut den under flera år, kanske över 20 år eller mer.

Ett tips är att tänka i 5-10-årsintervaller. De pensionspengar du behöver inom 5-10 år kan du minska ner risken genom att skifta aktieexponering mot ränte- eller blandfonder. Ju längre tid du har kvar, desto större andel bör vara aktier för att maximera den förväntade avkastningen.

Våra fonder Avanza Auto 1-6 optimerar automatiskt ditt sparande mellan räntor och aktier. Spana in alternativet och läs mer här.

Annons

 

2. Flytta pensionen för att undvika dyra avgifter

Det kan bli ett dyrt misstag att inte ha koll på vilka avgifter du betalar för din pension. Många pensionsaktörer tar nämligen ut kapitalavgifter och administrativa årliga avgifter som äter upp delar av din tjänstepension. Det kan låta som inga pengar alls med en avgift på 0,6% per år, men med stora summor pengar och lång tid blir det verkligen mycket pengar som äts upp.

Vill du se om du har några dyra pensioner som ligger gömda någonstans? Med vår prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla pensioner och visar direkt om du kan flytta dem från avgifter eller inte. Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen kapitalavgift (bara eventuell fondavgift).

På tal om fondavgifter – de är också bra att ha koll på och hålla den relativt låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift för indexfonder är riktigt billigt. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka med fondavgifterna.

3. Sist men inte minst – öka sparandet på olika sätt

  • Löneväxla
    Tjänar du över 51 300 kronor/månad (gäller för 2024) kan det vara väldigt fördelaktigt att löneväxla för att öka pensionssparandet. Läs mer i detta inlägg.
  • Jobba några extra år
    Vår pension påverkas som bekant av hur mycket vi arbetar och vilken inkomst vi har genom livet. Många är fortsatt pigga vid 65 och både kan och vill jobba några år till. Ett annat alternativ är att gå ner i tid men fortsätta jobba deltid eller extra under pensionen. Kanske med något som ditt hjärta klappar extra för?
  • Spara extra
    Ett konkret och enkelt alternativ om du inte är nöjd med din pension är att försöka spara extra varje månad. Om du har möjlighet att avsätta några extra tusenlappar till ditt långsiktiga börssparande kan det växa till sig. Testa gärna vår sparkalkylator för att räkna ut vad olika månadssparande kan ge dig.

Lyssna gärna på Avanzapodden (klick!) om hur du enkelt kan få en schysst pension!


Det finns helt enkelt mycket pensionsskärlek att ge innan det är dags – lycka till!

/Felicia

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg