Populära småbolag i rapportperioden

Att investera i småbolag har över längre perioder skapat en överavkastning mot index med större bolag. I slutet av börsuppgången 2021 stod småbolagen på toppen och tittade ned på storbolagsindex. Sedan dess har det varit tvärtom. Småbolagsindex (CSRXSE) ligger efter det bredare indexet över Stockholmsbörsen (OMXSGI) de senaste tre åren. Så hur ska man tänka med småbolagen?

Under förra året var det en svensk småbolagsfond som var en av de mest nettosålda bland våra kunder. Vad betyder egentligen det? Jag skulle tro att många investerare tycker att det är kämpigt att underprestera index. Tålamodet räcker inte, när det behövs som mest. Att investera i småbolag är mer riskfyllt än att köpa större mognare aktier. Eftersom aktiemarknaden prissätter förväntad vinst kommer det svänga mer i de bolag som förväntas skapa den stora vinsttillväxten längre fram.

Annons

Vad är ett småbolag?

Småbolag är ett väldigt relativt begrepp. Det finns en vedertagen definition som säger att ett småbolag inte får vara större än en procent av det totala marknadsvärdet på Stockholmsbörsen. I slutet på mars var Stockholmsbörsen värd 11 000 miljarder, vilket innebär att ett småbolag får vara värt max 110 miljarder kronor. Är det ett småbolag för dig?

Om vi tittar på hur Stockholmsbörsens tre listor delar upp bolagen efter börsvärde ser det ut så här:

  • Large Cap – för bolag med ett börsvärde över 1 miljard euro
  • Mid Cap – för bolag med ett börsvärde mellan 150 miljoner och 1 miljard euro
  • Small Cap – förbolag med ett börsvärde under 150 miljoner euro

Om vi säger att ett småbolag får vara värt upp till 110 miljarder kan vi konstatera att det finns nästan 100 småbolag på Large Cap. Så när du tittar på vilka innehav en småbolagsfond har ska du inte bli förvånad om du hittar många large cap-bolag.

Handel med småbolag

En annan anledning till att många småbolagsfonder har större bolag bland sina mest ägda är för att kunna hanterar likviditet i fonden på ett smidigt sätt. Mindre börsbolag handlas ofta med lägre volymer. Men eftersom en fond kan få ett stort utflöde från en dag till en annan hjälper ett innehav i ett bolag med stor likviditet till att hantera det.

Sedan några veckor tillbaka är det enklare för alla våra kunder att handla större volymer i mindre likvida aktier. Genom att lägga en order i Dark Pool får du tillgång till en likviditet som tidigare framförallt kunnat användas exklusivt av professionella investerare. När du handlar via Dark Pool är det inte säkert att ordern blir fylld i Nordic@Mid, men att den hade blivit det om ordern lades den vanliga orderbooken.

Mest ägda småbolagen

Vi är mitt uppe i en spännande rapportperiod och nu ska vi ta reda på vilka ”småbolag” som har flest ägare hos oss. Det här är de bolagen vars rapporter kommer att påverka flest aktiesparare.

Large Cap Stockholm (med börsvärde under 110 miljarder kr)

  1. SBB B
  2. NIBE Industrier B
  3. Kinnevik B
  4. SSAB B
  5. Embracer Group B
  6. Axfood
  7. Castellum
  8. Tele2 B
  9. Avanza Bank Holding
  10. Telia Company

Mid Cap Stockholm

  1. Hexatronic Group
  2. Svolder B
  3. Cibus Nordic Real Estate
  4. Scandic Hotels Group
  5. Orrön Energy
  6. SkiStar B
  7. Cloetta B
  8. PowerCell Sweden
  9. Viaplay Group B
  10. Eolus Vind B

Small Cap Stockholm

  1. SAS
  2. Fingerprint Cards B
  3. Starbreeze B
  4. Sivers Semiconductors
  5. Oncopeptides
  6. Tobii
  7. SynAct Pharma
  8. Vivesto
  9. Cantargia
  10. Karolinska Development B

First North Stockholm

  1. Neobo Fastigheter
  2. SolTech Energy Sweden
  3. Minesto
  4. Storytel B
  5. SaltX Technology Holding B
  6. Cell Impact
  7. Scandinavian Enviro Systems
  8. Bahnhof B
  9. MGI – Media and Games Invest
  10. Metacon

Data från 2024-04-23.

Följ och analysera dina småbolag i rapportperioden

Att hänga med i rapportperioden väldigt roligt för oss aktieägare. Nu får vi chansen att få svar på våra funderingar om hur det går för våra favoritbolag. Småbolagen känns fortsatt intressanta att hålla koll på. Dels för att det hjälper oss att förstå konjunkturen. Det blir ofta tuffare för mindre tillväxtbolag när det är kärvare tider. Vi är såklart också nyfikna på att försöka hitta signaler på när avståndet i aktiegraferna mellan de stora och små bolagen ska minska. Här kommer fyra tips på hur du kan ta till dig rapportperioden på bästa sätt:

  1. Logga in och titta i din kalender under Min ekonomi. Där kan du se när dina innehav rapporterar. Och vill du sätta klockan även för bolag som finns på din bevakningslista kan jag tipsa om företagskalendern.
  2. Aktivera nyhetslarm på aktiesidan. Så fort ett bolag du följer omnämns kommer du att få en notis eller mejl med nyheten. Under en rapportmorgon går telefonen varm, du kommer inte missa de viktigaste nyheterna.
  3. Läs rapporten och lyssna på analytikerpresentationen direkt på aktiesidan. Det är möjligt genom vårt samarbete med Quartr.
  4. När du läst rapporten tycker jag du ska använda den nya analysfliken som finns på aktiesidan. Använd de historiska nyckeltalen för att få en uppfattning om hur den här rapporten står sig. Det kan ta några timmar till ett antal dagar innan den senaste rapportdatan finns med på analysfliken.

Lycka till i rapportperioden!

Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg