En av tio kvinnor sparar inte – så här kan du minska spargapet
Kvinnor har en mer negativ syn på börsens framtida utveckling och det egna sparandet än män. De har också ett sämre börssjälvförtroende och sparar mindre. Men när de väl väljer att investera får kvinnor som sparar hos Avanza en högre medianavkastning än männen. Här är tre tips på hur alla kan komma igång med ett börssparande.
Var tionde kvinna sparar inte alls
I dag publicerade vi ny statistik som visar att kvinnor har en betydligt deppigare syn på börsens framtida utveckling och det egna sparandet. Det visar sig också att nästan var tionde kvinna inte sparar alls och att de har en betydligt större andel av sitt sparande på sparkonto istället för på börsen. Vår statistik visar också att detta mönster håller i sig över tid – oavsett börs- eller konjunkturcykel. Tidigare har vi publicerat statistik som visar att kvinnor har ett betydligt sämre börssjälvförtroende än män vilket kan förklara den mer pessimistiska synen bland kvinnor.
Börsen har en stigande trend
Men har kvinnor rätt? Kommer börsen att fortsätta falla framöver? Det är så klart omöjligt att svara på. Det vi däremot kan göra är att blicka bakåt på börsens historiska mönster. Vad vi då ser är att börsen faktiskt haft en genomsnittlig avkastning på 7% per år. Trots nittiotalskrisen (1990: -27,89%). Trots milleniebubblan (2000: -11,92%, 2001: -19,85%, 2002: -41,74%). Trots den globala finanskrisen (2007: -5,74%, 2008: -38,75%). Så även om det är lätt att bli nedslagen efter årets börsturbulens kan vi alltså ta med oss att börsen faktiskt har en långsiktigt stigande trend.
Du behöver inte vara expert för att investera
Men behöver man läsa på innan man investerar på börsen? Jag skulle vilja hävda att det inte är ett måste om du inte är intresserad. Egentligen räcker det att följa de enkla råd jag presenterar nedan. Om du däremot är intresserad av sparande så finns det alla möjligheter att dyka ner i det informationshav som finns där ute. Och det är faktiskt så att de kvinnor som väl tar steget och börjar spara på börsen hos oss på Avanza faktiskt haft en högre medianavkastning än männen de senaste fem åren.
Annons
Tillsammans kan vi stänga spargapet
Även om du som läser detta kanske redan är i gång med ditt sparande har du sannolikt en person (kanske en kvinna) i din omgivning som inte vågar eller tror att hen kan investera. Vi behöver alla hjälpas åt att avmystifiera sparandet: Det är vare sig komplicerat, tidskrävande eller dyrt. Som en liten hjälp på traven kan du följa denna enkla guide för ett okomplicerat och billigt sparande.
Enkla steg till ett sparande
1. Vilka pengar ska jag investera på börsen?
Eftersom börsen svänger kraftigt är det viktigt att du bara investerar de pengar som du inte behöver inom de närmsta fem åren. Övriga pengar ska ligga på ett sparkonto gärna med lite ränta. Hos oss kan du välja mellan flera olika aktörer som erbjuder ränta på sparkontot.
2. Vad ska jag investera i?
Det absolut enklaste sparandet är att investera i fonder. Då får du ett paket av olika aktier och behöver inte fundera så mycket över att sprida riskerna. Om du bara vill välja en fond är en billig global indexfond ett bra alternativ. Då får du en fond som investerar i bolag över hela världen – dock med en tyngdpunkt i USA eftersom det också är där vi hittar några av världens största bolag. Vill du få hjälp med att hitta fler fonder kan du gärna ta hjälpa av portföljgeneratorn.
3. När ska jag investera?
Utöver att sprida dina risker över olika marknader är det också bra att sprida över olika tidpunkter. Genom ett månadssparande behöver du inte bry dig om börsens tillfälliga svägningar utan kommer att investera både när den går upp och när den går ner. På så sätt tar du del av börsens långsiktigt stigande trend.
Nu stänger vi spargapet!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.