Att ärva pengar, aktier eller fonder – så kan du tänka vid ett arv

Av Avanza

06 maj 21

Share

Som vi alla vet är livet oförutsägbart och kommer ofta med överraskningar. Både positiva och negativa. En sådan kan vara en större summa pengar, så som ett arv. Men hur ska man tänka när man får ett arv? När jag själv fick ett litet arv för 12 år sedan köpte jag ett par riktigt fina högtalare. Hade jag istället valt att sätta dem i ett aktie- eller fondsparande med en förväntad genomsnittlig avkastning på sju procent per år hade jag idag istället kunnat köpa två par riktigt fina högtalare. Lätt att vara efterklok alltså. Jag hoppas att du efter att ha läst detta tar med dig några tips på hur du själv kan agera om du får ett arv för att pengarna ska göra mest nytta för dig.

Vid arv av aktier eller fonder

Ett arv kan bestå av både fonder och/eller aktier och det kan vara svårt att veta om det är läge att behålla eller sälja av delar av, eller hela, innehavet. Det första du bör undersöka är om pengarna är placerade i en aktie- och fonddepå (där det utgår en skatt på vinsten först när du säljer) eller om de är placerade på ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring där det istället dras en årlig schablonskatt. Om pengarna bara ska stå still kanske det inte är lönt att flytta dem till ett ISK – men om du ser framför dig att så inte är fallet kan det vara värt att bita i det sura äpplet och betala skatten.

I nästa steg behöver du utgå från din nuvarande situation. Om du har relativt höga lån kan det vara en god idé att amortera dessa för att därmed framtidssäkra din ekonomi och minska dina ränteutgifter. Du bör också ställa dig frågan: När behöver jag pengarna? Om det är inom ett till två år bör du sätta in dem på ett vanligt sparkonto som är lättillgängligt och tryggt. Att ha pengarna på börsen blir för mycket risk i det kortare perspektivet. Kan du ha ett lite längre perspektiv kan du istället välja att ta lite mer risk. Nedan går jag igenom några tips för att du ska få goda förutsättningar för dina pengar att växa.

Att låta arvet växa

Behöver du inte dina pengar inom två år, har din buffert på plats och lånen på en rimlig nivå, då kan du istället låta pengarna jobba för dig. Utgångspunkten här bör vara: desto längre bort i tiden du behöver dina pengar, desto mer risk kan du ta.

Fonder eller aktier, vad ska jag välja?

Om du har utrymme för att låta pengarna jobba för dig på börsen är det ändå viktigt att du går igenom placeringarna du ärvt med utgångspunkten att det ska passa dig och din livssituation. För de allra flesta är fonder ett bra alternativ. Genom en fond lämnar du över placeringen till en förvaltare som, enligt en förutbestämd strategi, åtar sig att placera dina pengar. Det finns olika typer av strategier för förvaltningen där vissa är mer aktiva och går ut på att överträffa ett visst index medan andra helt enkelt bara skuggar ett visst index, så kallade indexfonder. Då indexfonderna passivt följer ett index har de också oftast en lägre avgift än aktivt förvaltade fonder.

Det finns en mängd olika fonder att välja mellan men genom portföljgeneratorn kan du kalibrera utifrån både din sparhorisont och om du föredrar billigare fonder. Därmed kan du enkelt ta fram ett förslag som passar dina förutsättningar. Jämför detta med de fonder du ärvt för att se hur väl de stämmer överens med vad du behöver.

Tips om du vill placera arvet i aktier

Även om det kan vara bekvämt att låta en fondförvaltare, mot en avgift, leta upp guldkornen åt dig kan det också vara roligt att själv utforma sin portfölj precis som du vill. Då kan en god idé vara att köpa aktier. Men tänk då på att du därmed också höjer risken i ditt sparande och att det kommer att krävas en del tid för att hitta rätt balans. Det finns dock ett antal steg som du kan följa för att inte trampa snett:

  1. Läs på ordentligt om företaget som du är intresserad av. Genom att söka på företagets namn och ”investor relations” hittar du bland annat rapporter och presentationer av företaget. Det finns också en mängd olika analyser av noterade bolag som du enkelt kan ta del av genom en sökning på nätet.
  2. Välj mellan 10-15 olika företag från 5-6 olika branscher. Syftet med detta är att du ska sprida riskerna över olika branscher och kanske också regioner. Det kan kännas övermäktigt att sätta sig in i så många olika företag men det är en viktig del i att undvika att gå på minor. Tänk också på att företag kan ha koppling till varandra och om du vill sprida riskerna på ett effektivt sätt även behöver ta höjd för detta.
  3. Spara långsiktigt. Generellt gäller att det är bättre att vara exponerad mot börsen över tid kontra att försöka pricka dess upp- och nedgångar. Min kollega Nicklas har satt ihop ett godtyckligt, men utmärkt exempel på just detta: ”Likaså är det viktigt att behålla lugnet när börsen faller kraftigt. Har du dina lån på en rimlig nivå och en buffert att hålla sig till när privatekonomin stormar finns det ingen anledning att sälja i panik. Sitt lugnt i båten och utnyttja istället möjligheten att köpa lite billigare.”

Att investera i både uppgång och nedgång

Många ställer sig frågan när det är ”läge” att gå in på börsen. Det kan till och med bli så att man inte vågar gå in överhuvudtaget då uppfattningen är att en börskrasch lurar bakom hörnet. Istället får pengarna stå och damma utan avkastning. Vid ett arv kan det handla om att pengarna är placerade i dyra fonder som inte presterar eller aktier som inte är lönsamma. Lösningen på detta är att dela upp pengarna i mindre delar och investera dem över tid. Därmed kommer du att investera både i uppgång och nedgång och ger dina pengar goda förutsättningar att växa över tid.

Jag vill veta mer om arv

Har du frågor kring arv? Gå gärna in och ta en titt på denna sida där vi samlar och besvarar de mer tekniska frågorna kring arv.

//Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg