Så sparar 00-talisterna på Avanza

Är du född på 2000-talet? I så fall tror jag du kommer finna det här inlägget intressant. Vi människor är flockdjur och gillar att titta på hur andra gör, därför tänkte jag att vi ska kika på hur andra 2000-talister hos oss sparar.

Årtiondet präglades finansiellt av IT-euforin som fick ett abrupt slut i mars 2000 likväl som finanskrisen i slutet av årtiondet. Det till trots så var det här grunden lades för dagens dominerande techsektor. Kina och Indien blev allt viktigare för global ekonomi och den förstnämnda är nu världens näst största ekonomi efter USA. Under den här tiden blev allt mer digitalt, från våra fotografier, till den musik vi lyssnade på, vår shopping och de streamingtjänster som började växa fram. Bolag som Skype och Youtube grundades och det omåttligt populära spelet World of Warcraft från Activision Blizzard lanserades. Dessutom såg iPhone dagens ljus och har därefter tagit världen med storm och tillika gjort att Apple blivit världens högst värderade börsbolag i termer av börsvärde.

Men låt oss nu djupdyka ned i 00-talisternas sparande i nutid. Den genomsnittlige 00-talisten hos oss är 13 år och bosatt i Stockholm, men låt oss också ta reda på hur mycket de månadssparar, hur stort kapital de har, vilka aktier och fonder de favoriserar och vilka utländska pärlor de hamstrat i sina depåer. Det är dags att lyfta på statistiklocket.

Hur mycket månadssparar 00-talister?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. 00-talisterna hos oss är ju dock en lite speciell målgrupp. De yngsta börjar närma sig 11 år medan de äldsta fyller 20. Det innebär att vissa rimligtvis har ett löpande sparande som motsvarar föräldrarnas barnsparande medan vissa andra har börjat tjäna sina egna pengar. Men det till trots så finns det ett snitt och den siffran ligger på 964 kronor, alltså i princip på pricken samma summa motsvarande barnbidraget.

Det innebär att den som är född i slutet på 2000-talet förhoppningsvis kan nå närmare 7,2 miljoner kronor till 65-årsdagen räknat på snittsiffran och givet en årlig genomsnittlig avkastning på 7 procent, det är inte fy skam. Förvisso är sannolikheten mycket stor att dessa pengar kommer användas till kollo, moped, språkresor, studier eller för att finansiera en kontantinsats till första bostaden. Men å andra sidan så kan man argumentera för att siffran om 964 kronor i månaden också kommer att öka över tid, i takt med att de börjar jobba och får en inkomst. Den viktigaste faktorn utöver sparandet är som bekant tiden.

Hur stort sparande har de?

Men då har vi ju faktiskt inte räknat på nuvarande sparande utan enbart det löpande månadssparandet från idag och framåt. Om vi istället kikar på det befintliga sparandet som man redan har så ser vi att den genomsnittlige 00-talisten har 57 091 kronor i snitt och 14 188 kronor i mediankapital.

Vad sparar de i för någonting?

De favoriserar fonder på marginalen där 4 av 10 sparkronor återfinns investerade i just fonder. Hack i häl finner vi aktier som skulle komma på delad förstaplats om vi inte tillät decimaler i denna statistikjämförelse. Var sjätte sparkrona letar sig in på sparkonto eller som torrt krut på depå och resten återfinns inom övriga typer av värdepapper.

När det kommer till aktier så finns det en viss förkärlek för lite större bolag som klassiskt sett brukar benämnas lite ”stabilare”. 40 procent av kapitalet återfinns i bolag som har ett börsvärde över 100 miljarder kronor medan ungefär var femte sparkrona investerad i aktier återfinns i bolag med ett börsvärde under 5 miljarder kronor. Av Stockholmsbörsens 384 olika aktier i skrivande stund så är det ett 20-tal som har ett börsvärde överstigande 100 miljarder kronor och i dem har 00-talisterna investerat nästan varannan krona, med förlåtande överslagsräkning.

Många av våra kunder är utdelningsjägare men med tanke på att Stockholmsbörsen i skrivande stund ger omkring 3 % i direktavkastning så innebär det att relativt många 00-talister har en lägre direktavkastning än börssnittet. De riktiga högutdelarna är ingenting som lockar denna åldersgrupp i speciellt stor utsträckning. Kanske är det så att chansen till hög totalavkastning (kurstillväxt + utdelning) lockar mer, och faktum är ju att de har tiden på sin sida.

Hur ser riskspridningen ut?

Vi har ju konstaterat att det är fonder som lockar mest, även om aktierna ligger hack i häl. Men hur ser då riskspridningen ut? Aktiespararna säger ju att en gyllene regel är att ha 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher. Verkligheten ser ju dock annorlunda ut och Euroclear har i sin rapport ”Aktieägandet i Sverige 2019” rapporterat att vi i snitt har 4,1 aktier i portföljen medan nästan varannan nöjer sig med blott en enda, en undermålig riskspridning alltså. Men hur ser det då ut bland våra 00-talister kan man ju undra?

Även om det ser bättre ut än för riket i stort så kan det vara på sin plats att påminna om att riskspridning är av godo. Men hur ser det då ut på fondsidan?

Nu ska vi ju komma ihåg att antalet fonder inte riktigt har samma signalvärde som antal aktier. En vanlig fond har vanligtvis minst 16 innehav vilket gör att man får en naturlig riskspridning, även om man ”enbart” har en enda fond. Fler än varannan kund har 1-2 olika fonder i portföljen medan var tionde sparare har minst 9 olika fonder. Nu behöver det inte alls vara så att det är 9 olika Sverigefonder utan rimligtvis en mix av olika exponering såsom Sverige, Norden, USA, Världen, Tillväxtmarknader, småbolag och så vidare.

Men.. sist men inte minst!

Vilka aktier och fonder tillhör 00-talisternas favoriter?

Favoritfonderna

  1. Avanza Zero
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  3. Avanza Global
  4. Swedbank Robur Ny Teknik A
  5. TIN Ny Teknik A
  6. Länsförsäkringar Global Indexnära
  7. SPP Global Plus A
  8. Avanza World Tech by TIN
  9. AMF Aktiefond Europa
  10. Avanza Auto 6

Favoritaktierna

  1. Investor B
  2. Hennes & Mauritz
  3. Volvo
  4. Kinnevik B
  5. Swedbank
  6. Latour
  7. Castellum
  8. Ericsson B
  9. Nordea
  10. Investor A

Utländska aktiefavoriter

  1. Norwegian Air Shuttle
  2. Apple
  3. Microsoft
  4. Tesla
  5. Coca-Cola
  6. Walt Disney
  7. Activision Blizzard
  8. NEL
  9. Fortum
  10. Berkshire Hathaway

Oavsett hur du sparar så önskar jag dig ett lönsamt 2021,
Nicklas

PS. Nyfiken på hur andra åldersgrupper sparar? Läs mer här:

Så sparar 60-talisterna

Så sparar 70-talisterna

Så sparar 80-talisterna

Så sparar 90-talisterna

tning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg