Så sparar 70-talisterna på Avanza

Av Avanza

01 sep 20

Share

Är du född på 1970-talet? I så fall tror jag du kommer finna det här inlägget intressant. Vi människor är flockdjur och gillar att titta på hur andra gör, därför tänkte jag att vi ska kika på hur andra 1970-talister hos oss sparar.

Årtiondet präglades finansiellt av oljekrisen 1973 och den lågkonjunktur som rådde i Sverige. Samtidigt så såg vi den första persondatorn göra entré och tjänstesamhället började ta form på bekostnad av det forna industrisamhället.

Men låt oss nu djupdyka ned i 70-talisternas sparande i nutid. Den genomsnittlige 70-talisten hos oss är 44 år och bosatt i Stockholm, men låt oss också ta reda på hur mycket de månadssparar, hur stort kapital de har, vilka aktier och fonder de favoriserar och vilka utländska pärlor de hamstrat i sina depåer. Det är dags att lyfta på statistiklocket.

Hur mycket månadssparar 70-talister?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. 70-talisten hos oss sparar i snitt 2 650 kronor i månaden och 1 400 kronor i median. Det innebär att den som är född i slutet på 1970-talet förhoppningsvis kan nå närmare 2,2 miljoner kronor till 65-årsdagen räknat på snittsiffran och givet en årlig genomsnittlig avkastning på 7 procent, det är inte fy skam.

Hur stort sparande har de?

Men då har vi ju faktiskt inte räknat på nuvarande sparande utan enbart det löpande månadssparandet från idag och framåt. Om vi istället kikar på det befintliga sparandet som man redan har så ser vi att den genomsnittlige 70-talisten har 390 176 kronor i snitt och 67 155 kronor i mediankapital.

Vad sparar de i för någonting?

De favoriserar aktier och nästan varannan sparkrona är investerad i aktier. 4 av 10  sparkronor återfinns i fonder och resten är placerade på sparkonto eller torrt krut på depån för kommande köp. När det kommer till aktier så finns det en viss förkärlek för lite mindre bolag. 36 procent av kapitalet återfinns i bolag som har ett börsvärde under 5 miljarder kronor. Av Stockholmsbörsens 386 olika aktier i skrivande stund så är det ett 20-tal som har ett börsvärde överstigande 100 miljarder kronor och i dem har 70-talisterna investerat ungefär var fjärde aktiekrona.

Många av våra kunder är utdelningsjägare men var tredje sparkrona bland 70-talisterna är investerade i bolag som inte ger någon utdelning alls. Ungefär 44 procent av alla investerade kronor tingar en direktavkastning mellan 0,1 och 4 procent. De riktiga högutdelarna är ingenting som lockar denna åldersgrupp i speciellt stor utsträckning.

Hur ser riskspridningen ut?

Vi har ju konstaterat att det är aktier som lockar mest, även om fonderna ligger hack i häl. Men hur ser då riskspridningen ut? Aktiespararna säger ju att en gyllene regel är att ha 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher. Verkligheten ser ju dock annorlunda ut och Euroclear har i sin rapport ”Aktieägandet i Sverige 2018” rapporterat att vi i snitt har 3,9 aktier i portföljen medan nästan varannan nöjer sig med blott en enda, en undermålig riskspridning alltså. Men hur ser det då ut bland våra 70-talister kan man ju undra?

Även om det ser bättre ut än för riket i stort så kan det vara på sin plats att påminna om att riskspridning är av godo. Men hur ser det då ut på fondsidan?

Nu ska vi ju komma ihåg att antalet fonder inte riktigt har samma signalvärde som antal aktier. En vanlig fond har vanligtvis minst 16 innehav vilket gör att man får en naturlig riskspridning, även om man ”enbart” har en enda fond. Fyra av tio kunder har 1-2 olika fonder i portföljen medan nästan var fjärde sparare har minst 9 olika fonder. Nu behöver det inte alls vara så att det är 9 olika Sverigefonder utan rimligtvis en mix av olika exponering såsom Sverige, Norden, USA, Världen, Tillväxtmarknader, småbolag och så vidare.

Men.. sist men inte minst!

Vilka aktier och fonder tillhör 1970-talisternas favoriter?

Favoritfonderna

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. Avanza 75
 6. Swedbank Robur Access Asien
 7. Danske Invest Global Index SA
 8. Avanza Auto 6
 9. AMF Räntefond Lång
 10. SPP Aktiefond USA

Favoritaktierna

 1. Swedbank
 2. Hennes & Mauritz
 3. Investor B
 4. Kinnevik B
 5. Nordea
 6. Millicom
 7. Ericsson
 8. Volvo
 9. Latour
 10. Telia Company

Utländska aktiefavoriter

 1. Aurora Cannabis
 2. Sampo
 3. Apple
 4. Microsoft
 5. Novo Nordisk
 6. Danske Bank
 7. Amazon
 8. Tesla
 9. Fortum
 10. Realty Income

Oavsett hur du sparar så önskar jag dig ett lönsamt 2021,
Nicklas

PS. Nyfiken på hur andra åldersgrupper sparar? Läs mer här:

Så sparar 60-talisterna

Så sparar 80-talisterna

Så sparar 90-talisterna

Så sparar 00-talisterna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg