Så sparar 80-talisterna på Avanza

Av Avanza

01 sep 20

Share

Är du född på 1980-talet? I så fall tror jag du kommer finna det här inlägget intressant. Vi människor är flockdjur och gillar att titta på hur andra gör, därför tänkte jag att vi ska kika på hur andra 1980-talister hos oss sparar.

Årtiondet präglades finansiellt av 1970-talets lågkonjunktur som fortsatte påverka oss en bit in i inledningen av 80-talet, flertalet devalveringar där vi skrev ned värdet på vår valuta och en börs som steg långt över 1 000 procent med tillhörande yuppie-era, ”finansvalpar” och epitetet ”Det glada 1980-talet”.

Men vi han även med en av de största krascherna i modern tid när börsen i USA kraschade 22,6 procent under en enskild handelsdag 19 oktober 1987, något vi kommer ihåg som den ”Svarta måndagen”. Förutom det rent finansiella så tog charterturismen ordentligt grepp om folkhemmet och den folkkära rullen ”Sällskapsresan” med Lasse Åberg hade premiär 1980.

Men låt oss nu djupdyka ned i 80-talisternas sparande i nutid. Den genomsnittlige 80-talisten hos oss är 34 år och bosatt i Stockholm, men låt oss också ta reda på hur mycket de månadssparar, hur stort kapital de har, vilka aktier och fonder de favoriserar och vilka utländska pärlor de hamstrat i sina depåer. Det är dags att lyfta på statistiklocket.

Hur mycket månadssparar 80-talister?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. 80-talisten hos oss sparar i snitt 2 460 kronor i månaden och 1 300 kronor i median. Det innebär att den som är född i slutet på 1980-talet förhoppningsvis kan nå närmare 4,5 miljoner kronor till 65-årsdagen räknat på snittsiffran och givet en årlig genomsnittlig avkastning på 7 procent, det är inte fy skam.

Hur stort sparande har de?

Men då har vi ju faktiskt inte räknat på nuvarande sparande utan enbart det löpande månadssparandet från idag och framåt. Om vi istället kikar på det befintliga sparandet som man redan har så ser vi att den genomsnittlige 80-talisten har 197 090 kronor i snitt och 42 489 kronor i mediankapital.

Vad sparar de i för någonting?

De favoriserar aktier och 4 av 10 sparkronor återfinns investerade i just aktier. Hack i häl finner vi fonder med 38 procent av sparkronorna samtidigt som nästan var femte sparkrona återfinns på sparkonto eller som torrt krut i väntan på bra köplägen på börsen. När det kommer till aktier så finns det en viss förkärlek för lite mindre bolag. 39 procent av kapitalet återfinns i bolag som har ett börsvärde under 5 miljarder kronor. och var femte sparkrona återfinns i bolag med ett börsvärde understigande 1 miljard kronor. Av Stockholmsbörsens 386 olika aktier i skrivande stund så är det ett 20-tal som har ett börsvärde överstigande 100 miljarder kronor och i dem har 80-talisterna investerat var fjärde aktiekrona.

Många av våra kunder är utdelningsjägare men mer än var tredje sparkrona bland 80-talisterna är investerade i bolag som inte ger någon utdelning alls. Ungefär 42 procent av alla investerade kronor tingar en direktavkastning mellan 0,1 och 4 procent. De riktiga högutdelarna är ingenting som lockar denna åldersgrupp i speciellt stor utsträckning.

Hur ser riskspridningen ut?

Vi har ju konstaterat att det är aktier som lockar mest, även om fonderna ligger hack i häl. Men hur ser då riskspridningen ut? Aktiespararna säger ju att en gyllene regel är att ha 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher. Verkligheten ser ju dock annorlunda ut och Euroclear har i sin rapport ”Aktieägandet i Sverige 2018” rapporterat att vi i snitt har 3,9 aktier i portföljen medan nästan varannan nöjer sig med blott en enda, en undermålig riskspridning alltså. Men hur ser det då ut bland våra 80-talister kan man ju undra?

Även om det ser bättre ut än för riket i stort så kan det vara på sin plats att påminna om att riskspridning är av godo. Men hur ser det då ut på fondsidan?

Nu ska vi ju komma ihåg att antalet fonder inte riktigt har samma signalvärde som antal aktier. En vanlig fond har vanligtvis minst 16 innehav vilket gör att man får en naturlig riskspridning, även om man ”enbart” har en enda fond. Nästan fyra av tio kunder har 1-2 olika fonder i portföljen medan nästan var fjärde sparare har minst 9 olika fonder. Nu behöver det inte alls vara så att det är 9 olika Sverigefonder utan rimligtvis en mix av olika exponering såsom Sverige, Norden, USA, Världen, Tillväxtmarknader, småbolag och så vidare.

Men.. sist men inte minst!

Vilka aktier och fonder tillhör 1980-talisternas favoriter?

Favoritfonderna

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. Swedbank Robur Access Asien
 6. Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
 7. AMF Räntefond Lång
 8. Avanza 75
 9. SPP Aktiefond USA
 10. Avanza Auto 6

Favoritaktierna

 1. Hennes & Mauritz
 2. Swedbank
 3. Investor B
 4. Kinnevik B
 5. Nordea
 6. Latour
 7. Castellum
 8. Millicom
 9. Axfood
 10. Volvo

Utländska aktiefavoriter

 1. Aurora Cannabis
 2. Sampo
 3. Apple
 4. Microsoft
 5. Tesla
 6. Walt Disney
 7. Danske Bank
 8. Novo Nordisk
 9. Amazon
 10. Canopy Growth Corp

Oavsett hur du sparar så önskar jag dig ett lönsamt 2021,
Nicklas

PS. Nyfiken på hur andra åldersgrupper sparar? Läs mer här:

Så sparar 60-talisterna

Så sparar 70-talisterna

Så sparar 90-talisterna

Så sparar 00-talisterna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg