Så sparar 90-talisterna på Avanza

Av Avanza

01 sep 20

Share

Är du född på 1990-talet? I så fall tror jag du kommer finna det här inlägget intressant. Vi människor är flockdjur och gillar att titta på hur andra gör, därför tänkte jag att vi ska kika på hur andra 1990-talister hos oss sparar.

Årtiondet präglades finansiellt av finans- och fastighetskrisen i början av 1990-talet och återhämtningen därefter. Men samtidigt kommersialiserades internet och satelliter blev vanligare och därtill tillhörande satellit-tv. Världen blev mer globaliserad och likaså världens finansmarknader. I slutet på årtiondet startades massvis av bolag som red på den nya trenden kring internet och sista börsåret avslutades med en börsuppgång på hela 71 procent. Från botten av krisen som finansiellt vände 1992 så steg börsen hela 41% i snitt fram till 7 mars 2000 så den IT-bubblan sprack.

Men låt oss nu djupdyka ned i 90-talisternas sparande i nutid. Den genomsnittlige 90-talisten hos oss är 25 år och bosatt i Stockholm, men låt oss också ta reda på hur mycket de månadssparar, hur stort kapital de har, vilka aktier och fonder de favoriserar och vilka utländska pärlor de hamstrat i sina depåer. Det är dags att lyfta på statistiklocket.

Hur mycket månadssparar 90-talister?

Ett gyllene riktmärke brukar sägas vara att försöka spara 10 procent av din disponibla inkomst, alltså lönen som trillar in på kontot efter skatt. Även om det är värt att påminna om att det bästa sparandet är det som blir av. 90-talisten hos oss sparar i snitt 2 290 kronor i månaden och 1 000 kronor i median. Det innebär att den som är född i slutet på 1990-talet förhoppningsvis kan nå närmare 8,7 miljoner kronor till 65-årsdagen räknat på snittsiffran och givet en årlig genomsnittlig avkastning på 7 procent, det är inte fy skam.

Hur stort sparande har de?

Men då har vi ju faktiskt inte räknat på nuvarande sparande utan enbart det löpande månadssparandet från idag och framåt. Om vi istället kikar på det befintliga sparandet som man redan har så ser vi att den genomsnittlige 90-talisten har 84 448 kronor i snitt och 18 733 kronor i mediankapital.

Vad sparar de i för någonting?

De favoriserar aktier och 4 av 10 sparkronor återfinns investerade i just aktier. Hack i häl finner vi fonder med 38 procent av sparkronorna samtidigt som nästan var femte sparkrona återfinns på sparkonto eller som torrt krut i väntan på bra köplägen på börsen. När det kommer till aktier så finns det en viss förkärlek för lite mindre bolag. 38 procent av kapitalet återfinns i bolag som har ett börsvärde under 5 miljarder kronor och var femte sparkrona återfinns i bolag med ett börsvärde understigande 1 miljard kronor. Av Stockholmsbörsens 386 olika aktier i skrivande stund så är det ett 20-tal som har ett börsvärde överstigande 100 miljarder kronor och i dem har 90-talisterna investerat lite mer än var fjärde aktiekrona.

Många av våra kunder är utdelningsjägare men mer än var tredje sparkrona bland 90-talisterna är investerade i bolag som inte ger någon utdelning alls. Ungefär 44 procent av alla investerade kronor tingar en direktavkastning mellan 0,1 och 4 procent. De riktiga högutdelarna är ingenting som lockar denna åldersgrupp i speciellt stor utsträckning.

Hur ser riskspridningen ut?

Vi har ju konstaterat att det är aktier som lockar mest, även om fonderna ligger hack i häl. Men hur ser då riskspridningen ut? Aktiespararna säger ju att en gyllene regel är att ha 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher. Verkligheten ser ju dock annorlunda ut och Euroclear har i sin rapport ”Aktieägandet i Sverige 2018” rapporterat att vi i snitt har 3,9 aktier i portföljen medan nästan varannan nöjer sig med blott en enda, en undermålig riskspridning alltså. Men hur ser det då ut bland våra 90-talister kan man ju undra?

Även om det ser bättre ut än för riket i stort så kan det vara på sin plats att påminna om att riskspridning är av godo. Men hur ser det då ut på fondsidan?

Nu ska vi ju komma ihåg att antalet fonder inte riktigt har samma signalvärde som antal aktier. En vanlig fond har vanligtvis minst 16 innehav vilket gör att man får en naturlig riskspridning, även om man ”enbart” har en enda fond. Fler än fyra av tio kunder har 1-2 olika fonder i portföljen medan var femte sparare har minst 9 olika fonder. Nu behöver det inte alls vara så att det är 9 olika Sverigefonder utan rimligtvis en mix av olika exponering såsom Sverige, Norden, USA, Världen, Tillväxtmarknader, småbolag och så vidare.

Men.. sist men inte minst!

Vilka aktier och fonder tillhör 1990-talisternas favoriter?

Favoritfonderna

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 2. Avanza Zero
 3. Avanza Global
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
 5. Swedbank Robur Ny Teknik A
 6. Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A
 7. AMF Räntefond Lång
 8. SPP Aktiefond USA
 9. Öhman Etisk Emerging Markets A
 10. Avanza Emerging Markets

Favoritaktierna

 1. Investor B
 2. Swedbank
 3. Hennes & Mauritz
 4. Kinnevik B
 5. Latour
 6. Castellum
 7. Volvo
 8. Axfood
 9. Nordea
 10. ICA Gruppen

Utländska aktiefavoriter

 1. Aurora Cannabis
 2. Activision Blizzard
 3. Microsoft
 4. Apple
 5. Patriot One Technologies
 6. Canopy Growth Corp
 7. Advanced Micro Systems (AMD)
 8. Tesla
 9. Sampo
 10. Tomra

Oavsett hur du sparar så önskar jag dig ett lönsamt 2021,
Nicklas

PS. Nyfiken på hur andra åldersgrupper sparar? Läs mer här:

Så sparar 60-talisterna

Så sparar 70-talisterna

Så sparar 80-talisterna

Så sparar 00-talisterna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg