Skatteåterbäringen är här – så kan du tänka

Av Avanza

06 apr 21

Share

I dagarna får många ett välkommet tillskott i plånboken då skatteåterbäringen betalas ut. För de flesta som får pengar tillbaka finns det otaliga hål att stoppa dem i. Men för dig som inte behöver skatteåterbäringen just nu kan det här vara ett gyllene tillfälle att sätta pengarna i arbete. Jag hoppas att du efter detta inlägg fått lite inspiration till ett sparande som passar dig.

Ett allra första steg är att ta en titt på hur din ekonomiska situation ser ut. Jag har tidigare skrivit om att dela upp sparandet i olika delar där grunden utgörs av en buffert, därefter kommer ett mer långsiktigt sparande som både kan vara fonder och aktier. Med denna utgångspunkt tar vi oss till nästa frågeställning.

Jag behöver mina pengar imorgon

En buffert är grundbulten i allt sparande. fundera över om din buffert är tillräckligt motståndskraftig för att klara av ett inkomstbortfall, en trasig luftvärmepump eller ett byte av batteripaket till bilen. Om inte kanske det är hit pengarna ska gå. En buffert ska alltså vara lättillgängliga pengar som med fördel placeras på ett sparkonto med lite ränta.

Jag behöver mina pengar inom två år

När så bufferten är på plats kan nästa fråga vara: När behöver jag pengarna? Om det är inom två år, då är det tryggast att ha dem på ett sparkonto som ger ränta. Låt din tidshorisont för när du behöver dina pengar styra hur mycket risk du klarar av: ju kortare tidshorisont, ju lägre risk helt enkelt. Även om börsen historiskt har avkastat cirka sju procent per år i genomsnitt finns det inget som garanterar att den går upp imorgon. För det kortare perspektivet kan därför en mix av sparkonto och fonder eller aktier vara en bra utgångspunkt när du ska placera din skatteåterbäring.

Jag behöver inte mina pengar på ett tag

Om du har en buffert på plats och inte behöver dina pengar på ett tag – ge dem en chans att jobba för dig. Även om det så bara är några tusenlappar kan den fantastiska ränta-på-ränta-effekten få pengarna att växa på lite sikt. Genom att placera dem i aktier eller fonder ökar du risken men också möjligheten till högre avkastning – något som historiskt visat sig vara en vinnande strategi. Låt oss titta lite närmare på detta. Om vi antar att du får 7 000 kronor i skatteåterbäring och att avkastningen är på sju procent per år kommer dina 7 000 kronor efter fem år vara värda nästan 10 000 kronor. Om du låter pengarna växa i ytterligare 15 år kommer pengarna ha vuxit till drygt 28 000 kronor. Efter 40 år skulle du kunna ha ett värde på nästan 115 000 kronor i dagens värde.

Men, som sagt, detta är antaganden och börsen kan självklart både gå bättre och sämre än genomsnittet.

Fonder eller aktier, vad ska jag välja?

För att skapa ett passande, mer långsiktigt sparande bör du fundera över hur mycket tid du vill lägga på det. För del allra flesta är fonder ett bra alternativ då de innebär att du får en korg av ett flertal olika underliggande värdepapper, till exempel aktier. Du slipper alltså själv att göra aktiva val i ditt sparande. Vår portföljgenerator kan vara en inspiration till att göra ett urval bland våra 1300 olika fonder för att få ett sparande som passar just dig. Genom generatorn kan du filtrera på bland annat avgift och låg CO2-risk.

Om du vill vara mer aktiv i ditt sparande kan aktier vara ett bra alternativ. En första sållning kan du göra genom att titta på vår sida för aktieinspiration.

Tidsrisken – parera oväntade svängningar

Väljer du att lägga pengarna i fonder eller aktier och det är en större summa du vill investera kan en god idé vara att dela upp pengarna i mindre grupper för att därefter investera en mindre summa varje månad. Väljer du att gå in med allt vid ett tillfälle är du mycket mer utsatt för börsens tillfälliga svängningar. Genom att sprida investeringen över tid kommer du förmodligen att investera både i börsuppgång och -nedgång vilket på sikt minskar den totala risken i ditt sparande.

Jag vill köpa aktier, vad ska jag tänka på?

Det finns mängder av litteratur, analys och tyckande kring vilka aktier man ska köpa. Utan att dyka ner i detta vill jag skicka med några enkla tumregler som är viktiga att ha med sig:

  • Läs på om företaget och förstå affärsmodellen.
  • Lägg inte alla ägg i samma korg utan köp aktier från olika branscher.
  • Fundera också över om det kan finnas en koppling mellan de olika branscherna du väljer. Ett exempel är ett bolag som tillverkar flygplan och ett bolag som tillverkar komponenter till flygplan. Båda dessa företag kommer att påverkas vid en nedgång inom flygindustrin.

Läs gärna min kollega Nicklas inlägg där han går lite djupare i hur du kan undvika de vanligaste misstagen på aktiemarknaden.

För att summera upp:

  • Fundera över när du behöver pengarna och gör din plan efter det. Om det är inom två år bör risken hållas låg och ett sparkonto är ett bra alternativ.
  • Har du utrymme för att låta pengarna jobba för dig? Låt dem göra det i fonder eller aktier.
  • Fundera över hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande: lite tid, då kan fonder vara ett bra alternativ. Mer tid, testa aktier och utforma ditt sparande efter ditt eget tycke och smak.

Lycka till!

Moa

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg