Spaningar från veckan som gått v. 38

Av Avanza

23 sep 21

Share

En tämligen dramatisk start på veckan efter oro för den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrandes följdes av desto gladare tongångar efter två räntebesked. Därefter vände börsen nedåt igen till följd av förnyad oro för marknaderna i Kina. 

 

Måndagen inleddes med en ganska stor turbulens på världens marknader då oron var stor för att den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande, med skulder på över 300 miljarder dollar, skulle ställa in betalningarna. Här kan du läsa Nicklas blogginlägg om utvecklingen kring Evergrande och hur man kan tänka.

Att finansminister Magdalena Andersson la sin åttonde budget, och dessutom en tämligen generös sådan, hade ingen märkbar effekt på marknaderna. På sikt kan dock förslagen (om de går igenom riksdagen) komma att påverka den svenska marknaden. Här kan du läsa Moas blogginlägg om hur sparandet kan komma att påverkas av regeringens förslag till budgetproposition för år 2022.

Börsen återhämtade sig snabbt och redan under tisdagen var tongångarna betydligt lugnare. Inte minst var stämningen på Stockholmsbörsen tämligen munter under tisdagen då Riksbanken lämnade sitt räntebesked om att behålla styrräntan på dagens nivå (det vill säga 0) fram till 2024 men att stödköpen ska avslutas till årsskiftet. Beskeden var väntade och mottogs med lugn.

De positiva tongångarna fortsatte under onsdagen inför och efter FED:s räntebesked. Beskedet var att räntan och stödköpen förblir oförändrade men att stödköpen planeras fasas ut under mitten av nästa år. Nästa år planeras också räntehöjningar. När nu inflationen börjar nå en önskvärd nivå är det sysselsättningsnivån som blir avgörande om FED får rätt i sina prognoser.

De amerikanska börserna steg brett under onsdagen och tog också med sig Stockholmsbörsen under torsdagen. Under fredagen tilltog dock nervositeten igen då oron för utvecklingen i Kina fortsatte.

Aktierna med flest nya ägare denna vecka är

Finansiellt Fredagsmys

I veckans avsnitt av finansiellt fredagsmys får du de senaste spaningarna från börsveckan. Denna vecka blir det mycket fokus på makro då vi under veckan fått två viktiga besked från Riksbanken och amerikanska FED. Dessutom pratar vi om regeringens budgetproposition som överlämnades i måndags. Och så klart, turbulensen kring kinesiska Evergrande. Du hittar veckans avsnitt här.

I veckans avsnitt av Avanzapodden pratar Johanna & Nicklas om bolån och hur en sänkt ränta kan finansiera ditt sparande. Det brukar ju sägas att man ska höststäda sin ekonomi, så varför inte låta slutresultatet bli ett bra sparande? Du hittar avsnittet här!

Trevlig helg!

/Nicklas & Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg