Sparandet har ingen ålder

Av Avanza

21 maj 18

Share

I juni 2017 viftade jag med min studentmössa. Två månader senare började jag jobba i finansbranschen, blott 19 år. Jag visste knappt vad ett ISK var, jag visste att jag hade ett sparkonto, det var allt.

Genom att läsa, lyssna och diskutera sparande har jag lärt mig allt från stora saker som hur beskattningen på ett depåkonto och ISK skiljer sig åt, till mindre saker som likviddagar och kursen på en aktie. Det viktigaste att poängtera är att jag inte har läst en massa kurser om detta, utan jag har lärt mig själv genom att vara nyfiken.

Alla kan skapa en egen ekonomisk trygghet

Idag är jag yngst på hela Avanza med mina 20 år, vilket innebär att jag gör många saker för första gången rent ekonomiskt. Exempelvis så deklarerade jag för första gången i mitt liv i år. Att vara 20 år innebär också att man har sitt livs största sparande framför sig – kontantinsatsen till en lägenhet och en generell buffert. Och vad är det som säger att jag inte skulle kunna klara det? Att vara ekonomisk och spara klokt har inget med ålder eller personlighetstyp att göra.

Tyvärr är det dock så det kan kännas. Jag vet inte hur många kvinnor jag hört säga att de inte kan och att det inte är något för dem. Men ett privat buffertsparande eller fuck off-kapital som Josefin skrivit om tidigare  är absolut något som är för alla. Att känna att man inte är beroende av någon annan, att man klarar sig själv, på egen hand.

En sparad krona är bättre än ingen

Jag spelar innebandy, kollar fotboll på fredagkvällar, är från Umeå, tycker om inredning – och jag sparar aktivt i både fonder och aktier. Det jag försöker säga är att det ena utesluter inte det andra. Alla kan spara och skapa en egen ekonomisk trygghet. Om det är 50, 100 eller 1000 kr i månaden spelar mindre roll. Det viktiga är att komma igång.

Sparandet behöver inte vara en sport kring vem som kan spara mest. Alla har olika förutsättningar och sparar efter egen förmåga. Du ska inte känna skuld över att du sparade mindre en månad, ta istället en stund och tänk över vad som gjorde att det blev så. Det kanske hände något oförutsägbart, en elräkning kanske blev dyrare än förväntat eller något liknande. Oavsett vad så är en sparad krona alltid bättre än ingen!

Tips för dig som vill spara i aktier och fonder

Det här är mina bästa tips för dig som vill börja spara i aktier och fonder:

 • Brja hellre smtt
  Hitta en summa du känner dig bekväm att lägga undan i fonder och/eller aktier. Ta inte i från tårna, utan börja hellre smått och jobba dig uppåt när du märker vad som passar bäst för dig.
 • Frst vad du kper
  Köp inte en aktie eller fond bara för att någon annan säger att du ska. Analysera fonden eller bolaget själv en stund, tror du på företaget eller branschen? Förstår du vad bolaget gör?
 • Sprid risken
  Lägg inte alla pengar på ett bolag, dina pengar blir mer utsatta för svängningarna på börsen. Försök att sikta på 10-12 bolag och/eller några fonder. Exponera pengarna för fler marknader och branscher för att undvika stora upp- och nedgångar, vilket kan kännas jobbigt, speciellt i början.
 • Prata sparande
  Man kan läsa hundra artiklar om hur man ska spara, men att prata med vänner och bekanta om sparande är något av det mest givande som finns. Anordna en spar-fika där du och dina vänner diskuterar hur ni sparar och gå igenom saker ni inte har lyckats få grepp om än, jag tror inte du är ensam som undrar!
 • Vga testa
  Man lär sig av sina misstag. Jag och en kompis började spara samtidigt i aktier. Vi köpte samma aktie samtidigt och lärde oss under tidens gång hur allt hängde ihop och vad vi kunde gjort annorlunda. Mitt favoritverktyg för att hitta nya favoritaktier är Aktieinspiration-sidorna.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om att du väljer precis hur du vill spara. Ingen känner dig så bra som du själv, och samma är med ditt sparande. Om det så är till första lägenheten, pensionen eller till ett fuck-off kapital så är det du som bestämmer hur, var och när du ska spara. Stort lycka till!

/Moa Thysell, aktienörd och sparcoach på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg