Tre populära sparstrategier – är någon av dessa något för dig?

Att bli ekonomiskt oberoende är drömmen för många. Genom att använda sig av en sparstrategi försöker vissa nå målet snabbare. Men vilka strategier finns och hur funkar de? Låt oss titta lite övergripande på tre populära sparstrategier.

Utdelningsjägare – FIRE

Genom att köpa aktier med utdelning bygger utdelningsjägaren upp ett sparande som varje år genererar en bestämd avkastning. Det ultimata målet för utdelningsjägaren är FIRE,  Financial Independence Retire Early, och går helt enkelt ut på att utdelningarna vuxit sig så stora att de räcker för att täcka utgifterna. Utdelningsjägaren kan alltså gå i pension i förtid, låta utdelningarna stå för inkomsterna och behöver inte röra sina avsatta pensionsbesparingar.

Annons

Magic Formula

Magikern bygger upp sin strategi genom att förlita sig på den så kallade ”magic formula” vilken går ut på att lyckas hitta de bästa bolagen till lägst värdering. Formulan består av Return on Capital (EBIT/Investerat kapital) och Earnings Yield (EBIT/EV). Den första faktorn, Return on Capital, visar hur bra bolaget är på att skapa vinst. Den andra faktorn är ett storts inverterat P/E-tal. Desto högre tal för dessa båda faktorer desto bättre. Strategin kräver dock viss aktivitet och regelbunden översyn.

Oraklet

Warren Buffet, den levande legenden inom finansbranschen, får utgöra vår tredje sparstrategi. Jag lämnar presentationen av Oraklet från Omaha därhän då detta snarare bör göras i ett eget inlägg, och går mer rakt på kärnan. Till skillnad från utdelningsjägaren och magikern är denna strategi baserad på enkelhet och utgår från ett antal strategiska punkter som framför allt går ut på långsiktighet. Aktier köps i bolag som hålls över en längre tid. Därmed är en förutsättning att man som investerare förstår företaget och dess affärsmodell. Man behöver också ta ställning till hur företaget utvecklats historiskt och ge sig på en prognos av hur det kan komma att utvecklas i framtiden. Själva utgångspunkten för strategin är alltså företaget i sig: Om det är välskött, hur dess ledning sköter sig och hur det väntas utvecklas framöver.

Vilken strategi ska du välja?

Till syvende och sist är det ändå du själv som kan svara på vilken strategi som är den mest lämpliga för ditt sparande. Kanske lockas du av att dyka ner i aktiestatistiken? Eller gillar du att snarare grotta ner dig i själva företaget? Eller tilltalas du av tanken kring en egen pengamaskin? Oavsett bygger alla tre strategierna på långsiktighet och engagemang.

För de allra flesta är det kanske svårt att hitta tiden och drivet att följa någon av de tre strategierna fullt ut. Men det fina med ett långsiktigt sparande är att det egentligen räcker med att bara komma igång. Du kan helt enkelt göra lite som du vill, så länge du fortsätter att månadsspara och håller dig till billiga alternativ. Ränta-på-ränta-effekten hjälper ditt sparande att bli en trygg bas att stå på.

Vill du veta mer?

Lycka till!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg