Varför alla behöver ett sparande

Var femte kvinna har inte råd att skilja sig, det var temat för ett seminarium där jag medverkade i somras. Arrangören var M-kvinnorna i Stockholms län. Här delar jag med mig av mina tankar om just detta. 

Skillnader i hur kvinnor och män sparar

Det jag lyfte fram vid seminariet var att det, förutom skillnader i hur mycket man sparar (kvinnor månadssparar i snitt 2 300 kronor medan män månadssparar 2 700 kronor) och när man kommer i gång,  även finns stora skillnader mellan hur kvinnor och män sparar.

Kvinnor tenderar att spara mer i fonder och tar generellt sätt lägre risk än vad män gör. Dessutom föredrar de den svenska börsen medan män tenderar att favorisera amerikanska aktier.

Skillnaderna mellan hur kvinnor och män sparar kan alltså inte bara förklaras av skillnader i lön. Studier som gjorts på området visar att kvinnor ofta har ett sämre självförtroende när det kommer till sparande jämfört med män, och att många kvinnor upplever finansmarknaden och sparande som typiskt manligt. Dessutom har kvinnor som grupp en sämre finansiell förmåga. Kausaliteten (det vill säga vad som orsakar vad) kan här diskuteras.

Den största risken i ett långsiktigt sparande är att inte vara på börsen

Jag lyfte också fram att det aldrig varit billigare och enklare att spara i dag – och att den största risken i ett långsiktigt sparande historiskt har varit att inte ta del av den så kallade ränta-på-ränta-effekten som bäst utnyttjas genom ett sparande på börsen. Detta eftersom börsen historiskt stigit med i genomsnitt 7% per år. För ett sparande, som är nog så litet, kan ett långsiktigt sparande på börsen alltså utvecklats till en ändå ganska stor peng. Låt oss titta på detta lite mer konkret:

 

I detta exempel finns olika sparanden och hur de utvecklas över tid givet en avkastning på 7% per år. Detta visar att bara ett litet sparande på 200 kronor över 20 år kan växa till 104 000 kronor (dagens värde). Hade pengarna istället satts på ett sparkonto utan ränta hade de efter 20 år blivit 48 000 kronor.

Den genomsnittliga kvinnan hos Avanza har 900 000 kronor efter 17 år

Eftersom temat för panelen var att många inte har råd att skilja sig tog jag reda på att ett genomsnittligt äktenskap i Sverige varar i 11 år enligt eurostat. Jag såg också en rapport från SEB där de räknat fram att en skilsmässa kostar i genomsnitt 1,8 miljoner kronor efter tio år. Självklart bygger siffran på flera antaganden och förenklingar, men det är ändå en konkret siffra att förhålla sig till. Jag blev sen nyfiken på hur lång tid det skulle ta för den genomsnittliga kvinnan som månadssparar (2 300 kronor) hos oss på Avanza att nå 900 000 kronor givet 7% årlig avkastning. Siffran landade på 17 år. Om man ska lyckas spara ihop till 900 000 kronor efter 11 år behöver man istället skruva upp månadssparandet till 5 000 kronor.

Annons

Det känns dystert att använda sig av skilsmässa som ett sparmål men min poäng är att kvinnor behöver komma igång med sitt sparande för att få egenmakt. Det behöver inte vara att lämna en partner – det kan lika väl handla om att bryta upp från ett jobb eller att kunna ta ledigt för att uppfylla en dröm, till exempel bosätta sig på en fjälltopp utan mobiltäckning eller segla runt jorden.

Rädslan för att komma igång

Men det kanske finns en oro för att komma in ”fel” på marknaden, vem vet, vi kanske har en börskrasch i morgon? Ja, det kan ju ingen veta men om vi tittar på hur Stockholmbörsens index över de 30 största börsbolagen utvecklats sedan dagen innan den stora nedgången i samband med finanskrisen 2007-2008 hade den stigit med 25% efter drygt tio år.

Alla behöver ett sparande

Det är alltså viktigt för alla att ha ett sparande. Om det så är till ett körkort, en kontantinsats, pensionen eller att ha friheten att bryta upp från en situation man inte trivs i.  Men hur ska vi då göra för att få fler kvinnor att komma igång med sitt sparande?

Förutom det helt uppenbara – att fortsätta jobba för minskat lönegap mellan kvinnor och män – tror jag att det är viktigt att vi kvinnor som kommit igång med vår sparresa delar med oss av våra erfarenheter. Vad är dina egna tankar kring sparande? Finns det någon i din omgivning som du kan inspirera eller inspireras av?

Lite lästips

Få tillbaka alla avgifter på aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till med din sparresa!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg