Vårstäda din ekonomi – 6 tips inför sommaren

Av Felicia Schön

18 apr 23

Share

Kickstarta våren och gör dig redo för sommaren genom att se över din ekonomi. Målet är att få samma känsla som ett vårstädat hem – ordning och kanske den där nytändningen? Här delar jag sex saker att se över i din ekonomi just nu.

Sommaren är oftast en tid då många vill ta tag i projekt, äventyr och drömmar. Kanske planerar du en efterlängtad resa eller att bygga den där altanen du drömt om? Oavsett vad du planerar att göra – eller inte göra – så betyder sommaren ofta lite mer utgifter och lite mindre koll på ekonomin. Och då gäller det att kavla upp ärmarna och göra sig redo redan under våren.

Vårstäda och få sommarekonomin i toppskick

  • Skissa upp sommarens kostnader
    Många tenderar att spendera mer pengar under sommaren än under andra delar av året. Därför kan det vara bra att fundera lite på sommarens planer och göra en budget – vad ska du/ni göra? Vad får det ska kosta? Vad kan täckas med lönen och vad behöver du spara till? Ett tips är att avrunda de förväntade utgifterna uppåt, så det finns möjlighet till att vara spontan eller ha marginaler om något oväntat dyker upp.
  • Få extra motivation med sparmål
    Att spara till sommarens planer blir ännu lite roligare med ett sparmål. Sätt upp ett sparmål för dig själv eller testa våra nya funktion Spara tillsammans där du kan ha gemensamma sparmål med dina nära. Visste du att hela 70% känner högre motivation, och 43% sparar mer, med hjälp av sparmål? Testa hur bra det funkar för dig!
  • Fyll på bufferten
    Vill du ta ut svängarna i sommar när det är dags för ledighet? Då kanske det kan vara bra att fylla på bufferten så att du med gott samvete kan vara där och unna dig lite när sommaren är runt hörnet. En buffert placeras allra bäst på ett sparkonto med bra ränta – kika vad vi erbjuder för ränta på våra sparkonton idag.
  • Jaga låga och höga räntor
    Passa på att utnyttja ränteläget. Jaga låga räntor för ditt bolån och höga räntor för ditt sparkonto (där du placerar t.ex buffert/sommarspar). Använd en jämförelsesajt för att se var du kan få bra ränta på ditt sparkonto och framför allt – byt aktör om du kan få en bättre ränta på ett annat ställe. Bolånet är såklart lite mer ansträngande att flytta runt men om din ränta är på väg att löpa ut så kan du få smarta tips på hur du ska tänka i det här inlägget.
  • Få en bättre överblick genom att samla ditt sparande
    Genom att ha dina investeringar och din buffert på samma ställe får du en bra översikt över dina pengar. Det blir dessutom enklare att hantera och balansera ditt sparande mellan det kortsiktiga och långsiktiga. Testa vår flyttjänst idag. Personligen gillar jag även att ha flera olika konton för olika syften; buffert, kortsiktigt sparande (för resor, sommar, kommande inköp), medellångsiktigt sparande (för nästa boende) och mitt framtidsspar (för t.ex pension och framtidsdrömmar). Det är ett grymt sätt att få en bra överblick!
  • Vässa ditt fondsparande Även om många passar på att maxa aktiviteterna under sommaren är vi nog också ett stort gäng som gärna tar det lugnt, återhämtar sig och reflekterar under sommarmånaderna. Personligen tycker jag det är en gyllene tid att se över sparandet och inte minst investeringsportföljen. Så är du som jag kan jag tipsa om att vässa fondsparandet – i det här inlägget kan du ta del av tips om hur du fondsparar smartast.

Annons

Bonustips!

Har du massa tid på badhandduken i vår och sommar? Passa på att lära dig ännu mer om att spara i aktier och fonder. Att investera är en av få hobbies som kan ge dig mer pengar, istället för att bara kosta.

Här är några grymma källor för inspiration och lärdomar:

Med hopp om en vår fylld av extra sparmotivation!
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg