Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

De mest populära tyska aktierna

I början av mars lanserade vi Europahandel från 1 EUR på bred front och den största europeiska marknaden hos oss är Tyskland. Vi kikar närmare på vilka tyska bolag som våra kunder favoriserar och vad bolagen sysslar med.

Tyskland är en av europas största börser (Bild: Visual Capitalist från 2016)

 

Vilka kunder äger Tyska aktier?

Typkunden i dagsläget är en 38-årig man boendes i Stockholm. Könsfördelningen är 88 % män och 12 % kvinnor och det är vanligast att man bor i huvudstaden. Jämtlänningarna och gotlänningarna har dock inte riktigt hittat till tyska börsen ännu.

Det verkar även vara så att varannan kund som äger tyska aktier har fler än 12 aktier totalt i portföljen i jämförelse mot samtliga våra aktieägande kunder där just varannan kund istället nöjer sig med 1-3 aktier i portföljen. Här kan du läsa mer om hur fler aktier i portföljen kan sänka risken.

Hur många aktier har våra aktieägande kunder i snitt och hur skiljer det sig jämfört med kunder som har tyska aktier? (klicka för att förstora)

 

Vilka tyska bolag favoriserar våra kunder?

Volkswagen
Volkswagenkoncernen är en av världens största biltillverkare med 12 varumärken från 7 europeiska länder såsom Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamorghini, Porsche, Ducati, Scania och MAN.

  • Antal ägare 487 st

Daimler
Daimler är en av världens största biltillverkare i premiumsegmentet med varumärket Mercedes-Benz. Under varumärket Daimler produceras även lastbilar och bussar och de är världens största producent av just lastbilar.

  • Antal ägare 309 st

Siemens
Siemens jobbar med lösningar för intelligent infrastruktur, hållbar energiteknik, effektiv produktion samt hälso- och sjukvård genom elektrifiering, automation och digitalisering. De tillverkar även konsumentprodukter såsom ugnar, tvättmaskiner, kylskåp, dammsugare med mera.

  • Antal ägare 263 st

Deutsche Bank
Deutsche Bank är Tysklands största bank. Grundades år 1870 och har verksamhet i stora delar av världen idag. Aktien är även noterad i USA på New York Stock Exchange (NYSE).

  • Antal ägare 260 st

Bayer
Bayer är ett globalt Life Science-bolag som under 150 år arbetat med att utveckla nya molekyler för att förbättra hälsan hos människor, djur och växter. De utvecklar läkemedel likväl som skadedjursbekämpning inom jordbruk.  I USA handlade 66% av hushållen en konsumentprodukt från Bayer under 2016. Några kända varumärken på den svenska marknaden är Berocca, Myrr och Clarityn vid bl.a. hösnuva och pollenallergi.

  • Antal ägare 229 st

BASF
BASF grundades år 1865 och är idag en av världens största kemikalietillverkare. Deras produkter finns runt omkring oss i vår vardag utan att vi riktigt märker det. Kemikalierna finns bland annat i lösningsmedel, mjukningsmedel, plast, textilfibrer, färger, beläggningar och mycket mer. När det gäller mer konsumentnära produkter kan nämnas att Adidas ultralätta löparskor som kom för några år sedan innehåller ett material som utvecklades av BASF.

  • Antal ägare 218 st

Bayerische Motoren Werke (BMW)
BMW är världsledande producent av bilar och motorcyklar i premiumsegmentet. Företaget grundades 1916 och levererade 2 367 603 bilar och 145 032 motorcyklar till sina kunder ifjol. De varumärken som finns inom koncernen är BMW, Mini och Rolls-Royce.

En intressant kuriosa är att Mini grundades på 1950-talet som ett resultat av stigande bensinpris i kölvattnet av efterkrigstiden och Suezkrisen då hushållen började fundera på nyttan av stora bensinslukande bilar. Idag är varumärket Mini troligen mest känd för Mini Cooper och år 1999 röstades Mini fram till århundradets bil, endast T-forden fick fler röster.

  • Antal ägare 208 st

Beiersdorf
Beiersdorf grundades 1882 och tillverkar produkter inom hudvård. Globalt har de tre olika varumärken; NIVEA, Eucerin och La Prairie. Syftet med de olika varumärkena är att ha ett alternativ för olika segment såsom global massmarknad, premiumsegment samt dermotologiska produkter (hudsjukdomar).

Varumärket Nivea är flaggskeppet och ett av världens största hudvårdsmärken tillgängligt i ca 200 länder.

  • Antal ägare 121 st

 

Nästa gång tittar vi närmare på Porsche, E.ON., Adidas, Commerzbank, SAP, Thyssenkrupp och Deutsche Lufthansa.

Vilka bolag är dina tyska favoriter?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

#PrataPengar avs. 64 – Hur påverkar förväntningar en akties värdering?

Avsnitt 64 – Hur påverkar förväntningar en akties värdering?

I denna episod tittar vi på ett stort svenskt bolag och hur förväntningar om framtiden påverkar aktiens värdering. Hur tänker Philip och Nicklas om börsen, kommer den att falla?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Tips inför deklarationen 2017

Solen har börjat titta fram och utdelningarna är på väg in på kontot, det är dags för vår helt enkelt! Ytterligare ett solklart vårtecken är att årets inkomstdeklaration nu börjat skickas ut och senast 15 april ska du ha fått din deklarationsblankett. Om du är ivrig och inte vill invänta den fysiska blanketten så kan du deklarera online via Skatteverkets e-tjänst 21 mars. För dig som ordnade en digital brevlåda senast 1 mars så finns deklarationen tillgänglig redan från 8 mars.

Som alltid uppstår det en hel del frågor och funderingar kring deklarationen och många av våra kunder hör av sig för vägledning. Vi tänkte i detta inlägg försöka belysa några av årets vanligaste frågor så du får hjälp på vägen. Och du, missa inte att du kan slippa räkna ut de vinster och förluster som du ska deklarera genom att enkelt skapa en färdig K4-blankett! Pris 0-99 kr beroende på förmånsnivå. Den bifogar du sedan med din fysiska deklaration, eller skriver in beloppen på Skatteverkets e-tjänst om du deklarerar online.

Tänk på att sista dagen för inlämning av inkomstdeklarationen är den 2 maj kl. 24.00.

För dig som skaffade digital brevlåda senast 1 mars finns möjlighet att få tillbaka ev. återbäring redan till påsk. Då ska deklarationen vara inlämnad senast 29 mars och inget får ändras eller tilläggas.


Aktie & Fondkonto

 

I denna traditionella kontotyp behöver du deklarera varje försäljning. De försäljningar du gjort under år 2016 har vi rapporterat in till Skatteverket och kommer stå förtryckt på din deklaration. Däremot behöver du själv rapportera in inköpskostnaden och de omkostnader du haft för att köpa värdepappret för att på så sätt räkna fram vinst eller förlust.

När du ska beräkna ditt inköpsbelopp så finns det två olika metoder, antingen genomsnittsmetoden eller schablonmetoden.

Genomsnittsmetoden
Om du vet vad du betalat för dina aktier så kan du använda genomsnittsmetoden. Det innebär att du slår ihop samtliga anskaffningsutgifter från varje inköpstillfälle som skett innan försäljningen. Dividera sedan denna summa med antalet aktier som du hade innan försäljningen. Det framräknade beloppet är det genomsnittliga anskaffningsvärdet (GAV) per aktie. Detta belopp använder du som omkostnadsbelopp i deklarationen.

När du ska räkna ut ditt omkostnadsbelopp för de sålda aktierna så ska hänsyn tas till företagsspecifika händelser såsom nyemission, fondemission, split, inlösen eller utdelning av aktier. Mer information om hur du räknar ut omkostnadsbelopp kan du läsa här.

Schablonmetoden
Om du inte vet vad du betalat för aktierna som sålts så rekommenderas schablonmetoden. Denna metod är vanligt förekommande om man fått aktier i arv eller gåva och varken du eller banken har kvar uppgifter om anskaffningsvärde. Schablonmetoden innebär att 20 % av försäljningsvärdet anges som anskaffningsvärde. Denna metod är också mer fördelaktig om dina aktier stigit mer än 400 % eftersom din deklarerade vinst och därmed skatt blir lägre än med genomsnittsmetoden.

K4-blanketten
Du kan deklarera dina kapitalvinster/förluster antingen via Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 eller genom att skicka in K4-blanketten tillsammans med din fysiska deklaration. Vinster och förluster i aktier och aktiefonder kvittas mot varandra. Det är alltså den totala vinsten eller förlusten som du sedan skattar eller får göra avdrag för. Skatten på vinst är 30 procent.

Du kan med fördel använda dig av vår K4-tjänst där vi automatiskt genererar en K4-blankett åt dig baserat på alla de försäljningar du utfört hos oss. Du kan antingen skriva av uppgifterna från blanketten om du deklarerar online eller skicka in den direkt till Skatteverket.

Har du flyttat hit värdepapper under året?
Inköpskostnaden för ett värdepapper följer inte med när man flyttar värdepapper mellan institut. För att K4-blanketten ska bli korrekt så är det viktigt att du själv fyller i inköpskostnaden eftersom flyttade värdepapper får inköpskostnad noll kronor. Ta fram din köpnota och ändra inköpskostnaden manuellt här. Om du inte har kvar din köpnota så kan du höra av dig till ditt gamla institut för att ta fram den informationen.

Schablonintäkt för fonder
Om du äger fondandelar så ska även dessa beskattas med en så kallad schablonintäkt. Denna schablonintäkt infördes 1 januari 2012 och innebär att man flyttar beskattningen från fonden till fondinnehavaren. Syftet är att svenska fonder ska slippa dubbelbeskattning vilket tidigare gjorde att många fonder var tvungna att dela ut pengar. Nu kan fonden istället återinvestera utdelningen utan att utsättas för dubbelbeskattning. En vanlig missuppfattning är att fondbolaget nu får ta en del av utdelningarna från aktierna i fonden men så är alltså inte fallet.

Schablonintäkten för fonder är 0,4 % av fondandelsvärdet per den 1 januari varje år och beskattas sedan med 30 % vilket innebär att skatten motsvarar 0,12 % av fondandelsvärdet. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

ETF/Börshandlade fonder
Schablonintäkten för fonder omfattar även ETF:er (Exchange Traded Funds)/börshandlade fonder. Denna uppgift rapporterar vi automatiskt in till Skatteverket så det är ingenting som du själv behöver ta upp.

Transaktioner som ej behöver redovisas på K4

Om du under 2016 har sålt inlösenrätter/teckningsrätter/unirätter i någon av nedan bolag så behöver du ej redovisa detta på din K4-blankett. Det framgår i den specifikation som du mottagit tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten kommer att vara redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt inlösenrätter, teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Inlösenrätter Teckningsrätter/Uniträtter
Creades AddLife
Active Biotech
Anoto Group
Bioinvent International
  Castellum
  CLX Communications
  Collector
  C-Rad
  Elanders
  Endomines
  FastPartner
  Hemfosa Fastigheter
  HQ
  Karo Pharma (f.d. Karo Bio)
  Midsona
  MSC Group (unirätter)
  NeuroVive Pharmaceuticals (unirätter)
  Nibe
  Platzer
  Probi
  Recipharm
  Sagax
SSAB
  Swedol
  Tele2
  Tobii
  Venue Retail Group (VRG)
  Viking Supply Ships

Har du funderingar kring ett bolag som inte finns på listan så kan du kolla på Skatteverkets Aktiehistorik. Där visas information om historiska händelser för samtliga bolag.

Vill du slippa deklarera nästa år?

Gör som nästan två miljoner andra svenskar – använd ISK eller kapitalförsäkring istället och slipp krånglet med att deklarera varje vinst och förlust. Här kan du läsa mer om de två kontotyperna.

 

ISK KF

 

 

Investeringssparkonto

 

Du som äger ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte tänka på att deklarera varje försäljning var för sig. Istället rapporterar vi in en schablonintäkt som automatiskt dyker upp i din deklaration. Hur stor denna schablonintäkt är beror på det genomsnittliga värdet på kontot vid ingången av varje kvartal samt hur mycket du satt in på kontot under året.

Kapitalunderlag = (värdet på kontot vid ingången på varje kvartal + alla insättningar under året) / 4

Schablonintäkt = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,27 % år 2016) + 0,75%-enheter, dock lägst 1,25%. Årets nivå uppgår till 1,02% men eftersom det numer finns ett golv blir alltså schablonintäkten 1,25%.

Skatten är sedan 30 % av schablonintäkten (1,25% 2016) vilket för år 2016 innebär en skatt på 0,375 % av kapitalunderlaget.        

Exempel

Värde 1 januari 0 kr
Värde 1 april 22 000 kr
Värde 1 juli 56 000 kr
Värde 1 oktober 40 000 kr
Insättningar under året 35 000 kr
Summa 153 000 kr
Kapitalunderlag (fjärdedel av summan) 38 250 kr
Schablonintäkt (kapitalunderlag x statslåneräntan) 478 kr
Skatt (30 % av schablonintäkten) 143 kr

 

Utländsk källskatt

Om du har fått utdelningar från utländska bolag under året så har det förmodligen dragits utländsk källskatt för dessa. Du kan få avräkning för den utländska källskatten mot den skatt du betalar för ditt investeringssparkonto. Då vi rapporterar in den utländska källskatt som belastat kontot under året så sker avräkningen automatiskt i din deklaration. Notera dock att det finns ett tak för detta, utländska utdelningar som överstiger schablonintäkten på kontot får man inte avräkning för. Dessutom är maximal avräkning endast 500 kr om man har underskott av kapital i sin deklaration. Mer information om detta finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

Kapitalförsäkring

 

Äger du en svensk kapitalförsäkring så ska du inte ta upp den alls i deklarationen. Du är nämligen inte skattskyldig för försäkringen utan det är försäkringsbolaget, i detta fall Avanza Pension. Försäkringsbolaget drar en avgift från kontot som motsvarar skatten som behöver betalas för kapitalförsäkringen. Detta sker hos oss under 4 tillfällen på året – efter varje kvartalsskifte.

Uträkningen för en kapitalförsäkring skiljer sig lite från ett ISK men utfallet blir oftast snarlikt.

Kapitalunderlag = värdet 1 januari + insatt summa t.o.m. 30 juni + hälften av insatt summa efter 30 juni

Skatteunderlag = kapitalunderlaget x statslåneräntan den 30 november året innan (0,27 % år 2016) + 0,75%-enheter dock lägst 1,25%

Avkastningsskatten är sedan 30 % av skatteunderlaget vilket för år 2016 innebar en skatt på 0,375 % på kapitalunderlaget.

Utländsk källskatt

Precis som på ett investeringssparkonto kan det hända att det dragits utländsk källskatt för utländska utdelningar. Även för en kapitalförsäkring så finns det möjlighet att få tillbaka en summa motsvarande den utländska källskatten. Till skillnad från investeringssparkontot så sker detta inte i din personliga deklaration, därför gäller inte gränsbeloppen som finns för investeringssparkontot. Det tar dessutom längre tid att få tillbaka källskatten i en försäkring då reglerna för hur söker avräkning skiljer en del mellan en försäkring och ett ISK.

Utländsk källskatt betald under 2015 kan försäkringsbolaget söka avräkning för mot den avkastningsskatt som betalas under 2016. Detta deklarerar man för år 2017 och försäkringsbolaget behöver då invänta slutskattebeskedet som kommer i slutet på året innan eventuell återbetalning kan påbörjas i början på 2018.

IPS & Pensionsförsäkring

Sedan årsskiftet 2015/2016 är insättningar som görs till IPS och pensionsförsäkring inte längre avdragsgilla. Det innebär att pengar du sätter in på en IPS kommer att dubbelbeskattas.

Du som har inkomst av aktiv näringsverksamhet eller saknar pensionsrätt i din anställning har kvar möjligheten att göra avdrag enligt tilläggsregeln. Det innebär att du kan göra avdrag på upp till 35 % av din inkomst, till högst 10 prisbasbelopp, på en IPS eller pensionsförsäkring.

Affärer du gjort inom skalet av en IPS eller en privat pensionsförsäkring ska du inte ta upp i deklarationen. Istället betalar du likt ISK & KF en årlig schablonmässig skatt. Beräkningen är densamma för båda kontotyper.

Kapitalunderlag = värdet den 1 januari
Skatteunderlag = kapitalunderlaget x genomsnittlig statslåneränta året innan (0,34% år 2016)

Skatten är sedan 15 % av skatteunderlaget. Likt kapitalförsäkringen så dras skatten som en avgift från kontot. För en IPS dras skatten vanligtvis i november och för en pensionsförsäkring dras den i januari.
Avdragsrätt
Avdragsrätten för ett privat pensionssparande (IPS/Pensionsförsäkring) fasades ut 2015.

 

Flytt av värdepapper

Om du har flyttat värdepapper till oss från annat institut under året så får de inköpskostnad 0 kronor. Har du kvar köpnotan så kan du fylla i rätt inköpskostnad manuellt här. Då kommer kontoöversikten och K4-blanketten att visas korrekt.

Tänk på att ange inköpskostnaden inklusive courtage och att du för utländska värdepapper anger inköpskostnaden i svenska kronor.

Kontobesked & deklarationsunderlag

De kontobesked och deklarationsunderlag du kan behöva för respektive konto hittar du här. I underlaget som heter ”Deklarationsunderlag 2016” sammanställer vi de försäljningar som gjorts under året i depån. Vill du titta på en specifik nota så hittar du den här istället under ”transaktioner”.

Läs mer:

Skatteverkets guide till försäljning av värdepapper
Skattehistorik för aktier
Skatteverket sida för deklaration 2017
Avanza Akademin – skatt & deklaration
Avanza frågor & svar kring deklaration

 

 

Stort lycka till med årets deklaration!

 

 

 

Snart dags för utdelningssäsong

Äntligen har det börjat bli varmare ute och våren är på intåg. På börsen är våren synonymt med utdelningssäsong, det är då en del av fjolårets vinst ska delas ut till aktieägarna. Vi har kikat närmare på vilka bolag som höjer utdelningen allra mest.

Vilken direktavkastning har våra kunder i snitt?

De 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen som ingår i OMXS30 förväntas ge en direktavkastning på 3,7% i år. I slutändan är det respektive bolags årsstämma som klubbar igenom det förslag till utdelning som styrelsen lägger fram. Om förslagen godtas innebär det att bolagen delar ut 63% av vinsten till aktieägarna.

Hur ser det då ut för våra kunder? Störst andel har faktiskt valt bolag som inte ger någon utdelning överhuvudtaget. Därefter är det 3-4% i direktavkastning som är den vanligaste nivån i våra kunders portföljer.

Att köpa bolag som inte ger någon utdelning behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Bolag som växer behöver ofta behålla pengarna för att återinvestera i verksamheten medan mer mogna bolag brukar dela ut större andel av vinsten, generellt. Det innebär att det alltid är viktigare att titta på det specifika bolaget och var i livscykeln det befinner sig än att enbart kika på vilken direktavkastning aktien ger.

När får jag utdelningen?

På kontoöversikten under ”Aktuellt för mitt innehav” och sedan ”Utdelningar” ser du dina kommande utdelningar och när de trillar in i depån. Nu kan du även få pushnotis i din mobil (iOS) när utdelningen trillar in på kontot. Har du Android så finns funktionen sedan tidigare.

Vilka aktier höjer utdelningen mest?

Bolagen som föreslås höja utdelningen mest 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Utd %* +/- 2017*
KS 1 Boliden Råvaror flagga_se +61,5% +15,85% 
KS 2 Swedbank Bank flagga_se +23,4% +2,04%
KS 3 Electrolux Hushållsmaskiner flagga_se +15,4% +5,70%
KS 4 Assa Abloy Lås flagga_se +13,2% +2,13%
KS 5 Autoliv Säkerhet flagga_se +11,8% -10,21%

*Procentuell föreslagen höjning av utdelningen jämfört med året innan. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06.

Vilka aktier har högst direktavkastning?

Bolagen med högst förväntad direktavkastning 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Dir.Avk%* +/- 2017*
KS 1 Tele2  Teleoperatör flagga_se 6,5% +9,92%
KS 2 Swedbank  Bank flagga_se 6,0% +2,04%
KS 3 Nordea  Bank flagga_se 5,8% +5,43% 
KS 4 Swedish Match  Tobak flagga_se 5,7% -3,04% 
KS 5 Telia  Teleoperatör flagga_se 5,5% -1,12%

*Direktavkastningen baseras på aktiernas stängningskurs 2017-03-06. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06.

Vilka aktier sänker utdelningen mest?

Bolagen som förväntas sänka utdelningen mest 2017 (OMXS30)
Aktie Verksamhet Börs Utd %* +/- 2017*
KS 1 Ericsson  Telekom flagga_se -73,0% +9,81%
KS 2 Swedish Match  Tobak flagga_se -45,8% -3,04%
KS 3 Telia  Teleoperatör flagga_se -33,3% -1,12%
KS 4 Getinge  Medicinteknik flagga_se -28,6% +4,86%
KS 5 Handelsbanken  Bank flagga_se -16,7% +2,19%

*Procentuell föreslagen sänkning av utdelningen. Vi baserar detta på förändring i total utdelning. Det innebär att det kan se ut som en sänkning även om bolaget höjer den ordinarie utdelningen, beroende på om bolaget gav extra-/bonusutdelning under fjolåret. Utveckling 2017 baseras på perioden 2017-01-02 till 2017-03-06. Källa: Placera
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Kapitalet – Den enes död

Om svenskarna vars affärsidé är att köpa livförsäkringar av amerikanska konsumenter, samla dem på hög, och inkassera pengarna när säljarna avlider.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Kapitalets egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avs. 63 – Crowdfunding för fastigheter?

Avsnitt 63 – Crowdfunding för fastigheter?

I Episod 63 har vi en spännande gäst på besök i #PrataPengar. Denna gäst vann vår Musikhjälpen auktion och är ett spännande crowdfunding drivet fastighetsbolag. kan du gissa vilket? Helt korrekt, Tessin gästar veckans podd!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avs. 62 – Hur påverkar omvärldsfaktorer aktiemarknaden?

Avsnitt 62 – Hur påverkar omvärldsfaktorer aktiemarknaden?

Vilka omvärldsfaktorer är viktigast att hålla koll på som aktiesparare? I veckans podd har vi Jonas Olavi som gäst – Nordisk chef över taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg.  Vi ställer frågor om makroekonomi, Trump som president och ränteläget.

Detta och mycket mer godsaker i veckans #PrataPengar!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.