Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

#PrataPengar avs. 73 – Hur hittar man vinnaraktier?

Avsnitt 73 – Hur hittar man vinnaraktier?

#PrataPengar gästas av Pär Andersson som är förvaltare på Spiltan Fonder. Vad är ett kvalitetsbolag enligt Pär och hur tänker de i sin förvaltning? Många har hört talas om Gnosjöandan och att småländska bolag presterat bra historiskt på börsen, men vad beror det egentligen på?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Våra kunders norska favoritaktier

Idag är det Syttende Mai, alltså Norges nationaldag och därför kikar vi lite extra på vår grannbörs i väst. Idag är Oslo Børs stängd men hade den varit öppen så hade du kunnat handla norska aktier från 1 NOK 🙂

I Sverige hittar vi en övervikt av bank och verkstad bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. I Norge bjuder börsen till stor del på oljerelaterade bolag, försäkringsbolag, laxindustri och en del finans.

Statoil är Norges största börsbolag med ett marknadsvärde på motsvarande strax över 500 miljarder svenska kronor. DNB har ungefär halva börsvärdet och är Norges största finanskoncern. På tredje plats har vi Norges största mobiloperatör Telenor med ett börsvärde strax över 200 miljarder svenska kronor.

Vad finns det för norska storbolag?

På topplistan bland de största norska aktierna hittar vi ett flertal olika verksamheter. Norsk Hydro är en av världens största aluminiumtillverkare, Orkla har varumärken såsom Abba, Felix, Kalles, Göteborgskex, OLW och Ekströms.

Gjensidige är Norges marknadsledande sakförsäkringsbolag och Marine Harvest är världens största producent av atlantlax. Sist men inte minst kan nämnas att Schibsted äger välkända varumärken såsom Let’s Deal, Compricer, Prisjakt, Lendo, SvD, Aftonbladet och sist men inte minst Blocket.

Några av de största norska börsbolagen
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 DNB Finans no 1 088 51,69%
KS 3 Telenor Telekom no 720 -0,52%
KS 4 Norsk Hydro Aluminium no 492 52,72%
KS 5 Yara Int. Jordbruk no 780 9,37%
KS 6 Orkla Livsmedel no 876 9,68%
KS 7 Gjensidige Försäkring no 623 -1,46%
KS 8 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 9 Aker BP Olja no 180 105,08%
KS 10 Schibsted A Media no 93 -12,47%

 

Vilka norska aktier är våra kunders favoriter?

Här är de 10 mest ägda norska aktierna bland våra kunder. Vill du leta fram egna norska guldkorn så kan du med fördel använda aktiefiltreraren för att hitta dem.

Våra kunders norska favoriter
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 1 år***
KS 1 Statoil Olja no 2 348 13,08%
KS 2 Tomra Systems Retursystem no 1 989 14,44%
KS 3 Protector Forsikring Försäkring no 1 750 -5,88%
KS 4 Marine Harvest Seafood no 1 319 13,71%
KS 5 Gaming Innovation Spel no 1 255 50,13%
KS 6 REC Silicon Industri no 1 188 -37,80%
KS 7 Insr Insurance Group Försäkring no  1 170 2,31%
KS 8 NEXT Biometrics Biometri no 1 148 -34,53%
KS 9 DNB Finanskoncern no 1 088 51,69%
KS 10 XXL Varuhus no 1 066 -2,60%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Aktiekurserna är hämtade på eftermiddagen 16 maj.

@PhilipScholtze till Avanza för att #PrataPengar

Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé kommer börja jobba här på Avanza efter sommaren för att tillsammans med mig vidareutveckla Avanza Play.

Vi är båda uppvuxna inom Unga Aktiesparare och har under större delen av vårt vuxna liv dedikerat vår tid till ekonomi och börsen.

Under en investerarresa till USA som jag anordnade fann vi varandra och det var starten på en vänskap som därefter resulterade i att vi startade podcasten #PrataPengar i slutet på 2015. Det blev snabbt en av Sveriges största podcasts inom ekonomi och näringsliv och ifjol vann vi svenska podcastpriset i kategorin. Vår ambition har alltid varit att prata om sparande i allmänhet och börsen i synnerhet på ett inspirerande och motiverande sätt som alla förstår, vi vill inkludera alla människor och ge dem möjligheten att bli VD över sin egen ekonomi.

En spinoff av konceptet är #Uppesittarkväll som har blivit en tradition i sociala medier, tillika Sveriges största twitterfenomen varje månad inför löning. Det går ut på att diskutera månadens investeringar och inspirera varandra, något som främst sker på Twitter. I samband med detta håller vi alltid en 2 timmars livesändning med ett späckat program där vi går igenom börsen just nu, tittarfrågor, gästas av Aktiespararnas aktiejurist och sist men inte minst Ung Privatekonomis verksamhetschef som går igenom retoriken på börsen i allmänhet och specifika företagshändelser/kriskommunikation särskilt.

Fram till nu har vi drivit alla våra projekt på fritiden. Nu ser vi fram emot att istället för några timmar i veckan, driva detta vidare på heltid. Vi vill göra kunskap om sparande billigare, bättre och enklare. Det finns ett överflöd av utbildningar inom sparande och aktier, det vill vi göra gratis, med ett riktigt bra innehåll och enkelt så alla förstår.

Vi har redan ett flertal koncept på gång men du får gärna höra av dig med vad du tycker vi ska ta oss an. Vi vill skapa innehåll som du vill titta på och som lyfter din kunskap likväl som vår, än mer. Hör gärna av dig till oss på play@avanza.se.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, detta är vårt sätt att bidra till vårt mål om att nå 1 miljon kunder 2020 och visionen en bättre framtid för miljoner människor!

Vänliga hälsningar,

Nicklas & Philip

 

 

 

 

#PrataPengar avs. 72 – Konsten att lära ut aktiesparande

Avsnitt 72 – Konsten att lära ut aktiesparande

#PrataPengar gästas av ekonomiläraren Gösta Brunasso som gjort en egen satsning på aktieutbildning i skolan. Hemligheten är bland annat att göra sparande och investeringar så enkelt som möjligt. Fler guldkorn hör du i veckans podd!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avs. 71 – Älskar du pengarna eller bolaget?

Avsnitt 71 – Älskar du pengarna eller bolaget?

Varför investerar du i de bolag du väljer? Är det intresset för bolaget som driver dig eller är det förhoppningen om att göra en bra förtjänst? Självklart finns människor i båda läger och sannolikt en viss del av varje hos varje investerare men intressant att reflektera över.

Rapport och utdelningssäsongen är i full gång, det ser bra ut men vilka nyckeltal är intressanta att kika närmare på nu när bolagens rapporter kommer in och behöver man verkligen läsa alla kvartalsrapporter?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Det här hände hos Avanza i april!

April månad är lagt till handlingarna och likaså årets första fyra månader. Månaden bjöd på en uppgång om 2,48 % och blir den fjärde månaden detta år med positiv utveckling.

Helåret 2017 har hittills gett en avkastning på +7,24% fram till sista april. Tittar vi istället på det återinvesterande indexet SIX30RX är samma siffra +10,07%.

I Sverige var det Wallenbergarnas investmentbolag Investor som fick flest nya ägare. Bolaget har nu även börjat redovisa uppskattat värde på de större onoterade investeringarna inom Patricia Industries. I april kom första delårsrapporten där den nya värderingen inkluderades.

Utomlands var det säkerhetsföretaget G4S i Danmark som var populärast, totalt fick aktien 337 nya ägare under månaden.

 

Pris för service inom finansiella tjänster

Avanza blev för tredje året i rad vinnare i klassen finansiella tjänster när ServiceScore mätte hur svenska konsumenter upplever kundbemötande och service.

”Vilken härlig känsla att för tredje året i rad få ta emot ServiceScores pris för bästa service inom finansiella tjänster. Att svenska folket röstat fram oss känns både hedrande och det är en fin morot för att fortsätta kriga för kundnytta, kundfokus och service i världsklass” – Maria Christofi-Johansson, kundservicechef.

 

Frankrike & Italien adderas till vår Europahandel

I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och mobilappar. Först ut var marknaderna Tyskland, Portugal, Nederländerna och Belgien och i april lade vi till Frankrike och Italien. Vill du ha inspiration till vilka bolag som finns i de två nya marknaderna så har vi skrivit en blogg på temat här.

Placera forum flyttar in i mobilappen (android)

Sveriges största aktieforum tar nu steget och flyttar in i androids mobilapp. Många av våra kunder är flitiga besökare på forumet vilket såklart är extra kul att det nu blir enklare än någonsin att komma åt forumet, var du än är.

Så gjorde våra kunder i april

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under april månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför maj!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 Investor B  Investmentbolag flagga_se 1 338 3,42% 7,34%
KS 2 Dometic  Mobile living flagga_se 1 124 17,70% -0,98%
KS 3 Thule  Transportlösningar flagga_se 1 002 23,67% 2,26%
KS 4 Hennes & Mauritz B  Kläder flagga_se 871 1,07% -4,19%
KS 5 Mycronic  Elektronik flagga_se 838 10,94% -4,63%
KS 6 SCA B  Papper/hygien flagga_se 797 7,88% 1,52%
KS 7 Kinnevik B  Investmentbolag flagga_se 792 2,94% -1,09%
KS 8 Boliden  Råvaror flagga_se 748 6,99% -5,17%
KS 9 Skanska B  Bygg flagga_se 680 2,81% 0,43%
KS 10 Industrivärden C  Investmentbolag flagga_se 617 3,38% 6,13%
KS 11 Cloetta  Godis flagga_se 607 8,02% 1,13%
KS 12 AHA World  Casino flagga_se 559 52,29% -14,11%
KS 13 Sandvik  Industri flagga_se 556 3,80% 6,20%
KS 14 Swedish Match  Tobak flagga_se 552 7,62% 0,24%
KS 15 SAAB B  Försvar flagga_se 492 4,72% 16,10%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- April***
KS 1 G4S  Säkerhet dk 337 18,02% 1,62%
KS 2 Topdanmark  Försäkring dk 307 787% 5,71%
KS 3 Kotipizza  Pizza fi 234 1017% 2,63%
KS 4 Cramo  Maskiner fi 233 124,60% 11,65%
KS 5 African Petroleum  Energi no 203 42,92% 76,42%
KS 6 IDEX  Biometri no 189 29,58% 16,46%
KS 7 Pandora  Smycken dk 181 14,74% -4,40%
KS 8 Amazon  E-handel us 165 9,56% 4,34%
KS 9 Aurora  Grödor ca 156 21,73% 0,00%
KS 10 ICC Int.  Grödor ca 136 75,98% 32,53%
KS 11 Canopy Growth  Grödor ca 108 9,14% -14,30%
KS 12 Marine Harvest  Lax no 108 9,47% 9,09%
KS 13 Sampo A  Finans us 101 4,60% -1,06%
KS 14 Porsche  Bilar 🇩🇪 98 30,82% 5,42%
KS 15 Fortum  Energi fi 95 1,58% -9,91%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- April***
KÖP 1 Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5 538 6,14% 5,68%
KÖP 2 Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 2 619 17,26% 0,80%
KÖP 3 Storebrand Global Multifaktor 2 204 47,58% 0,80%
KÖP 4 Swedbank Robur Ny Teknik 2 165 11,53% 5,49%
KÖP 5 Lannebo Sverige Plus 1 514 63,22% 3,48%
KÖP 6 Länsförsäkringar Global Indexnära 1 456 5,49% 0,31%
KÖP 7 Swedbank Robur Access Asien 1 318 3,66% 1,13%
KÖP 8 Spiltan Aktiefond Småland 1 223 25,81% 7,74%
KÖP 9 Schroder ISF Glbl Emerg Mkt Opp A USD 923 2637% 1,81%
KÖP 10 BGF Emerging Markets Eq Inc A2 USD 805 34,94% 2,02%
KÖP 11 Spiltan Räntefond Sverige 754 2,85% 0,13%
KÖP 12 Didner & Gerge Småbolag 685 2,66% 6,02%
KÖP 13 SPP Aktiefond Europa 676 9,60% 2,75%
KÖP 14 Invesco Pan European StructEq A Eur Acc 628 6,17% 4,04%
KÖP 15 Sparinvest Sicav Ethical EM Value EUR R 624 81,14% 0,43%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30  i jämförelse med 2017-03-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-04-30 i jämförelse med 2017-03-29
*** Utveckling under april 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Hurra! Gratis aktiehandel firar 1 år

Gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen firar 1 år! Ifjol lanserade vi, som första aktör i Sverige, gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen till kunder som ännu inte nått 50 000 kr i samlat sparande. Syftet var enkelt, att möjliggöra för fler att upprätta ett bättre sparande genom att ta bort en stor barriär och fortsätta göra just sparande billigare, bättre och enklare.

När vi lanserade courtageklass start ifjol hade 9,2 miljoner svenskar mindre än 28 000 kr i aktier eller helt saknade aktieinnehav. Avgifter har länge varit en barriär för miljoner svenskar vid sidan av kunskap om börsen. Det här ville vi förenkla genom att lansera gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen likväl som vår utbildningssatsning Avanza Akademin.

Det senaste året i backspegeln

I dagarna passerar vi 1,4 miljoner gratisaffärer sedan vi lanserade Start för exakt ett år sedan. Vårt mål var att väcka intresset för aktiesparande bland de som ännu inte sparade i aktier. Det faktum att vi fått förmånen att välkomna över 100 000 nya avanzianer senaste året gläder oss. Förhoppningsvis är det många av dem som insett hur kul aktiesparande är och tagit steget att börja spara i aktier.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.