Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Börsåret 2016 för Gustavs aktieblogg

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Vi kommer publicera ett gästinlägg per bloggare de kommande dagarna där de får utveckla sina tankar och reflektioner kring året som gått. Trevlig läsning.

 

Mitt börsår 2016 och tankar om 2017

Gustavs aktieblogg

2016 blev ett ovanligt bra år på börsen för mig. Portföljen gick upp 26 procent inklusive utdelningar. Så bra brukar det inte gå, och det är inget jag räknar med ska fortsätta i samma takt. Jag hade rejäl medvind i valutaförändringarna på grund av alla utländska aktier. Och de bolag jag köpte i början av året gick oförskämt bra, jag tänker på Savaria och Somero. Sånt händer inte hela tiden.

Min strategi är att främst satsa på små marknadsledande tillväxtbolag med starka konkurrensfördelar och goda framtidsutsikter. Blandar också in en del högutdelare. Hur framtiden ser ut för mindre bolag under 2017 är mycket svårt att säga. Det kan alltid gå åt skogen, men jag har en global spridning och det brukar ju inte gå åt skogen precis överallt. Och bolag med starka konkurrensfördelar kan förhoppningsvis klara sig om inte så mycket bättre, så lite bättre i alla fall.

Några större teman för 2017
Några teman kan eventuellt bli starkare under 2017 även om det rör sig om långsamma demografiska och ekonomiska trender:

• Folk i västvärlden blir ett år äldre 2017. Jag tror det kan vara smart att rikta in del av portföljen mot äldre i väst. Min största investering Savaria gör hissar så att äldre i Kanada och USA kan bo kvar hemma. Ett annat stort innehav är Northwest Healthcare. Tänker mig att sjukvårdslokaler lär bli än viktigare med en äldre befolkning. Sådana case som Börspodden nyligen tog upp (McCarthy & Stone) tror jag också ligger helt rätt i tiden.

• Den växande medelklassen i öst blir ett år rikare 2017. Den ekonomiska tyngdpunkten rör sig ständigt österut och lite söderut. Jag tror att det är lätt att som boende i lilla Sverige missa den långsiktiga rörelsen. Vi är naturligt nog Sverigefokuserade, men också ganska västfokuserade, se bara på allt prat om Trump. Men för var dag som går minskar hans betydelse, ifall om vi tänker på vart världsekonomin är på väg. Jag försöker själv plocka in en del asiatiska (och afrikanska) bolag i portföljen även om det har sina särskilda utmaningar.

Min inriktning är att oavsett vad som händer försöka hitta små och fina tillväxtbolag världen över. Gärna ocykliska bolag som gynnas av sådana här megatrender. Riktigt små bolag kan också möjligen segla under radarn även under finanskriser. Men det känns farligt att säga så. Kanske befinner de sig rent av mitt i stormen. Ah, dåligt exempel eftersom det ju är vindstilla i orkanens öga.

Vi avslutar istället med något mer klassiskt: Jag tänker sitta still i båten. Oavsett hur stor den är! Men justera tyngdpunkten något eftersom den rör sig lite österut.

Gustavs aktieblogg hittar du här

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i inlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

Snåljåpens börsår 2016

Vi har frågat några av Sveriges största ekonomibloggare om hur deras börsår 2016 var och vad de tror om det nya året. Vi kommer publicera ett gästinlägg per bloggare de kommande dagarna där de får utveckla sina tankar och reflektioner kring året som gått. Trevlig läsning.

Snåljåpens börsår

2016 läggs till böckerna som ett år jag sent kommer glömma, det har varit det mest lärorika jag haft på börsen hittills. Faktum är att alla mina hittills 12 år på börsen har varit de mest lärorika hittills. Ju mer jag lär mig, ju mer känner jag mig som en nybörjare.

Snåljåpens börsår

Frågar man gemene man vad som kännetecknade 2016 så kommer ni förmodligen höra allt om Brexit och Trump. Stora världsskälvande event som börserna skakade av sig som ingenting. Det som färgar mitt minne allra mest är ändå den enorma våg av nyintroduktioner vi fick ta del av under året. Denna våg var en av de starkast bidragande faktorerna till min avkastning under året.

2016 är året då avkastning blev en mänsklig rättighet. Året då ”teckna-sälj” blev tidningarnas generella råd samtidigt som småspararna började se nyintroduktioner som en självklarhet med en nästintill garanterad avkastning. Om ett nytt bolag gick upp 5 % första dagen så sågs det på som en besvikelse, folk hade räknat med så mycket mer.

Många bolag fick tusentals nya ägare i introduktionerna, ägare som första dagen ville göra sig av med aktierna för att ta del av den där ”garanterade” vinsten. När alla dessa ägarna vill ut samtidigt så skapas förstås ett stort överutbud av aktier, det är långt ifrån lika många som vill köpa de nynoterade bolagen när de väl handlas på börsen (åtminstone inledningsvis, någonting som dock vänder fort). Och när utbudet är större än efterfrågan så går förstås priset ner, enligt ekonomins alla modeller och teorier.

Detta ledde under året till flera stora möjligheter för de som gjorde sin läxa, vågade lita på sin instinkt och hade tålamod. Om det är någonting som är värt att ta med sig från 2016 så är det just hur lönsamt det var att gå sin egen väg. Även om flockbeteende också lönade sig under året (det känns som om nästan alla tjänade pengar) så lönade sig contrarian-thinking (d.v.s. att gå sin egen väg) ännu mer.

Under året började jag öka storleken på mina innehav rejält samtidigt som jag minskade antalet innehav ganska drastiskt. Detta är en mognadsprocess som tagit mig många år att bli bekväm med, men efter många långa diskussioner med inspirerande investerare i min närhet så började lampan verkligen ovanför mitt huvud. Det som jag vetat så länge men aldrig vågat praktisera, det var dags nu.

Från att inte våga stoppa mer än 8-10 % i ett enskilt innehav så blev jag nu istället bekväm med 20, ibland 25 %. Om jag inte kan lita på mig själv och min egen förmåga, vad ska jag då på börsen att göra?

Bland de innehav som bidragit starkast till min utveckling under året finns Avensia, Nilörngruppen, AQ Group, Catena Media, Gasporox, Aino Health med flera. De 3 sistnämnda är bolag som noterades under året, vilket lite bekräftar det jag nämnt ovan. I ärlighetens namn så gjorde jag dock över 1000 affärer under året, så det finns förstås väldigt många bolag som har bidragit.

Under i stort sett hela året har jag varit svagt negativ till börsen vilket återspeglats i min portfölj. Jag har haft väldigt mycket torrt krut liggandes vid sidan om väntandes på bättre möjligheter, möjligheter som aldrig riktigt kom. Små öppningar fanns det förstås, men inte det jag hoppades på. Är det någonting jag lärt mig så är det att torrt krut, d.v.s. likvida medel, lönar sig enormt när möjligheterna kommer, även om det verkar som att jag får fortsätta vänta.

2017 och TINAs fortsättning

Om många tyckte börsen stod högt vid ingången av 2016 så är det inte någonting som förändrats tills nu, tvärtom så gick börsen över lag upp ca 5 % (OMXS30) förra året, så om nått är det värre nu än då.

Efter flera års stark uppgång så har vi arbetat upp en rejäl fallhöjd, vilket förstås många tycker om att poängtera. Motargumentet som ofta lyfts upp är det som populärt kallas för TINA, eller There Is No Alternative. Med negativa centralbanksräntor tjatar alla om att pengarna minsann måste till börsen ifall de ska få någon som helst avkastning. Det finns helt enkelt inga alternativ till börsen.

“You can’t predict, but you can prepare.” – Howard Marks

Att det förr eller senare kommer en börskrasch, det känns uppenbart, historien upprepar sig gång på gång. Däremot verkar ingen riktigt lyckas identifiera vad som ska utlösa nästa börskrasch, men det kanske är just där i problemet ligger?

För att låna en analogi från en av mina favoritförfattare, Nassim Nicholas Taleb: Lavinpatrullerna i alperna sitter inte och spanar efter vilken snöflinga som ska utlösa nästa lavin. Det är inte snöflingorna som är bovarna i det här dramat, det är snömängderna som redan ligger på bergskanten. För varje flinga som faller så blir tillståndet mer och mer ostabilt vilket innebär att sannolikheten för en lavin ökar. Snöflingorna i sig är inget problem, men till slut är snön i ett så ostabilt tillstånd så att en enskild snöflinga utlöser lavinen. Var det verkligen snöflingans fel, eller var det förutsättningarna på bergskanten?

På samma sätt letar vi efter snöflingan som ska utlösa nästa börskrasch när vi egentligen borde se på risken mer generellt. För mig är det irrelevant att försöka förutspå nästa börskrasch, det handlar bara om att vara redo.

Vad är en bra strategi för 2017 ?
Under 2016 letade alla nästa raket. Små förhoppningsbolag nästan helt utan intäkter kunde explodera till skyarna enbart på ökat intresse. Det här är bolag som på en svajigare börs skulle tävlat om att vara veckans jordfräs. I takt med att klimatet på börsen svalnar kommer raketjägarna att öka sin risk rejält, många av dessa kommer förmodligen gå på så rejäla käftsmällar att de aldrig någonsin hittar tillbaka till börsen.

Tiden är din bästa vän på börsen, så om det är någonting du ska fokusera på så är det att överleva.

Med detta i åtanke tror jag att en bra strategi inför 2017 är att fokusera mycket på att begränsa risken. Just nu tycker åtminstone jag det är viktigt att se till att man inte fastnar i nästa härva och ser sitt konto halveras. Är det någonting vi lärt oss av historien så är det att man i längden tjänar enormt mycket på att undvika nergångarna. Nergångar drabbar förstås alla, men genom att leta efter saker med mindre nedsida så kan nergången begränsas något.

Med detta menar jag inte att man enbart ska leta stora stabila bolag som funnits i all evighet, tvärtom tror jag detta är en väldigt riskfylld strategi. Dessa bolag växer ofta väldigt sakta samtidigt som värderingarna är höga. Om ett bolag under ett lite svalare år går från P/E 20 till 15 så måste vinsten öka med över 30 % för att kursen ska stanna kvar. Att P/E går ner med 5 är vanligt, att vinsten skulle öka med 30 % är istället väldigt ovanligt.

Mitt recept
Det behöver egentligen inte vara så himla svårt:

Köp lönsamma bolag.
Köp bolag med låga värderingar.
Köp bolag som växer.

Om det nu visar sig att jag inte hittar någonting enligt receptet ovan, då köper jag hellre ingenting alls.

Jag hoppas att 2017 blir året då man verkligen får betalt för sitt tålamod.

Snåljåpens blogg hittar du här.

Mvh,
Snåljåpen

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Åsikter och slutsatser som framkommer i inlägget är gästbloggarens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza.

#PrataPengar avsnitt 55

Avsnitt 55

#PrataPengar podden får besök av Helena Stjernholm, vd på Industrivärden. Vad gör ett investmentbolag? Vad använder man för investeringsstrategi? Hur kommer branschen att se ut om 10 år? Detta och mycket med i veckans episod.

Detta och mycket mer godsaker i veckans #PrataPengar!

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#Fondpodden – Hur går det för EU:s bankdödare?

Bakom förkortningen PSD2 döljer sig EU:s ambition att en gång för alla dra upp den traditionella bankindustrin med rötterna, och nu återstår endast omkring ett år innan lagstiftningen ska vara på plats. Redan nu ser vid dock hur företag vill förändra hur finansiella tjänster konsumeras. Vi träffar bland andra svenska Tink, och får en liten skymt av vad som kan vara finansbranschens framtid.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Fondpoddens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Kom igång med ditt sparande

Nytt år och nya möjligheter brukar det heta. Är ett av dina nyårslöften att ta tag i ditt sparande? Kul, isåfall är du inte ensam. Här ska vi försöka ge några god tips på vägen för att underlätta, det är ju faktiskt onödigt att uppfinna hjulet på nytt.

Har du viljan men inte tiden? I så fall bör du titta närmare på vår Portföljgeneratorn som hjälper dig att sätta samman en 5-stjärnig fondportfölj på bara några minuter, sen kan du bocka av ett nyårslöfte från listan.

Vill du lägga ned lite mer tid på ditt sparande finns det ett antal frågor att ställa sig själv för att uppnå ett bättre sparande. Kika gärna på detta blogginlägg som skrevs tidigare på temat.

1. Hur mycket ska jag spara?
2. Hur ofta ska jag spara?
3. Vilken kontotyp ska jag ha?
4. Hur många värdepapper ska jag ha?

1. Hur mycket ska jag spara?

Det här är en individuell fråga och bör anpassas efter din egen ekonomi snarare än att ”rakt av kopiera” vänner och bekanta.

Portföljgeneratorn hjälper dig att sätta ihop en femstjärnig fondportfölj med fonder från olika delar av världen med olika tillgångsslag såsom räntor och aktier. De flesta fonder har dock ofta ett lägsta köp-/månadssparbelopp. Så för att kunna få tillräckligt många fonder och alltså även riskspridning så är minsta sparbelopp 500 kr per månad om du väljer att månadsspara. Väljer du att investera vid ett tillfälle är minsta engångsbelopp 1000 kr. Om du ska köpa enskilda fonder utan att använda Portföljgeneratorn så är minsta belopp ofta 100 kr, anledningen till att portföljgeneratorn har en högre lägstanivå är då man sparar i flera fonder samtidigt.

Vill du hellre köpa aktier? Då har vi goda nyheter, vi var nämligen först i Sverige i fjol med att helt slopa avgiften för aktiehandel på Stockholmsbörsen för de kunder som har mindre än 50.000 kr i samlat kapital hos oss. Ett sätt att riva barriärer och möjliggöra för fler att komma igång med ett aktiesparande. Begränsningen här blir helt enkelt priset på den eller de aktier som du vill köpa.

Det bästa sparandet är dock det som faktiskt blir av. Allt från några hundralappar och uppåt gör skillnad över tid. Ett gyllene riktmärke brukar vara 10 procent av inkomsten. Våra kunder sparar i median 900 kronor i månaden.

2. Hur ofta ska jag spara?

Ska man spara löpande varje månad eller stötvis då och då? Ja, den frågan är individuell men till faktum hör att det för de allra flesta är enklare att spara löpande än att sitta hemma på kammaren och fundera på om det är köpläge eller ej och huruvida börsen är ”köpvärd” eller inte.

Det blir helt enkelt mindre psykologi. Har du någon gång haft ont i magen när börsen gått ned? Isåfall vet du vad vi menar, även om det är i sämre tider som många bra investeringar gjorts snarare än när börsen har stigit kraftigt. Ett månadssparande jämnar ut effekten och till saken hör att vi faktiskt kan se ett samband mellan ett löpande sparande och våra kunders avkastning.

Bättre investeringar med regelbundet sparande

Bättre investeringar med regelbundet sparande

 

3. Vilken kontotyp ska jag ha?

Det finns tre olika kontotyper att välja på:

På en traditionell depå betalar du 30% skatt på vinsten den dag du väljer att sälja av dina aktier eller fonder. När det kommer till ISK eller KF så utgår man ifrån en schablonintäkt som beräknas på kontots värde istället för vinsten, därefter betalar man 30% skatt på den schablonintäkten, årligen.

I år uppgår schablonintäkten till 1,25% vilket innebär att 1 250 kr (1,25% av 100.000 kr) per 100.000 kontovärde beskattas. Eftersom beskattningen är 30% så blir skatten i slutändan 375 kr per 100.000 kontovärde (30% av schablonintäkten 1 250 kr).

När är då ett schablonskattat konto mer fördelaktigt?

En tumregel brukar sägas vara att avkastningen måste överstiga schablonintäkten, alltså 1,25% per år i skrivande stund. Om din avkastning överstiger den nivån så är det mer fördelaktigt med ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring. Som grädde på moset slipper du deklarera dina aktieaffärer på deklarationen. Däremot betalas schablonskatten årligen oavsett om ens placeringar gått upp eller ned under året, eftersom skatten beräknas på hela kontots värde.

4. Hur många värdepapper ska jag ha?

När vi tittar på våra kunders sparande så ser vi att det finns ett samband mellan riskspridning och avkastning. Vi utvecklar resonemanget på djupet i denna artikel. Kortfattat kan man dock säga att de kunder som har minst 7 fonder eller fler än 12 aktier har haft den bästa riskjusterade avkastningen historiskt (avkastning i förhållande till den risk man tagit).

Sist men inte minst

Vi bjöd in några fondförvaltare som förvaltar fonder i de olika tillgångsslag (aktier/räntor) och regioner som ingår i Portföljgeneratorn.

Lycka till med ditt sparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#Fondpodden – Så blir du (lite) rik

När endast 7 procent av befolkningen driver eget är svenskens utsikter att skrapa ihop till en förmögenhet ganska dåliga. Men med lite disciplin och långsiktighet går det faktiskt att komma åtminstone en bit på vägen. Som lite inspiration, i början av ett nytt år, lär vi oss därför hur man enkelt kan bygga upp ett effektivt sparande.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Fondpoddens egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avsnitt 54

Avsnitt 54

Ett år har passerat och det är dags att stämma av portföljerna. Hur har det gått egentligen? Philip och Nicklas berättar hur det gått för deras aktieportföljer, vilka omplaceringar som ska göras samt hur de tänker för 2017.

Är du nöjd med din utveckling? Skriv till oss hur det gått för dig under #PrataPengar på twitter.

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.