Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Nyhet! Nu lanserar vi aktiehandel i Frankrike & Italien

Vi välkomnar Frankrike och Italien till familjen av våra europeiska marknader. I mars lanserade vi Europahandel via vår sajt och direkt i mobilappen. Tyskland, Nederländerna, Belgien och Portugal var först ut med totalt 186 nya aktier att välja bland. Nu kommer äntligen Frankrike och Italien och därmed får du ytterligare 194 aktier att sålla ut just dina guldkorn bland.

Nu finns det ju en hel uppsjö nya bolag att kika närmare på, men hur börjar man då? Vi har skrivit ihop lite kuriosa om fem utvalda bolag i varje land som vi tror att du känner igen. Tur att vi hann lansera det här innan våren kommer igång på allvar, då vill nog de flesta vara ute i solen och kanske dessutom ta på sig ett par solglasögon som Italienska Luxottica med stor sannolikhet tillverkat, mer om det nedan. Bredvid bolagsnamnet ser du P/E-talet för de senaste rullande 12 månaderna, alltså hur många gånger det senaste årets vinst som börsen är beredd att betala för aktien just nu.

Några välkända franska bolag

 

 • LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton (P/E 26,19)
  Världens ledande aktör inom lyxproduktbranschen med 70 prestigefyllda varumärken såsom Dom Pérignon, Moët & Chandon, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Christian Dior, Hublot och Sephora i produktsegment såsom drycker, mode, parfym och kosmetik, klockor och smycken. Bolaget finns i 70 länder och 3948 butiker och menar att de är ensamma om att verka i alla segment av lyxmarknaden.
 • L’Oreal (P/E 32,74)
  Världsledande bolag inom skönhet och kosmetik som grundades 1909 och är verksamt i 140 länder på 5 kontinenter. L’Oreal har 34 varumärken i portföljen inom segmenten konsument, premium, professionellt och dermatologi. Ett axplock av varumärkena är L’Oreal, Garnier, Maybelline, Lancôme, YSL, Armani, Ralph Lauren, Biotherm, Kiehl’s, Redken, Kérastase, Vichy och sist men inte minst äger de The Body Shop.
 • Ubisoft (P/E 49,11)
  Spelutvecklare och speldistributör av spel till konsol, pc, smartphones och tablets. Bolaget grundades 1986 och har släppt ett flertal stora titlar såsom Tom Clancy’s-serien, Watch Dogs och Assassin’s Creed.
 • Airbus (P/E 54,58 )
  En av världens största tillverkare av kommersiella flygplan vid sidan av sin amerikanska konkurrent Boeing. Airbus har de senaste åren fått ungefär hälften av de globala odrarna i sektorn senaste åren. De är även verksamma inom försvarsindustrin med tillverkning av militära flygplan och är dessutom världsledande på tillverkning av helikoptrar, både för militärt och civilt bruk. Sist men inte minst är de världens näst största- och europas största bolag inom rymdindustrin där de bland annat tillverkar satelliter och rymdsystem.
 • Hermès (P/E 46,56)
  Fransk modekoncern som grundades 1837 och verksam i lyxsegmentet inom 14 produktkategorier såsom läderprodukter, skor, bälten, handskar, hattar, smycken, möbler, parfym och klockor. Bolaget har 307 exklusiva butiker globalt. När bolaget grundades för 180 år sedan fokuserade de på att tillverka högkvalitativa sadlar och än idag kommer faktiskt närmare hälften av omsättningen från just lädervaror, om än inte bara sadlar.

Några välkända italienska bolag

 

 • Luxottica (P/E 28,60)
  Världsledande glasögontillverkare som designar, tillverkar och distribuerar glasögon i segmenten premium, sport och performance. Försäljning sker i 150 länder via ett retailnätverk av ca 8000 butiker. De har både egna varumärken och licenstillverkning. Några av de varumärken som Luxottica har i sin varumärkesportfölj (egna/licens) är Burberry, Bvlgari, Chanel, DKNY, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Oakley, Prada, Ralph Lauren, Ray-Ban, Versace med flera.
 • Fiat Chrysler (P/E 7,73)
  Global biltillverkare med verksamhet i 40 länder och total närvaro i omkring 150 länder. Fiat grundades 1899 och Chrysler 1925, två bolag som därefter gick ihop och bildade FCA Group. Brukar sägas vara världens 7:e största biltillverkare med varumärken såsom Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep och Maserati.
 • Moncler (P/E 27,53)
  Grundades 1952 och började med att tillverka kläder i premiumsegmentet för den aktiva äventyraren. Idag vill de även attrahera den moderna urbanisten som vill klä sig distinkt och exklusivt. De driver 173 butiker globalt och återfinns i amerika, europa och asien.
 • De Longhi (P/E 24,73)
  Världsledande tillverkare av hushållsapparater tillhörande köket såsom kaffemaskiner, fritöser, brödrostar, glassmaskiner, vattenkokare via varumärkena De Longhi, Kenwood, Braun och Ariete. De tillverkar även produkter inom komfort såsom luftavfuktare, luftfuktare och luftrensare. Bolaget grundades 1902 och har idag närvaro i 33 länder med försäljning i hela världen.
 • Autogrill (P/E 25,97)
  1947 grundades Autogrill, ett koncept designat för bilister under efterkrigstiden som karaktäriserades av stora nya vägnät, en framväxande massmarknad för bilismen och nya vanor vad gäller mat och dryck. Idag är Autogrill världsledande inom mat & dryck för resenärer med 250 olika varumärken. De opererar både egna och licensierade såsom Starbucks och Burger King. Kontaktytorna är flygplatser, motorvägar och järnvägar med cirka 4000 försäljningsställen i 31 länder på fyra kontinenter når de ut till 900 miljoner resenärer årligen. Flygplatser är den största kanalen och Nordamerika är den största regionen.

 

Hur väljer jag ut mina guldkorn?

I vår aktiefiltrerare kan du hitta dina egna guldkorn baserat på egna urvalskriterier. Se vilka aktier som gått bäst senaste tiden eller kanske vilka bolag som ägs av flest avanzianer just nu.

Vilka franska och italienska bolag tillhör dina favoriter?

Au Revoir!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt. P/E-talen som redovisas kommer från Reuters.

Kapitalet – Jämtarna som revolutionerade aktiehandeln

Veckans avsnitt handlar om hur två killar från Jämtland, oberoende av varandra, blev först i Sverige med aktiehandel på nätet. Resultatet blev bland andra Nordnet och Avanza, bolag som nu tillsammans värderas till över 15 miljarder kronor.

Åsikter och slutsatser som framkommer i podcasten är Kapitalets egna och skall inte ses som investeringsråd från Avanza. Var säker på att du inte missar nästa avsnitt. Prenumerera på iTunes eller Soundcloud.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

#PrataPengar avs. 68 – Ett liv som börsreporter!

Avsnitt 68 – Ett liv som börsreporter!

Hur går man tillväga för att bli en börsreporter? I denna episod hur man analyserar bolag och vilka nyckeltal eller information en börsreporter främst tycker är intressant. Finns det intressanta trender på börsen idag som vi inte sett tidigare? Finns det några spännande börsanomalier som man sett på börsen under åren?
Vi pratar även säsongsmönster ”sell in may and stay away”.

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Här är aktierna som hör påsken till!

Påsken är här och med det också några dagars välbehövlig vila, kanske med nära och kära. God mat och välsmakande praliner brukar vara ett givet inslag, men vilka inslag under påsken är börsnoterade?

För dig som tycker att börsen nu kommer vara stängd väl många dagar så har vi tagit fram bolagen som hör påsken till för att ge lite inspiration. Fundera gärna på vilka produkter och tjänster du använder dig av under ledigheten och kika närmare ifall just de bolagen är börsnoterade, en ”kul” påsklek helt enkelt.

På matbordet

Maten är ju ofta central under påsken och faktum är att dagligvarubranschen kryllar av varumärken som ägs av börsnoterade bolag. Norska Orkla äger Abba som både tillhandahåller den traditionsenliga sillen och kaviar. Visste du att Kalles- och Svennes kaviar är syskon? De ägs nämligen av samma bolag.

Vi vill ju även ha lax, bacon, prinskorv, kyckling och köttbullar på bordet. Laxen får vi med fördel från Norge som är världens största producent tätt efter Chile. Men de behöver inte vara ledsna för de är i sin tur världens största kopparexportör.

Det finns ett flertal laxproducenter och norska Marine Harvest är världens största. Visste du för övrigt att vår omättliga aptit på Sushi har varit positiv för laxproducenter de senaste åren?

Bacon, prinskorvar och köttbullar kan vi köpa från Scan som ägs av finländska HK Scan, som för övrigt även äger varumärket Pärsons.

Kycklingen levereras kanske från Scandi Standard som är nordens ledande kycklingproducent med varumärken som Kronfågel, Danpo och Den Stolte Hane.

En god middag gör sig ju inte helt rätt utan en god dryck. Här kanske vi får fresta med cider från Kopparbergs, öl från Carlsberg eller varför inte Apotekarnes Påskmust,  även den från Carlsberg. Coca cola brukar ju sägas ha svårt att slå sig in på det svenska julbordet men kanske blir det ett glas Coca-Cola, Sprite eller Fanta från Warren Buffetts innehav på påskbordet istället?

Sist men inte minst för att göra uppdukningen extra fin så kanske du köper servetter eller ljus från Duni. Allt ska ju dessutom inhandlas och både ICA, Willys och Hemköp är börsnoterade, de två sistnämnda via Axfood. Matbutikerna har ju dessutom egna varumärken såsom ICA:s sortiment, Eldorado och Garant.

I påskägget

Efter maten vankas det kanske lite god efterrätt och till det ett sockerstinnt påskägg. I påskägget hittar vi allt som oftast godis. Här finns det bolag som Cloetta som även nyligen köpte Karamellkungen, Mondelez som bland annat äger Marabou och Toblerone, Lindt & Sprüngli, Hershey’s eller varför inte lite karameller från Nestlé?

Det här är bara ett axplock av alla börsnoterade bolag som gör sig påminda under påsken. Har vi missat något bolag? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet om din favorit.

Psst. Sist men inte minst..

Lägg inte alla ägg i samma korg, risken är att någon äter upp godiset för dig. När det kommer till börsen är det alltid sunt med en god riskspridning. Aktiespararna brukar säga att man ska äga 10-15 aktier i 5-6 olika branscher. Du bestämmer såklart själv hur många aktier du vill ha men ju fler aktier desto lägre bolagsspecifik risk helt enkelt.

Glad påsk och avkastning på dig!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Värdepapper som är noterade i annan valuta än SEK påverkas även av valutakurs och kan därför påverka avkastningen positivt och negativt.

Favoritaktierna på First North

Affärsvärlden skriver i en artikel att aktiehandeln på First North har stigit med 290 % senaste 3 åren. Något som säkert delvis kan förklaras av att många nya bolag noterats under tiden och att det varit allmänt god riskvilja på börsen.

First North tillhör Nasdaq Stockholm och är en utpräglad tillväxtlista vid sidan av Stockholmsbörsen (large/mid/small cap) för mindre tillväxtbolag. Kraven är inte lika hårda som den reglerade marknaden men förbereder likväl bolagen för en eventuell framtida listning på Stockholmsbörsen.

Avanzianernas favoriter på First North

Spelbolag är solklar favorit bland våra kunder. Bland de 11 mest ägda bolagen på First North så är det just spelbolagen som lockar flest aktieägare, närmare bestämt 53%. Den största delen utgörs av nöjesspel via Starbreeze och Paradox medan ungefär en femtedel är spel om pengar via Evolution Gaming och LeoVegas.

Bolagen på First North med flest antal ägare (klicka för att förstora)

 

Vilka bolag är störst på First North?

På Stockholmsbörsen gick banken Nordea nyligen om modekedjan Hennes & Mauritz som det största bolaget på börsen. Men vilket bolag är störst på First North då? Den pallplatsen kniper Evolution Gaming som levererar live-casino system till speloperatörer. Bolaget listades 20 mars 2015 till 80 kr och har därefter sett sin aktie stiga med +304%.  Tvåan Paradox noteras 31 maj 2016 till kursen 33 kr och har därefter sett sin aktie stiga +94%.

De största bolagen på First North (klicka för att förstora)


 

Vill du försöka hitta guldkornen själv?

Titta gärna närmare på vår aktiefiltrerare där du kan filtrera fram bolag på First North eller andra listor och utifrån dina egna kriterier, lycka till!

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Månadssparande – ett sparande som sköter sig självt

Varför ska man månadsspara egentligen?

Den ständiga frågan, varför varför varför? Och det finns ett superenkelt svar – det går helt enkelt bättre för de som månadssparar. Våra kunder som sparar varje månad har i snitt 20 procent högre riskjusterad avkastning (alltså deras avkastning i förhållande till hur hög risk de tar). 20 procent!


Sharpekvot för kunder uppdelat på antal insättningar per år

Hur mycket ska man spara?

Hur mycket folk sparar är olika beroende på vilken ekonomi man har såklart. Det allra viktigaste är att bara börja! Och ett bra tips är att lägga undan pengarna samma dag som lönen kommer, då ”märker” man aldrig att de är borta. Sparekonomer brukar rekommendera att man lägger undan 10 procent av sin lön, och sedan kan man dela upp den summan i olika potter (t.ex. i kort sparande, långt sparande, till något speciellt osv).

Hos oss månadssparar den genomsnittlige kunden 2400 kronor i månaden. På tio år kan de alltså få ihop över 400 000 kronor!* Man kan verkligen säga att våra kunder gillar att spara. Vill du veta vad ett månadssparande skulle kunna ge dig? Räkna ut ditt sparmål här

* Uträkningen tar inte hänsyn till skatter, avgifter eller kostnader och räknar med en utveckling på 7% per år.

 

Vad kan man spara i?

För vissa är det superenkelt att välja fonder, andra behöver lite inspiration. Här har vi listat de vanligaste fonderna att månadsspara i hos oss.

Fond
Månadsspara 1 Avanza Zero
Månadsspara 2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Månadsspara 3 Avanza 75
Månadsspara 4 Didner & Gerge Aktiefond
Månadsspara 5 DNB Global Indeks
Månadsspara 6 AMF Räntefond Lång
Månadsspara 7 SPP Aktiefond USA
Månadsspara 8 Danske Invest Global Index
Månadsspara 9 Fidelity Emergig Markets A USD
Månadsspara 10 SPP Obligationsfond

Om du inte är så säker på vilka fonder du vill ha kan du labba med Portföljgeneratorn. Den tar fram fondförslag till dig som du själv kan sätta in i ditt månadssparande, eller skapa portföljen direkt i verktyget.

Hur börjar man månadsspara?

Det är faktiskt väldigt enkelt. Du loggar bara in på vår sajt och sätter igång. Vi har gjort lite förbättringar så att det ska vara enklare att komma igång och underhålla sina månadssparanden.

Börja månadsspara här

Lycka till med ditt månadssparande! Vi finns här på vägen om du har några funderingar eller frågor.

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

#PrataPengar avs. 67 – ”Miljonärer i högkonjunktur”

Avsnitt 67 – ”Miljonärer i högkonjunktur”

I veckans podd gästas vi av bloggaren Gottodix (Jacob Henriksson) som delar med sig av sin investerarresa, från schack och poker till börsen. Vi reder ut vad ”miljonär i högkonjunktur” innebär samt vad värdedrivare, värdebevakare och värdeförstörare är.
Och vem är det egentligen som ”köpt Ericsson till alla priser som finns” ?

Tidigare avsnitt hittar du här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.