Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pengakoll: Börsen vände upp

Börsoron har lagt sig. Rapporterna från bolagen fick kurserna att stiga igen. USA ser starkt ut, men det tyska Europaloket har motvind. Och nu väntar en het räntevecka då Riksbanken antagligen sänker till rekordlåga 0,1%.

Superlåg ränta lär få många sparkontosparare att ge till ett ramaskri. Samtidigt som bolånarna hurrar. För räntan lär bli låg i många år till. Men glöm inte pruta minst 0,5%. Det är ett hygienkrav, när vi nu sett hur bolånebankernas vinster gått i taket. De har skott sig i räntefallet och skaffat sig enorma vinster på smånöjda sparare. Sluta vara smånöjd.

Under tiden tänker jag:

(mer…)

I världsekonomins nötskal

jordgloben gaHur mår börsen nu efter senaste tidens höstoro? ”Kan du skriva på svenska, utan siffror och med köptips,” önskar spararen Lars-ove. Javisst:

November till januari brukar vara riktigt starka börstider. Ska vi äga aktier någon gång på året så är det nu. Men: Det var tyska ekonomin som sänkt börsen senaste månaden. Ändå pekar de svenska bolagens rapporter uppåt nu. Även svenska regeringen säger att tillväxten ska bli stark nästa år. Vad gör jag: tvekar och köper annat.

(mer…)

Margareta, 58, väljer aktier

Ladda pensionen

Margareta, 58, funderar på några aktieval. Hon ska inte pensionera sig på länge och tittar på fastighetsbolagets Balders aktie. Nja, svarar jag och tänker genast på några utdelningsbolag.

Margareta, 58 år är ingen ålder. Många 58-åringar lär jobba minst tio år till. Du ska dessutom inte använda alla pengar på pensionsdagen utan utsträckt över kanske 20-25 år. Därför blir jag glad när du frågar om fastighetsbolaget Balder, även jag vill se bredare.

(mer…)

Northland mörkade konkursansökan

Gruvbolaget Northland har varit en lång sorg för 12 000 aktieägare och många boende i Pajala. Nu ser slutet ut att vara mycket nära.

Redan i onsdags lämnades en konkursansökan in till Luleå Tingsrätt, av bolagets revisionsbyrå.  Rapporterar lokala tidningen NSD. Men bolaget har hållt den hemlig. Och när det ny läcker ut menar bolaget att det inte är viktigt. (mer…)

Ministrar si och så

Han är regeringens okända sparproffs.

Han är regeringens okända sparproffs.

Ministrarna har förvånansvärt lite pengar och i dyra fonder. Det straffar deras pengar och ger dem bara halva börsens avkastning senaste tre åren. Här har vi vanliga sparare en hel del att lära oss – att undvika.

Snittministern har bara fått se sina sparpengar växa 9 673 kronor eller 26% senaste tre åren. Det är svagt och långt efter börsens 51%, med utdelningar. Bara en minister av 24 lyckas bättre än snittet. Svaret är fonder i en särskilt stark ekonomi.

En minister/sparare i regeringen har förstått allvaret med avgifter. Han har bara betalat 1/50 i avgift jämfört med den som betalat klart mest. (mer…)

Godis från svenska bolag

Folkportföljen 24 oktober

Folkportföljens bolag i fallande storlek

Assa stiger, Elextrolux stiger, Trelleborg stiger, Volvo stiger, Hexagon stiger, Axis stiger… rapporterna från svenska bolagen inger hopp. Folkportföljen som led svårt i höstoron är nu tillbaka. Vad lär vi oss: håll i det du valt med omsorg. Men ett byte kan vi nu kosta på oss.

Oron senaste månaden hoppas jag inte fått dig att sälja. Folkportföljen höll i aktierna. Även om det kostat, för fokuset kvalitet bland konjunkturbolagen och en del konsumentbolag har straffats när Tyskland skakat. Du ser det i grafen. Sedan maj så har folkportföljen tappat rejält.

Övergången till utdelningsbolag har kanske varit för långsam? De är hur som helst ett bra val så här års. Men också med tanke på börsens skakningar.

(mer…)

Aktier för veckopengen

1 kr per aktieaffär. Det låter billigt. Passar de unga som vill handla aktier för veckopengen. Ja, här är aktiepriset för dig mellan 7-14 års ålder.  Ett bra sätt att börja med små pengar.

Sedan behöver vi vuxna förstås också spara åt dem. Men det behöver inte vara direkt i aktier.Spara med barn

För i äldre åldrar har de ofta högre veckopeng och köpa aktier för 1 kr gäller bara upp till 400 kronor. Det är en bank på A som tagit initiativet. Och jag gillar idén för den är tydlig och efterfrågad. Nu kan du som är lite äldre också börja månadsspara i aktier. Många vuxna sparar ju just 400 kronor i månaden. (mer…)

TV: Världsekonomin just nu

500 i publiken. 10 gäster på scenen. På onsdagskvällen diskuterade vi världsekonomin och börsen just nu, och fångade upp perspektiv från Asien, USA, Europa, fastighetsmarknaden och mycket mer. Direkt från Norra Latin i Stockholm.

Spara med HembergKvällen börjar med att jag berättar om mina insikter, fakta och tankar, när jag lyssnat runt och diskuterat med analytiker, journalister och förvaltare senaste veckorna. https://www.avanza.se/live  

Sedan tar en rad förvaltare och fondrepresentanter vid och berättar om sina olika nischer. Vi talar dollar, småbolag, Sverigefonder, fastigheter, högräntefonder, frontierländer och Indien…

Vilka frågor vill du ha svar på?/claes hemberg

En månad efter toppen

1 månad börsoro okt 14

Senaste veckorna har varit en rejäl berg o dalbana. Halva börsfallet är nu återhämtat. Och börsen är återigen på plus 1% i år.

För en månad sedan började börsen dala. Oron kring Ryssland och Ebolas inverkan på konsumtionen i Europa slog till på allvar. Ingen är nog på allvar rädd för utökade strider eller hälsofaran, men börsen faller på oron för att konsumenterna tar illa vid sig av de skakiga nyheterna i omvärlden och håller i pengarna, vilket kan tynga ekonomin närmaste kvartalen. (mer…)

Investera i staden

urban expressVi ser det redan; Shanghai och Singapore i Asien. London i Europa. Istanbul i Mellanöstern. Det är inte längre regioner eller länder utan städer som konkurrerar med varandra om att ge människor och affärer de bästa förutsättningarna. Det gynnar tjänsteföretag, kvinnor, unga, ekologi och värden snarare än kapitalism. Lägenheten i stan stiger i värde, tänker jag efter att ha läst nya boken Urban express.

Delta i diskussionen och vinn mitt exemplar av boken… med hälsningar från författarna. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.