Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pengakoll: Bättre för spararna

motorvägSvenska sparare har i veckan fått en rad nya vassa verktyg. SBAB sänkte sin bolåneräntor vilket vi hoppas kan pressa de övriga. Flera storbanker sänkte fondavgifter. Men allt är inte lågpris, så vi måste ha ögonen på dem.

Dessutom har börsen gått så bra nu har att allt fler börjat diskutera om de ska byta aktier och fonder. Några har köpt stabila aktier och andra har valt bredare fonder istället. Lågprisfonder (film) och också fått ett uppsving och äntligen fick grupptalan kring krisgruvan Northland fart på riktigt.

(mer…)

Milstolpe i lågprisfonder

tårtaSvenskarnas sparande passerade en milstolpe idag på eftermiddagen. Vi har numera 1/10 hela vårt fondsparande i lågprisfonder, som sparar flera miljarder i avgifter. Och det är bara början. FILM

Större utbud av fonder, mer pressade räntor och många unga fondsparare har fått svenskarna att rekordspara i lågprisfonder. (mer…)

Byt 3 av 4 fonder, Fredrik

Spararen Fredrik, 21 år, funderar på hur han kan förbättra sin fondportfölj. Han har idag 4 fonder. Det ser brett ut, men under ytan är det smalt. Och dyrt. Sälja 3/4 fonder – de smala – och köpa billig, bredd och tillväxt, skulle jag gjort som 21-åring.

Fler borde ställa sig frågan som Fredrik gör; Är mina fonder bra? Fredrik har idag fyra fonder. Det blir lätt så – vi tar det enkla som vi känner igen. Fredriks fonder är mest globala och Europafonder och det är på ISK-konto. Det låter bra! Men fonderna är inte så breda som namnen antyder. Och har inte heller det tillväxtfokus som 21-åriga sparare borde ha. Visst ska de Fredrik-pengar som han ska ha till sommaren ligga mer stabilt. Men nu talar vi sparpengar för många år framöver. (mer…)

Hellre många än rika aktieägare

14 000 aktieägare fick Lifco vid börsnoteringen. Det fick visserligen ”bara” 50 aktier var (total 4 600 kr), men många aktieägare är en viktig start för ett nytt papper. Hellre många än rika aktieägare… MEN… småägarna får bara 2% av ägandet. Det låter väldigt snålt. Hade Bennet velat se en folkaktie så hade han kunnat breddat dörren en hel del.

Hade varje snitt-småägare fått som de aktier de önskat – 350 aktier – så hade givit mer än 14% av bolaget, påpekar läsaren Johan. Inte heller det hade givit någon folklig majoritet i firman. Men sälj inte nu direkt. Du kan alltid ge lillpotten till barnbarnen. Det som lockar så många aktie-ägare är nog inte så mycket själva bolaget, utan som lockar utan en av deras grundare; Carl Bennet.

(mer…)

”Korten på bordet”

bild(69)Förre rikspolischefen Björn Eriksson och jag möttes nyligen i TV4s morgonsoffa och diskuterade kort kontra kontanter. Ni kan ju gissa vem som tyckte vad. Jag fick med mig ett exemplar av hans manifest ”Korten på bordet”. Vill du ha det så säg till.

Eriksson träffar många äldre och hör ofta om bristen på bankkontor och dålig service. Tyvärr är det naturligt när antalet kontor minskar och varje bankkund som går in över tröskeln kostar någonstans 600 kr. (mer…)

Nobelföreläsning på tisdag

NobellogaForskningen säger en sak om våra pengar. Vad gör vanligt folk rätt och fel? Och vad borde vi göra. Detta vill Nobelmusseet att jag föreläser om på tisdag.

Sagt och gjort; kl 18.00-19.00 på museet ska berätta, räkna, visa och tipsa. Och låt oss diskutera. Här mer om föreläsningen

Vad vill du ha svar på? /claes hemberg

(mer…)

800 i grupptalan mot Northland

NorthlandkraschenHela 800 Northlandägare har nu givit advokat John Foreman sin fullmakt att företräda dem i domstol mot gruvbolaget Northland. ”Reaktionerna på åtalet har varit starka. Vi har nu fått så många mejl att vi inte hunnit med att svara dem alla än. Men snart ska vi bekräfta alla mejl och komplettera med eventuella frågor”, hälsar advokat John Foreman.

(mer…)

Madeleine; ”Jämför kontona!”

ISK-konto lockar men de är också lätta att röra ihop med andra. Här är det Madeleine som på Twitter är nyfiken och vill ha mer fakta innan hon bestämmer sig.

Sparfråga ISKDet enkla svaret är att ISK ger lägst skatt för långt sparande och alltid är gratis och olåst. Medan andra sparformer ibland är både dyra och låsta.

Här har jag skrivit en blogg som benar ut begreppen och ger detaljer.

Vad väljer du ISK, kapitalförsäkring eller fondkonto?/claes hemberg

Vill du följa diskussionen på twitter så kika HÄR.

Ulf, 70 år, vill bara ha aktiefonder

Ulf, 70 år och bor i Bryssel, pratade jag med idag. Han funderar på att överge aktier, för skatten är mycket högre på aktier. Hellre billiga aktiefonder, säger han. Ja, det stämmer för den som bor i utlandet.

Idag har han mest aktier. H&M, Alfa Laval, Atlas Copco, ABB och fler till… Några som han är mindre nöjd med stavas …Volvo, Sandvik. Han har lagt en halv miljon på varje aktie. Totalt 18 aktier. Nu däremot ska han ändra: (mer…)

Fly Movestic:s skamgrepp

Svenska sparare drabbas då och då av skamgrepp. 25 000 kr kan det nu kosta att flytta sina sparpengar ifrån försäljarna Movestic. De går tvärt emot finansmarknadsminister Per Bolunds tal om fri flytträtt. Movestic inför ännu högre flytthinder redan 1 december. Flytta genast, är mitt råd.

Tänk dig att du är missnöjd med sevicen på Konsum eller bilverkstan och vill sluta använda dem. Då sätter de in avgifter för dig att lämna butiken. Nu dessutom höjer försäkringssäljarna Movestic till något av branschrekordet 2,5%. Men de lyfter hellre fram ”prisbelönta fonder” vilket ekar väldigt tomt, när vi tittar på avgifter och avkastning. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.