Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

PPM-sparare får bättre konsumentskydd

ap7-avkastning-blogg(Johanna Kull) PPM-sparare får nu ett bättre skydd mot felval. PPM-utredningen föreslår att vi aktivt måste välja och bekräfta våra fondval var sjunde år. Förslaget ska sätta stopp för alla de som hamnat fel, försovit sig eller ovant valt trendiga fonder. Valfriheten består, men vi kommer nu få ett skarpt vägval. Bra tycker jag. (mer…)

Ny fond med investmentbolag

spiltan-innehav-blogg (Johanna Kull) Bra utländska investmentbolag i en fond. Lågt pris och världsklassig förvaltning. Det blir inriktningen på den nya globalfonden från Spiltan. Spännande, med tanke på framgången för deras svenska investmentbolagsfond. Den här kan snabbt dra undan mattan för många av storbankernas dyra globalfonder. 

Fondbolaget Spiltan lanserar en ny investmentbolagsfond. Världens 30 största investmentbolag vilka indirekt gör dig till ägare av drygt 600 andra bolag. Till en låg fondavgift på 0,5 %.   (mer…)

Fonder till Wilma


dopsked-silver(Johanna Kull) En doppresent som växer och gör skillnad. Det är vad Julia vill ge Wilma. Nu undrar hon vilka fonder hon ska välja. Resultatet blir två fonder som ger tillväxt, bredd och hållbarhet. Till låg prislapp.

Många har vi den liggandes i en kökslåda. Den klassiska dopskeden i silver. Med namn och födelsedatum ingraverat. Fin såklart, men handen på hjärtat. Vilken användning har du egentligen av den där skeden? Nej, Julia gör helt rätt när hon skippar silverskeden och istället ger en present som gör verklig skillnad. (mer…)

För stora belopp i enskilda länder

18dc2798-305f-404f-a8ae-d7204dca93ce(Johanna Kull) Det nämns med jämna mellanrum på bloggen att man inte bör ha mer än 10 % i ett enskilt land. Gäller det alla länder jag placerar i, frågar läsaren Daniel. Mitt korta svar; Nja, vissa länder är ju av större ekonomisk betydelse. Andra mindre mogna trots sin geografiska storlek. Där ska vi ha mindre… Här det enkla sättet.  (mer…)

Räntehöjning efter presidentsvalet

(Johanna Kull) Amerikanska centralbanken höjde inte räntan igår. Inte förvånande, eftersom endast 2 av 10 på ”marknaden” trodde det. Dessutom går USA in i valspurt, där centralbanken inte vill ha fingrarna i syltburken. Men ett starkt USA är nog redo för räntehöjning i precis innan julafton, enligt chef Yellen. (mer…)

Gästspel i Placeras Stockholmsbörsen

(Johanna Kull) Hur var det nu, ska jag ha utländska aktier vara på ISK eller i en kapitalförsäkring? I avsnitt 70 av Placeras Stockholmsbörsen får jag äran att göra ett kort inspel och reda ut frågan. I resten av avsnittet pratar Tomas Linnala och Lars Frick om en snabbväxare med uppsida i prognoserna och det hetaste inom läkemedelsforskning.

 

AP7-soffan ännu bättre

ap7-blogg(Johanna Kull) Nu blir populära Ap7-såfa (PPM-soffan) ännu ett snäpp vassare. Icke-väljarnas alternativ kommer nu ge oss både småbolag och mer av tillväxtmarknader. Samtidigt blir turbon mindre. Ett välavvägt val som tryggar pensionen. De som inte väljer, kan lugnt sova vidare på soffan.  (mer…)

Ge oss fri flytträtt politiker

pension pskylt(Johanna Kull) Med höjd pensionsålder tar vi privatpersoner vårt ansvar för framtidens pensioner. Nu är det dags för politikerna att ta sitt. Det kan komma redan imorgon. Då släpper regeringen sin budget och där förtjänar flytträtten sin plats. Annars kommer miljontals kronor fortsätta att försvinna i onödiga avgifter. (mer…)

Ta skatten och byt till ISK

(Johanna Kull) Stora vinster gör oss oförmögna att byta från gamla fondkonton till ISK. Att betala skatten tar emot. Men vi borde lyfta blicken, annars missar vi mycket av framtida tillväxt.

Läsaren Magnus frågar hur han ska göra. Han köpte aktier för 1 miljon efter finanskrisen. Nu är de värda 2 miljoner. ”Jag får alltså 300 000 kr i vinstskatt om jag säljer och byter till ISK. Det tar emot…”. Magnus, själva summan tar förstås emot. Men oavsett var vi har pengarna undkommer vi inte skatten. Så frågan är egentligen inte om du borde ta skattesmällen eller inte. Frågan är vad som ger mest tillväxt i slutändan. (mer…)

Betyder gratis alltid gratis

Lågprisfondernas olika pris(Johanna Kull) ”Om jag sparar i en gratis indexfond, är det verkligen gratis då” undrar läsaren Ulrika? ”Betalar inte fonden courtage”? Bra fråga, alltför ofta blir vi ju vilseledda av finstil text och undantag. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.