Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Världshistorisk raket

Sverigefonden 15 år

Klicka upp bilden.

Det är 15 år sedan it-bubblan brast. Oj, har jag jobbat på Avanza så länge, tänker jag. Och inser att världens ekonomi verkligen förändrats sedan dess. Till det bättre. Sparare har ibland andra glasögon och frågar: Är börsen inte i taket? Och; Är mina pengar säkra? Oj, tänker jag. De har missat något…

Det enkla svaret på dessa två frågor är; Nej, börsen är inte i taket. Vi har rekord i bred tillväxt. Och Ja, dina pengar är säkra. Men låt mig nyansera lite.

(mer…)

Hög avgift kan löna sig ibland

stjärnorÄr en hög förvaltningsavgift alltid dåligt när jag väljer fond? Det frågar spararen Anders. För snittspararen är svaret Ja. Men för de som är intresserade behöver inte dyrt vara dåligt. Det finns förvaltare som ger mycket mer i avkastning än snittfonden. I de här tre fallen kan vi unna oss dyrare avgifter.

(mer…)

Sälj korthuset Aspiro

Budet på Aspiro kan falla, utav ett missförstånd. Därför borde ägarna sälja nu. Om en vecka kan kursen halveras. När jag ventilerar ”ett gravt missförstånd” med gruppen Aspiroägare är de inte heller så bestämd längre.”Vi har en beredskap att säga sälj!” Frågan är bara om spararna hinner reagera. Sälj nu, tänker jag. (mer…)

Europa studsar upp

Köp europa

Europa studsar upp, säger en av USAs börstidningar.

Börserna har stuckit iväg sedan det blev klart att Europas centralbank ska super-stimulera ekonomin med nya pengar. Men det är ju inte mängden kronor, utan hur och vad vi gör med dem, som är viktigt. Här kommer ett avgörande idag, som sätter tonen för närmaste månaderna.

Mer pengar i plånboken gör oss inte lyckliga. Det är ju vad vi gör med pengarna som kan göra oss glada, stolta, friska, nyfikna… Idag ska Europas centralbank berätta HUR de ska använda pengar motsvarande nya 25 Öresundsbroar varje månad. Frågan blir om dagens plan kommer inge eller stjälpa förtroendet. (mer…)

12 heta tillväxtländer

map_indiaurlviet-MMAP-mdfilippinernas-flaggaNär västvärldens börser stigit starkt i flera år börjar allt fler investerare, stora som små, att blicka mot tillväxtländerna. Det märks i kurserna.

De är kanske inte värda våra största sparpengar, eftersom kan svajja till så snabbt. Men de är kanske värda en liten summa, för att kittla vårt intresse, att se över våra pengar kanske en gång per år. Här 10 hett diskuterade tillväxtländer, som passar för pengar vi sparar längre än 5 år.
(mer…)

Fonder direkt över disk

ETF handelnDu som vill spara i fonder direkt på sekunden ska titta på direkthandlade fonder. Fördelen är att du kan köpa och sälja dem exakt när du vill. Du kan dessutom välja fonder som har turbo eller de som vinner på börsnedgång. Nackdelen är själva ”köpfönstret”. Det kan se krångligt ut för den som är ovan. Här har bankvärlden en hel del att förenkla. Under tiden får du som är nyfiken lära dig genvägarna. I min Fondportfölj som jag visar här på bloggen så har jag bland annat en Vietnamfond. Den har jag köpt direkt, eftersom den inte finns som vanlig fond. (mer…)

TV4: Ge barnet 153 000 kr istället

Spara med barn tv4

Klicka på bilden så ser du detaljerna.

Föräldrar glömmer ofta bort sina barns viktiga sparpengar. I morse 06.37 diskuterade vi barns pengar i TV4:s morgonsoffa. För; idag får många barn bara några få procent tillväxt till sin 20-årsdag. Då finns ett enkelt val som istället ger 122%. Välj själv. Åt ditt barn.

Snittföräldern lägger undan ungefär 1/4 av barnbidraget för att barnet ska ha extra pengar när ”den lilla” flyttar hemifrån. Det kan bli en riktigt bra start. Men på vägen gör vi föräldrar flera dyra misstag som kostar barnet halv avkastning. Och det är enkelt fixat: (mer…)

Glöm inte steg 2

Aldrig har jag hört och sett så många sparare stå på barrikaden. Det är dåliga räntor som får spararna att reagera. Fler lågprisfonder hjälper också till. Minusränta reaktionMen många stannar halvvägs. Vi flyttar pengar men glömmer välja sparform. Kvar blir lösa pengar utan ränta… Här finns den självklara startbanan:
(mer…)

Agnetas 1 miljon kronor med nollränta

grebbestadHon har 1 miljon kronor på kontot med noll i ränta. Nu vill Agneta ”åtminstone ha några procent. Hon ska spara 3-5 år och vill även en liten pott att pröva sig fram med. Kanske 10%.” Så resonerar Agneta, 69 år, bor i Grebbestad på Sveriges Bohuskust. Nu vill hon ha köpråd.

Agneta är i grunden tveksam till aktier och börsen. Men väldigt trött på noll i ränta. Samtidigt inser hon att börsen är bästa jordmånen för hennes sparpengar. Hon har varit med i både it-kraschen och finanskrisen. Första gången gick det illa. Hon förlorade hälften eftersom hon sålde nära botten. Vid finanskrisen rörde hon däremot ingenting och då hämtade sig ju värdet efter 3-4 år. (mer…)

1/4 kontanter i Folkportföljen

Folkportföljen har stigit kraftigt i år. Plus 23%. Redan har några aktier sl22,58 procagit i taket. Aktier som sticker iväg utan hejd blir jag skeptisk till. Åtminstone på kort sikt. Två aktier som stigit 40 och 100% får nu lämna. Åtminstone tillfälligt.

I förra veckan fick halva innehavet i Hexagon ut genom dörren. Strax över 300-lappen. Nu har även halva innehavet i Enea har nu fått lämna in. Och hela innehavet i Trelleborg.

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.