Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

28 år och 400 000 kr

husHär 28-åringen som har 14 000 kronor över varje månad och sparat ihop 400 000 kronor. Det är imponerande känsla för pengarna. Nu står hand vid ett köpval; bostad eller fonder. Eller bägge?

Spara i fonder kräver visst erfarenhet. Men om vi aldrig prövar så kommer vi aldrig lära oss. För en 28-åring som kan lägga undan 14 000 kr varje månad, borde det vara dags. (mer…)

70 000 nya vuxna

Students ekonomi 2Idag föds 70 000 vuxna. Vi blir ju först vuxna när vi måste reda oss själva. Jag tänker på de alla som idag börjar på universitet och högskolor. Grattis. Förutom ny skola tar många steget ut i vuxenlivet och sitt livs första egna ekonomi. Inkomsten på 99 480 kronor per år är ett jätteansvar för den som tidigare bara fingrat på hundralappar.

I familjens trygga ro behöver 18-åringarna sällan bry sig så mycket. Föräldrarna står ju där med öppna famnen. Men som 19-åring och iväg till en främmande universitetsstad så blir det både frukost, buss, böcker, läsro och sova… som ska få plats på schemat. Vi talar om skaffa koll. På vuxensvenska säger vi budget. (mer…)

Pengar kan förändra

Placera 600 000 krSpararen Andreas 29 år, ”får snart loss 600 000 kr”. Han frågar vad jag skulle göra i hans situation. Det är häftig fråga. För dessa pengar kan förändra ett helt ekonomiskt liv.

Frågan dyker upp då och då. Det händer att en ung personer ärver mormor eller farfar. Och eftersom den som är 25 eller kanske 29 år aldrig varit i närheten av sådana stora pengar så är det värt att tänka efter. För här finns några olika vägval. (mer…)

”Behöver jag en portfölj?”

Karta”Portfölj” låter bra. Men vad är det egentligen och behöver alla ha en, frågar Edmund. Tankesättet behöver vi, men hur vi väljer kan se väldigt olika ut. Här den smartaste starten.

Portfölj är ett ord som många tar dyra avgifter för att ens tala om. Nej, det är i grunden busenkelt och är en självklar allemansrätt i sparvärlden. Som inte ska kosta många kronor. (mer…)

Dollarn dopar fonder

Svenskarna fondspararen har gynnats aDollardopade fonderv dollarna senaste året. Ska vi sälj, frågar flera sparare. Nej, dollarn och USA är mer stabilt än kronan och Sverige. Däremot kan vi putsa på pris och fondval, så vi får ut mer.

Svenskarnas fondsparande har en stor pott i USA. Var fjärde fondkrona finns där. Det varit gynnsamt senaste året. Men inte för att börsen varit så stark, utan för att dollarn stigit till väders. Stark ekonomi och en diskussion om högre ränta därborta har lockat dollarna att ticka uppåt. (mer…)

Martin Armstrongs börskrasch 1/10

Armstrong forecasterVår värld, vår ekonomi och börs har cykler som motsvarar 3141 dagar eller Pi. Det hävdar den kontroversielle börshandlaren och 11-årige fängelsekunden Martin Armstrong. Han hävdar att börsen ska krascha nästa gång den 1 oktober. Sådana extremt enkla fakta, låter enormt slagkraftiga och lockar snart horder av konspirationsteoretiker. Men ekonomer och börshandlare diskuterar annat. (mer…)

Pengakoll: Intensivt på svängig börs

kora i diketKraschen på Shanghaibörsen spred sig snabbt och veckan inleddes med ett ordentligt börsras. Plötsligt var årets uppgång borta. Bergochdalbanan med tvära kast och snabba vändningar, fick uppenbarligen många spara att reagera med ryggmärken. Andra tänkte efter lite extra.

Veckans ord är BALANS. Det är inte de snabba börsaffärer som ger mer pengar på kontot. Utan rätt balans mellan börs och räntor, under många år. En börsdag är hur som helst bara 1/10 000 av ett sparliv på 40 år. (mer…)

Därför köper jag

Börshaj eller sparareKnappt är vi tillbaka från semestern och ”börsoro” tapetseras omkring oss. Men det var mest en börs i Shanghai som strulade. Ekonomin i världen rullar på. Jag köper några stabila aktier och väljer breda före smala fonder. Mina pensionspengar växer redan brett och billigt.

Orolig är jag inte för att börsen rycker till. Kinabörsen pös ut och är tillbaka vid gå. USA växer starkt och de diskuterar att höja räntan och i Sverige väntar vi på konjunkturen. Det ger hackig börs, men inget att oroa sig för, tänker jag. (mer…)

700 000 sålde i börsoron

Har du sålt i börsoronBörsoron senaste veckan har fått många svenska fondsparare att sälja aktiefonder. Hela en av tio sparare (9%) har sålt. Det är nivå med de största utförsäljningarna som uppmäts. Inte konstigt att börsen pressats.

Ett vanligt år byter en av fyra svenskar fonder. I det perspektivet är senaste dagarnas reaktion mycket stark. Och många säljer riskfyllda branschfonder, vilket sannolikt är ett bra val. Ta gärna tillfället att städa bort dyra avgifter och välja ISK-konto, tänker jag. (mer…)

Dumpar smalt. Väljer brett.

SkärmklippffFondspararna reagerar starkt på Kinafrossan och gör historiskt många fondbyten. Vi storsäljer senaste årens vinnare och köper bredare fonder. Det bra val, när vi kan vänta oss skakig börs en tid. 

Det är lätt att dras med i de feta rubrikerna om börsoro. Men ekonomin lever vidare. Vi kan däremot fundera på om vi är nöjda med någon del av vårt sparande. Har några nått målet? Smala fonder kan ju göra det ibland. Men breda fonder kan vi ha i många år. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.