Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Indien vann. Kina i botten

IndienIndien leder börsuppgången efter sommarens turbulens. Kina är i botten och tillväxtmarknadsfonderna har fått sig en törn. Men rusningen i Europa och Sverige håller vår egna börs högt efter sommarvilan. Det här har hänt under semestern.

Mest sparar svenskarna i globalfonder. De har bottnade i mitten av juni och är sedan plus 5%. USA och Europa har gått bra. Samtidigt Kina och en rad tillväxtländer haft mer motigt.

(mer…)

Spartrappan en mjukstart

Spartrappan blogg

Antingen vi är nybörjare, ska starta sparhösten eller fått en rejäl pott pengar i hand så står vi inför samma val. Hur ska vi börja? Ta det i några mindre steg. Så hinner du både vänja dig och lära dig.

Att ta ett jättekliv in i fonder och aktier kan uppfattas handfast och tydligt. Men också hiskligt chansartat, eftersom ekonomin lever både upp och nedåt. Å andra sidan vet vi att lite ojämnheter närmaste veckan inte gör något, eftersom vi tänker många år framöver. Så låt oss hitta en plan som håller lång tid framöver.

(mer…)

ISK-kontot rätt start

Fondkonto till ISKSenaste åren har antalet nyöppnade ISK-kontot gått i taket. Anledningarna lägre skatt men också frihet att få välja vilka fonder och aktier du vill. För är du missnöjd kan du lätt byta. Och intresset bara ökar. 

Det gäller dig som vill flytta från fondkonto till ISK. Men också sparande till barn, eller äldre som vill spara pengar från en såld villa. (mer…)

Miljoner+ränta+garanti

Lasse har ”några miljoner på kontot, ska snart fylla 70, vill ha bankgaranti och vi ha åtminstone lite ränta, hur ska jag göra?” Sparkonto med garanti är inte svaret. Det finns andra bättre garantier.

Ordet bankgaranti låter enormt starkt. Men tyvärr vilseleder det en hel del sparare. Det finns många olika sätta att garantera ett värde. (mer…)

Fondkvinnor ofta aktiva

KarinfriesKvinnlig fondförvaltare är här närmast synonymt med aktiv förvaltning. Trenden märks också bland investerare och småägare. Allt fler kvinnor kliver fram och deltar i diskussionen.

Endast 2% av världens fonder leds av kvinnor. I Sverige är det långt vanligare, särskilt bland aktiva förvaltare. Den internationella statistiken visar att kompetenta kvinnor heller väljer att andra arbeten, ofta inom akademin eller hälsovården. Men det är bara än så länge, om vi tittar på Sverige har vi helt klart kommit längre. (mer…)

Pruta hem tusenlappar

Hemberg visbyI Almedalen fick jag frågan om att ge TV-tips till ungdomar. Ämnena var spara, börs, räntor, fonder mm. Här ett av manus jag prata kring: kort och enkelt:

”Pruta hem tusenlappar”

Hemberg-tips i Almedalen (mer…)

Småägarna storhandlar

aktiehandel juliDåligt väder, bra rapporter och stigande börs fick småägarna att storhandla aktier. Storbolagen med svaga rapporter lockade till ovanligt många köp. Spararna gjorde de största köpen på över tre år. Men nu märks också våghalsiga köpare, som hittat spekulations-giftet i några få aktier. Det är så synd, när det går att spara på riktigt och på lång sikt i aktier. 

Sparare behöver inte snabbhandla, utan borde istället bredda sig till flera olika aktier för att undvika att bränna sig på börsen. Att ha några breda fonder som bas är förstås det enklaste greppet. (mer…)

Kina åker ut

Kinafonderna i taketFondspararna har tagit det lugnt i sommar. De har haft den lugnaste sommaren på tre år. De fåtalet aktiva säljer Kina och köper Sverige. Gör de rätt? Jag skulle gjort samma sak.

Efter börsnedgången i maj och juni har börsen vänt på plus i juli. Från botten är de nu upp 5%. Hittills i år är börsen upp 12 %. Men ett land spökar lite i kulissen. Kinesiska politiker försökte styra börsen genom att förbjuda försäljningar. Det gillade inte omvärlden och storsålde. (mer…)

Rätt balans ger mer

Räntor eller börsMyten säger att äldre har mest på bankkonto och yngre chansar mer på börsen. Verkligenheten är raka motsatsen, visar Sifosiffror. Yngre sparar mest på bankkonto och medelålders merparten på börsen. Även äldre har också större delen av sina pengar på börsen. Därmed är det yngre som framför allt påverkas av dagens låga räntan. De yngre  kan ändå vara svåra att övertyga, eftersom saknar erfarenhet av lång stark börs som vi såg under 80- och 90-talet.

Senaste fem åren har snittsvensken fått 52% avkastning på sina sparpengar. Det kan låta mycket, men i skuggan av börsen som är nära 100% så har de valt ovanligt mycket räntor. (mer…)

Bästa Sverigefonderna

Sverige it-bubblanSvenska börsen har bolag i världsklass. Därför är Sverigefonder en tänkbar juvel på kontot, efter en bred bas med globalfonder. Här en genomgång av billiga ömsom spännande Sverigefonder. 

1863 grundades Stockholmsbörsen. Sedan dess har svenska företag legat i världstoppen och det syns i utvecklingen på aktiemarknaden. Från år 1900 har en aktiesparare fått sina pengar dubblerade 342 gånger. Det är bara länder som USA, Australien, Nya Zeeland och ett fåtal till som har slagit oss. Totalt har det inneburit att pengarna har ökat 5,8% per år senaste 114 åren. Mäktiga siffror som får investmentbanken Credit suisse att utnämna Sverige som nobelprisvinnare i avkastning.
(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.