Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Dina frågor om pension tack

Pensionerna är vår lön 25-30 år i livet. Ändå står vi mest frågande, när orangea kuvertet ny dyker upp i lådan. Vilka frågor har du?

Pensionsspara efter ålder    TV4: Greppa pensionen    Orangea tips    

”Köp strandtomt i Somalia”

Hans Rosling förklarade som få andra hur folkhälsa får världen att ta elefantkliv framåt, mot välstånd och jämlikhet. Och hur världens fokus flyttar och vi måste ta hand om de som kommer hit och vill bidra. Hans Rosling på Globen – 17 min  /claes hemberg

Onecoin bluffar 56 000 svenskar

Onecoin ägs av 56 000 svenskar och sägs sikta på börsnotering. Nu behöver svenska myndigheter verkligen reagera. När jag hör av mig till personer bakom bolagets säljverksamhet i Sverige lägger de på luren. Allt material jag läser säger mig samma sak: Bluff, är den enda logiska slutsatsen. Varför skulle de annars inte svara på frågor. (mer…)

Pensioner och räntor i hetluften

Positiva rapporter men en avvaktande Riksbank. Veckan som gått har bjudit på dubbla bud. Annars är det mest pension på tapeten, orangea kuverten skickas nu ut till svenska folket. 

Orangea veckor – mina orangea tips        Genvägen i enkla fondportföljerna
En kärlekshälsning till dig själv                Fyra globalfonder i en
Pruta – bankens vinst rekordhög              Räntetrippeln tål mer

 

Movestic ratar egna fonder

Movestic säljarna undviker

PPM-säljarna Movestics fonder ratar till och med sina egna fonder. Det borde vara en varning för alla PPM-sparare. Movestics anställda har antagligen gjort ett klokare val och valt PPM-soffan, precis som jag.  (mer…)

Unga får se upp för Snap

Årets största börsnotering står för dörren i mars. Det kan locka många unga, är jag rädd. Men se upp. Bolaget ser ut visserligen ut att ha hittat gaspedalen, men inte ratten. Frågan är ska de flyga som Facebook eller tappa fart som Twitter? Hellre köper jag då de ungas favorit Cloetta. (mer…)

Kontrollera skyltdockorna

Se upp för skyltdockor i styrelserna. Vi har senast sett det i pensionsbolaget Allra. Men kändisar ska vi inte lockas av, utan se upp för. Nämner säljaren en kändis namn, är det bara att lägga på luren. Och myndigheterna måste ställa betydligt högre krav. Det handlar ju om våra pensioner. (mer…)

Pensionspara efter ålder

När ska och hur ska vi spara till pensionen. Många säger ”så tidigt som möjligt”. Jag håller inte riktigt med om det. Hellre titta på fyra olika åldrar. Säg 25, 35, 50 och 65 år. Då skiljer sig möjligheterna och behovet väldigt olika. (mer…)

Bästa valet för utdelningen?

(Thomas Nordvall) Många aktieägare har bortglömda småpengar som kostar dem 40% tillväxt närmaste årtiondet. Jag tänker på aktieutdelningarna som snart kontot. Hur tar jag bäst hand om mina utdelningar när de kommer in på kontot, frågar spararen Johan. Köpa mer av samma aktier eller köpa nya? Eller kanske spendera pengarna…  (mer…)

TV4: Ta grepp om pensionen

Det finns några få enkla grepp för att få upp pensionen. Vi behöver se upp för avgifter och låga räntor. Även rådgivare tillhör varningslistan. Detta pratade vi om i tv4 nu på morgonen. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.