Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Chockade aktieägare ovanligt

Fingerprint öppnade efter tisdagens vinstvarning -40% första kvarten. Sedan slutade dagen -32%. Därmed tar aktien den icke aktningsvärda andraplatsen bland de värsta rasen sedan år 2000. Att chocka sina aktieägare ska visa sig vara en dålig medicin. När vi tittar på andra aktiechocker, så påminner Fingerprint mest om Ericsson våren 2002…. (mer…)

Sverige stark fyra

Vår ekonomi ser starkare ut. Men det är inte alla branscher, bolag och länder som hänger med. Utan vi måste välja till och välja bort. Det beskrev jag på IVA-seminarium i Stockholm under tisdagen. Här ett utdrag. (mer…)

Sålt räntefonderna?

Svenskarna har börjat sälja sina obligationsfonder, som går minus när räntorna nu stiger långsamt. Men det är ingen övertygande sälj. Har vi försovit oss, inte förstått eller vad är det som hindrar oss? /claes hemberg Rösta: Har du sålt dina obligationsfonder?

Att sälja ett surkart

Vi sparar i fonder och aktier för att våra sparpengar ska växa. Ibland blir vi besvikna och då behöver vi välja väg. Annars kan surkarten svärta ned vårt konto och göra våra pengar till trista och tråkiga. Så kan sura aktier ställa till och göra förlusten långt mer än bara ekonomisk. Vi behöver ju ha ett sparande som inspirerar oss. (mer…)

USA-proffsens favoriter

Svenskarnas favoritaktier i USA är inte alls lika älskade av de tyngsta amerikanska investerarna. De väljer hellre konsument- och sjukvårdsbolag. En gammal bortglömd favorit får däremot lite glans. Det visar en genomgång av ett tjugotal USAfonder.  (mer…)

Deklarationschatt i Metro

(Johanna Kull) Ett vårtecken i stil med vårdagjämning, sopade gator och uteserveringar. Och än finns det chans att få din skatteåterbäring redan till påsk. Det och mycket mer i Metros deklarationschatt kl 14. Idag kan vi börja städa och deklarera i fjolårets privatekonomi. (mer…)

Fällor i noll-bolagen

En av fem aktieägare sparar aktier utan någon som helst utdelning; noll-bolagen. Det kan bli ett jobbigt sparande; om du inte har ett extremt tålamod och är ovanligt stadd i kassan. Då kan det å andra sidan bli en bra affär, men det kan ta ofta många år.
(mer…)

Naturligt fler bor hemma

Fler vuxna barn bor med sina föräldrar. Så ser det ut i hela västvärlden. 4 av 10 amerikaner 18-34 år bor idag med sina föräldrar. Vi kan förfasas över siffran. Men kanske är nivån det nya normala. Snarare var det de glada ekonomiska åren 1950-1980 som var det gyllene undantaget. Förr bodde ofta en hela arbetarfamilj i de ettor som idag huserar unga singelvuxna. Nu då? Vi får bo billigare, resa längre eller bo kvar hemma? /claes hemberg

Dyra börser. Stor förväntan.

USA, Schweiz och Indien är världens dyraste börser just nu. Fyra kommer Sverige. Då är det lätt att trycka på sälkjnappen. Men jag tänker lite tvärt om. Dyra börser är lite som dagarna före löning. De kan kännas dyra, men snart uppfattas väldigt köpvärda. För de kan snabbt växla upp. (mer…)

Brexit spökar i räntefonder

Räntan förvirrar sparare. Sedan i somras jojo-handlar vi obligationsfonder. Sedan brexit-valet storsäljer och storköper svenskarna varannan månad. Därmed följer de inte proffsens tydliga säljråd. Stigande långräntor kan nu tvinga dem att ta ställning, nu när fonderna med stor sannolikhet ger förluster på 4-6 miljarder närmaste året.  (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.