Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Snitträntan – nya superverktyget

Bolånare får nu äntligen ett redigt verktyg – snittränta, som säger vad alla andra verkligen vetalar. Därmed försvinner listpriset, som ändå varit mest vilseledande. Äntligen kan vi börja jämföra banker på riktigt. Så nu har du snart inga ursäkter att inte att pruta. Det handlar ju ofta om en månadslön, varje år.

Bolånebanker måste i mars visa upp sin snittränta. Ett härligt verktyg för den som gillar konsumentmakt. Den ska återge snittkundens ränta beroende på bindningstid. Du får två siffror; senaste månaden och senaste året. Detta blir nu riktigt spännande. Vi svenskar kommer att börja jämföra som aldrig förr. (mer…)

Alibaba topplistans nr 7

Alibaba på topplistanKinesiska näthjätten Alibaba fick svenska sparare att öppna plånboken. Kursen steg till att börja med 46%. Aktien som börsnoterades under fredagen dök genast upp på svenskarnas topplista; mest ägda i USA, och tog plats nummer 7,  före kända bolag som Citigroup, Facebook, Twitter mfl.

I hela Sverige rör det sig om flera tusen svenskar som nu är ägare i ett kinesiskt bolag. (mer…)

Sparrevolution välkommen

Vid årsskiftet står svenska folket inför den största sparreformen på många årtionden. Många riskerar att missa förändringen. Andra går fel. Endast 1/5 har idag rätt val i tankarna. På onsdag pratar jag fällor, råd, fördelar… välkommen.

Sparrevolutionen många missar

 

 

(mer…)

Alibaba-dags

Historiens största börsnotering når idag börsfönstret. När Facebook gick på börsen för två år sedan blev det tekniskt haveri. Intresset var för stort. Nu har börsen lärt sig av läxan. Någon gång vid 16 lär handeln rulla igång. Här kan du följa handeln i Alibaba.

Alibaba blir god för någonstans kring 1 100 mdr kronor. Det är ingen duvunge vi har att göra med utan en kinesisk jätte, som dominerar näthandeln i österlandet. Och växer så det knakar. Några talar om en aktie att måste-äga. Andra är mer nyanserade och funderar över de stora uppköp som bolaget gör. Hur ska det utvecklas… (mer…)

USA drar ifrån

Amerikanska räntan är på väg upp. Samtidigt vill Europa hålla räntan på mattan. Vi får en räntornas dragkamp. Räntorna är bara ett perspektiv. Ekonomin i USA drar iväg och Europa har den kommit mest i otakt.Fedräntan

Till sommaren lär den amerikanska räntan börja stiga och vintern 2015 når den 1,375%. Det säger nu amerikanska centralbankens chef Janet Yellen.

(mer…)

Alibaba-Zalando: 4-0

Det stora näthandlar-dramat är här. Bolagen Zalando och Alibaba ska till börsen, nära samtidigt. Och på ytan kan de verka två lika bolag som möts. Men skillnaderna på bolagen är långt större än priset. Och svenskarna lär välja Alibaba, av flera orsaker.
zalando logo
Kinnevikägda näthandeln Zalando, säljs för mellan 38 och 47 miljarder kronor.  I eftermiddag kommer konkurrenten Alibaba med sitt besked, sannolikt norr om 1 100 miljarder. Men skillnaderna i hur de sätter priset är överraskande stora. Zalando håller priset tväröppet, medan Alibaba snävar in till en tiondel…

(mer…)

Amortera eller spara?

Johans sparande och lån Många talar om att amortera. Men ska vi starta med det nu. Eller ska vi vänta in statliga amorteringskrav. Lånaren och spararen Johan är en av de som undrar. Och funderar på hur annars ska spara.

Johan, du har 80% belåning. Det kanske låter mycket, men det rör sig om mindre än två årslöner. Så jag tycker inte du är något akut amorteringsläge. Särskilt inte när räntan är historiskt låg. Och vi väntar på att amorteringskrav. Vänta in det så har du en bättre bild av hela spelplanen.

(mer…)

Börsen upp 13% per år

Finanskrisen fick rejäl fart nedåt för jämt 6 år sedan, då banken Lehman Brothers stängde för gått. Hur har det gått sedan dess? +13% per år.

Börsen 6 år

Börsen 16 september 2008 till idag. +13% per år.

Men titta noga. Den vanliga kurvan vi tittar på är den gröna. Det är den vi citerar när vi talar om börsens utveckling. Den visar börsen UTAN utdelningar. Den gula linjen visar börsen MED utdelningar. (mer…)

De borde skämmas

Bolånare berättar förvånansvärt ofta hur bolånebanker närmaste pressar dem att ändra hela sin privatekonomi. Allt för att få bättre boränta. Ska det vara så, undrar bolånaren Lena. Nej, bolånebanker som inte lyssnar på lånaren i första hand, borde skämmas!

Lena, bankerna vill förstås att du ska ändra allt, till de som de bestämmer. Då tjänar de mer. Men vad vinner du på detta? Nej, jag har mött många bolånare som tyvärr fått liknande närmaste hårdhänta erbjudande. Många upplever de närmaste som ett hot.

Men ta ett steg tillbaka. Räkna på deras erbjudande. Var det så bra? Och du upptäcker att det kostar långt mer än det smakar. Ofta får du dyrare fonder hos bolånebanken. Dessutom blir försäkringarna dyrare. Nej, du går ju till bolånebanken för att du ska ha just bolån. Inte för att köpa vare sig leverpastej eller cykel. Känner du någon som tjänat på samla sin ekonomi så är jag bra nyfiken. För det har jag aldrig mött.

(mer…)

Mums Alibaba

Första svenska köpet i Alibaba är redan lagt: 100 st á 60 dollar. Fast ordern var giltig endast under tisdagen och togs bort natten till idag onsdag.  alibaba logo 1

Vill du lägga en order så se till att lägga den över flera dagar. Åtminstone till fredag. När och hur handeln startar på fredagen är ännu inte klart. Startpriset lär också bli känt bara strax före.

FÖLJ AKTIEN HÄR

https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/506278/alibaba-group-holding-ltd

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.