Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pengapodden #6 Aktiesekter, bubbelfonder mm

Om aktiesekter och bubbelfonder. Och om Stockholmsbörsen som är på normalpris enligt en positiv förvaltare. Börsen borde upp 16% på ett år. Dessutom två heta aktietips.

Sen har snitträntan kommit och variationen är stor. Så använd dig av snitträntan och ring till de tre bankerna med lägst ränta. Det är ett superverktyg för att se hur du ligger till.

(mer…)

Fondspararna dumpar 2015

Svenskarnas aktiefonder 10-15

Årets sparande i fonder tycks bli det näst mest dystra någonsin. Svenska sparare är påtagligt oroliga för konjunkturen. De säljer sina aktiefonder som orosåret 2011. Det var första gången vi dumpade aktiefonder någonsin. I år ser det ut att sluta lika dystert. Men bakom säljet finns också glada pensionärer som hellre spenderar än sparar.
(mer…)

Robert kan fondbanta

Robert, 30, sparar undan 5 000 kr i fonder varje månad. Det är riktigt bra för en singel. Hans fonder är många billiga. Men innehåller sänken och direkt onödiga fonder, tänker jag.

Många är de som vill vässa sina fonder. Men det behöver inte innebära fler fonder. Tvärt om kan färre fonder ge mer. Dessutom gömmer sig här och där fondfällor, som vi tjänar på att undvika.

(mer…)

Rationell i en raketaktie

Ta hem vinster Katten i underlandeteller låta vinsten växa vidare. Eller rent av lägga in mer pengar i potten? Spararen Avjit funderar och frågar.

Spararen Avjits har köpt aktier i ett spelbolag. Aktierna i den branschen har verkligen stigit till himlen (+141%) senaste året. Deras tillväxt har tagit fart och de växer utomlands. Nu frågar han vad han ska göra. Köpa mer eller inte? ”Det beror på vart du ska”, som katten frågade i den berömda sagan. (mer…)

Bankerna skuggar varandra

Snitträntorna blir allt mer lika varandra. Skillnaderna mellan storbankerna är nu närmaste helt borta. Ingår ett hemligt sam5årsarbete? Nej, du måste bara leta mer. Bäst nu är istället tre utmanare Danske, SBAB och Skandiabanken. Ring dem.

Snitträntan har nu redovisats i fem månader och en tendens är tydlig. Den rörliga räntan (3 månaders) blir alltmer lika mellan storbankerna. Nu skiljer det endast 0,10 % mellan storbankbanken med lägst tremånadersränta (Swedbank) och den med högst (Nordea). I maj var gapet mer än dubbelt så stort 0,26 %. (mer…)

Pengaskolan igång

Pengaskolan 1Pengaskolan är igång. 2o elever lyckades bli antagna. I åldrarna 24 till 67 år. Från Uppsala, Västerås, Nyköping och Stocholm. Första lektionen handlade om att skaffa hem pengarna. Vi talade om bolånet som är den klart största vardagsutgiften. Därför är den viktigast att ta tag i. Genom att pruta. Nästa gång vi träffas ska vi få pengarna att börja växa. (mer…)

Aktiesektens uppgång och fall

Aktiesektens uppgång och fallNär personer som aldrig tidigare visat intresse för aktier plötsligt talar om och köper EN enda aktie kan vi tala om aktiesekter. De gäller ofta kring mer ogranskade aktier. Köparna pratar med vänner och bekanta som är lika ovana vid aktier och så kan bubblan kan blåsas upp. Det passar både de som ”älskar sin aktie” och de som ”tjänar pengar på aktiesekter”. Jag möter då och då själv dessa sektmedlemmar och trejders och har funderat en hel del på detta fenomen. Här om aktiesektens anatomi, dess uppgång och fall.  (mer…)

”Strunta i börsoron, spara på!”

BuffetWarren Buffet nu 85 år. En pigg snabb rak börsköpare i sina bästa år. Hans råd till vanligt folk är glasklart: ”Privatpersoner ska äga billiga fonder och spara ofta. Strunta i hur börsen rör sig närmaste veckan eller vad centralbanken gör, så gör jag”.
”Om du köper en bondgård eller ett hyreshus, inte påverkas du av börs eller räntor. På samma sätt ska du tänka i ditt sparande.” Du kan inte hålla på att sälja. Du ska ju spara i många år.  6 min Buffet
Jag förstår den som vill vara aktiv, men inte sågar du ned äppelträdet för att den givit bra frukt… Hur sparar du i börskastens tider?/claes hemberg

Snitträntan sept: SEB rasar stort

snittränta sepSnitträntorna stiger nu första gången någonsin. Till 1,56 procent för 3-månaders boränta, vilket är en liten höjning från augustis 1,54%. Kanske har bolånarna blivit lata. Men ring minst de 3 i topp, och välj rätt bank. Skillnaderna är jättestora.

Idag presenterades snitträntan för september. Alltså vad bankernas kunder betalade för ränta på olika bindningstider i snitt. Danske fortsätter att imponera och är vinnare i två av fyra klasser. SEB som tidigare visat upp låga snitträntor rasar dock på listan. Från första till sjätte plats. (mer…)

Aktiva fonder blir billigare

Vegard småbolagSvenskarnas alla dyra-dåliga fonder får utmanas äntligen från andra hållet. Fram till idag märks mest lågprisfonderna. Nu kommer de riktigt aktiva fondförvaltare och sänker priset på flera av sina fondavgifter. Så blir de mest aktiva fonderna ännu mer uppenbara: inte bara bättre och utan även billigare än de bulkfonder där 80-90% av svenskarnas sparande finns. Hoppas det kittlar rätt sparare.

Duktiga förvaltare som Didner och Gerge har redan gjort det. Odin tänker snart sänker med. De har tagit intryck av sänkta avgifter på fonder. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.