Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pensionsförsäkringen dör om 3 månader

Idag är det tre månader kvar. Sedan kan du inte spara i privat pensionsförsäkringar på samma sätt. Skatteavdraget ryker närmast helt. Nu är det hög tid att börja diskutera: Hur ska du välja? 1) Ska du dra av en sista gång och 2) vad väljer du sedan?

Banker kommer att föreslå några olika produkter och grepp. Men se upp. Antagligen föreslår de grejor som de själva tjänar pengar på, men där du tappar makten över dina pengar och istället hamnar i ett nytt beroende, med dyra lås och högar med avgifter. Nej, vi måste välja själva. (Tjänstepensioner lever kvar).

Den detaljerade sanningen är att 25 år pensionsförsäkringar med skatteavdrag fasas ut. Från årsskiftet kan du bara spara 200 kr per månad. Därmed försvinner 80% av avdraget. Så i praktiken ryker pensionsförsäkringen närmast helt. Att kalla det utfasning är ett illa sminkad fakta. De borde har tagit bort 100% direkt. Det är tydligare.

Hur ska vi agera? Agera redan nu som att försäkringen är död. Nu i år är sista gången du kan dra av. 1) Är det värt ett sista sparande med skatteavdrag?

Nej, svarar jag. Det kan kännas bra med skatteavdrag, men det är yttersta få som tjänar på skatteavdraget. Det är därför avdraget kan försvinna, utan att politikerna väntar sig protest. Räkna på det och du upptäcker att ett ISK-sparande fungerar minst lika bra. Du får låg skatt och där har du dessutom möjlighet att flytta och ta ut pengarna nära som helst.

2) Vilket konto väljer du framöver? ISK-kontot, utan tvekan säger jag. Du har låg skatt: och får du stort utbud av lågprisfonder, inga kontoavgifter, direkt flytträtt, direkt uttagsrätt och om du sparar i aktier; ingen skatt på utdelningar.

Nackdel: du kan ta ut pengarna när som helst säger några. Men jag är inte orolig. Jag litar på att de flesta över 18 år är myndiga nog att ta hand om sina pengar. Inte ska vi betala en bank för att de låser in pengarna åt oss. Liter mer mogna än så har vi väl blivit?

Frågan om sparlivet efter pensionsförsäkringen kommer jag att fortsätta knåda, diskutera och resonera kring här närmaste månaderna. Så häng på. Fråga, undra, protestera och diskutera. Så kan så många som möjligt fatta ett vägval som de kan leva med många årtionden framöver.

Vad väljer du 1 januari?/Claes Hemberg

Nya Kinnevik i fokus

Kinnevik 3 år

Kinnevik 3 år. Förhoppningar och oro.

Kinnevik gigantiska framtidssatsning ska i dag ut på styva linan. Börsnoteringen av näthandeln Zalando för 45 mdr kronor. Men det är bara starten på en lång resa där Kinnevik plöjer ned stora belopp i en ny åker; näthandel. Inte konstigt att hela 60 000 svenska aktieägare nu håller  tummarna som aldrig förr. Nästa anhalt är redan imorgon, med ytterligare en börsnotering, och det steget blir än viktigare och mer spännande.
(mer…)

Aktier storhandlas igen

Spararnas intresse för aktier är tillbaka med besked. Höga förväntningar ligger i luften. Antalet köpare är nu på de högsta nivåerna senaste åren och spararna har köpt aktier sju månader i rad. Privata aktiehandeln ökade i september till 54 000 aktieaffärer per dag. Det är 14 procent över antalet affärer under månaden före.

Antalet aktiva aktieköpare är nu upp 67 procent jämfört med statistiken bara två år tillbaka. Och köpen har stabiliserats på en hög nivå. (mer…)

Kinnevikägare tvekar

60 000 Kinnevik-sparare håller nu tummarna. Närmaste dagarna ska två av Kinneviks framtidsbolag börsnoteras. Zalando (1 okt) och Rocket internet (2 okt). Spararna har svarat med att sälja 1/3 av sina innehav i två vågor. Samtidigt har vi sett flera unga aktieägare köpa aktien för första gången.

Kinnevik har imponerat på många svenska aktieägare. Med folkliga framgångar som Tele2, MTG, Metro, Millicom, Cdon, Transcom har de lockat hela 60 000 ägare i moderbolaget. Bolagets nya fokus med försäljningen av moderbolaget Korsnäs och dotterbolag inom Tele2 för att istället satsa på nätbolag som Zalando och Rocket internet har de mindre ägarna däremot inte accepterat.

(mer…)

Var är asiaterna?

Volvo i Eskilstuna sökte en hydraultekniker. De fick in 28 ansökningar. Bara två var från Sverige. Jobbet gick till en kines. Det får mig att tro på Volvo ligte extra. Men var är alla kineser, indier mm i svenska styrelser? De kommer vi att behöva
(mer…)

Rekordstora USA-köp

Starka siffror från USA och stigande dollar har fått svenska fondsparare att rekordhandla fonder, för i snitt 17 400 kronor per affär, senaste månaden. Att USA inledde finanskrisen är nu förlåtet. Fondspararna gör rekordköp i USA-fonder. Spararna lämnar smalare högriskfonder som småbolag och skräpobligationer till förmån för breda, billiga USA-fonder.

Fondspararna har sedan sommaren 2012 steg för steg ökat antalet fondbyten. Bara senaste året är handeln upp 40-60 procent i både antalet affärer och volymerna. Senaste månaden har volymerna ökat med 16 procent. Och USA-lockar. HÄR KÖP- OCH SÄLJ-LISTORNA.

(mer…)

Låst eller olåst sparande

Trots att pensionsförsäkringen stoppas närmast helt från årsskiftet så kan några få fortsätta spara i dem. Egenföretagare och utlandsanställda kan vara en sådan grupp. Spararen Lars-Magnus står i valet och frågar nu om råd för gamla och nya pensionspengar.

Valet står mellan låst och olåst sparande. Det låsta (i detta fall en pensionsförsäkring) lovar ett skattavdrag idag, men vilken skatt du får längre fram är osäker. Dessutom är pengarna låst under tiden du väntar på att få ta ut pengarna. (mer…)

Ny gigant idag

Kina går idag förbi USA som världens största ekonomi. Det lär innebär mer kinafiering av vår värld, men det är knappast enskilda länder som styr och ställer längre, utan idag är det långt mer regioner, branscher, forskning och jag letar snarare efter nästa Venedig eller Amsterdam.

Kina förbi usaSvenska bolag hittar kunder ibland i Kina och ibland i USA. Anställda hittar de i Italien (Atlas Copco) Kina, (Volvo) Bulgarien (Spotify)… Ja, världen har idag rum för flera nav samtidigt.

(mer…)

Vinstökning ingen kalldusch

hm-philippines-10142013H&Ms vinst stiger 20% från fjolåret. Ändå skriver en tidning ”kalldusch”. Hur kan det bli så tokigt, frågar spararen Nils. Jo, vi måste välja glasögon.

Det är förstås tokigt att en uppgång och nya rekordvinster och nära rekord i aktiekurs beskrivs som något negativt, men journalisterna gillar braskande rubriker, och tar chansen om det får så mycket som ett lillfinger. För tidningen ska skaffa många läsare. Och en negativ rubrik kring ett kvalitetsbolag är ju hur som helst en överraskning… även om den inte alla är relevant för en långsiktig småägare. (mer…)

Rusning till H&M

HM 09 14

Senaste året har H&M-aktien fått extra fart

H&M har gått som smör senaste månaderna. Bland de mest intresserade så har antalet aktieägare ökat hela 24% bara i år. Jag har aldrig sett en folkaktie ta ett sådant kliv. Och jag väntar mig att de blir mycket nöjda.

Senaste 5 åren har H&M-aktien givit en resa i takt med hela Stockholmsbörsen. Sedan förra sommaren har däremot H&M-kursen stuckit iväg lite extra. Hela 43% på 15 månader. Samtidigt har börsen också givit generösa 27%. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.