Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Ett grepp slår allt

När är det rätt tillfälle att investera? I fonder, bostäder eller aktier? Måste vara en av de vanligaste frågorna när det gäller privatekonomi. Tyvärr är frågan inte alls särskilt viktig. Nyckeln stavas istället ”Vad är rätt pris att betala?”.

Lyssnar vi till framgångsrika företagare så säger de ett ord långt oftare än de flesta andra människor. Kostnader. Det låter kanske tråkigt, men när konsumenterna har inte har ro att jämföra produkter som om de vore ett eget litet konsumentverk, så blir det priset som är skillnaden mellan ruin och succé. Särskilt på lång sikt. (mer…)

Dags att pruta bolån igen

Det är dags att slipa ränteargumenten igen. Enklast är att bara se på: rörlig ränta 3 månader, och strunta i bolånebankens bakomliggande trixande och jonglerande. För det lär bli mycket sådant nu. Så ring bolånebanken och säg det rätt ut. Jag behöver sänka mina boendekostnader. För att bygga en buffert, inför kommande räntehöjningar. Och ring fler banker. Annars blir prutförsöket lätt ett slag i luften.

Snart har bolånebankerna fler nya fakta, perspektiv och nya ord än någonsin. Därför gör vi enklast i att bara se till slutgiltiga räntan som banken föreslår. Strunta högaktningsfullt i sommarens nya konster som banken kommer att presentera. Utan ring runt till olika banker och jämför sluträntan: (mer…)

Kapital växer snabbare

Piketty sv bok

Nu på 108 sidor (970) med svenska kommentarer.

Kapital växer snabbare, men allt färre tjänar pengar på kapital. Det är min skarpaste minnesbild av många i fransmannen Thomas Pikettys storverk ”Kapitalet under 1900-talet.” Om vi nu duckar för många politiska tolkningar ser jag med andra ord en hyllning till bl a sparande.

Att kapital växer snabbare (4-6%) än världsekonomin (0-3%) borde vara inspiration och väckarklocka till den som inte insett det tidigare. Att lägga undan lite av sin inkomst för att växa som kapital skulle kunna vara att ge sig själv en egen evig pengamaskin. Men konsumismen lägger sina fingrar emellan. Även små förmögenheter äts upp av köp, köp och köp. (mer…)

Onödiga spökekonomer

Det finns spökekonomer. De försöker skrämma oss, för att sedan ge oss ”goda råd”. Men spökekonomerna har i längden oftast fel. För det ordnar sig med tiden.Spökekonom

Det ordnar sig. Det är en viktig slutsats de dagar som vi ser att vår ekonomi nås av överraskningar, vi helst varit utan. Vi måste bara medge att oron kommer då och då. Sedan jobbar samhället och företag fram lösningar, ändrar, reformerar och bygger om. Snart hämtar sig ekonomin igen. Detta sker då och då. Det handlar i grunden om människans förmåga att anpassa sig. Långt bortom ekonomernas klor. (mer…)

Cowboybörs i sommar

semesterbörsen stora skillnaderSommarbörsen brukar slå mer än övriga delar av året. Det är få som handlar och då blir det mer överraskande. Som cowboys, tycks de som är på plats vid börsskärmarna skjuta desto mer vilt. Och det är lätt att bli avkastad när börsen skuttar mer än vanligt. Då passar fonder bättre.

Från semesterns startdatum; själva midsommarafton, stiger oftast börsen som mest 8 procent och faller som mest 6 procent. Det låter därmed inte som en nybörjarbörs, utan snarare en vild cowboy-börs, med en skuttande tjur som kastar av vem helst som försöker hänga på… (mer…)

Följ börspratet på Twitter

Nättidningar som di.se, placera.se och svd.se är bra på nätet. Men på Twitter hittar jag bredare mer överraskande perspektiv. Kanske något att botanisera i under sommaren.

Följ sommar-diskussionen vidare på Twitter https://twitter.com/Claes_Hemberg

Finanssäljare ska bromsas

Fula finans-produkter säljs idag till inte ont anande sparare. Tricket är komplicerade produkter som få förstår. Det gör att säljaren kan ta ut enorma avgifter i form av provisioner. Men inte länge till.

Häxjakt på provisioner, skriver en pensionssäljare på bolaget Monyx efter Finansinspektionens planer att klämma åt fulsäljet i branschen. Att dessa säljare nu reagerar så starkt måste vi tolka som att inspektionen är inne på rätt spår. Provisionerna dödar ju många så kallade produkter. Och den som betalar dyrt är ofta en oinsatt sparare. (mer…)

Slipp 250 000 kr-avgiften

Flytträtt är en viktig pensionärsfråga. Det visar spararen Torsten som funderar på att flytta sina pensionspengar innan han börjar ta ut dem. Är det rätt? Ja, det är helrätt och enormt viktigt. Och ger honom 5 gratis pensionsår. Skulle han glömma byta före första uttaget, så får han aldrig byta. Så konstigt är reglerna idag skrivna. Flytta nu Torsten och du slipper han 250 000 kronor i avgifter.

Debatten om flytta pensionen går vidare. Torsten talar om ett grepp som kan spara miljarder. För nu är frågan HUR vi tar ut pengarna. Och hur vi kombinerar det med flyttar? Ja, här prickar vi in ofta glömd fråga. Som kostar miljarder… (mer…)

SVT: rapporterna och vår ekonomi

GomorronI Gomorronsoffan i SVT kl 07.25 imorse talade vi om börsbolagen, konjunktur, räntor och sparande. Stora frågor på fem minuter. HÄR http://bit.ly/1mXutLa

(mer…)

Rika köper hus och aktier

Amerikanernas sparvalVilken är din långsiktiga sparform? Rika väljer att spara i fastigheter och aktier när fattiga i första hand väljer guld. Det är köptrenden i USA senaste åren, visar en färsk Gallup. Det handlar om synen på pengar, men också vår världsbild. Ser vi pengar som ett verktyg och ser vi omvärlden som en tillgång eller ett hinder?

Så här under sommaren får jag tillfälle att ta upp frågor som jag funderat på ett slag. Här är en av dem. Varför investerar vi så olika? Nej, jag tror inte bara det handlar bara om kunskap, utan värderingar och erfarenheter.

Siffrorna från Gallup bekräftar väl raka fakta. Intresset för fastigheter har stigit senaste åren. Vi har sett det i fastighetspriserna. Och guld har rasat närmast lika mycket. Men här finns mer fakta. Vi människor väljer nämligen väldigt olika. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.