Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Fonder redovisar klimatavtryck

ekologisk fotavtryck fonderFondbranschen enas om koldioxidredovisning för fonder. Det är visserligen frivilligt och inte helt komplett, men är ändå ett steg mot att göra det enklare att spara hållbart. Andra hjälpmedel är Moringstars hållberhetsbetyg, sajten Spara hållbart eller att ta rygg på kyrkan

Fondbranschen har beslutat att ta fram en gemensam vägledning för hur fondbolag ska redovisa sina fonders koldioxidavtryck. Bra! Lika lite som vi kan ha olika märkningar för samma vara i kyldisken kan vi ha det när det kommer till fonder. (mer…)

Flera sparpotter

ISK klart bästTexten ”Rika väljer ISK” har väckt intresse och frågor. ”Finns det någon nackdel att ha flera ISK-konton. Jag vill ha räntor på en, en för aktier och en för pension”, frågar spararen Jimmy. Bra idé, tycker jag.

Idag publicerar vi en favorit i repris här på bloggen. En text från i maj förra året där en läsare frågade Claes hur många ISK:n han kan ha. Själv tycker jag att det är en klar fördel med flera ISK-konton för att kunna dela upp sparandet i olika slags potter. Så att du kan ge dina val en vettig jämförelse. Ja, vi vill ju jämföra för att se om vi har lyckats. Men nedan Claes svar med några små uppdateringar.

(mer…)

Tre slags indexfonder

Lågprisfondernas olika prisLågprisfonder drar vi lätt över en kam, men det finns framför allt två olika sorter. De breda och de smala. Senaste tiden har de breda gått bättre. Men framöver vet vi inte. Placeras Pär Ståhl har gått igenom de  olika Sverige-indexfonderna och skillnaderna mellan dem är större än man kanske tror. (mer…)

Glada svenskar sparar

positiv syn på privatekonomiSvenskar har en ljus syn på framtiden och är näst bäst i Europa på att prioritera sparande. Det är visar en ny rapport med över 30 000 svaranden från 60 länder. Och visst finns det anledning för svenskarna att gasa på med sparandet. För snittfamiljen kan boendekostnaden snart stiga med flera 1000 per månad.

Undersökningen som är utförd av amerikanska analysföretaget Nielsen, visar att (48%) av svenskarna väljer att spara de pengar som blir över efter att de har betalat levnadskostnader som hyra, amortering mat mm. Det placerar oss på en hedrande andra plats i Europa. Bara i Tjeckien hittar vi ett mer spar-ivrigt folk. (mer…)

Pensionskoll i Uppsala

se upp för fondavgifterna.1PNGFå din pension att lyfta. Släpp strutssmetoden och ge dig själv en klapp på axeln. Ja många av oss har faktiskt prickat in de tre viktigaste punkterna för vår pension. Om dessa och mycket annat pratade vi om i Uppsala stadshus igår kväll, när jag besökte Liberala kvinnor för att prata pension, fonder och avgifter. Jag delade också med mig av mitt bästa feministiska pensionstips, den filmen kan du se här. Taket var högt, och tankarna många. 7 000 intressanta frågor ställdes och jag ser fram emot att svara på nästan alla genom ett inlägg här på bloggen. Kommer inom kort, så bokmärk sidan och håll ögonen öppna. /Johanna (mer…)

Singelkvinnor bästa investerarna

overconfidenceKvinnor är bättre investerare än män. Framför allt är singelkvinnor bättre än singelmän. Men ovanorna som stjälper vårt sparande hittar vi i alla grupper. Låt oss gå igenom fallgroparana och hitta vägen till ett bättre sparande.

Överdrivet självförtroende och överdrivet handlande. Två riktiga sänken för vårt sparande. Om det kan vi läsa i studien Boys will be boys: Gender confidence and common stock Investments, av forskarana Terrance Odeon och Brad Bader. (mer…)

Bygg en pengamaskin

platsar i utdelningsportföljenSkatteåterbäringen landar snart på kontot och i år har jag bestämt mig. Den ska få växa till något större, inte bara ge mig strössel på tillvaron några veckor i juli. Målet är att de ska bli sin egna pengamaskin. Vägen dit går genom stabila högutdelande aktier, ISK-konto och noll kronor i köp och säljavgifter. Här om min plan: (mer…)

Småbolagen på topp

SmåbolagsfonderSmåbolagsfonder räds inte börsoron. Istället hittar vi dom nära toppnivåer igen efter senaste tidens börsnedgångar. Det har lockat spararna till köp senaste månaden. Men historien talar för att vi ska vara försiktiga just nu. (mer…)

Grönt ljus för amorteringskravet

nyrenoverad-bostadDet blev ett JA till amorteringskravet från regeringen. Alla bolån tagna från och med 1 juni kommer omfattas. Kraven är sedan tidigare kända. För bostadsköpare innebär det att hålla extra koll på ekonomin. I övrigt ska vi ta det med lugn.
(mer…)

Snitträntan: Danske bäst igen

snittränta april 2016(Johanna Kull) Snitträntorna lämnas i princip oförändrade i april. Men skillnaden mellan bankerna är stora. Bolånarna kan med fördel ringa Danske och Skandiabanken. Länsförsäkringar och Ikano är däremot banker att undvika.

Svenskarna måste ha gått på påskledighet, i alla fall om vi ska tro snitträntorna från April. De är i princip oförändrade mot månaden innan. På den populära 3-månaders räntan betalar snittlånaren i april 1,58 %. Det är exakt samma som i mars. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.