Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Snabba fonder kan locka

Börshandlade fonder (ETF:er) är ett sätt att spara sekundsnabbt. Eller spara länge och billigt. ETF-marknaden växer nu med 20% per år, men trots det är det ingen utbredd sparform bland småspararna. Och det passar inte för alla. Men för vissa kan det bli billigare än lågprisfonder.

(mer…)

Nya tider i USA-aktier

USA växerGamla favoritbolag i USA ser tillfälligt skadeskjutna ut efter knackiga rapporter. Apple, Microsoft och Google föll ordentligt. Istället är det ”de nya” internetbolagen som får aktieplacerarna att höja på ögonbrynen. Knappast ett trendskifte, men som aktiesparare måste vi vara på tårna.  (mer…)

Hur sparar jag 200 000 kr?

stor skillnad sverigefonder(Johanna Kull) Spararen Anna vårstädar fondskafferiet och hittar 200 000 kr. Nu vill hon flytta pengarna till breda fondportföljen, men är osäker på hur. Grundprincipen är, ta det i steg och välj billigare fonder.

Anna har sedan några månader tillbaka börjat månadspara i enkla breda fondportföljen som vi skriver om här på bloggen. Nu undrar hon hur hon ska göra med de ”gamla” pengarna hon har i tröga och dyra fonder? (mer…)

Nytt kommentarssystem på bloggen

Dags att prova något nytt. Många läsare har uttryckt en önskan om att få ett mail när ett blogginlägg man följer blir kommenterat. På så sätt är det lättare att ha koll på när man får svar på sina frågor, samt föra en diskussion med andra läsare osv. Den funktionen har tyvärr inte fungerat tidigare men nu har vi bytt kommentarsystem och hoppas på bättre lycka där. Hör gärna av er direkt till mig, johanna.kull@avanza.se om det fortfarande uppstår problem. /Johanna Kull, sparanalytiker

Osexiga branscher lockar förvaltaren

odin em markets(Johanna Kull) ”Mindre sexiga branscher, men branscher som växer”. Det är vad Oddbjörn Dybvad, förvaltare av Odin emerging markets letar efter på sina resor, berättar han när vi ses över en kaffe. Resultatet är en ovanligt tight portfölj med bara 25 bolag och en fond som svänger mindre än den typiska tillväxtmarknadsfonden. Hittills har det varit en lyckad väg och fonden är upp 12 % på tre år, medan index backat -15 %. (mer…)

Fyra grönljus för folkaktierna

Folkaktierna rapporter(Johanna Kull) Folkaktierna får mest grönt och gult ljus efter senaste veckornas bolagsrapporter. Orosmoln i Kina och seg konjunktur i Europa får inte riktigt försäljningen att lyfta. Men för spararna är de fortsatt stabila aktier.

Svenskarnas folkaktier har nu gett sina rapporter. Bara Astra Zeneca återstår. Och det är en blandad kompott. Fyra får grönt ljus av analytikerna, fyra får ett förhoppningsfullt gult ljus, medan två bolag är rena besvikelser. Här en genomgång av svenskens mest ägda aktier: (mer…)

Aktieägarna flyr verkstad

köper säljer aktier april(Johanna Kull) Aktiehandeln växlas upp till historiska toppnivåer. i april Men den svajiga börsen får oss att köpa med försiktighet. Ut åker verkstad och råvaror och in kommer mindre konjunkturkänsliga bolag. Svenskarna har i regel och stor vikt mot exporttung industri så att bredda sin portfölj kan vara helt rätt. 

Den låga räntan gör att alternativen till börsen är få och spararna fortsätter att byta fot från ränta till börs. Men de chansar inte, utan satsar på bolag som ska kunna leverera även när omvärldens ekonomi tvekar. Mest lockar konsumtionsbolag och högutdelare.  (mer…)

Storköp i Sverigefonder

mest köpta fonder april(Johanna Kull) En trendig Tesla eller en ny Volvo. Spararna verkar dela finansministerns uppfattning om Sveriges ekonomi och de storshoppar Sverigefonder i april. Men kanske borde de bredda sig , nu köper de en smal bild av världen med mycket bank och mycket industri. (mer…)

20 % mer i pension

År ger pengar(Johanna Kull) Alla svenskar borde logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Det ger bättre pensionskoll och stärker självförtroendet, visar en färsk Sifo-undersökning. Även om prognosen inte blir vad du hoppats på, blir det tydligt att du faktiskt kan påverka utfallet. Själv fick jag se min pensionsprognos lyfta 20 % av ett enda knapptryck.   (mer…)

Börsveckan en favorit

bv(Johanna Kull) Börsveckans portfölj är upp 30 % sedan augusti, medan börsen (plus utdelningar) är ned -4 %. Ett häftigt resultat som bygger på kunniga analytiker och en unik förmåga att hitta bolag som gillas, även när omvärlden blåser helt fel. Nu förstärker tidningen laguppställningen ytterligare. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.