Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Vinn sommarboken

en-perfekt-storm-hur-staten-kapitalet-och-du-och-jag-sankte-varldsekonomin€n perfekt $torm. Boktiteln och valutatecknen väcker direkt intresse. Boken tar oss ner i finanskrisens djupa hålor, där girighet, finansiella instrument och billiga lån höll på att sänka hela världsekonomin. Johan Norbergs bok är lättläst och ger inblick i centralbanker, storpolitiken och finansbranschen. En bok väl värd att förkovra sig i. Vill du också läsa den? Skriv då en motivering i kommentarsfältet så är du med i tävlingen. /Johanna Kull

Finansprofilens aktieråd

f3a83458-8639-4783-b920-06e90d6960cf(Johanna Kull) Tre tips om hur du blir en bättre aktiesparare. Det är ett axplock av vad finansmannen Sven Hagströmer bjuder på i sitt sommarprat. För småspararen finns det mycket att lära och råden är enkla att följa. (mer…)

Köp inte Axis

Axis felpris(Johanna Kull) Aktien Axis har varit under uppköp av Canon sedan februari 2015. Befintliga ägare kommer få 340 kr per aktie, om inget annat bolag lägger ett högre bud. Men småsparare har senaste två veckorna börjat köpa aktier i bolaget till 350-353 kr. Det innebär en säker förlust så länge som ingen höjer Canons bud. (mer…)

Ericsson en allt kyligare aktie

ericsson(Johanna Kull) Spararna har flytt Ericsson under Hans Vestbergs tid som VD. Sedan Vestberg tillträdde har varken aktien glänst eller aktieägarna stöttat upp bolaget. Framför allt har de större aktiva privatspararna lämnat bolaget, visar statistik från Avanzas kunder.

I januari 2010 tillträdde Hans Vestberg som VD på Ericsson. Sedan dess syns inte någon större entusiasm över bolagets resa. Summerar vi Vestbergs år har aktien backat 3,6 % under hans tid vid makten. Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) har samtidigt stigit 65 %.  (mer…)

Proffsen tror på fortsatt skakiga börser

Vix Brexit(Johanna Kull) Börsen skakade snabbt av sig Brexitoron. Efter tretton dagar var börsen tillbaka på noll. Men investmentbanken Charles Schwab hissar en varningens flagg för att oron fortfarande pyr. Här fyra händelser som kan skaka om börsen igen. 
(mer…)

Föräldrarna sparade fel- men lärde mig rätt

avgifterna sänker din pension(Thomas Nordvall) Att spara ”är bra” vet alla, men ”att spara bra” är lätt att glömma. Som liten minns jag att pappa alltid kollade upp fondkurser i morgontidningen. Han hade koll på vilka fonder han hade. Men vad de kostade eller hur de presterade jämfört med liknande fonder fanns inte på kartan. 40 år senare visade det sig att mer än 1/3 av pengarna försvunnit. Det blev starten på ett annat sparande för mig själv. (mer…)

Aktiva fonder i pensionsportföljen?

aktivt fondsparande andel(Johanna Kull) ”Jag har precis startat mitt livslånga pensionssparande”. Läsaren Nicklas är 25 år och funderar på om hans fondval passar ett pensionssparande. Två saker slår mig; det är mest aktiva fonder och ett antal fonder som trendar…just nu. Det kommer kräva att han är en aktiv fondsparare varje år, kommande 40 år. Här mina tankar: (mer…)

Spekulativa Pokémonköp i Nintendoaktien

nintendo japanska flagganPokémon-hypen har fått Nintendos aktie att mer än dubbleras på bara två veckor. Imorse small det, och aktien föll -14 procent på Tokyobörsen. Men spararna tror på fortsatt uppgång. Men att köpa en aktie som plötsligt rusar för att alla pratar om den, har historiskt inte varit nåågon bra strategi.  (mer…)

Räntefonder på ISK?

SLR ränta utvecklingÄr det rätt att ha räntefonder på ISK, undrar läsaren Magnus. Många räntefonder ger ju så lite. För många är det gränsfall om det är skattemässigt rätt. Men det beror helt på räntefond och vårt syftet. För snittsvensken är det trots allt korvören, för besväret att ”skatteoptimera”…

(mer…)

(Avslutad) Vinn sommarboken

sa-har-blev-warren-buffett-varldens-rikaste-personHur investerar egentligen världens mest framgångsrika man? I Per H Börjessons bok får du inblick i hur superinvesteraren Warren Buffet resonerar när han köper aktier. Boken ger inblick i tankesätt, matnyttiga citat och resan från tomma händer till dollar-miljardär. Vill du också läsa den? Skriv då en motivering i kommentarsfältet så är du med i tävlingen. /Johanna Kull

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.