Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pengakoll: Ingves nollning

En historisk vecka är till enda. Räntan som styr alla våra räntor, styrräntan, sänktes till noll och börsen steg. Signalerna från Riksbankschefen Ingves är att vi ska fortsätta spara i aktier och fonder. Och med nollränta öppnas också ett gyllene tillfälle att pruta bolån. Bankernas bolånevinst är för hög, intygar både myndigheter och ministern.

Det ger oss läge att agera; i räntor, fonder och för den som vill även aktier.

Ränta: Tre saker att tänka på Vi fick en historiskt låg ränta i veckan, börsen steg och bolånare borde fira. Samtidigt visar Finansinspektionen att bankerna har norpat allt högre vinstmarginaler på våra dyra boräntor. Ta det som inspiration för att slå näven i bordet och förhandla ner dina boräntor. Nollränta innebär också att vi behöver se över i vilket skafferi våra sparpengar ligger i. Sparkonton ger sedan länge lite ränta. Nu är det inte bara älgjakt, utan också räntejakt som gäller!

Fonder: 800 000 kr i en fond Många sparare vill gärna se sina pengar stiga i värde som en raket. Men, ett vanligt misstag är att placera alla ägg i samma korg, bara en raket. Att satsa allt på en fond eller aktie. Risken är att drömmen aldrig blir verklighet. Har du nu mycket pengar att spara, så början med ett par breda fonder.

Läsarfrågan: Spara i noll-ränte-miljö Spararen Fredrik undrar vad han ska göra när räntan är 0. Med nära noll på sparkonton och räntefonder som ger minimalt behöver vi se över våra pengar med nya ögon. Mer aktiefonder är mitt enkla svar. Ett mellansteg kan vara blandfonder. För ekonomierna i värlen ser ut att gå mot ljusare tider.

Aktier: Volvo förbi Ericsson En gammal trotjänare knuffas ner till en tredjeplats bland de mest ägda aktierna i Sverige. Volvo och Ericsson har inte gått som en klocka på börsen, men spararna flockas. Men på ohotad förstaplats återfinns klädjätten H&M.

Och: Från 500 till 0. Det är Riksbankens hiskliga ränteresa sedan 1992. Då chockhöjde de styrräntan för att skydda kronan. Numera behöver den inget skydd längre, för den är fri –och varierar i värde med omvärlden. En mycket billigare och mjukare idé. 22 år senare är samma ränta på 0 procent. Det är en resa genom it-krasch och finanskris. Riksbanken har fått en allt större roll som ekonomisk dirigent. En bra bit ifrån politikers ofta mer kortsiktiga fingrar. Förhoppningsvis vänder vi nu åter blickarna till hur ekonomin, näringslivet och företagen verkligen presterar. Att de uppfinner nya tjänster, tar hem nya ordrar och säljer sina produkter. För det är där värdet skapas och som spararna ska fokusera på. När det inte kostar att låna pengar, så är det ännu viktigare att inte köpa vad som helst. När pengar är billiga blir det ju lätt småbubblor här och där. Något som vi får diskutera vidare här på bloggen. Biotech har vi redan avhandlat. Under tiden spara i breda fonder, så undviker du småbubblorna.

Amorterar du eller investerar du? /claes hemberg

Spara i noll-ränte-miljö

InvesteringsklockanRäntan är noll, svenska kronan faller. Det borde hjälpa svenska exportbolagen, men vad ska sparare välja, frågar spararen Fredrik. Jo, så här tänker jag:

Litar vi Stefan Ingves och Riksbanken så är konjunkturen på väg. Det är som sinnebilden av den gamla investeringsklockan; som säger att köp aktier och aktiefonder när räntan är låg. (mer…)

Prut-argumentet nr 1

Den här bilden ska du ha med dig i din mobil när du prutar på bolån. Siffrorna kommer från Finansinspektionen.Bolånemarg Siffrorna säger att bankerna har aldrig haft så höga marginaler på sina bolån. Ditt läge att pruta är fantastiskt.

Lägg märke till att siffrorna kommer från samma myndighet som också är satta att granska bankernas stabilitet. Talet om högre krav på riskvikter har bankerna utnyttjat till fullo. Och har fått inspektionen att ilskna till. Allt för att bankerna smyghöjer marginalerna. Det är därför inspektionen trycker på med regler mot att förpacka bolån. Och snart kommer kravet på offentlig snittränta hos varje bank. Att inspektionen vill stödja konsumenten är helt klart. Eller som minister Per Bolund sa i Aktuellt häromdagen. ”Spararna behöver pruta mycket mer”. Noll-räntan stödjer prutare

Hur agerar du? /claes hemberg

Aktieägarna köpte när fondsparare sålde

När börsen skakade till i oktober så valde många fondsparare att sälja. Aktieägarna gjorde tvärt om och köpte. Kanske är det så att fondsparare inte riktigt ser kraften i sina pengar. Det kanske ibland är för lätt att sälja?

Framför allt är det storsparare med mer kapital på kontot som har köpte på sig i sättningen på börsen. De sålde verkstad- och industribolag inför rapportperioden och köpte mer välkända utdelare som Telia Sonera och H&M. Kinnevik är också tillbaka på köpsidan efter två omdebatterade börsnoteringar. Så här dagarna efter att Riksbankchefen talat om att konjunkturen är på gång tycks aktieägarna mer långsiktiga än de flesta på börsen. Bravo där, tänker jag. Fondspararna däremot har tyvärr varit mer nervösa. Kanske läser de oftare bara rubrikerna och reagerar mer instinktivt. Vi underskattar nog storleken på våra fondpengar och säljer för lätt.

(mer…)

Härma PPM-soffan

PPM-såfan 4 årTre hemligheter har gjort PPM-såfan till landets bästa fond, som klår över 1 000 konkurrenter med god marginal. Det låter som ett bra val. Och en bra mall för vårt andra långa sparande. Den är dessutom ett bra botemedel mot dyra säljare.

Det finns en fond som briljerar långt mer än andra. Genom låga avgifter och bred tillväxt har den lyckats som ingen annan. Första hemligheten är just avgiften. På scenen i Göteborg i veckan hade jag Johan Florén, 7e Ap-fonden. De har ansvaret för PPM-såfan där nära varannan svensk har sina PPM-pengar.

(mer…)

Strömhopp bland fondsparare

Börsoron senaste månaden har fått fondspararna att rekordsälja. Hela 1 av 5 fondkronor har spararna handlat med. Aldrig har vi sett så mycket fondhandel.

Det är Högränte- och småbolagsfonder åker ut och spararna parkerar mest pengar i olika räntefonder. Men även USA och Sverige lockar. Riksbankens överraskande nollränta och börsens snabba återhämtning kan nu få spararna att snart byta fot igen.

(mer…)

Ekonomins globala avigsida

Globala ekonomin har väckt ett historiskt internationellt utbyte. Dessvärre har även handeln med elfenben, noshörningshorn och annat stöldgods också blivit mer internationell. Det märks extra tydligt senaste fem åren. Men ansvaret vilar inte på internationell handel utan på oss människor.tjuvjakt

Den globala handeln märks kanske mest tydligt i klädaffären. Närmast alla plagg är sedan länge producerade i fjärran och diskussionen om Made in Sweden hör vi idag väldigt sällan. Så har handeln givit oss en våg av lågprisprodukter senaste 30 åren. Hela butikskedjor som Clas Ohlson och Walmart och många fler lever på denna globala trend. Och lågprisproducenter i Europa har ofta tvingats att lägga ned. Men… (mer…)

Putins sista potatis

Ryska presidenten ljög rakt ut i internationella medier när han menade att de gröna gubbarna inte var ryska elitsoldater. Kanske blir det hans sista utspel. Han har låst in sig själv.

Putins fräcka lögn tog många i väst på sängen. Det var som att vi i väst stod förlamade. Det var också antagligen var avsändaren tänkt. Samtidigt tyckte ryssar hemma att det var en självklar lögn. Det handlade ju om att lura omvärlden. Så fick han pluspoäng hemma, trots att omvärldens förtroende blev det raka motsatta. Ubåtar och andra gränsbråk har målat in ryssarna i ett hörn. (mer…)

Noll-räntan stödjer prutare

tv4 nyhersmorgon

07.10 pratar vi prutningar i TV4.

Den ränta som styr över landets ekonomi är noll. Trots den låga räntan tar bolånebankerna ut boräntor på 2,2-2,4% för den rörliga räntan och tjänar höga 100 miljarder varje år. Vi har ett rekordbra prutläge.

Du kan nu skaffa dig den lägsta räntan du någonsin haft. För det har du till godo när räntorna stiger. Här råden:
(mer…)

Ingves fondtips

riksbankenLåg ränta är traditionellt en signal om att välja aktiefonder. Och Riksbanken pekar också i dagens historiska noll-ränte-rapport ut några särskilda tillväxtområden. Riksbankens chef Stefan Ingves talar för USA och mindre Europa, bland andra.

Riksbankens har en insyn som få och deras analyser litar de flesta bedömare på. I dagens rapport går det att utläsa hur Riksbanken ser på världsekonomin idag och framöver. Utifrån den analysen kan vi med fondglasögon också utläsa Riksbankens ”favoritfonder” och vilka ”fonder vi ska undvika”. Om vi nu tror på Riksbanken prognoser. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.