Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Rekordstarka proffsaktier lockar

Börsrekordet märks nu i 31 bolag som firar högsta kurserna någonsin. Ja, 4 % av börsens bolag är nu på rekordnivåer. En grupp bolag visar sig vara särskilt vanliga, investmentbolag. Det gör mig nyfiken. 

(mer…)

Småkär i köpknappen

Privathandeln har hängt på börsen och under senaste veckorna nått nya rekordnivåer 155 000 affärer per dag. Spararna har däremot inte hängt på börsraketerna, utan köper i fjolårets förlorare H&M. Och säljer Ericsson och Volvo på uppstuds. Det ser lovande ut. (mer…)

Pensionera dyrt klumpigt

En oberoende pensionstjänst där du betalar rådgivaren direkt och slipper provisioner och dolda avgifter. Ja, på pappret låter Pensionera vettigt. I verkligheten blir det däremot hemskt dyrt. Men jag har hittat ett sätt som tar dig förbi prislappen. Betyg 1 av 5 fondkronor.  (mer…)

Efter första aktieköpet…

Min första aktieaffär var i ett rederi. Jag köpte för 700 kronor. Affären gick plus. Har du gjort din första aktieaffär? Grattis. Om du nu funderar på hur du ska gå vidare så har jag två vägval: för den som är nöjd och för den som är nyfiken. (mer…)

Kvartalskapitalism mest en myt

På börsen sparar vi pengar på många år sikt. Börskritiker anklagar ändå ibland börsbolag för kortsiktig kvartalskapitalism. Hur går det ihop? Den bilden känner jag däremot inte igen från mina möten med vd:ar, ordföranden, storägare och investerare. De är tvärt om närmast alltid genuint långsiktiga. (mer…)

Börsrekord – växla upp köpen

Börsrekord imorse 09.20. Ska jag köpa eller sälja då? Säljer gör jag bara om en aktie är mogen för det eller om jag är mogen själv att sälja min fond. Ska jag köpa då? Ja, lite grann antagligen för snittsvensken är tjock i räntor och här finns två viktiga skolor som ger mer för sparpengarna. (mer…)

Snabbguide till högre pension

(Johanna Kull) ”Ska alla kvinnor pensionsspara och i så fall hur”, frågar journalisten Linda Newham på tidningen Amelia. Ja, att spara för framtiden det ska vi alltid göra, men ett rent pensionssparande är inte alltid bästa valet. Hur vi ska spara beror på vår livssituation. Om detta kan du läsa i artikeln Mer pengar till tanten i dig, i Amelia nr 5. (mer…)

Guld inget för mig

Köp guld om du är orolig, hör vi ibland. Guldfonderna är bara i år upp några 20%. Guldfonder finns på vinnartoppen. Men de guldsparare jag möter köper alltid guld. Nej, det förstår jag inte. Guld är för mig en handlarprodukt, ungefär som att handla dollar. De svänger. (mer…)

PPM-avgifter förvirrar

Svenska folket betalar långt mer i PPM-avgift än de själv förstår. Ibland 4-5 gånger mer. Det handlar om 100-tals miljoner kronor extra varje år. Hela 100 000 svenskar är antagligen direkt vilseledda av PPM-avgifterna. Dessutom måste den största avgiften inte ens redovisas. Det är dags att städa i PPM:s avgiftsträsk. (mer…)

Så luras PPM-säljare

Fler PPM-bolag lär städas ut ömsom läggas ned närmaste månaderna. De förtjänar det, visar vår genomgång av PPM-säljare, som inte håller måttet. Här larmklockorna du ska hålla utkik efter. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.