Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Direkt fond-tv kl 18.00

500 i publiken. 10 gäster på scenen. Klockan ikväll 18.00 sänder vi direkt från fondkvällen på Norra Latin i Stockholm.

Kvällen börjar med att jag berättar om mina insikter, fakta och tankar, när jag lyssnat runt och diskuterat med analytiker, journalister och förvaltare senaste veckorna. https://www.avanza.se/kundaktiviteter/kundtraffar

Sedan tar en rad förvaltare och fondrepresentanter vid och berättar om sina olika nischer. Vi talar dollar, småbolag, Sverigefonder, fastigheter, högräntefonder, frontierländer och Indien…

Och du som inte hinner se sändningen direkt, kan du åtnjuta alla fakta när du själv väljer att hämta hem filmen!

Vilka frågor vill du ha svar på?/claes hemberg

En månad efter toppen

1 månad börsoro okt 14

Senaste veckorna har varit en rejäl berg o dalbana. Halva börsfallet är nu återhämtat. Och börsen är återigen på plus 1% i år.

För en månad sedan började börsen dala. Oron kring Ryssland och Ebolas inverkan på konsumtionen i Europa slog till på allvar. Ingen är nog på allvar rädd för utökade strider eller hälsofaran, men börsen faller på oron för att konsumenterna tar illa vid sig av de skakiga nyheterna i omvärlden och håller i pengarna, vilket kan tynga ekonomin närmaste kvartalen. (mer…)

Investera i staden

urban expressVi ser det redan; Shanghai och Singapore i Asien. London i Europa. Istanbul i Mellanöstern. Det är inte längre regioner eller länder utan städer som konkurrerar med varandra om att ge människor och affärer de bästa förutsättningarna. Det gynnar tjänsteföretag, kvinnor, unga, ekologi och värden snarare än kapitalism. Lägenheten i stan stiger i värde, tänker jag efter att ha läst nya boken Urban express.

Delta i diskussionen och vinn mitt exemplar av boken… med hälsningar från författarna. (mer…)

Därför Indien

Indien öppnar sig och fokuserar på modernisering. Detta lockar en rad svenska storbolag. Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea har lagt ut några av sina bästa texter på nätet. Jag hittar flera godbitar.

* Om varför internetmiljardärerna bakom Ebay, Facebook och Amazon har köpt nyhetsbolag: http://sidea.se/emanuel/mediernas-nya-guldrusch/
* IKEA, H&M och en rad andra storföretag vill in i Indien. Jag har gjort en lång reportageresa genom landet: http://sidea.se/emanuel/indien/

(mer…)

Vilka fonder är du?

FondlunchVilka fonder är du? Frågan låter kanske konstig, men när några fondintresserade träffas så säger dina fonder mer om dig än allting annat. Just så var det på dagens fondlunch i Göteborg. Här träffades en pensionsfond, en blandfond, en frontierfan och barnspar-pappa och jag. Ett gemensamt namn på dem är; vardagshjältar.

Kring lunchbordet på Swehof på Västra Hamngatan sitter idag fondspararna Tina, Anna, Shahram, Erik. Var en har en egen infallsvinkel på fonder. Och vi går igenom person efter person och alla tycker till och ger idéer: (mer…)

Gratis fuskfonder

13 gratisfonder finns idag, skriver SvD. Jo, det är sant, men se upp för de som bara är gratis en kort tid. Eftersom vi svenskar byter fonder väldigt sällan så blir många kvar även i låtsas-gratisfonder. Det kan bli fruktansvärt dyrt istället. Myndigheterna måste agera!

Det finns framför allt en serie Sverigefonder som är gratis. Det är en bra start och dit borde m (mer…)

Köpa i börsdippen

Börsen 3 årKöper du i börsdippen? Eftersom snittsvensken har 60 procent kontanter i sitt sparande så är detta en viktig fråga för många fler, än de som själva insett det. Att i en dipp köpa för 1/4 av kontanterna på kontot vore inte konstigt. Snarare ett gyllene läge. 

Många sparare har senaste månaderna talat om att de väntar på en tillfällig börsnedgång för att då köpa in sig billigt. Men när väl dippen är här köper väldigt få. Har du köpt, som du tänkte? Jag hittar 3 växlar, att välja mellan. (mer…)

21 år och sparar på bra…

21-åringen Joakim sparar 1 500 kronor i månaden i tre olika fonder.  Nu skriver han för att få kommentarer på fondvalet. Men jag hittar mer än så.

Joakim, bra jobbat. Du är igång. Det skulle många andra må mycket bra av. Frågan om reserv är det förvånansvärt många som aldrig tänkt på. (mer…)

18 mdr INTE upp i rök

18 mdr

Oro och mörka moln. En favoritmyt bland säljare av dyra låsta produkter.

”18 PPM-miljarder är upp i rök”, basunerar en kundtidning. Det är inte sant. Utan en typisk säljlögn, en myt och en skenbild för att sälja dyra låsta produkter. Avsändaren av denna mörka matematik heter också ”Tryggare Framtid”…, utgiven av pensionssäljarna Max Matthiessen.. ”Vilseledande framtid”, hade varit mer passande.

Några röster i finansbranschen gillar att sprida förgörande myter, som gör att folk tänker och agerar irrationellt. Allt för att de själva ska sälja dyra produkter. (mer…)

Thomas på plats

Namnet Thomas Nordvall kanske ni har sett i kommentarfältet. Jo, han jobbar på Avanza. Som sparanalytiker. VThomasi delar tankar och uppdrag; att vägleda, inspirera och varna sparare så att deras pengar kan växa mycket bättre.

Under våren hörde en högskolestudent från Umeå av sig och ville bidra som praktikant. Sagt och gjort var han här under våren och imponerade. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.