Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Vinst för SCA-ägare

sca(Johanna Kull) Nyheten att SCA delas upp i två får kursen att rusa. Och snittägaren har på några timmar sett sitt värde stiga 12 000 kr. Nu kan spararna dessutom se fram mot två mer renodlade bolag. Som är enklare att följa. (mer…)

Folkaktieportföljen gillar Trelleborg

trelleborg aktie(Johanna Kull) Gummijätten Trelleborg växer på bredden. Börsveckan ger sitt ”Köp” och folkaktieportföljen hänger på. Besvikelsen Telia får lämna plats. Trelleborg får den äran. En aktie som kan passa bland dina tio, ungefär som Assa och H&M, som också finns i portföljen.

Trelleborg är det gamla däckbolaget som valt att växa vid sin läst för att bli expert på gummi, packningar, tätningar, slangar mm. Eller vad sägs om en oljeslang som tål 400 gradig svartolja. Men så har oljepriset backat och Trelleborg har därför upplevt en svagare marknad. (mer…)

Högt pris för försiktiga svenskar

(Johanna Kull) sparkontonMinst 3 månadslöner i reserv. Är ett vanligt måtto. Men svenskar är dubbelt försiktiga. Det kostar tusenlappar i utebliven tillväxt, varje år. Med mindre snabba cash skulle snittsvensken kunna dubbla sitt sparande på 10 år. Utan att spara mer.  (mer…)

Verklighetsfrånvänd handel i Svolder

svolder twitter(Johanna Kull) Investmentbolaget Svolders A-aktie löper amok på börsen. Småsparare köper aktien till nivåerlångt ifrån verkligheten. Småspararna som köper nu riskerar att bränna sig rejält de kommande dagarna! Sälj! Här finns det dessutom viktiga lärdomar.

Svolder hamnade i strålkastarljuset efter att aktien börjatt diskuteras flitigt på sociala medier. Småspararna köper dock i A-aktien (som är en röststarkare aktie). Det är i de allra flesta bolag helt fel aktie att handla i eftersom handeln (omsättningen av aktien) ofta är riktigt dålig. Därför kan den också löpa amok när sparare lägger köpordrar till vilket pris som helst. En enda order får ju orimligt stor påverkan. (mer…)

Köp för allt – vid pensionsflytt

(Johanna Kull) Pensionsflytten gjorde pensionssparandet närmast gratis. Men flytten gjorde att pengarna hamnade i en ren räntefond. Och där ligger de än. Läsaren Matts undrar hur han ska tänka nu… Jag tänker mer på varför vi blir försiktiga bara för att vi flyttar pengarna. Här är det lätt att gå miste om viktig tillväxt.

Matts avgiftade sin pension och flyttade sitt individuella pensionsspar (IPS) till ett bolag med 0 kr i avgift. Bra Matts! Fler borde följa ditt exempel. (mer…)

Valutarisk – hur gör jag?

usa fonder genomsnittliga avkastning(Johanna Kull) ”Är det dags att sälja USA-och globalfonder eftersom dollarn varit så stark”, undrar fondspararen Lars. Och visst, fonderna ger oss dollar på kontot, vilket kan ge både ris och ros till sparpengarna. Men det korta svaret är ändå enkelt; Nej, kortsiktiga valutavinster slår sällan vinsterna med att spara i breda fonder.  (mer…)

Bra start i aktievärlden

H&M (Johanna Kull) Två gamla välkända aktier, H&M och Novo Nordisk, ser köpvärda ut. Bägge kan vara en utmärkt start för dig som tar första steget in i aktievärlden, oavsett om du är vuxen eller barn. I den här bloggens Folkaktieportfölj har dessa funnits med sedan länge. Nu får de köp från erkända analytiker.

Att börja med aktier är lätt. Det är bara att trycka ”köp”. Men köp nu inte en tänkt raket, utan hellre en folklig bred aktie. Så du slipper de värsta berg och dalbanorna. I denna kategori hittar vi i dagarna plötsligt två finfina bolag: (mer…)

Autoliv till folkaktieportföljen

folkaktieportföljen 19 aug(Johanna Kull) Det gedigna skyddsbolaget Autoliv får äntligen plats i folkaktieportföljen. Deras historik imponerar och deras nya aktiva skydd kan öppna för ny tillväxt i ett jättebolag. Samtidigt lämnar portföljen en mer avig aktie som fått en diskret säljvarning av de kanske mest pålästa.

Autoliv har fått mycket beröm genom åren. Men när vi närmar oss säljknappen har den ofta kännts dyr. Men just nu kanske vi har en liten öppning. Bolaget har efter två feltramp sista månaderna fått se aktiekursen att dyka hela 15 procent. Det är en stort avbräck för en jätteaktie. (mer…)

Teckningsrätt – dags att reagera i Swedol

ChanskortNu är det dags för aktieägarna i Swedol att agera. Ska du teckna sig i företrädesemissionen eller sälja dina teckningsrätter. 1 september är sista dag att bestämma sig. I folkaktieportföljen vill vi vara med på tåget, men för att hålla balansen i portföljen valde vi att sälja av lite Swedol-aktier först. (mer…)

Snitträntor aug: Vi prutar allt mindre

snitträntor aug 2016(Johanna Kull) Svenskarna betalar mer för sina bolån, trots sjunkande marknadsräntor. Kanske är det semester som fått oss att glömma att pruta. Men när det gäller vår livs största utgift finns det ingen anledning att vara räntelat. Ett vanligt hushåll kan snabbt räkna hem 10 000 kr per år. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.