Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

USA lyfter ytterligare

bild(4)Demografin driver på USA. Som inget annat land växer de i arbetskraft. Det handlar om 1 miljon nya amerikaner varje år. Framför allt kommer de från Mexiko och Sydamerika. Men även från Asien och Afrika. Där har vi mycket att lära.

USAs ekonomi har vi många gånger diskuterat. Under finanskrisen var vi många som befarade ett USA i baklås. Men vi har övertygats om motsatsen. Det var i USA som insatserna kom blixtsnabbt och de tog sig snart upp ur krisstämningen. Även om arbetslösheten hängt kvar så har utvecklingen varit tydlig och nu är den nere på 6% igen. Och snart flaggas det för höjda räntor. Lägg till att de dessutom växer som inget annat land i världen. (mer…)

”Yahoo har en uppsida”

Efter börsnoteringen av Alibaba så har huvudägarna, Yahoo och även Softbank, fått se sina aktiekurser dala. Bara idag backar Yahoo tillbaka hela 5%. Lugn snart sker en uppvärdering, säger Sverre Bergland, på DNB. (mer…)

Sparrevolution välkommen

Vid årsskiftet står svenska folket inför den största sparreformen på många årtionden. Många riskerar att missa förändringen. Andra går fel. Endast 1/5 har idag rätt val i tankarna. På onsdag pratar jag fällor, råd, fördelar… välkommen.

Sparrevolutionen många missar 2

 

 

(mer…)

Enkla fondportföljen

Sverigefonder dominerar idag svenskarnas fondkonton. Det är bra, men vi kan både billigare och betydligt bättre. Spararen Rebecka vill ha en enkel fondportfölj.

Mitt svar: 1/3 Sverige, 1/3USA och 1/3 Asien: Enklast är att komplettera med USA-fonder. De amerikanska bolagen är stor och därför väldigt stabila. Dessutom ser ju dollarn ut att stärkas närmaste åren. Här finns också gott om lågprisfonder. Du hittar flera för 0,2%-0,4%. (Titta på SPP USA, SEB USA-index) Det är 75-90% rabatt mot vad snittsvensken betalar. (mer…)

USA-aktierna vi gillar

400 miljoner kr i Apple och 175 miljoner i Buffetts Berkshire. Svenskarnas USA-innehav har länge dominerats av konsumentbolag. Senaste fem åren har däremot teknikbolag börjat ta större plats. Och nu kommer överraskningen i kinesen Alibaba som återigen sätter fokus på konsumtion.

Svenskarnas intresse för USA-aktier har gått i skov. Grunden har varit konsumentbolagen. Något som de är så enormt duktiga på sedan årtionden. Till de gamla goda aktierna har vi ägt hör Coca Cola, Johnsson & Johnsson, Unilever, McDonalds… (mer…)

Vägra bli hånad av banken

Spararen Ulla och hennes man blev hånade av banken. Nej, det ska de förstås inte acceptera. Tyvärr är det idagsläget 1 av 10 bolåneprutare som misslyckas. Men sörj inte. Det finns en självklar väg ut.

Ulla skriver till mig och undrar frankt vad är gränsen för vad en bolånare ska acceptera och agera. Hennes bank har gått långt över gränsen. Här hennes berättelse och mina råd: (mer…)

Snitträntan – nya superverktyget

Bolånare får nu äntligen ett redigt verktyg – snittränta, som säger vad alla andra verkligen betalar. Därmed försvinner listpriserna, som ändå varit mest vilseledande. Äntligen kan vi börja jämföra banker på riktigt. Och du har snart inga ursäkter att inte att pruta. Det handlar ju ofta om att plocka hem en månadslön, varje år.

Bolånebanker måste i mars visa upp sin snittränta. Den ska återge snittkundens ränta vid olika bindningstider. Du får två siffror; senaste månaden och senaste året. Detta blir nu riktigt spännande att följa. Vi svenskar kommer att lockas jämföra som aldrig förr. (mer…)

Varning: biotech och sociala medier

Biotek 3 m sep 14

4 av 8 i fondtoppen är bioteknikfonder. Det borde vara en varning.

Var inte förvånad om bioteknikfonderna rasar 30% närmaste tiden. Amerikanska centralbankchefen Janet Yellen säger det rätt ut. Priserna har sprungit i väg och hon varnar för en prisbubbla i bioteknik och sociala medier. Branschen lär behövas även framgent, men priserna har galopperat i väg och kan bli de första att falla vid minsta oro på börserna. Det såg vi inte minst i mars, då bioteknik föll 30%.

Bioteknik har gått i taket senaste åren. Det är hoppet om genteknik och uppköp som driver upp kurserna. Vi har ju sett uppköpshetsen kring Astra bland annat. Men inte ska vanliga sparare lägga pengar i så svängiga papper. (mer…)

Alibaba topplistans nr 7

Alibaba på topplistanKinesiska näthjätten Alibaba fick svenska sparare att öppna plånboken. Kursen steg till att börja med 46%. Aktien som börsnoterades under fredagen dök genast upp på svenskarnas topplista; mest ägda i USA, och tog plats nummer 7,  före kända bolag som Citigroup, Facebook, Twitter mfl.

I hela Sverige rör det sig om flera tusen svenskar som nu är ägare i ett kinesiskt bolag. (mer…)

Alibaba-dags

Historiens största börsnotering når idag börsfönstret. När Facebook gick på börsen för två år sedan blev det tekniskt haveri. Intresset var för stort. Nu har börsen lärt sig av läxan. Någon gång vid 16 lär handeln rulla igång. Här kan du följa handeln i Alibaba.

Alibaba blir god för någonstans kring 1 100 mdr kronor. Det är ingen duvunge vi har att göra med utan en kinesisk jätte, som dominerar näthandeln i österlandet. Och växer så det knakar. Några talar om en aktie att måste-äga. Andra är mer nyanserade och funderar över de stora uppköp som bolaget gör. Hur ska det utvecklas… (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.