Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Start 3) Spara i flera år

(Start 3/5) Den som sparar i flera år behöver ställa högre krav på tillväxt. Undvik sparkonto. Istället välj det självklara här; aktiefonder. I en aktiefond får du andelar i många företag och dina pengar kommer växa i takt med att företagen bygger nya fabriker, säljer fler produkter och anställer fler människor. Alla start-tipsen (mer…)

Fler börskritiker behövs

Allt fler fonder väljer att gå emot börsen. De väljer investeringar som kan tjäna på börsfall. De blankar, säger vi på fackspråk. Detta upprör några röster. Men lagen ger blankare rätt. Se det som en yttrandefrihet på börsen. Oavsett blir blankare nu vanligare. Och det påverkar nyheterna om börsen och bolagen. Och även kanskek vårt sparande. (mer…)

Nya bolag allt sämre

Senaste årens glödheta köpintresse för nynoteringar har svalnat betänkligt. Taktiken teckna sälj har gått från en i princip garanterad vinst till en säker förlust, särskilt i de nya småbolagen. Aktieägarna i de nya storbolagen har däremot i snitt blivit 13 procent rikare sedan notering visar utfallet för årets nya bolag. (mer…)

Nytt svenskt rekord

Svenskarna har återigen satt nytt rekord på bankkonton. Sedan år 2000 har vi fyra gånger mer på bankkonton. Men idag utan ränta. Det är konstigt när det finns stabila val som ger tillväxt.

 

 

Start 2) Spara pengar du snart behöver

(Start 2/5) Pengar som vi sparar till semestern eller till lägenhetsköpet om två år, ska vi inte chansa med. Dessa plånbokspengar hör hemma på ett sparkonto. Det ger i princip ingenting i ränta men du riskerar heller inte att förlora något. Här hur jag sparar min reserv:   (mer…)

Start 1) Hitta pengarna

(Start 1/5) Hur hittar vi egentligen pengar att spara? Idag är det lönedag för många. Ett gyllene tillfälle att börja. Ja, det är enklast att kika i vår vardag. Lönen är då en riktigt bra källa. Här mina tre bästa spartips för den bästa möjliga starten:

Häromveckan gästbloggade jag hos hos Finansinspektionen och nätverket Gilla din ekonomi. Nu de 5 tipsen även här. Vi börjar vi med första tipset, hur hittar vi pengar att spara. 
(mer…)

Mitt Swish funkar dåligt

Swish har problem. Senaste veckan har jag varannan gång inte lyckats på grund av kapacitetsproblem hos Swish. Flera vänner upplever samma sak. Hur fungerar Swish för dig? Gäller det många så är det allvarligt. Vi talar om våra pengars moderna motorväg. Att Swish ligger allt mer nere är ett stort rop efter Riksbankens e-krona. (mer…)

Fondtips per mejl

Nättidningen Placera förklarar inte bara aktier, även fonder. Nu har deras fondexperten Pär Ståhl börjat med ett månadsbrev som du kan prenumerera på här. Där delar Pär med sig av sina bästa tips, aktuella råd och långsiktig vägledning. Dessutom öppnar Pär upp sin egna portfölj och redovisar hur han spara själv. På sajten har de dessutom hel sida med fondanalyser och tips till dig som vill bygga upp ett första-klassens fondsparande.

Var hittar du fondtips?

/Claes Hemberg

Småbolag i farozonen

Säkra vinster i nya bolag har nu snarare blivit säkra förluster på minus 25-30%, särskilt i de nya småbolagen. Aktieägarna i de nya storbolagen har däremot i snitt blivit 8 procent rikare sedan notering visar utfallet för årets nya bolag. (mer…)

Northland-grupptalan till domstol

Grupptalan mot Northland går mot mållinjen. I höst kan 12 000 ägare möta bolaget i domstol och få tillbaka kanske en skärva eller 100 miljoner kronor av sina miljardförluster. Det hela väntas avgöras i Toronto i höst. Och det är tur det, för kanadensisk lag inbegriper alla aktieägare. Och inte bara de som engagerat sig. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.