Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Obligationsfondernas död

Obligationsresan utförFredrik tänker lägga en storkova på långa räntefonder. De har ju gått så bra senaste åren. Men de har han missat en sak. Det är slutet på en historisk uppgång. Som är just slut. Nu ser det enormt mörkt ut för obligationsfonderna. Fler förvaltare och banker borde direkt varna för dem.

De borde närmaste årens tömmas rejält. Vi har redan sett flera bli nästan ekande tomma. Frågan är om inte alla borde gå samma väg. För spararnas bästa.

(mer…)

Majas 550 000 kr till lägenhet

Maja, 21 år, har sparat ihoMajas bostadsparandep 550 000 kronor som idag finns i fonder och på sparkonto. Ska köpa lägenhet om 5 år. Hur ska hon tänka? 

Att köpa lägenhet så långt bort i tiden som fem år gör att Maja har gått om tid att planera. Samtidigt har börsen stigit kraftigt senaste fem åren. Så det är bra att börja planera nu. (mer…)

Varför vänta med att köpa?

Hemberg visbyNär riksbankens ränta är -0,35% så får jag frågan: Finns det någon anledning att spara över huvudtaget. Det ger ju minus…? Jag prövar att svara på två sätt:

I Almedalen fick jag frågan om att ge TV-tips till ungdomar. Ämnena var spara, börs, räntor, fonder mm. Här ett av manus jag prata kring: kort och enkelt:

”Varför vänta med att köpa?

TV-tips i Almedalen

(mer…)

Medelålders får ut mest

Portföljtrappan 4e

De medelålders spararna får ut mest av sina sparpengar. Det visar statistik från Sifo. Det handlar inte om bäst aktieval, utan mest fokus på lång sikt. Det ger också bättre avkastning.

De medelålders har i snitt har fått ut 55% av sitt sparande senaste fem åren. Vilket de kan jämföra med 46% bland de unga och 52% bland de äldre. (mer…)

Bästa globalfonderna

Best-Global-Brands-of-2013-600x376Globalfonder är vårt stora allt-i-ett-paket i fondvärlden. Vi får en bra grund i vårt sparande. Ett självklart basval för de flesta spararna. Men det finns också nyanser, som slår världsbörsen och skyddar mot börsfall. Här några av de bästa.

Det enklaste valet är förstås billig. Där är Länsförsäkringar, SPP och DNB är bäst i klassen. Men den som vill vara lite aktiv kan hitta mer: Det finns över 100 globalfonder att välja på i det svenska utbudet. Men bara ett fåtal känns riktigt intressanta. Många fonder hänger kvar från en svunnen tid med dyra avgifter som inte slår börsen. Men det finns några spännande nyanser. Som kan ge extra fokus i sparandet och som faktiskt slagit världsbörsen. (mer…)

Stökigt efter grekiskt ”Oxi”

Grekisk euro

Grekerna ser ut att lämna euron. Under en tid kan de använda gamla stansade sedlar som den nya grekiska valutan

Grekerna röstade under söndagen Oxi (nej) i folkomröstningen. Det borde vara en lättnad om nu grekerna lämnar euron, efter 10 års stök, kan vi tycka. Men om valresultatet verkligen leder till ett utträde är osäkert, så var beredd på grekisk berg- och dalbana på börsen.

För osäkerhet gillar inte börsen. Även om ett grekiskt utträde borde vara en fördel på sikt, så lär ryktena florera mest närmaste tiden. Och rykten kan skicka börsen upp och nedåt samma dag. Så ha nu rätt pengar i fonder och aktier. Här den enkla mallen och städlistan som många missar.
(mer…)

Snitträntan: Pruta 28 000 kronor/år

Snitträntan så använder du denFram till nu har bolånebankerna höljt räntorna i dunkel. Vinstmarginalerna har varit hiskliga, visar Fi. Och tyvärr talar vi om vårt livs största utgift. Men nu är snitträntan offentlig och du har inga ursäkter längre, att inte pruta på bolånet.

Visst kan siffran på din boränta 1,31 eller 1,98 procent te sig bekymmersfritt liten. Den lilla siffran gör att många inser inte sprängkraften i den lilla siffran. Men eftersom du lånar till en mångmiljonaffär så blir varje smula en jättelik utgift. En vanlig SEB-bolånare prutar nu 28 000 kronor per år. Och långt ifrån alla försöker ens pruta.

(mer…)

Bröllopsråd till stordåd

bröllopSommarbröllop. Bara ordet är härlig och nu ska Sara och Fredrik gifta sig. Kalaskul. Jättegrattis!

Att förenas i glädje, lycka och sorg innebär också att få ihop sina pengapåsar. Så jag måste bara ta chansen att skicka med fem tankar till dagens nygifta. Och en liten fyrkantig present.
(mer…)

Fondportföljen +8%

Fondportföljen 2 juni 15Fondportföljen är upp 8% i år: Kanske inte låter så imponerande, men på en världsbörs som inte givit mer än 2,5% är det riktigt bra. Vad är nyckeln? Det är Europa småbolag (+25%), Europa (+12%), USA-index (10%) Frontier (12%). Sedan vi visst fonder som Kina, Indien, Indonesien och Vietnam, men det är klart mindre potter, och de har haft motigt…

Svenska folket har sparpengar i form av aktier i Sverige och fonder över hela världen. Därför bygger också mina portföljer här på bloggen på samma raka synsätt. Tanken här är lite mer engagemang; att spara 1) som världen se ut och plus 2) några egna tankar, så vi just kan lyckas lite bättre. (Du som däremot vill ha det enkla sparandet så rekommenderar jag just enkla fondportföljen här på bloggen).

(mer…)

Folkaktieportföljen +19,6%

Folkaktieportf 2 juli 15Börsen är upp 10-12 procent i år. Lite beroende på vilka bolag du räknar in. Det är inklusive utdelningar. Då måste jag vara nöjd med Folkaktieportföljens 20%. Nja, några misstag ångrar jag alltid.

Vad är nyckeln? Försiktighet och inga chansbolag.  (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.