Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Superaktierna sötsura

Superdagen i rapportfloden gav både surt och sött. Ingen annan dag berörs så många aktieägare: 1,1 miljon svenskar fick nu på morgon siffrorna från sina aktier, Teliasonera och Ericsson. Men de är också varandras motsats. En en förutsägbar som få. Den andre är märkligt otydlig. Telia prickar förväntningarna medan Ericsson missar grovt. Bara Telia förtjänar rollen som folkaktie. (mer…)

Tjejkväll 15 maj

Ebba von Sydow pratar, Karin Sjöblom deltar, Anna Ekelund diskuterar… Med oss har vi även gästtalare från H&M och Biogaia. Jag är där för att programleda gästerna och delta själv med mina bästa aktieråd.

Och sedan händer förstås mycket annat på börsen denna kväll. Vi pratar aktier, lämpligt kilopris på bra bolag, vad vi letar efter, vad vi undviker och hur vi bygger en bra aktieportfölj.

(mer…)

Ekonomi ska småkoka

Ekonomer varnar för deflation. Vad är detta för otyglat monster de talar om? Spararen Victoria tillhör en av de som vill att jag reder ut begreppen. Här ett försök: Det låter kanske bra med deflation eller prissänkningar. Men det rör sig om okända terräng, som vi inte har erfarenhet av. En värld som vi är oroliga ska gå i baklås.

På våra bilvägar håller vi till höger. Överenskommelsen gör det både smidigare och säkrare att färdas där. I ekonomin finns flera liknande överenskommelser. Två av dem är löneökningar och prisökningar. (mer…)

Scaniaaffärer hotas av privatpersoner

Privatpersoner riskerar att stjälpa hela Scaniaaffären. Hela 75 000 småägarna kan ha missat att ta ställning till erbjudandet om 200 kronor per aktie från Volkswagen. Det är min bild efter samtal med småägare, banker och analytiker som följer börsen. Nu riskerar affären att falla och dra med sig kursen tillbaka till 145 kronor nästa vecka. Vill du det? Budtiden går ut fredagen den 25 april. (mer…)

Sälja ärvda Allemansfonder?

Spararen Christina har ärvt 120 000 kronor i Allemansfonder. Nu funderar hon på att sälja för hon misstänker att rapportfloden kan ge skakig börs. Ja och Nej, föreslår jag. (mer…)

Weibo öppnar Kina

Kinesiska mediejätten Weibo noterades i New York i torsdags. Plötsligt kan vi få en ökad insyn i ett Kinabolag vi inte tidigare haft. Och jag har redan sett svenska sparare köpa aktien som for 47% från lägsta till högsta kurs, redan första dagen. (mer…)

Frånåkt av 68-åring

I helgen fick jag en ny idol. Siggie sätter på mig lavinryggsäck och en sändare. Vi ska åka på roliga ställen lovar han, och snart är jag frånåkt av skidblixten Siggie. Och då är jag inte någon oäven skidåkare. Ännu mer paff blir jag när jag får höra hans ålder, se mer av hans åkning och får höra om hans vindunderliga skidliv. (mer…)

Kinabolag på köpjakt

Kinas största sociala mediebolag Weibo noteras på Nasdaq i New York, imorgon. De söker sig utomlands för att få en mer internationell värdering och öppna för affärer. Du som äger Twitter och Facebook får börja läsa på.

Handla kinesiska bolag direkt har inget egenvärde. Men du som äger Twitter eller Facebook behöver följa kinesiska techbolag. Det är spännande att kinesiska bolag väljer Nasdaq och därmed öppnar för affärer i västerled. Det är så vi måste se steget. Här fler bolag http://bit.ly/1m77u1c (mer…)

Miljontals missar det

En skattefrihet har 2 miljoner svenskar missat. Rätt hanterat hade vi fått 42% mer av våra pengar. Alla som äger utdelningsaktier på vanligt aktiekonto kan nämligen skänka skattefritt. Men närmast ingen gör det. För vi måste bestämma oss några få dagar på året. Och det är just nu. Dessutom är det allt fler som sparar aktier på ISK-konto och kapitalförsäkringar och där får vi ju utdelningen skattefritt, vilket lite grand fällt krokben för denna nya idé. (mer…)

Billig energi runt hörnet

radetzski

”Skiffer kommer att förändra hela vår syn olja och gas. Och vi är bara i startskedet.”

När påsklediga svenskar brukar läsa häftiga romaner så hittar jag en rad omstörtande fakta och äter oxjärpar till lunch med dess författare.

”Skiffer kommer att öka världens produktion av billig gas och olja dramatiskt. Vi har missat att räkna på det”, menar råvaru-nestorn Marian Radetzki. Hur detta kommer påverka vår ekonomi blir mycket spännande. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.