Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Rekordlåg sparskatt länge

Skatten för att spara blir rekordlåg nästa år. Bara 0,27%. Och skatten lär pressas ytterligare de närmaste åren, då räntan förblir låg i flera år. Och det är mycket lönsamt att välja låg skatt.

Sedan några år kan vi välja skatt när vi sparar. Vi kan spara på gammalt sätt med 30 procent vinstskatt som vi betalar när vi säljer eller med en låg årlig skatt på hela värdet, oavsett om vi köpt, sålt eller bara ägt. Först fanns bara ett svar på hur: kapitalförsäkringar. Men hos vissa banker är de ofta dyra och har inlåsning. Sedan 2012 finns ett vasst alternativ; gratis och olåst; ISK-kontot. (mer…)

Fondportföljen +19%

Fondportföljen 26 mars

Fondportföljen är i år upp 19,2%

Västvärldens börser gjort bra ifrån sig. Men lyftet märks i många tillväxtländer. Det syns också i fondportföljen som sparar mest utanför Sverige – i hela världen.

När jag sparar i fonder sparar jag gärna utomlands, lika logiskt som jag väljer svenskt när det gäller aktier. Aktier i utlandet är ju svårare att följa.

Min pension sparar jag mest i fonder utomlands. Och mina kortare pengar på 3-4-5 års sikt har jag mest i aktier. Och jag vill verkligen spara utomlands för att inte var så fast i svensk ekonomi, som jag ändå via jobbet är väldigt beroende av. I fondportföljen hittar du tre huvudsakliga ben; USA, Frontierländerna och breda tillväxtländer: (mer…)

Utdelningsbolagens bästa tid

Utdelningens bästa tid är från november fram till mars. Samtidigt ser vi hur konjunkturen tvekar. Det gör att folkportföljen skiftar ut ett småbolag och in med en utdelare. Börsen är i år upp 10,5 procent och folkportföljen sackar på 10,0%. Aktierna Electrolux och Ratos får lämna till förmån för två nya.

Det finns tre starka skäl att just nu titta på utdelningsbolagen: utdelningen är underskattad, de har sin bästa tid under vinterhalvåret och stabila bolag borde locka än mer med tanke på tveksamheterna kring konjunkturen.

(mer…)

Aktiefonder köps mest

Nollräntan från Riksbanken och stigande börs har fått spararna att köpa aktiefonder och samtidigt börja tömma sina räntefonder. I börsoron förra månaden stod spararna på bromsen med köp i räntefonder. Nu är det full gas igen och bland de mest köpta fonderna är alla aktiefonder. Antalet fondbyten tangerar även tidigare rekordnivåer.

Börsen är upp hela åtta procent senaste månaden. Positiv statistik från bland annat USA och löften om stödåtgärder från europeiska centralbanken har fått börsen att repa mod. Samtidigt har oron för spridningen av Ebola minskat markant. (mer…)

Julrusch på börsen

återhämtning 26 nov

Svenska börsen (grönt) och den europeiska (dax) har tagit rejäla kliv uppåt senaste dagarna.

Europas ekonomi får pacemaker, bra siffror från USA och räntesänkning i Kina. Detta har satt fart på börsen senaste dagarna. Frågan är hur länge det håller. Kanske är det julruschen vi ser.

Inte nog med att återhämtningen senaste månaden har gått som smort. Nu sticker börsen iväg över forna toppnivåer.

En viktig signal är att europeiska centralbankens verkliga löften blir nu allt mer tydliga. En europeisk kopia av USAs QE-program som förenklat leder till sedeltryckeri, väntas nu redan innan jul. Det göder börsen med billiga pengar och kurserna stiger.

Siffror om USAs återhämtning stärker förstås deras börs. Liksom Kina lyfts av stimulanser från dess regeringar. Så närmaste veckorna ser börsen plötsligt ljus ut. Men så vet vi att Putin kan överraska igen och statistik vi ser inte säger allt.

Köper du före jul?/claes hemberg

God forskning når inte ut

Nobel i chokladForskningen om våra pengar är massiv, men stannar oftast hos eliten. Hindret stavas oinsikt girighet och egenintresse. Därför behöver politiker och myndigheter ett större fokus på pedagogik, lagar och regler som bättre skyddar konsumenten. Detta talade jag om på Nobelmuseet, på tisdagskvällen.

Det finns en bred forskning när det gäller vår ekonomi. Den är initierad av ekonomer, företagare, myndigheter, politiker mfl. Ämnena är ofta knastertorra ämnen som finansiell teori. De är viktiga ämnen och fungerar som bevis för beslutsfattare. Men de når inte våra plånböcker eller den folkliga debatten. Men sedan finns goda exempel också. (mer…)

Investeringsgurun köper Kina

Dagens unga kommer vara första generationen som kommer ha det sämre än sina föräldrar, men också dö rikare än sina föräldrar. Det är investeringsgurun Marc Fabers sätt att sammanfatta den utdragmarcfaberna oron i världsekonomin, på ett möte under måndagen. Och pengarna sparar han i Kina och tillväxtmarknader. Men USA och Europa säljer han.

Marc Faber är ansedd som en av de som förutspådde finanskrisen 2008 och husbubblan. Han har länge varit varit negativ till USAs ekonomi och centralbankerna runt om i världen. (mer…)

Årets julklapp värd 40 000 kr

Det var inte tomten utan riksbankschefen Ingves kom tidigt med årets julklapp; nollräntan – värd 40 000 kr per år, för snittsvensken. Men vad är den värd och vad ska vi ha den till?

Ekonomi beskrivs ofta som en bitande hund som hela tiden furiöst jagar oss. Men ekonomi kan också vara det motsatta – en plan som gör att vardagen är enklare att överblicka och framtiden lättare att planera. Genast tänker jag på nollräntan. (mer…)

Northlands aktie smulas sönder igen

NorthlandkraschenKrisgruvan Northland står idag vid ett vägskäl. Idag ska styrelsen diskutera förslagen från olika delägare och verksamhetens möjligheter att överleva. I eftermiddag väntas beskedet om det blir stopp eller en fortsättning. Hur som helst är gamla aktier bara smulor värda. Grupptalan däremot har nu stöd av över 1 000 aktieägare. (mer…)

Fler USA-köp

Antalet svenska aktieägare i de stora USA-bolagen har ökat 7% bara senaste månaden. DAntalet USA-ägare nov14et visar statistik från 15 000 USA-aktieägare hos Avanza Bank. 

Vid börsnedgången i september sålde svenska folket USA-aktier för första gången på länge. Senaste månaden har samma aktieägare köpt tillbaka med råge, +92 miljoner kronor.

Bland svenskarnas mest ägda USA-bolag är nu 9 av 10 konsumentbolag. Det är en dramatisk förändring från några år tillbaka när banker, it och oljebolag dominerade topplistan. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.