Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Amortera eller inte

RäntanAmortera är inte en full gas eller en full broms. Ser vi det som ett reglage så är det enklare att hitta rätt. De flesta svenskar är här mellansparare och amorterar bara obetydligt. För vi har olika sätt att tåla räntan.

Om vi väntar oss stigande räntor närmaste åren så lär ordet amortera eka till i bakhuvudet. Lägg till att staten snart kan utkräva amorteringar på 10 000-tals kronor varje år. Är det dags att amortera redan idag? Nu väntar jag mig ingen snabb räntehöjning, men ändå: (mer…)

Smygavgifter i fonder

buss

Betalar du för buss, taxi eller flygplan? Och vad åker du, egentligen?

Kan fonderna höja avgifterna i smyg, frågar spararen Sven. Egentligen inte. MEN det finns flera andra fula avgifter, värda att se upp för. Här 5 fulknep bland fonderna.

Spararen Sven har sett räntan på sitt sparkonto rasa senaste åren. Jo, han verkar upprörd. Finns det några liknande tilltag bland fonderna? undrar han. Det är en vettig fråga. Och Nja, på fondsidan fungerar det annorlunda. Här finns andra kryphål som fula fonder nyttjar. Låt mig lista dem.

(mer…)

Pengar blir bra tv i SVT

Idag börjar inspelningen av nytt tv-program om pengar. Det kommer bli omskakande och folkbildande samtidigt. Exakt hur, får jag anledning att återkomma till. Min roll är att coacha några vanliga familjer att upptäcka, förstå och hantera sina långsiktiga pengar. Det hela ska sändas i SVT, men först i vår.svt

Några av er kanske minns att jag i våras bloggade om att SVT sökte familjer till en ny tv-serie om med fokus på privatekonomi. Programmet blir av. Det blir en dokumentärfiction. Verklighet och framtid ska mötas.

Fler av er läsare hörde av sig och berättade för SVT om era pengar och er ambitioner. Det tackar SVT särskilt för. (mer…)

58 000 leende ägare

Investmentbolagaktien Ratos tillhör en av senast årens surdegar. Även i Folkportföljen. Idag berättar de äntligen att Ratos börsnoterar dotterbolaget Inwido. Det lär ge 58 000 aktieägare en anledning att le. OM det är storbrett leende eller en smula försiktigt leende, återstår att se. (mer…)

Begrava 100 000 kronor?

Ja, det är lätt gjort för 1,5 miljon svenskar närmaste året. De handlar om alla med IPS-konton. Dessa konton riskerar nu glömmas bort. För när de stängs, vill vi satsa på nytt sparande istället. Hur ska vi hantera det, frågar spararen Christoffer, vars plan jag gillar, men också vill slipa lite på.minneslund

När nu nysparande i gamla pensionskontot IPS nu bromsas redan 2015 finns det anledning att börja prata om hur vi agerar: Spararen Christoffer har tänkt efter. Han talar om ett IPS-konto med 100 000 kronor. Nu funderar han på köpa lågprisfonder för pengarna: Han talar om en globalfond och en Sverigefond i första hand. Då kan han låta kontot tuffa på. Nästan mentalt begrava kontot. För att därefter starta ett ISK-konto för allt nysparande, där lägg det större engagemanget och där även pensionssparande får bli en del av ISK-kontot? (mer…)

Skördetid och nysatsning

äpplenJag har två äppelträd som påminner om mina val på börsen. Är det skördetid eller dags att ge plats för mer tillväxt är den gemensamma frågan som också gäller mina aktiefonder och aktier.

I trädgården har jag två träd som brottas om ljuset. Det gamla trädet ger bra med frukt men har rutten stam. Lever det i 1-2 år till? Får det yngre trädet mer ljus kan det ge frukt i 40-50 år. Det påminner mig om valen på börsen. (mer…)

Bra diskussioner

Anna, Signe, Bengt, Poye, Sven, Truls, Amina, Magnus, Josefine, Stefan, Christoffer, … Måste bara säga det: Alla ni som deltar med åsikter, tankar, erfarenheter, modeller, upptäckter, frågor och diskussioner i kommentarfältet berikar andra bloggläsare och mig väldigt mycket. Ni är viktiga! Där hittar jag många sanningar, viktiga perspektiv, nyanser och upptäckter, som inte diskuteras öppet i politiken, bankvärlden eller bland myndigheter. Fortsätt ös på och jag gör mitt bästa för att fånga upp era olika tankar!/claes hemberg

Och häng gärna med på Twitter också: Där blir diskussionerna ofta snabbare och kortare. Det finns fördelar i det också. PÅ https://twitter.com/Claes_Hemberg

IPS-slatt på rätt ställe?

  1. Över 500 000 svenskar borde ställa samma fråga som spararen Christopher. För IPS-konton är på väg att stoppas. Och det gör att många kommer att upptäcka dem igen. Och kommer att upptäcka att de kan få ut långt mer av pengarna. Även om det bara är en IPS-slatt. Så här började diskussionen på Twitter.

    1. Använder i isk men har en mindre summa, 7000kr, på IPS.vad göra med dessa?gör inga insättningar.

(mer…)

Etiska fonder väldigt olika

Etiska, hållbara, miljövänliga eller gröna fonder. Vilka är bäst och vad är skillnaden? undrar spararen Alexander. Här finns 5 idag olika slags fondtyper med totalt 60-talet fonder. Jag har en favorit.

Sedan 20 år har vi talat om etiska fonder. Eller att vi bryr oss om vart pengarna tar vägen. Men dessa fonder har egentligen aldrig slagit igenom. En orsak är en reda snåriga begrepp, där olika falanger vägrar jobba ihop. Visst säger 1 av 3 svenskar att de vill spara etiskt. Men det är bara 1 av 30 som gör det. Sedan upplever nog många andra fonder är ansvarsfulla nog. (mer…)

USA-sparare allt fler

USA-börsen 3 år

USAs största bolag S/P 500 har stigit jämnare och starkare än Stockholm senaste tre åren.

USA är i ropet bland svenska sparare. Det märks i både fonder och aktier. Senaste åren har fondkapitalet i USA fördubblats. Och aktiehandeln i amerikanska aktier har ökat mer än så.

Ovanligt många sparare har i år handlat USA-aktier. Vi ser en uppgång med 60% jämfört med fjolåret. Bakgrunden är den råstarka amerikanska ekonomin, men också spännande bolag och att priset för att handla aktier i USA numera är på samma nivå som att handla i svenska aktier. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.