Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Onödiga spökekonomer

Det finns spökekonomer. De försöker skrämma oss, för att sedan ge oss ”goda råd”. Men spökekonomerna har i längden oftast fel. För det ordnar sig med tiden.Spökekonom

Det ordnar sig. Det är en viktig slutsats de dagar som vi ser att vår ekonomi nås av överraskningar, vi helst varit utan. Vi måste bara medge att oron kommer då och då. Sedan jobbar samhället och företag fram lösningar, ändrar, reformerar och bygger om. Snart hämtar sig ekonomin igen. Detta sker då och då. Det handlar i grunden om människans förmåga att anpassa sig. Långt bortom ekonomernas klor. (mer…)

Cowboybörs i sommar

semesterbörsen stora skillnaderSommarbörsen brukar slå mer än övriga delar av året. Det är få som handlar och då blir det mer överraskande. Som cowboys, tycks de som är på plats vid börsskärmarna skjuta desto mer vilt. Och det är lätt att bli avkastad när börsen skuttar mer än vanligt. Då passar fonder bättre.

Från semesterns startdatum; själva midsommarafton, stiger oftast börsen som mest 8 procent och faller som mest 6 procent. Det låter därmed inte som en nybörjarbörs, utan snarare en vild cowboy-börs, med en skuttande tjur som kastar av vem helst som försöker hänga på… (mer…)

Följ börspratet på Twitter

Nättidningar som di.se, placera.se och svd.se är bra på nätet. Men på Twitter hittar jag bredare mer överraskande perspektiv. Kanske något att botanisera i under sommaren.

Följ sommar-diskussionen vidare på Twitter https://twitter.com/Claes_Hemberg

Finanssäljare ska bromsas

Fula finans-produkter säljs idag till inte ont anande sparare. Tricket är komplicerade produkter som få förstår. Det gör att säljaren kan ta ut enorma avgifter i form av provisioner. Men inte länge till.

Häxjakt på provisioner, skriver en pensionssäljare på bolaget Monyx efter Finansinspektionens planer att klämma åt fulsäljet i branschen. Att dessa säljare nu reagerar så starkt måste vi tolka som att inspektionen är inne på rätt spår. Provisionerna dödar ju många så kallade produkter. Och den som betalar dyrt är ofta en oinsatt sparare. (mer…)

Slipp 250 000 kr-avgiften

Flytträtt är en viktig pensionärsfråga. Det visar spararen Torsten som funderar på att flytta sina pensionspengar innan han börjar ta ut dem. Är det rätt? Ja, det är helrätt och enormt viktigt. Och ger honom 5 gratis pensionsår. Skulle han glömma byta före första uttaget, så får han aldrig byta. Så konstigt är reglerna idag skrivna. Flytta nu Torsten och du slipper han 250 000 kronor i avgifter.

Debatten om flytta pensionen går vidare. Torsten talar om ett grepp som kan spara miljarder. För nu är frågan HUR vi tar ut pengarna. Och hur vi kombinerar det med flyttar? Ja, här prickar vi in ofta glömd fråga. Som kostar miljarder… (mer…)

SVT: rapporterna och vår ekonomi

GomorronI Gomorronsoffan i SVT kl 07.25 imorse talade vi om börsbolagen, konjunktur, räntor och sparande. Stora frågor på fem minuter. HÄR http://bit.ly/1mXutLa

(mer…)

Rika köper hus och aktier

Amerikanernas sparvalVilken är din långsiktiga sparform? Rika väljer att spara i fastigheter och aktier när fattiga i första hand väljer guld. Det är köptrenden i USA senaste åren, visar en färsk Gallup. Det handlar om synen på pengar, men också vår världsbild. Ser vi pengar som ett verktyg och ser vi omvärlden som en tillgång eller ett hinder?

Så här under sommaren får jag tillfälle att ta upp frågor som jag funderat på ett slag. Här är en av dem. Varför investerar vi så olika? Nej, jag tror inte bara det handlar bara om kunskap, utan värderingar och erfarenheter.

Siffrorna från Gallup bekräftar väl raka fakta. Intresset för fastigheter har stigit senaste åren. Vi har sett det i fastighetspriserna. Och guld har rasat närmast lika mycket. Men här finns mer fakta. Vi människor väljer nämligen väldigt olika. (mer…)

Ingrids sparform för 750 000 kr

Spararen Ingrid, 75 år, flyttade häromdagen över 750 000 kronor till sitt ISK-konto för att teckna en ny aktie. Men tilldelningen blev bara en tiondel. Nu undrar hon vad hon ska göra med ”vänt-pengarna”? Hon har ju dem startklara på ett ISK-konto. Jag misstänker att dessa pengar delvis är ”ge-bort-pengar” och där behövs en särskilt plan.

Har du tecknat dig för en ny aktie senaste månaderna så har du antagligen inte fått så många aktier som du önskat. Orsaken är ett stort intresse. Efterfrågan på nya aktier har överträffat de flesta prognoser. Många aktier har efterfrågats både 5 och 10 gånger mer än det funnits aktier. Och vad gör ni då med slatten, som ibland kan vara flera hundra tusen kronor? (mer…)

Råd om arv

Äldre som vill planera sitt efterkommande arv letar efter engagerade rådgivare. Men de saknar stora plånböcker. Jag tror många unga studenter kan hjälpa till. (mer…)

Bygga en evig tillgång

Plötsligt kan vi få chansen att förändra vår ekonomi i grunden. Ett arv kan bli ett sådan tillfälle för många av dagens 40-50-åringar. Frågan om arvet – kommer nu från Catarina som ärvt flera miljoner, något som många av oss kommer att ställas inför. Här mitt svar.
Det är idag inte ovanligt att vi ärver föräldrar som ägt ett lågt belånat hus. Så kan tämligen vanliga föräldrar lämna efter sig miljonbelopp, till personer som inte alls är vana att hantera så stora pengar. Därför kan uppgiften att ta hand om ”mammas och pappas pengar” lätt bli onödigt stressig. Därför missar många att dessa pengar, som verkligen kunde förändra vardagen. Det är lätt att amortera eller bara lägga pengarna på ett sparkonto. Bägge valen är mina ögon två sämre val.

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.