Spara med Hemberg

Under min ledighet tar sparanalytiker Johanna Kull över bloggen. Hon bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Brexit ger börshack

brexit(Johanna Kull) Britterna röstade för utträde, vilket skakar om den ekonomiska kartan närmaste veckorna. Senaste timmarna faller både börser och valutor. Men vanliga sparare måste tänka längre än några timmar och dagar framåt. Även om börsskärmen kan visa – 10 % på måndag. Att storhandla i svallvågorna blir lätt ett lotteri. Huvudspåret måste vara; behåll och ha sommarpengarna på det torra. Kom ihåg din ihåg sparplan och hålla dig till den. (mer…)

Läsning till midsommar

MidsommarFörsta halvåret på börsen har varit skakigare än på många år. Men mitt i all oro får vi inte glömma de vanliga sparfrågorna. De som betyder mest för vår eget sparande och ekonomi. För dig som vill läsa ikapp kring fondval, pension, balansen i ekonomin, aktier mm, så har jag här samlat några tankar till (mid)sommarvilan. (mer…)

Gör som spararna på Twitter: räds inte Brexit

twitterspararna(Thomas Nordvall) Brexit har fått spararna att fråga sig om de borde agera. Sälj, menar vissa. Köp, eftersom börsen backat säger en del. Men senaste dagarnas börs visar på svårigheterna med resonemanget. 1200 twitter-sparare svarade på frågan om de sålt inför omröstningen. Nej, svarade majoriteten. Mycket bra, tänker jag! Ta fram kalendern och bestäm vilket år du behöver dina pengar. Då spelar det ingen roll om det är Brexit, grexit, finanskris eller IT-bubbla… Rätt pengar på rätt plats. (mer…)

Bra blandfonder – svängdörrar till börsen

3 vassa blandfonder(Johanna Kull) Blandfonder är svenskarnas populäraste sparform. Men det gäller att välja rätt, många är orimligt dyra. Här har jag valt ut 3 billiga och bra blandfonder som passar dig som ska växla upp/ned i sparandet. Och för den aktive finns också ett guldkorn som passar dig som utvärderar ditt sparande med jämna mellanrum. (mer…)

Rockad i folkaktieportföljen

Folkaktieportföljen 20 juni. 16(Thomas Nordvall) Folkaktieportföljen sålde i våras och gör nu två aktieköp. In kommer förhoppningar på en fortsatt stark bilförsäljning. Och ett klädbolag med tillväxtambitioner. 

Folkaktieportföljen är i år ned -7 %, jämfört med börsens -6 %. Sett till portföljens urstarka fjolår är den fortfarande 18% bättre än Stockholmsbörsen. (mer…)

Köpvärd diabetesaktie

novo nordisk långsiktigt(Thomas Nordvall) Ett bolag som växer. En toppspelare på en allt större marknad med många olika produkter och kunskaper. Dessutom med samma förutsättningar oavsett konjunktur. En sådan aktie vill jag äga. Novo nordisk är just precis det. Det är också rekommendationen från tidningen Börsveckan, som fortsätter att sätta Köp på aktien.
(mer…)

Nordea kan ge svallvågor

Uppgifterna om att Nordea inte följt viktiga bankregler ger främst effekt på över 100 000 aktieägare. Det behöver dock inte betyda något för vanliga kunder och småsparare. Tidigare händelser visar dock att aktieägare kan behöva hålla ögonen öppna efter bankernas behov av mer pengar. (mer…)

Aktieägarna säljer på Brexit-oro

nettosäljer aktier inför brexitOron för Brexit får nu aktieägarna att vända på klacken. Juni går mot att bli den första månaden på över ett helt år som privatspararna trycker på säljknappen. Och det är inte bara Storbritannien-tunga aktier som säljs. Nära 8 av 10 aktier på Stockholmsbörsen säljs av i juni. (mer…)

Visst har storleken betydelse

john oliwerStorleken spelar ingen roll, brukar man ju säga. Jo, när det kommer till fondavgifter gör den faktiskt det. Genom att tänka på fondavgiftens storlek och välja lågprisfonder kan alla spara över en halv miljon kronor.

Vi lågpris-förespråkare får ofta höra argument som; ”Varför är det så viktigt med fondavgifter? Det viktiga är ju vad jag får tillbaka, inte vad en fond kostar”. Absolut, att du får 10 procent i avkastning och förvaltaren 2 procent är helt klart bättre än att du får 8 procent och förvaltaren 1 procent. Problemet är att majoriteten av förvaltare (9 av 10 enligt en studie av S&P Dow Jones indices) missar mål. De slår inte index och det blir inte en större kaka att dela på. (mer…)

Brexit oroar onödigt många sparare

svenskens brexitsparande(Johanna Kull) Svenskarna är osäkra på hur ett brittisk utträde ur EU påverkar deras privatekonomi. Nära var fjärde svensk tror att ett brittiskt utträde kommer att påverka privatekonomin direkt negativt, visar en färsk Sifo. Oron får svenskarna att sälja sina Europafonder. Men det är väl kortsiktigt tänkt. Dessutom har snittsvensken redan både krockkudde och störtkruka i sitt sparande.  (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.