Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Svårt att handla Fingerprint

Även om aktien varit en succé under 2015, så fingerprintagarna-dec-16är majoriteten av aktieägarna på minus. Orsaken är att de köpt för sent. 56% av ägarna har köpt aktien i år. Nu svider siffrorna och aktiekursen kan locka. Men invänta att VDn köper mer.  (mer…)

Fultech eller fintech

Tencent användare Det bubblar en fintech-hysteri i Sverige. Det mesta är av godo. Det behövs många teknikbolag som utmanar den dyra tröga bankindustrin. Men här finns även fultech, att se upp för. Fultech är de som försöker skära guld utan att vilja att göra nytta. Fintech är de som insett hur teknik kan sänka avgifter, bli enklare och öka snabbheten. Det är en himmelsvid skillnad.
(mer…)

”Afrikas unga bådar gott”

afrikafonder-10-arSydafrika backar, står det i tidningen. ”Ja, flera länder har haft tufft senaste åren. Det värsta har nu hänt. Därför den unga nyfikna mellanklassen närmaste åren verkligen visa framfötterna”, säger Karin Fries, Afrikaförvaltare på Carnegie. (mer…)

Breda Sverigefonder ger mer

olika-sverigefonderDe kallas Sverigefonder men ser mycket olika ut under motorhuven. För 1/3 av spararna innebär det en förlust på 5 miljarder. Å andra sidan finns ytterligare 1/3 som i de bredaste fonderna fått en extra årsavkastning på två år. Hur ska vi välja? (mer…)

Sparkade vd:ar sänker bolagen

vd-avhopp-sanker-kursen

Alla bolag som förlorat sin vd har sett aktiekurserna stupa veckan efter silkessnöret. Snittet är fallande kurser på -4 % första fem handelsdagarna. Även efter 30 dagar så pekar kurserna i snitt -4%. Sälj och spring, är det raka rådet till aktieägarna.
(mer…)

Rekord i sparkade vd:ar

vdar-i-stubstockenVar femte storbolags-vd har fått sparken i år. Idag ställde sig Kinneviks vd i skämskön. Aldrig har så många storbolags-vd:ar tvingats bort. Det är något ruttet över de svenska storbolagens vd-stolar år 2016. Det jag hör är att; svag tillväxt och digitalisering är falluckorna som vd:arna trampat igenom.

(mer…)

”Sälj USA”

Dollarn har toppat för den här gångulf-egestranden. Det är dags att sälja hälften av USA-fonderna och istället köpa hälften Europa och hälften Sverige, säger Ulf Egestrand. Jag är beredd att hålla med. Vi svenska sparare tror jag inte inser hur mycket dollarn hjälpt oss senaste åren. Det kan inte pågå hur länge som helst. (mer…)

Kina har vi sålt

salt-kinafonder

Kina öppnar börsen i Shenzhen för utländska köpare, men svenska fondsparare har senaste åren tvärt om valt att sälja 4 av 10 kronor i Kinafonder. Men det finns också optimister. Jag har pratat med en expert på kinesiska affärer och en genuin aktiekännare boende i Hongkong. (mer…)

Köpa olja?

oljepressarnaOljekartellen Opec har kommit överens om att bromsa produktionen och redan har bensinpriserna tickat upp lite i Sverige. Är det dags att tro på högre oljepriser igen? Bilden till höger säger Nej. (mer…)

Öppning gynnar Kinafonder

kinas-tre-borser

I vilket Kina sparar du? Gamla Kina backar och nya Kina växer samtidigt starkt. Det är därför nya öppningen av börsen i Shenzhen med många unga bolag kan bli så spännande. Visst kan det bil en liten rusning i Hongkong måndag morgon. Men först om några månader ser vi det mer på riktigt i våra vanliga Kinafonder. Och då lär skillnaderna blir tydliga. 

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.