Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Frånåkt av 68-åring

I helgen fick jag en ny idol. Siggie sätter på mig lavinryggsäck och en sändare. Vi ska åka på roliga ställen lovar han, och snart är jag frånåkt av skidblixten Siggie. Och då är jag inte någon oäven skidåkare. Ännu mer paff blir jag när jag får höra hans ålder, se mer av hans åkning och får höra om hans vindunderliga skidliv. (mer…)

Kinabolag på köpjakt

Kinas största sociala mediebolag Weibo noteras på Nasdaq i New York, imorgon. De söker sig utomlands för att få en mer internationell värdering och öppna för affärer. Du som äger Twitter och Facebook får börja läsa på.

Handla kinesiska bolag direkt har inget egenvärde. Men du som äger Twitter eller Facebook behöver följa kinesiska techbolag. Det är spännande att kinesiska bolag väljer Nasdaq och därmed öppnar för affärer i västerled. Det är så vi måste se steget. Här fler bolag http://bit.ly/1m77u1c (mer…)

Miljontals missar det

En skattefrihet har 2 miljoner svenskar missat. Rätt hanterat hade vi fått 42% mer av våra pengar. Alla som äger utdelningsaktier på vanligt aktiekonto kan nämligen skänka skattefritt. Men närmast ingen gör det. För vi måste bestämma oss några få dagar på året. Och det är just nu. Dessutom är det allt fler som sparar aktier på ISK-konto och kapitalförsäkringar och där får vi ju utdelningen skattefritt, vilket lite grand fällt krokben för denna nya idé. (mer…)

Billig energi runt hörnet

radetzski

”Skiffer kommer att förändra hela vår syn olja och gas. Och vi är bara i startskedet.”

När påsklediga svenskar brukar läsa häftiga romaner så hittar jag en rad omstörtande fakta och äter oxjärpar till lunch med dess författare.

”Skiffer kommer att öka världens produktion av billig gas och olja dramatiskt. Vi har missat att räkna på det”, menar råvaru-nestorn Marian Radetzki. Hur detta kommer påverka vår ekonomi blir mycket spännande. (mer…)

Ned i april

Börsen är ned 4% sedan första april. Det är en illavarslande försmak, innan ens rapporterna börjat visa sig på allvar. Idag kom SKF-indikatorn sura svar. Folkportföljens försiktighet har passat in. Nu måste ingen vanlig aktieägare sälja inför rapporterna. Men jag gör det mest för att kunna diskutera möjligheten.

(mer…)

HSB-fonder lite bättre

Att unga sparar till bostaden i räntor är rena löjet, har jag skrivit. De ska ju spara i 20 år och måste kräva långt bättre tillväxt. Kritiken var delvis riktad mot HSB som endast erbjöd räntekonto för de barn som ska spara till en köplats. Som ett brev på posten offentliggör nu HSB att de också ska erbjuda ett fondkonto. Men se upp för höga fondavgifter och kontoavgifter. Välj lågpris på ett gratis ISK-konto istället.

När unga jagar bostäder är att hyra en lösning. Jag hyrde själv i andra hand när jag flyttade runt som ung journalist. Unga söker ju jobb och flyttar runt mycket mer än de flesta. Men för att hitta försthandskontrakt behöver de ofta stå i kö. Något som kostar i sparande och här har konton likt HSBs räntekonton inte givit många skorpsmulor till barnen. Visst står de i kö, men ska inte pengarna växa mer än några få ören under alla år de väntar. Det blir ju en väldigt dyr kö för de unga. Spara minimalt i kön och spara merparten på ett bättre konto var mitt råd.

Detta har nu även HSB insett och ska erbjuda fonder som bosparform. Bra! Det mycket bättre än de sparkonton de tidigare endast erbjudit. Plötsligt kan barnen stå både i kö och se pengar växa. MEN:

Men avgifter och skatt måste unga sparare se upp för. 1% i onödig avgift över 20 år hör över 20% onödigt läckage. Ja, kostar din fond 1% mer än lågprisfonderna, så tappar du väldigt säkert hela 1/5 av sparandet i avgifter. Vad väljer du?

Riktlinjen är här: låg avgift 0,4%. Hög avgift: över 1%. Normal 1,5%. (Aktiefonder)

Skatt är nästa fråga. Väljer du fel konto så får du se nya 1/5 av ditt sparande ryka upp i onödiga skatter. Därför hoppas jag nu att HSB erbjuder ISK-kontot. Självklart borde han erbjuda ISK-kontot till alla unga! Det gör att en vanlig Sverigefond ger 10-15% mer i handen redan över ett årtionde.

Men visst är det positivt att HSB tänker fonder. Även om jag inte är övertygad.

Håll ögonen öppna: http://www.hsb.se/omhsb/bospar/nyheter-fran-maj/nya-sparformer

Checklistan för barns sparnade:
- Fokus på aktiefonder med tillväxt: Blanda gärna lite olika fokus: Globala, Sverige och Tillväxtfonder.
- Fokus låg skatt. ISK-kontot ger ditt barn över 20% mer i handen. Det borde du inte missunna dem.

Vilka krav har du, på ett sparande över 20 år?/Claes Hemberg

Tillväxtländer stiger

Senaste tre veckor märks dramatiskt ökad fart i tillväxtfonder, Kinafonder Frontier-fonder. Trista utsikter för räntorna och ljusare utsikter för tillväxtländerna drar upp dem. Dessutom är en rad banker runt om i världen på väg att öppna just frontierfonder, vilket hjälper dem ytterligare. (mer…)

Spännande vecka

Beskeden de senaste dagarna pekar åt olika håll. Vi hör siffror som visar på tydlig återhämtning och vi hör samtidigt oro för en sättning. Som det ska vara, kort sagt, inför rapporterna. Och nu börjar äntligen rapportfloden, som kommer ge oss dagsaktuella fakta. Jag följer utvecklingen på www.placera.se vi appen.

Scania:s siffror från i fredags imponerade. Allt går betydligt bättre. Försäljningen i Europa stiger kraftigt och de ser rader av ekonomiska signaler i ljusande dager. Aktien hade farit luften rejält om det inte vore för budet på bolaget. Kanske dags att öka i Volvo tänkte jag, men avvaktar lite.

Men så vet vi att senaste veckan så har teknikaktierna i USA sett svåra kurras. Ofta är de ned 10-15 procent. Det brukar vi tolka som en oro för större ras. Då är det teknikaktierna som får känna av det först.

Samtidigt har vi finansminister Borg och även Riksbanken som ser bättre ekonomi under uppmarsch. Men inte riktigt än. Utan i höst. Det är detta mångbottnade synsätt som får börsen att tveka. Därför blir det intressant att följa bolagens rapporter den här veckan. Vi kommer att få siffror från USA i första hand. De är snabbare där. Intel och Caterpilar berättar om teknikindustrin respektive byggmaskiner och gruvor.

SKF sålde Folkportföljen i turbulensen för några veckor sedan. Det var fel kan vi tycka idag. Om en-två veckor så vet jag bättre. Men försäljningen var inte riktad mot SKF specifikt, utan en tvekan över hela rapportperioden som nu komma ska.

Vad ser du fram mot i rapportstöket?/claes hemberg

Annekterar våra pensioner

Debatt exprI veckan diskuterade ministern med branschen om vanligt folk kan få tillbaka makten över sina pengar. Flytträtt, stavas det. NJa, smulorna får folk tillbaka är beskedet. Jag skriver i dagens Expressen om vad som krävs för att även denna lilla privata flytträtt ska fungera.

Pensionsjättarna är som sista Sovjetstaten http://www.expressen.se/debatt/pensionsjattarna-ar-som-sista-sovjetstaten/ …

Vad behövs för att du ska få makten över dina pensionspengar?/claes hemberg

”Personlig flytträtt 2015″

Veckans ministersamtal om flytträtten på pensioner säger nu att första lilla steget sker våren 2015. Men det gäller bara vårt eget privata lilla pensionssparande – så kallade fondförsäkringar. Ja, det vore ju en skam, om du och jag inte får möjlighet ta greppen om våra egna pengar, efter årtionden av kostsam inlåsning. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.