Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor och pension.

Pengakoll: Spännande signaler

flera_kurvor1-150x140Kommande veckor ska börsbolagen presentera sina siffror. Det blir en bra temperaturmätare för framtiden. Och ett läge att att se över sina aktier och sina fondval. Vissa har rusat för mycket. Andra är det köpläge i.  (mer…)

Aktiedagiset pratar Sverigefond

Spara med barn

Förgrundens Otto, 14 månader, tillhörde de äldsta i sällskapet.

Hur sparar vi bäst till våra barn? Det var frågan när 50 barn och minst lika många föräldrar rullade in på kontoret idag. Riktigt kul hade vi!

Det enkla svaret är att undvika det vanligaste valet (räntor). Ett misstag som vi ser att många föräldrar gör. Vi behöver istället ge de små; mer tillväxt, sänka avgifter och lägre skatt. (mer…)

Saudi-börs öppnar i juni

SaudiBörsen i Riyadh och öppnar den 15 juni. Här hittar vi fastighetsbolag, banker, konsumentbolag och förstås en pyts olja. Nu pressas landet av lågt oljepris, men ekonomer är optimistiska. Och redan finns fonder som har en stor pott Saudiarabien

Ett land med offentliga spöstraff av musiker och en ”absolut monarki” låter kanske inte särskilt lockande. Men vi talar om ett ungt land, ung befolkning, 30 miljoner invånare och en stark tillväxt. Kanske kan handel med omvärlden modernisera landet snabbare än både de själva och vi kan ana.

(mer…)

Köp och sälj dessa fonder

tillväxtländerBörsen har rusat sedan årsskiftet. Så här bra ska inte börsen kunna gå. Men när ekonomin ser ut att starta om, Europa satsar och köpviljan är på väg tillbaka så kan det vara befogat. Men allt är inte köpvärt. Några har rusat för snabbt, medan andra ser ut att vara en bra jordmån många år framöver.

Vissa fonder har sprungit iväg så mycket som 40-50 procent på kort tid. Men under ytan döljer sig kraftiga svängningar på enskilda börser, i valutor och råvaror. I vissa länder räknar jag med fortsatt fart på börsen. I andra känns det mer osäkert. Här mina tips på hur du kan tänka framöver.

(mer…)

Rädda barnens pengar?

FrågeteckenAktiedagiset kör igång kl 10.00 idag. Vi har förstås redan börjat prata om olika aspekter. Här en: Pappan Mårten har barn på 3, 9 och 12 år. Han sparar åt vart och ett av barnen 300 kr i månaden i billiga breda aktiefonder på ISK-konto. Ett bra upplägg som kommer ger barnen insatsen till en lägenhet i en av landet större städer. Men nu funderar Mårten på att sälja av alltsammans. I fall att det kommer en börsnedgång i höst. Hur ska han tänka, frågar han. (mer…)

Utdelningsaktier på rätt konto

Spararen Ingrid vill flytta sina Teliaaktier till ett ISK-konto. Ursmart, tänker jag.teliasonera bild Du borde ha gjort det före utdelningen nådde kontot. Titta igenom andra aktier med utdelning på så länge. Är de på rätt konto? Alla vinstaktier och vinstfonder ger dig mest, om du väljer ISK-kontot istället.

Ingrid, att flytta Telia på ett ISK-konto är klokt. Särskilt då kursen givit noll senaste åren, men utdelningarna tankar på. Du får ju på ISK-kontot hela utdelningen skattefritt. Det lönar sig med hästlängder. (mer…)

Sluta jojja branschfonder

fastighetSenaste åren har svenska folket köpt ömsom sålt branschfonder en gång per år. Rena jojo-handeln. Nu har vi rekordmycket över 100 mdr där. Fastighetsfonder har slukat mest sista tiden. Men spara i branschfonder är svårt. De har så korta goda tider och kan snabbt råka på stora bakslag. Nu storsäljer svenskarna mest fastighets- och bioteknikfonder. Det är val som ger lugnare sparande. (mer…)

Köp inte studsande aktier

säljEtt bioteknibolag fullkomligen kraschar på börsen. Ett annat studsar nedåt. Active biotech och Diamyd är två bolag som jag undviker. Aktievärdet har halverats i ett vingslag. Samtidigt rusar oljebolaget PA resources efter en cirkus med konkurslöften och avhoppande huvudägare. Är det något att lägga våra pengar på? Nej, sälj de två första och hoppa INTE på den andra är mitt råd.  (mer…)

Slå PPM-soffan?

sägdittppmvlSpararen Eva har i PPM valt AMF global och AMF Sverige, enligt modellen jag beskriver i enkla fondportföljen. Kan det slå PPM-soffan frågar hon? Ja, närmaste året. Men på lång sikt Nej, bedömer jag. Hon måste välja mer spets, OM hon ska välja egna PPM-fonder. I det egna sparandet däremot är AMF global och AMF Sverige ett utmärkt val. Två breda billiga fonder. Men i PPM behöver vi välja mer tillväxt, om vi nu ska utmana PPM-soffan

(mer…)

Kommunalare börsvinnare

Förra årets placeringsproffs var kommunalarbetarna. Antalet som slog börsenkommunalarbetaren var 6 gånger fler än snittsvensken. Det är breda fondval och utländska aktier som lyfter dem.

Via jobbet har de flesta en jobbpension (tjänstepension). Hur vi förmår att ta hand om pengarna varierar däremot väldigt mycket.

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.