Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas intressen, agerande, brister och möjligheter. Det handlar om fonder, aktier, räntor, pensioner med mera

Fondportfölj väljer fjärran

Fondportföljen är upp 12% i år. Omvärldens börser har i sommar gått betydligt bättre än här hemma. Det är Europa som spökar och därför pausar Fondportföljen Europa. Det är dags att öka i USA och ytterligare några ess finns i rockärmen.

(mer…)

Semesterbörsen ovanligt lugn

Semesterbörsen 2014

Semesterbörsen ha varit ovanligt jämn, även om den slutade tvärt. Men är upp sedan dess.

Semesterrådet ”Köp till sillen och sälj till kräftorna” gav i år en lite bitter eftersmak. Börsen föll 4% under perioden. Årets semesterbörs blev därmed sämre än snittet senaste tjugo åren. Men årets börs var samtidigt ovanligt jämn, om det nu är någon tröst. Men sörj inte. Hittills är börsen i år upp närmare 8% med utdelningarna.

Att köpa till midsommar och sälja till kräftpremiären är ett gammalt råd på börsgolvet. Vi talar om de sju mytomspunna veckorna från i snitt 20 juni till 7 augusti. Visst går börsen ofta plus denna period. Åtminstone under 6 av 10 somrar senaste två årtiondena. Men inte i år. (mer…)

Svenskar brister i pengakunskap

Har ekonomisk kollSKOLSTART: Våra ekonomiska kunskaper är så illa att det slår mot vår privatekonomi. Det visar internationella siffror. Och svenskarna där 4 av 10 har baskoll är knappast bäst i klassen. Det säger de forskarna AnnaMaria Lusardi och Olivia Mitchell. Här har vi en hemläxa

Tyskar och schweizare har bäst privatekonomisk kompetens. Men det är ändå inga imponerande tal de uppvisar. Bara varannan medborgare kan grundbegreppen ränta, prisökningnar och avkastning. Bland svenskarna är det bara de högst utbildade som når tyskarnas höga nivå. Istället ger snittsvensken alla rätt i endast 4 falla av 10. (mer…)

Skaffa bättre sparkonto

Johannes har 2,3%, George 1,8%… vad har du? Det här hög tid att jämföra sparräntor. För nu har svenskarna satt nytt rekord; 1 321 mdr på sparkonton, ofta med nollränta.

Jag la ut diskussionen på Twitter och här en rad sparare som berättar om sina räntor och vart de hittat dem. Bli inspirerad och delta gärna med egna erfarenheter i kommentarfältet.

(mer…)

Öppet för flytt igen

Glad sommarMånga pensionsbolag öppnar nu för flyttar igen. De har ofta legat nere under sommaren. Bottenträsket i service, tänker jag. Nu är det dags att ta tag i surdegen igen.
(mer…)

Låg ISK-skatt fortsätter

Många röster vill nu spekulera i nya skatter. Men ISK-kontot berörs inte efter valet. Det är befängt. Kontot är ytterst gediget och förankrades väl i alla partier. Och det konto som de folkvalda själva lagt sin själ i.

(mer…)

Oron har lagt sig

Vollan 2014

Börsens rörelser kan mätas. Det är bara ett tecken på hur oro märks på börsen. Under sommaren var oron rekordlåg för att stiga och sjunka igen i början på augusti.

Visst reagerade börserna på händelserna vid Ukrainas gräns och terror gruppen IS härjningar i norra Irak. Men nu tycks oron redan ha lagt sig. Åtminstone på börsen. Och det är typiskt. Oron kommer och går. Ebola kan vara nästa fråga. (mer…)

Kräv mer av dina fonder

Fondbesked för 2 800 miljarder ligger nu i vår sommarpost. Men bryr vi oss? Nej, för de är ofta så usla och mörkar det viktiga; avkastningen och avgiften. Det måste du själv kontrollera. Och du lär upptäcka att det ofta är värt att byta fond och antagligen även konto.

Fondbeskedet Kerstin

Spararens Kerstins fondbesked säger ingenting av värde. Bara rena administrationsnoteringar. Rent vilseledande att antyda annat.

Spararen Kerstin har fått ett fondbesked. Nu visar hon mig det och frågar hur hon ska läsa det. Vad ska hon leta efter? (mer…)

ISK växer snabbt

ISK-konto är årets dragplåster. Det är 47% fler som öppnar idag än för ett år sedan. Börsen, låga räntor och nya regler har ökat på trenden.

Fler än 1 av 3 sparare öppnar idag ISK-konto. För ett år sedan var samma siffra färre än 1/4 och nu har närmare 600 000 svenskar valt det nya kontot. (ISK-kontot ger dig en jämn skatt på ca 1% varje år, utan skatt vid uttag och utan skatt på utdelningar. Och kontot är gratis) (mer…)

H&M borde bli nr 1

H&M ökade försäljningen med 17 procent i juli jämfört med samma månad året före. Kanske är det näthandeln som nu äntligen slår igenom. Oavsett: Den borde bli folkaktien nummer 1. Den har många kvaliteter som vanliga sparare borde uppskatta.

Få enskilda aktier brukar jag skriva om här. För vi vet att EN aktie aldrig är sparformen som täcker alla våra behov. Det är rent löjligt att tro det, vet jag att många av er har insett för länge sedan. Men några få aktier är ändå värda att uppmärksamma. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.