Spara med Hemberg

Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar.

Frankrike kan idag lämna EU

Två ska bort. Blir det fel två får vi politisk och ekonomisk turbulens i Frankrike och Europa. För dagens val i Frankrike är antagligen mer avgörandet än slutomgången 7 maj. Idag avgörs om Frankrike blir kvar i EU och euron, vilket också kan påverka hela EUs framtid och inte minst Sverige. (mer…)

Ericssons börschock 15 år

Sedan Ericsson historiska börschock 2002 har varken kursen eller antalet aktieägare hämtat sig. Kursen är ned 56%. Ägarlistan domineras av förlorare (60 %), långa ägare (30 %) och (10%) börshandlare som köper på kursfall och säljer snart igen. (mer…)

Skeptisk privathandel

Privatpersoner är inte övertygade om att konjunkturen ska komma. De mer handplockar aktier utifrån nostalgi och intresse. På säljsidan däremot märks mer noggrann urskiljning. De säljer i misstro eller på grund av bra vinster.  (mer…)

Halverar i H&M

Efter lunchen med H&Ms vd väntar jag mig att vändningen i H&M dröjer åtminstone ett år. I min egna folkaktieportfölj säljer jag därför hälften. Mina barn däremot rekommenderar jag däremot att behålla aktien. Och nybörjaren rekommenderar jag avvakta för att sedan ta en långsam start. (mer…)

”Sydafrika det nya Kina”

Sydafrika kan bli det nya Kina. Egypten har sett många spännande börsnoteringar senaste året. I Kenya avvaktar ekonomin lite nu, de brukar bli så inför nyval. Det är några av många frågor när Karin Fries, Afrikaförvaltare och jag träffas över en lunch. (mer…)

Krasch första dagen

Nya börsbolaget Annexin föll 64% första dagen på börsen, rapporterar de på sin hemsida. Något liknande har jag aldrig hört talas om. ”Jag är besviken men inte förvånad”, säger VD Annette Colin Lövgren. Bolaget och dess rådgivare har missat något väsentligt när förhoppningsbolaget kraschar direkt. Nu gungar marken under bolaget som redan om några kvartal behöver mer pengar.  (mer…)

Svalt intresse en varning

Spararna har plötsligt övergivit Fingerprint under april. Privathandeln är nu ner över 80% till 1 000 affärer per dag, vilket är två årslägsta, och nivå med handeln före hela Fingerprintrusningen hösten 2015. Eftersom aktien hissats av privatpersoner plånböcker borde vi se ointresset som en varning. (mer…)

Att tåla rapporterna

Idag rullar de första rapporterna ut från våra svenska börsbolag; ABB, Axfood och Billerud m.fl. Är du beredd på hopp? Följer du systeraktier? Köper du på rykten och säljer på fakta? Här finns några enkla hörnstenar att ha med sig i sifferfloden. (mer…)

Johanna blir fondexpert

Sparanalytiker Johanna Kull börjar i juli på Fondbolagens förening. Hon ska missionera för fonder, på längden och tvären. Grattis till jobbet, även om jag kommer att sakna en riktigt vass kollega. Och genast söker jag hennes ersättare. (mer…)

Tillväxtländer i värmen igen

Världens ekonomiska temperatur trevar nu från kylrummet till ljummet. Medelklassen i tillväxtländerna ger sig till känna igen. De konsumerar och exporterar, på ett sätt som märks allt tydligare. Medelklassen lyfter börserna. Det märks särskilt på de stora tillväxtländernas börser som i år ofta är upp 12-18 %. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.