4 tips för skatteåterbäringen

Av Johanna Kull

06 apr 20

Share

Spara, amortera, investera eller konsumera? En trevlig nyhet i de annars lite dystra nyhetsflödet är att det i dagarna trillar in skatteåterbäring på hundratusentals människors konton. Men vad ska man egentligen göra med pengarna? Låt mig här gå igenom några olika alternativ på vad du kan göra med skatteåterbäringen och för vem de passar.

När ska jag spara skatteåterbäringen på sparkonto?

Hushåll med små marginaler i ekonomin och liten buffert för oförutsedda utgifter, bör spara skatteåterbäringen på sparkonto. En buffert är A och O för en stabil privatekonomi och en garant för att slippa ta till dyra krediter när något oväntat händer. Och att oväntade saker kan hända, det är senaste månadens coronakris ett trist men tydligt exempel på. Är din reserv otillräcklig i dagsläget, då är eventuell skatteåterbäring ett bra tillskott. här har jag skrivit ett blogginlägg om hur stor buffert vi behöver.

När ska man amortera ned sina lån?

Har man blancolån med hög ränta har de gräddfil till pengarna. Börja beta av lånet med högst ränta, utgå inte från storlek på lånet. Har du inga blancolån men däremot bolån med hög belåningsgrad, kanske över 80 procent, då kan det även då vara rimligt att göra en extraamortering. Jag har en vän som varje år låter skatteåterbäringen gå till en extraamortering på hans bolån. Kanske inte det ekonomiskt mest rationella, han skulle säkerligen få bättre avkastning om han istället investerat pengarna i aktier/aktiefonder, men han menar att detta är hans sätt att enkelt sänka risken i sin ekonomi och jag håller med. Att amortera extra ger ofta en skön känsla i magen och så länge man även har en buffert och ett långsiktigt börssparande ser jag inga problem med att ge bolånet lite extra kärlek.

Vilka hushåll bör investera pengarna?

Har man en buffert på plats och inga dyra konsumtionslån, då är skatteåterbäringen ett ypperligt tillfälle att ge sitt långsiktiga sparande en extra skjuts. Är det en mindre summa kan man investera allt på en gång, är det en lite större summa kan man öka på sitt månadssparande i ett par månader. Man kan också öronmärka dessa pengar, till exempel öppna upp ett nytt ISK döpa det till pension och påbörja ett privat pensionssparande om man inte har det på plats. Eller så kan man döpa ISK:n till Skatteåterbäringsportföljen, fortsätta att investera pengarna varje år man får återbäring och sen tydligt se efter ett par år vad detta ”gratis”-sparande givit. (Ja, jag vet att det är pengar som man tidigare betalt för mycket i skatt, men känslan många har är ändå att det kommer in som en liten bonus).

När är det ok att konsumera upp pengarna?

Om man har en sund ekonomi och ett sparande där alla delar som buffert, långsiktigt sparande och pensionssparande är på plats, kan man visst använda skatteåterbäringen till att göra något trevligt. Att låta pengarna bli ett extra tillskott i semesterkassan är visserligen inte en investering som ger någon monetär avkastning, men det kan ju helt klart ses som en investering i livskvalitet. Men som sagt, gör detta, först när de andra delarna är på plats.

Får du skatteåterbäring och hur ska du i så fall använda den?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg