Få ut så mycket som möjligt av skatteåterbäringen – privatekonomen tipsar
Sommar och sol börjar äntligen närma sig och med den kommer även den efterlängtade skatteåterbäringen. En utbetalning som innebär en klumpsumma rakt in på kontot. Behöver du pengarna nu eller har du möjlighet att spara extra? Här tipsar jag om hur du kan tänka för att få ut så mycket som möjligt av din skatteåterbäring!
Skatteåterbäring är alltså det man får tillbaka när man har betalat in för mycket skatt under förgående år. Det kan bero på en för hög skattesats eller att man får tillbaka för vissa skatteavdrag vi har i Sverige. Några vanliga exempel på avdrag som gör att många får tillbaka pengar med skatteåterbäringen är ränteavdraget och ROT- och RUT-avdraget. Helt enkelt kostnader som ges tillbaka i form av skattelättnader.
När betalas skatteåterbäringen ut 2023?
I år får de som deklarerat digitalt utan att ha gjort några ändringar senast den 30 mars pengarna utbetalda 5–6 april. För de som inte deklarerade innan påsk är den sista deklarationsdagen 2 maj och skatteåterbäringen betalas ut 8–9 juni. Läs mer på Skatteverket.
Se till dig själv – var behöver du pengarna?
Börja med att se till dig själv. Vilka behov har du? Nu när det kommer en klumpsumma med pengar har du chansen att ge din ekonomi ett försprång – eller komma i kapp.
Den här prioritetsordningen gör det enkelt att få ut det mesta av skatteåterbäringen:
- First thing first. Som alltid, se till att alla kostnader som ränta, hyra, amortering, el, mobil, barnsomsorg och mat är betald.
- Har du krediter och/eller snabblån/privatlån/konsumtionslån? Prioritera att betala av dessa så snart som möjligt.
- Sparande till buffert; tumregeln är att ha en buffert som är tillräckligt stor för att täcka dina utgifter i 2–3 månader. Om du behövt använda bufferten för att betala oväntat höga ränte- eller elkostnader så kan det vara läge att fylla på den igen så du kan känna dig ekonomiskt trygg.
- Sparande som antingen är:
a) Ett kortsiktigt mål – till exempel resa, bil, annan konsumtion.
b) Ett långsiktigt mål – till exempel pension, framtid, tills vidare. - Ha roligt för pengarna, lyxa till det och annat kul
Denna prioritetsordning kan man applicera på egentligen alla intäkter man får, även lön. Det ekonomiska läget är tufft för många just nu och då kan intäkter som skatteåterbäring göra stor skillnad om man använder den rätt.
Annons
Hur ska jag tänka om jag ska spara eller investera skatteåterbäringen?
Svenskarna som fick skatteåterbäring förra året fick i snitt tillbaka drygt 9 000 kronor per person. För att göra det enkelt så utgår vi från att de som vill spara sin skatteåterbäring har ca 9 000 kronor att använda.
Jag skulle ha valt mellan dessa tre alternativ;
1. Kortsiktigt sparande: För över pengarna till sparkonto med bra ränta
2. Långsiktigt sparande: Investera pengarna på börsen i aktier och/eller fonder
3. Kombination av 1. och 2.
Kortsiktigt sparande
Har du ett mål som du sparar till på lite kortare sikt? Kanske en bil, bostad eller resa? Generellt sett ska pengar som behöver användas inom 4–5 år inte placeras på börsen i fonder eller aktier. Börsen svänger nämligen och värdet dina investeringar kan gå både upp och ner. Har du en kort tidshorisont finns det en risk att du behöver sälja trots att marknaden gått ner och då förlora pengar.
Så för kortsiktiga mål är sparkonto med ränta ett bra alternativ. Här är mina två primära tips att 1) spara hos en annan aktör än din hembank om det betyder att du kan få högre ränta på sparkontot, och 2) gör pengarna svåråtkomliga för dig själv, t.ex genom att ha sparandet på annat ställe än där du har ditt kortkonto.
Bonustips! Sätt upp ett sparmål för att få en roligare resa till ditt mål!
Här har jag skrivit ett inlägg hur man kan tänka kring sparande på kortare sikt.
Långsiktigt sparande
Om du vill spara dina pengar på lite längre sikt (5+ år) så är ett sparande i aktier eller fonder en bra idé för att få avkastning på din skatteåterbäring.
Visste du att 9 000 kr kan dubblas på 10 år om de investeras på börsen? För att dubbla 9 000 kronor på ett sparkonto med 2% ränta krävs det istället nästan 35 år. Om du dessutom tar för vana att investera din skatteåterbäring på 9 000 kronor varje år, så har du efter lite mer än 30 år chansen att nå 1 miljon kronor.
Aktier eller fonder?
Först och främst, det ena måste inte utesluta det andra – det går jättebra att kombinera båda delar. Men, jag brukar säga att fonder generellt är bäst för den som kanske saknar tid eller intresse för att hålla sig uppdaterad – men som ändå vill få bra avkastning. Aktier i kombination med fonder passar de som är mer intresserade och vill lägga ner mer tid.
Smarta verktyg för ditt fondsparande
För att förenkla valet av fonder har vi en hel drös med smarta verktyg som kan hjälpa till.
- Avanza Auto – för dig som vill ha att allt går på automatik.
- Fondportföljgeneratorn – för dig som vill ha förslag men möjlighet att välja själv.
- Fondlistan – för dig som vill välja och vraka själv.
Tänk på att sprida risken
Oavsett om du väljer aktier eller fonder så är det viktigast att sprida risken. Här kan du se vad du kan göra för att få så hög avkastning som möjligt – till så låg risk som möjligt.
Är du helt ny på börsen?
Här har jag skrivit ett inlägg om hur du kommer igång.
Får du en väldigt stor klumpsumma?
Då kan det vara smart att dela upp klumpsumman i mindre delar och sprida ut investeringarna över en tidsperiod, säg 6–12 månader, för att ytterligare sprida risken. Genom att dela upp en klumpsumma i flera mindre delar så minskar risken att du råkar köpa alla dina investeringar på årets topp och ökar chansen att råka köpa på årets botten (som är det man vill).
Oavsett vad din skatteåterbäring går till så hoppas jag det blir ett trevligt tillskott i din ekonomi!
/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.