Så sparar miljonärerna 2022
Många drömmer om att bli miljonär – det är faktiskt det vanligaste sparmålet hos oss. Men måste man vara sparproffs för att nå den där miljonen? Nej! Tvärtom visar det sig att miljonärerna hos oss sparar vare sig komplicerat eller tar för stor risk. Häng med när vi dyker ner i statistiken.
På sociala medier kan man få bilden av att man behöver göra snabba klipp för att nå den där miljonen men tittar vi på hur våra miljonärer sparar framträder en annan bild. Miljonärerna månadssparar, investerar främst i storbolag och har en god riskspridning. I fondsparandet väljer de framför allt indexfonder, hållbarhet och ny teknik.
Miljonärerna månadssparar
Miljonärerna hos oss månadssparar i snitt drygt 6 200 kronor vilket är nästan tre gånger så mycket som genomsnitts-avanzianen.
Ett månadssparande är en bra strategi för att slippa bry sig om börsens tillfälliga svängningar. Genom ett månadssparande kommer du att investera både när börsen går upp och när den går ner. Ytterst få lyckas med att hitta de rätta köplägena på börsen och den långsiktigt framgångsrika strategin är snarare att vara långsiktigt exponerad mot börsen och inte försöka hoppa från tuva till tuva. Det kan vara lätt att glömma i turbulenta börstider som nu, men i snitt har börsen historiskt faktiskt haft en årlig avkastning på sju procent. Så istället för att jaga köp- och säljlägen kan du låta månadssparandet ge dig del av den uppåtgående trenden som börsen faktiskt har.
Här kan du läsa mer om varför man ska månadsspara.
Här kan du komma igång med ett månadssparande.
Annons
Miljonärernas favoritaktier
Det är lätt att få bilden av att det gäller att hitta de mest riskfulla placeringarna för att snabbt bli rik. Och visst kan det vara spännande att vara med på ett litet bolags tillväxtresa. Men tyvärr slutar inte alla tillväxtresor där man tänkt sig och drömmen om de snabba cashen går i kras. Detta verkar miljonärerna ha insett då vi i deras innehav ser en tydlig dominans av stora, svensknoterade bolag. Men vi ser också att investmentbolaget Investor toppar listan. Kanske är det dags att slå hål på myten om att investmentbolag är för nybörjare?
De aktier som flest miljonärer äger
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
Dessutom ser vi att miljonärerna sprider sina risker, i snitt har de 18,1 aktier i portföljen vilket är långt över det nationella snittet enligt Euroclear på 5, och snittet bland alla avanzianer på 8,3. En tumregel när det kommer till aktier är att äga cirka 10-15 aktier från 5-6 olika marknader.
Här kan du läsa mer om hur många aktier man bör ha i sin portfölj
Miljonärerna ser alltså ut att främst investera i långsiktigt stabila bolag. Men hur ser det ut i deras fondsparande? Låt oss spana in detta!
Miljonärernas favoritfonder
Precis som i aktieportföljen är också fondportföljen tämligen ”vanlig” med breda indexfonder som bas. Men vi hittar också teknikfonder och hållbar energi.
De fonder som flest miljonärer äger
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Indexnära
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
Här kan du läsa mer om hur du hittar guldkornen bland våra fonder.
Sätt upp din egna sparstrategi
Även om en helt avgörande framgångsfaktor för sparandet är att faktiskt förstå vad man investerar i kan det vara en idé att inspireras av andra för att hitta guldkornen. Men oavsett om du väljer att inspireras av miljonärerna eller ej är det helt avgörande för din framgång i sparandet att du har tålamod och väljer en strategi som passar dig. Sätt strategin långsiktigt, kom ihåg att du behöver minst fem år för att ge dina pengar en chans att växa, och investera bara i bolag som du tror på. I tider av börsturbulens kan det underlätta att använda sig av månadsspar och målspar så spana runt bland våra verktyg för att se om något kan passa dig.
Lycka till!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.