Nytt ekonomiskt läge: så kan du tänka med bolånet just nu

Av Felicia Schön

05 nov 24

Share

Det är hela åtta år sedan vi var i en räntesänkningsperiod sist. Och med ett nytt ekonomiskt läge är det ett ypperligt tillfälle att se över sina bolånevillkor och det finns faktiskt en hel del faktorer att kika på för att få ner kostnaderna!

Sverige har kommit in en ny ekonomisk fas nu när inflationskrisen är över och räntan är på väg ner med besked. I maj i år kom Riksbanken med det första efterlängtade beskedet att räntan sänks. Sedan dess har vi fått två räntesänkningar till och styrräntan har nu kommit ner från toppen på 4% till dagens 3,25%. Förväntningarna är dock att det ska ner en bra bit till.

Vad är din ränterabatt? Jämför, jämför, jämför!

Det kan tyckas fånigt att kika på 0,1 eller 0,3 procentenhets ränterabatt hit och dit men det är här det finns stora pengar att spara. På ett lån på 3 miljoner är en ränterabatt på 10 punkter (0,10) tusentals kronor per år. Det är lättare att spara in pengar på det än att hoppa över 100 take-away-kaffe så att säga.

Det bästa sättet att kontrollera så din ränta ligger bra till är att jämföra räntor, vad får du och vad ligger snittet på? Många banker sätter fortfarande räntan individuellt så du som kund måste vara aktiv och förhandla för att få (eller ens behålla) din ränterabatt. Ett smidigare sätt som allt fler banker omfamnar är att istället ge samma ränterabatt till alla baserat på fasta faktorer som belåningsgrad och kapitalnivå. Smidigt!

Våra samarbetspartners för bolån, Landshypotek och Stabelo gör exakt så – färdigförhandlat och klart så du direkt kan se vilken låg ränta du får. Jämför här!

Har du koll på din belåningsgrad?

Hur stor del av din bostad äger du? Hos de flesta banker kan man få ner bolåneräntan rejält med en lägre belåningsgrad, så det kan verkligen vara värt att kolla upp.

Din belåningsgrad kan förändras mycket på två sätt, antingen genom att du amorterar så ditt bolån blir lägre eller genom att värdet på din bostad stigit med tid eller efter renovering.

När det kommer till amortering så får man ju endast värdera om bostaden var femte år för att komma ner i amorteringskravet (om du inte gjort en omfattande renovering!) men när det kommer till att värdera om bostaden för lägre ränta finns det inga formella regelkrav. Varför inte testa i alla fall?

Annons

Vad är prognosen räntan kommande året?

Det som väntas kommande år är fler räntesänkningar. Redan vid årsskiftet i år ser det ut som att räntan kommer ner till i alla fall 2,5%. Därefter väntas gradvisa sänkningar under våren för att landa på strax under eller runt 2% fram till sommaren.

Här kan du se alla datum för räntebesked 2025 och mer om förväntningarna.

Den eviga frågan – är det läge att binda räntan?

Den vanligaste frågan jag får nu är om man ska binda räntan eller inte. Jag förstår att det kan börja bli lockande när många fortfarande har bolåneräntor över 4,5% medan 2-3 års bindningstider börjar komma ner runt 3%, så varför vänta på en lägre ränta när man kan få den direkt? Det finns en poäng i det.

Såhär. Just nu tyder prognosen på att styrräntan väntas komma ner till i alla fall runt 2% under första halvan 2025. Det innebär bolåneräntor på runt 2,5-3,5%. Det kan bli lägre men det kan också bli högre. För de som strävar efter att alltid ha en så låg ränta som möjligt har rörligt historiskt varit det lönsamma valet. Men är målet snarare att ha en nivå som man vet är hanterbar, ja då kan det vara en idé att binda räntorna.

Det som talar för ännu lägre räntor på bindningstider är att vi i början på nästa år har fått lite mer data på hur konjunkturen och omvärlden utvecklar sig. En fortsatt svag konjunktur och en stabilisering av omvärlden innebär sannolikt lägre räntor än prognos, medan viss motståndskraft i ekonomin och fortsatta oroligheter i världen sannolikt är det som är inprisat i dagens räntor.

Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med att binda räntan.

Lättnader på bostadsmarknaden kan vara på ingång – håll utkik!

Nu i november 2024 presenterade regeringen en utredning som föreslår lättnader av amorteringskravet och en höjning av bolånetaket. Regeringen meddelar att det kommer mer information om förslaget blir verklighet och i så fall när under våren 2025.

Mer pengar till dig, mindre till räntekostnader!

/Felicia Schön, Privatekonom

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.
Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg