Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i oktober

Av Felicia Schön

31 okt 23

Share

Stockholmsbörsen (OMXSGI) i oktober har levererat ordentligt röda siffror och var nere och vände på en månadsutveckling på -6% men de sista dagarna gav en viss återhämtning och oktober slutade till sist på -3,5%. Årets börsutveckling är således utraderad och ligger nu och pendlar runt 0%

Tredje kvartalets (Q3) rapportperiod syns tydligt i månadens aktiehandel då aktiviteten är hög bland aktiespararna, samtidigt som den är väldigt låg bland fondspararna.

Så handlade avanzianerna i oktober

Mest köpta aktierna:

 1. Investor B
 2. Nibe Industrier
 3. Investor A
 4. Swedbank A
 5. SEB A
 6. Volvo
 7. Evolution
 8. SAAB
 9. Betsson
 10. Novo Nordisk

Mest sålda aktierna:

 1. Alibaba
 2. Telia
 3. SSAB B
 4. Tesla
 5. EQT
 6. Apple
 7. Bonesupport
 8. Bergs Timber
 9. Millicom
 10. Tele2

Hög aktivitet bland aktiespararna…

Rapportperioden verkar ha fått igång aktiespararna rejält. För vad som utmärker oktobers handel, jämfört med september, är att det nettoköps aktier på 10 gånger högre nivåer. Man verkar se köplägen helt enkelt.

De aktiespararna köper i oktober är främst Investor, Nibe, Swedbank och SEB. Samtliga bolag har fallit under månaden.

Investor rapporterade ett minskat substansvärde och vd:n sedan nio år, Johan Forssell, meddelade att han kommer avgå – det fick kursen att falla något och spararna att se köplägen.

Både SEB och Swedbank levererade på rapport, men trots det föll aktiekurserna. Det beror sannolikt på att vinstfesten för bankernas räntenetto tros vara nådd. Aktiespararna passar på att fylla på.

Aktiespararna säljer bland annat Alibaba, Telia, SSAB och Tesla.

Telia var ett av de bolag som hade en stark rapport med positiva kursrörelser men som ändå säljs av aktiespararna. Kan det vara så att aktiesparande tar höjd för sämre tider? Möjligt.

… och fondspararna är avvaktande.

Till skillnad från aktiehandeln är aktiviteten i fondhandeln lite lägre.

Globalfonder är den mest köpta fondkategorin de senaste 12 månaderna. Sverigefonder ökar efter förra månadens tapp.

Nytt för månaden är att fondspararna ratar teknik- och nordamerikafonder. Sannolikt beror det främst på en vinsthemtagning efter den starka utvecklingen av techjättarna som dessutom blivit dopad av den svaga svenska kronan.

Mest köpta fonderna:

 1. Avanza Global
 2. Länsförsäkringar Global Index
 3. Avanza Zero
 4. Avanza 75
 5. Enter Cross Credit
 6. Spiltan Globalfond Investmentbolag
 7. AMF Företagsobligtationsfond
 8. Avanza Auto 6
 9. Avanza Auto 5
 10. AMF Aktiefond Global

Mest sålda fonderna:

 1. Handelsbanken Sverige 100 Ind Cri A1 SEK
 2. Handelsbanken Hållbar Energi
 3. Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest
 4. Swedbank Robur Ny Teknik
 5. Spiltan Högräntefond
 6. Alcur Select
 7. Swedbank Robur Technology
 8. TIN Ny Teknik A
 9. Avanza World Tech by Tin
 10. Spiltan Småbolagsfond

 

Annons

 

Q3 rapportperiod i full gång

Högsäsong (högtid?) på börsen när bolagen lämnar rapporter och blottar sin prestation för världen. Den stora frågan inför rapportperioden var ”kommer lågkonjunkturen börja synas i resultaten?”. Svaret hittills? Både ja och nej.

Som vanligt är det blandade resultat. Vissa bolag har levererat mycket starkt, inte minst inom bank, medan industri, – telekom, – och konsumentsektorn haft mer spridda skurar hittills.

Det generella mönstret bland storbolagen är att vinsterna överraskat positivt medan omsättningen är mer medioker. Även bolagens egna utsikter för framtiden, särskilt gällande efterfrågan, är något mer pessimistisk, eller i alla fall oviss.

Det är positivt att bolagen lyckas prestera över förväntan på vinstsidan trots motvind, för det kan tyda på en bra anpassning och motståndskraft. Men samtidigt finns det en risk att flera faktorer släpar efter så vi blir överraskade längre fram… Tiden får utvisa!

Tips!

SAS månadens stora enskilda aktiehändelse

Det känns långt borta nu i slutet av månaden men i början av oktober nåddes vi av nyheten att SAS blivit uppköpt och, givet att affären går igenom, att SAS-aktierna kommer avnoteras från börsen och värdet kommer för befintliga aktieägare att bli 0 kronor.

Även detta har jag skrivit ett vägledande inlägg om som ni kan läsa här.

Inflationen avtar och ekonomin kyls ner, men…

Svenska inflationssiffror för september har presenterats och KPIF var då 4,0% på årsbasis, det var något (läs: marginellt) högre än väntade 3,8%. Men samtidigt lämnade Europeiska centralbanken räntan oförändrad vid senaste beskedet.

Så nu återstår det att se vad Riksbanken väljer att göra vid räntebeskedet 23 november… Om inflationen för oktober (publiceras 14 november) också visar en tydligt nedåtgående trend så tror jag att även Riksbanken lämnar räntan oförändrad denna gång.

Men med tanke på det hemska mörker vi ser i omvärlden just nu är det inte omöjligt att det spiller över på priserna som återigen stiger och att centralbankerna behöver justera för det längre fram.

/Felicia

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden om fondhandeln (fr 2023-10-30) respektive aktiehandeln (fr 2023-10-31) för oktober.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg