Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Kundernas favoritaktier i Portugal

Portugal är vår minsta utländska marknad, både när det kommer till antal bolag och antal aktieägare men det till trots så är det spännande att titta närmare på vilka bolag som våra kunder favoriserar.

(mer…)

Hur fungerar Avanza Zero?

Den senaste tiden har det skrivits en del kritiska inlägg om indexfonder och ratinginstitutet Morningstar skrev en artikel med rubriken ”Avanza Zero sänkt av storbolagens fiasko” samtidigt som fondens betyg sänktes till 1 av 5 stjärnor.

Vad betyder det och är det verkligen bra att spara i Avanza Zero? Vi reder ut begreppen. (mer…)

Nederländerna – marknaden bortom spekulationsbubblor

Börsen i Amstersdam heter numera Euronext Amsterdam efter att Amsterdam Stock Exchange slogs ihop med börserna i Bryssel och Paris och bildade Euronext år 2000. Idag är också den portugisiska börsen med i den gruppen. Den nederländska börsen grundades redan 1602, ungefär 30 år före den historiska finansbublan tulpanmanin som utbröt på 1634 och ett par år senare hade priserna dubblats flera gånger, innan spekulationsbubblan senare sprack 1637.

(mer…)

Så sparar jag till pensionen

Jag har alltid älskat att spara då det ger mig en känsla av kontroll och trygghet. Av den anledningen började jag lägga undan en mindre summa avsedd för pension redan när jag var 23 år gammal på ett separat investeringssparkonto. Vissa kanske tycker att det låter lite galet, men för mig har det alltid varit naturligt att komma igång vid ung ålder. Det rör sig inte om större summor, utan jag har valt att lägga endast ca 2 % av nettolönen, för att sedan öka på sparandet marginellt för varje år.

(mer…)

Investeraren #11 – Hur kan man tänka vid börsoro?

I veckans avsnitt fokuserar jag på börsoro och historiska krascher för även om jag inte tror att en finansiell härdsmälta står för dörren så är det ändå nyttigt att prata om börsoro och hur man ska tänka när det skakar till på börsen. Faktum är att riktigt stora krascher är rätt unika men risken ska, det till trots, inte förminskas.

(mer…)

Fem snabba om Johanna

Lär känna vår nya Sparekonom! Vi fångade Johanna Kull för fem snabba frågor om allt från sparande till vad hon allra helst gör en ledig dag.

(mer…)

Mitt drömjobb – sparekonom på Avanza

Johanna Kull heter jag och jag är nygammal på Avanza. Ny i bemärkelse att jag idag börjar mitt nya jobb som Avanzas Sparekonom. Gammal i den bemärkelsen att jag arbetat på Avanza tidigare, men då i en annan roll. Jag är en lika delar sport-, nyhets- som ekonomijunkie. Med viss övervikt mot ekonomi, då jag har en masterexamen i nationalekonomi och i princip i hela mitt yrkesverksamma liv har arbetat med spar- och privatekonomiska frågor. Först här på Avanza, sen på Fondbolagens förening och nu på Avanza igen för att kliva på mitt drömjobb.

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.