Aktuellt från Avanza

Här hittar du det senaste inom sparande och ekonomi. Och självklart bjuder vi på massor av tips!

Så investerar du i rent vatten

;"

Rent dricksvatten är en av vår tids främsta och allvarligaste bristvaror. Ungefär 2,1 miljarder människor saknar tillgång till rent vatten och i takt med ökad befolkning, konsumtion och urbanisering förvärras läget. En megatrend som skapar förutsättningar för bolag inom vattensektorn. Här om hur du kan investera i vattensektorn.  (mer…)

Så sparar du i räntefonder

Ett kortsiktigt sparande där stabilitet prioriteras framför möjlighet till hög avkastning. Det är ofta vad vi tänker på när vi pratar om räntefonder. Skillnaden mellan räntefond och räntefond är dock stor och det finns i huvudsak 3 olika typer av räntefonder, alla med sina olika karaktäristiska. Här mer om  vilka de tre olika typerna är, när respektive fondtyp passar och vad de gett för avkastning senaste 10 åren.  (mer…)

Högsäsong för utdelningsjägare

Med reservation för vissa bakslag så kan man säga att våren äntligen är kommen. I samband med detta vaknar utdelningsjägare upp ur sina iden, hungriga och på jakt efter saftig yield. Vilka bolag ger då saftigast utdelning, vilka skiftar ut större delen av vinsten och vilka har bjudit på efterrätt? Ja, alltså bjudit på fin utdelningstillväxt. Låt oss ta reda på det och lite mer.  Men framför allt, låt oss fundera kring varför just utdelning trollbinder så många investerare.

 

 

(mer…)

Många fördelar med att löneväxla

Löneväxling, det vill säga att att avstå en del av sin lön idag för att istället få en högre pension i framtiden, är ett riktigt bra sparhack för många. Ja, rentav innebära lite gratispengar. Löneväxling passar dock långtifrån alla. För vissa kan det tyvärr bli raka motsatsen.  (mer…)

New and improved fondsida enligt era önskemål

Äntligen! Vår älskade fondsida har fått en ordentlig uppdatering och (i sista stund) tagit steget in i det mobilanpassade 2010-talet!

(mer…)

Fördelen med flera pension- och tjänstepensionsförsäkringar

Idag arbetar inte så många på samma arbetsplats hela sitt arbetsliv, utan byter titt som tätt. Fördelarna med det är såklart många, men en baksida är att vi blir sittande med tjänstepensionsförsäkringar både här och där. Utöver det kanske du har en vanlig privat pensionsförsäkring som du sparade 12 000 per år i när man kunde det. Loggar man in på minpension.se är det inte helt ovanligt att man ser fem, kanske tio olika försäkringar redan som 35-åring. Usch, vad jobbigt! Det finns dock en liten strimma ljus i det där mörkret.
(mer…)

Hur mycket månadssparar avanzianen?

Hur mycket bör man egentligen månadsspara? Normen har landat på 500 – 1000 kronor i månaden i samhällsdebatten, men vad är rimligt? Det finns nog inget facit men beror på syftet med ditt sparande. Det bästa sparandet är det som blir av medan det gyllene riktmärket är 10% av disponibel inkomst.

 

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.