Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Nästan allt du behöver veta om aktieindex och indexfonder

Vad är ett aktieindex egentligen och är indexonder alltid det bästa sparalternativet som man ibland hör? Svaret är sällan svart eller vitt och inte heller i detta fall. Visste du att det finns fler aktieindex än aktier i USA? I detta inlägg försöker vi reda ut det viktigaste att ha kolla på. 

(mer…)

Visste du att Avanza Auto investerar hållbart?

Att miljö, företagsstyrning och hur man som företag påverkar samhället i stort har betydelse för hur långsiktigt framgångsrikt företaget blir är för mig självklart. Det räcker ju naturligtvis inte bara med att vara bra på hållbarhet men det är en viktig pusselbit. Jag är dock övertygad om att företag som sätter press på sig själva att minimera sin miljöpåverkan tvingas tänka nytt och därför är mer innovativa än andra företag.

(mer…)

Avanzapodden #17 – Investera i andra länder

Varför ska vi placera i utländska aktier, vilka utländska bolag är populärast och vad innebär det egentligen att vara en utdelningsaristokrat? Om detta pratar Johanna och Nicklas i avsnitt #17 av Avanzapodden.  (mer…)

Svart handel på väg att bli vit – Kanada legaliserar cannabis för privat bruk

;"Det kanadensiska ”marijuanaindexet” tog igår ett kliv uppåt när underhuset röstade ja till förslaget att legalisera cannabis för privat bruk i landets samtliga provinser. Den kommande legaliseringen har dock varit känd länge och reaktionen blev därför relativt modest med 1,5%. Nu återstår frågan hur stor den legala marknaden kommer att bli och vilka bolag som blir de riktiga vinnarna på legaliseringen?  (mer…)

Undvik de psykologiska sparfällorna del 2

Vi människor är inte sådär rationella som ekonomiska modeller vill få oss till. Nej, psykologi påverkar våra investeringsbeslut minst lika mycket som fakta och siffror, men genom att lära känna våra tankevurpor kan vi bli  bättre investerare. Här del två av genomgången över våra vanligaste tankefällor och hur vi navigerar runt dem.

(mer…)

Några klick blev snabbt mer än min lön

Allt började med att jag fick några aktier som konfirmationspresent. Som tonåring var jag ganska oklar över värdet av denna present. Aktierna hamnade i byrålådan och fick ligga där. Några år senare kom jag på att jag kunde sälja dom, och det visade sig att de hade stigit rätt bra i värde så jag fick plötsligt en nätt hög med extrapengar. Kunde det verkligen vara så här enkelt att tjäna pengar? Ett frö såddes.
(mer…)

Hur påverkas börsen av makroekonomi?

Långsiktigt drivs börsen av vinstutvecklingen bland våra börsnoterade bolag, alltså hur värdeskapande bolagen är. Men, hur kommer makroekonomi in i bilden egentligen? Jag stämmer av det hela med Placeras makroekonomi Pekka Kääntä!

I ett kortare perspektiv påverkas börsen av värderingen och det allmänna risksentimentet men något annat som påverkar, inte minst mellan rapportperioder är makroekonomi eller de breda penseldragen, alltså konjunkturen, inflationen, arbetslöshet, sysselsättning med mera. Låt oss kika på hur det hänger ihop.

(mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.