Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Black Friday = Courtagefri USA-handel

Black Friday är USA:s största shopping- och readag, ungefär som vår mellandagsrea, och det firar vi med att erbjuda courtagefri handel i amerikanska aktier imorgon fredag 24/11 (via sajt och appar). Det är halvdag på de amerikanska börserna, vilket betyder att du kan handla USA-aktier mellan 15:30 – 19:00 svensk tid.

Att handla USA-aktier blir mer och mer populärt. Hittills i år har över 45 000 kunder handlat amerikanska aktier via oss, och fått en bättre spridning i sitt sparande. Kul tycker vi!

Populäraste USA-aktierna bland våra kunder

Vill du frossa i inspiration till nya amerikanska aktier? Det här är våra kunders populäraste aktier just nu – hittar du din nya favorit?

Populäraste USA-aktierna bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Kunder (antal)
KS 1 Apple Inc Hemelektronik flagga_us 7564
KS 2 Tesla Inc Bilar flagga_us 7069
KS 3 Berkshire Hathaway Inc (Class B) Investmentbolag flagga_us 4389
KS 4 Activision Blizzard Inc Dator – & TV-spel flagga_us 3867
KS 5 Amazon Inc E-handel flagga_us 3245
KS 6 Walt Disney Underhållning flagga_us 3355
KS 7 Facebook Social media flagga_us 3153
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel flagga_us 3032
KS 9 Netflix Underhållning flagga_us 2892
KS 10 Realty Income Corp Fastigheter (REIT) flagga_us 2875
KS 11 Alibaba Group Holding E-handel flagga_us 2701
KS 12 Microsoft Mjukvara flagga_us 2417
KS 13 Nvidia Grafikprocessorer flagga_us 2278
KS 14 Alphabet Inc Class C (Google) IT flagga_us 2187
KS 15 Coca Cola Dryck flagga_us 2082

* Antal kunder hos Avanza som äger aktien per 2017-11-12. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017.

Amerikanska aktier med högst direktavkastning

Vi lyssnar mycket på våra användare. Om det är något ni (och vi för den delen) brukar uppskatta så är det att spara i bolag med hög direktavkastning (det vill säga hög utdelning i förhållande till kursen). Därför bjuder vi på topplistan för amerikanska bolag med högst direktavkastning.

Högst direktavkastning USA-aktier
Aktie Verksamhet Börs Direktavkastning
KS 1 Prospect Capital Corp Riskkapital flagga_us 12,0 %
KS 2 Omega Healthcare Investors Inc Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 9,2 %
KS 3 Senior Housing Properties Trust Vårdfastigheter (REIT) flagga_us 8,0 %
KS 4 Teva Pharmaceutical Industries Ltd Generisk medicin flagga_us 7,4 %
KS 5 Gladstone Investment Corp Riskkapital flagga_us 7,1 %
KS 6 GlaxoSmithKline PLC Läkemedel flagga_us 6,1 %
KS 7 Vodafone Group PLC Mobiltelefoni flagga_us 6,0 %
KS 8 BP Plc Olja flagga_us 5,9 %
KS 9 EPR Properties Fastigheter (REIT) flagga_us 5,9 %
KS 10 Chatham Lodging Trust Hotellfastigheter (REIT) flagga_us 5,8 %
KS 11 AT&T Inc Telekommunikation flagga_us 5,7 %
KS 12 Main Street Capital Corp Riskkapital flagga_us 5,6 %
KS 13 W. P. Carey Inc Fastigheter (REIT) flagga_us 5,6 %
KS 14 Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc Energieffektivisering och hållbar energi flagga_us 5,6 %
KS 15 HCP Inc Sjukvårdsfastigheter (REIT) flagga_us 5,4 %

* Högst direktavkastning bland de amerikanska bolag med minst 100 ägare i Avanzas kundstock. Direktavkastningssiffror per utdelnings- och kursnivåer den 14 november 2017./span>

En punkt som kan vara bra att känna till är att du betalar utländsk källskatt när du får utdelning på utländska aktier. Lite olika gäller på olika kontotyper och det här blogginlägget rekommenderas varmt för dig som vill läsa på mer.

Den uppmärksamme läsaren har nog också noterat att flera av bolagen på topplistan av bolagen med högst direktavkastning är inom en kategori som kallas REIT. Om du är intresserad av att lära dig mer om REITar så har vi ett passande blogginlägg i ämnet!

Placera-inspiration i form av analyser av amerikanska bolag

Vill du hitta lite inspiration har vi rotat fram tidigare analyser från Placera:

  • Nvidia, grafikprocessorer [10 november]
  • Monster, energidrycker [8 november]
  • Tesla, elektriska självkörande bilar och lastbilar [19 april]
  • Lam Research, en kursraket inom halvledare och mikrochip [13 april]
  • Burlington, klädkedja [17 mars]
  • Ross stores, klädkedja [17 mars]
  • Snap-on, verktyg och inte Snapchat [3 mars]

Lågt courtage blir alltså tillfälligt gratis

Erbjudandet om courtagefri handel i amerikanska aktier gäller samtliga kunder och courtageklasser under fredagen den 24 november för alla order som går till avslut via sajten och mobilapparna. För att ta del av erbjudandet behöver du som kund inte göra något själv, utan all handel i amerikanska aktier som sker den 24 november kommer per automatik inte debiteras courtage.

Glöm inte att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,25 %. Och att du behöver skriva under vårt USA-avtal av legala skäl. Tänk på att du behöver logga in på sajten för att kunna signera. När du har signerat är du klar för att handla! Och om du vill ha lite mer guidning för att signera avtalen så har vi en strålande instruktionsvideo för detta ändamål.

Handla amerikanska aktier courtagefritt här!

Good bye!

Sincerely yours,

Robert Ingemarsson, statistik-wizard på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.7

#PrataPengar avs. 99 – Rapport från Tech-Meckat

Avsnitt 99 – Rapport från Tech-Meckat

Nicklas har besökt Silicon Valley i USA och rapporterar sina reflektioner samt temperaturen från världens techmecka. Vi får veta hur det funkar på Teslas fabriker i San Fransisco. Höra om robotar som jobbar i barer. Och är det verkligen sant att Philip sålt 1/3 av sin portfölj?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Företagsbesök på EA Games och Equinix i Silicon Valley

Dag nummer två började med en intervju tillsammans med Albin Kjellberg på EFN som du kan se nedan, där sammanfattade vi pulsen i Silicon Valley och gårdagens besök som gick i elektrifieringens fotspår med företagsbesök hos Tesla och Proterra.

Efter det var det dags att förbereda sig inför dagens spännande företagsbesök hos ett av världens största spelbolag Electronic Arts (EA) och Equinix som driftar datacenters med extrema krav på säkerhet och upptid. Centret vi besökte liknades lite vid internets hjärta och hade kevlarförstärkt stomme för att skydda mot pistol- och gevärskulor likväl som bomber, tur att i alla fall vi kom in. Det var nog kanske en bidragande faktor till varför de kunde stoltsera med sin ”upptid” på 99,9999%.

Spelbolaget Electronic Arts är ett av världens största spelbolag och har tillsammans med sina sektorkollegor Activision Blizzard, Take-Two och Ubisoft lockat ett antal tusen avanzianer att investera i spelsektorn.

Bolaget har kända titlar såsom The Sims, Madden NFL, FIFA, Battlefield och Dragonage för att nämna några.

Där fick vi en se en demo av spelet ”Star Wars Battlefront II” som släpps snart. En rolig kuriosa är att vi såg på när en anställd spelade spelet i vad jag förmodar var bolagets styrelserum. Men istället för att kalla det Board Room så kallades det Bored Room, vilket kanske vittnar om att det är roligare att vara ute i affären och utveckla spel. Pär har skrivit en artikel från detta besök på Placera som du kan läsa här.

Datacenterbolaget Equinix var enligt deras säkerhetschef ”Internets hjärta” och där enorma mängder data slussas omkring hela tiden. Just säkerhet och skalfördelar var viktigt för dem, fastighetens fundament var förstärkt med kevlar för att kunna motstå intrångsförsök med pistol/gevärskulor likväl som bomber.

Vi fick lära oss att bolaget kan liknas vid en spindel i (internet)nätet där kunder placerar affärskritisk utrustning för lagring av data och snabb anslutning till internet samtidigt som tillgängligheten är av yttersta vikt, därför fick vi omedelbart lära oss att deras tillgänglighet har varit 99,9999% historiskt. De trender som talar till branschens fördel är den snabbt ökande datamängden, internetpenetrationen, Internet of things (när allt ska vara uppkopplat) och molntjänster.

På grund av att bolaget har valt att fokusera på affärskritiska funktioner och lockat till sig de absolut största giganterna på internet som kunder så kan de också ta betalt, och det gör de också, nämligen 5 gånger mer än en traditionell liknande tjänst. Min kollega Pär Ståhl på placera har skrivit en artikel om bolaget som du kan läsa här.

Vi hade även med oss Joyce Lin från Franklin Templeton som är den analytiker som följer bolaget från deras sida. Vi frågade henne lite mer om bolaget och branschen i nedan video. Nästa vecka kommer jag och Pär att sammanfatta hela resan i Avanza Play.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Snart finns Sveriges billigaste bolån* nära dig

”Vilken produkt eller tjänst saknar du i Avanzas utbud?” svaret på denna fråga har varit tydligt i kundundersökning efter kundundersökning – bolån. Därför är vi idag extra glada för att kunna presentera Bolån+ för er.  Vi har pratat med Emmy Jansson, affärsansvarig för vårt nya bolån, för att få veta mer.

Äntligen bolån! Varför tror du att den här produkten varit så efterfrågad bland våra kunder?

Ja, äntligen! Jag tror att efterfrågan kommer från att boende är en stor utgift för de svenska hushållen, och valet av bolån blir därför ett av de stora ekonomiska besluten man tar i livet. Detta i kombination med att kunderna är trötta på de mer traditionella aktörernas prissättning, helkundskrav och återkommande ränteförhandlingar gör att efterfrågan på ett schysstare bolånealternativ är stor.

Vi släppte en pressrelease i våras om att vi investerat i ett företag som heter Stabelo, och att syftet med investeringen var just att erbjuda bolån. Vilka är Stabelo och hur kommer samarbetet att se ut?

Stabelo är ett nystartat företag som, precis som vi, har som drivkraft att förändra och revolutionera finansbranschen. Genom att introducera bolånefonder på den svenska marknaden har de hittat ett sätt att kapa onödiga mellanhänder och låta institutionella investerare som t.ex. pensionsbolag investera direkt i bolån. På så sätt blir kostnaderna mycket lägre och man kan erbjuda både en bättre ränta till kund, och samtidigt en bättre avkastning till investerarna. I vårt samarbete är Stabelo kreditgivare och vi är förmedlare/distributör av bolån. Läs mer om Stabelo.

Vad skiljer Bolån+ från andra bolån?

Utöver den nya finansieringsformen genom en fondstruktur så skiljer sig Bolån+ från traditionella bolån genom att vara prutat och klart och lika enkelt och förmånligt för alla. Med Bolån+ kommer du aldrig behöva förhandla, bevaka dina ränterabatter eller  oroa dig för smyghöjningar. Vi har också lagt stort fokus på att ansökningsflödet ska vara så kundvänligt och digitalt som möjligt. Självklart så slipper du också krav på att bli helkund eller andra konstiga motkrav, såsom att du ska ha en viss summa pengar hos oss. Bolån+ står alltså för allt som vi försöker leva efter – billigare, bättre, och enklare.

Billigare låter toppen! Vad är räntan och hur sätts den?

Sedan 2015 finns det ett krav att bankerna ska redovisa sin genomsnittsränta, utöver sin listränta. Genomsnittsräntan är den ränta som kunderna faktiskt får efter förhandling, till skillnad från listräntan som är det som redovisas i ”skyltfönstret”. Vi utgår från genomsnittsräntorna från de sex största bolåneaktörerna, som i dagsläget har över 90 procent av bolånemarknaden, och sedan rabatterar vi ytterligare därifrån. Vår tremånadsränta är 1,29%, jämfört med 1,57 % som är dessa aktörers genomsnittsränta. Här hittar du räntor för övriga bindningstider för Bolån+

Vi inleder med en smyglansering, vad betyder det och när kommer den stora lanseringen?

Smyglanseringen innebär att vi låter våra kunder som tidigare efterfrågat bolån vara först ut med att ansöka – det känns fantastiskt kul! Anledningen till att vi inte släpper produkten brett inledningsvis är att vi vill testa alla processer och ha möjlighet att verkligen ta tillvara på feedback från våra kunder för att se om vi behöver justera något inför den stora lanseringen. Om du inte är med bland de kunder som får vara först ut kan du redan nu läsa mer och signa upp dig på intresselistan på så kommer vi att kontakta dig så snart du har möjlighet att ansöka! Den breda lanseringen planeras till början på nästa år.

Läs mer om Bolån+ på sajten

3 mån ränta per 171031.

*I jämförelse med publicerade genomsnittsräntor med 3 mån bindningstid hos Nordea, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Länsförsäkringar och SBAB per 171031.
**Med en rörlig ränta på 1,29 % för ett lån på 2 000 000 kr med 50 år rak amortering om 3 333 kr/mån (effektiv ränta 1,30 %), blir det totala beloppet att betala 2 649 094 kronor varav 649 094 kr ränta, vilket motsvarar räntekostnad om 2 150 kr/mån. Summa 5 483 kr/mån. Ränta per 171031.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Företagsbesök på Tesla och Proterra i Silicon Valley

Första dagen fullspäckad med företagsbesök i elektrifieringens fotspår avklarad. Morgonen startade tidigt med avresa till Franklin Templetons huvudkontor vid 07.00. Där fick vi en dragning om techbolagen i Silicon Valley av deras analytiker och portföljförvaltare som gick igenom de senaste och hetaste techtrenderna, något min kollega Pär Ståhl på Placera kommer att skriva några artiklar om.

Närheten till techbolagen lyftes fram som en styrka. De flesta bolagen återfanns inom några mils radie vilket såklart underlättar då Franklin likt de flesta förvaltare träffar både bolag där man redan investerat och potentiella investeringar på löpande band.

Det faktum att Silicon Valley är ett av världens största techmeckan där många disruptiva idéer föds är högst påtagligt. Techgiganterna syns överallt och en analytiker berättade att hans grannar utgörs mestadels av Google och Appleanställda och här och var finns grannar som sålt olika startups till de stora giganterna. Man kan utan att överdriva säga att techfokuset genomsyrar Silicon Valley, men det sägs ju att det är här man bör bo om man vill jobba i branschen så det är nog inte så förvånande.

Attraktiv värdering på techsektorn enligt förvaltarna. S&P500 Technology Index värderas nästan tolv procent lägre än det historiska 20-årssnittet på 20,8x. Detta samtidigt som vinsten per aktie är 88% högre än samma historiska snitt. Jag kan inte låta bli att jämföra techbolagens värdering med Stockholmsbörsen. Värderingen är snarlik men vad gäller försäljning, vinst och kassaflöde så hänger inte vår svenska börs med i svängarna.

Vi gjorde några intervjuer i Franklin Templetons tv-studio där jag intervjuade Jennie Casselborg om den amerikanska börsen i breda penseldrag med allt från vad det är som driver amerikanska börsen till vilka sektorer som lyser allra starkast. Vidare diskuterade vi hur en fortsatt räntehöjningscykel från FED tros påverka börsen och hur det går med Donald Trumps nya förslag till bolagsskattereform. Sist men inte minst fick vi höra varför Franklin Templeton är överviktade techsektorn och vilka drivkrafter som finns likväl som varför techboomen vi nu ser har få likheter med den IT-hysteri som rådde kring millenieskiftet.’

Min kollega Pär Ståhl intervjuade Jonathan Curtis som är fondförvaltare och specialiserad inom molntjänster, hårdvara och mjukvara. Här fick vi även med ett antal godbitar när Jonathan pratar om specifika aktier som de favoriserar i sin fond, Best of Breeds eller bäst i klassen helt enkelt.

Dessa filmer kommer vi publicera inom närmaste veckan så håll tillgodo.

Därefter väntade företagsbesök på Tesla där vi fick inspektera produktionen men dessvärre fick vi varken filma eller fotografera, vilket jag hoppats på. Marknaden blev ju lite orolig i oktober när Tesla enbart producerade 400 st Model 3 medan man utlovade närmare 1000 bilar. Fabriken var närmare 60 fotbollsplaner stor och vi blev skjutsade runt i ett elektriskt tågekipage under en timma i fabriken. Vi började på lagret där alla insatsvaror förvarades, till bockning av plåt och delar, till montering av chassin, lackning och slutligen färdigställda bilar. Guiden var smått lyrisk och mycket karismatisk. Han hade jobbat i 8 år och sett bolaget växa från 400 anställda till över 30 000 idag.

Han var inte orolig för de inte skulle lyckas automatisera produktionen av massmarknadsmodellen Model 3 och VD Elon Musk har sagt att målet är 1 miljon bilar år 2020. Det jag tar med mig är att jag nog aldrig sett så många robotar i en och samma fabrik. Kukas robotar syntes till överallt, vilket är en tysk robotproducent. Dessvärre måste jag som svensk inse att ABB:s robotar lyste med sin frånvaro.

En av förvaltarna från Franklin Templeton som ägt Tesla till och från under perioder valde dock att inte äga aktien just nu. Framtidsutsikterna såg han som mycket goda men risken kortsiktigt med produktionsstörningar såg han som en osäkerhetsfaktor varpå han valde att vila på hanen.

Sist men inte minst träffade vi Proterra som tillverkar elbussar. Franklin Templeton har investerat i bolaget trots att det är onoterat då en liten del av portföljen utgörs av just onoterade bolag som man hoppas börsnoteras inom 12-24 månader. Marknaden för elbussar är stor globalt och bara i USA förväntas marknaden växa 95% per år fram till år 2022.

Till skillnad mot Tesla som ändå får kategoriseras in i facket nice to have så kan elbussar bli mer av need to have. De politiska incitamenten talas till elbussens fördel samtidigt som både lägre service och billigare driftskostnad (el) gör att investeringen blir lönsam efter bara 3 år i dagsläget enligt bolaget.

Vi fick se deras batterifabrik och en prototyp av en standard 9 m buss. Intressant i sammanhanget kan sägas att de slog världsrekord i september när de aviserade att de tagit fram ett nytt batteripack till en buss som gjorde att längsta körsträcka är 1101,2 miles, alltså 177 mil på en enda laddning.

Imorgon kommer vi besöka Electronic Arts (EA) och Equinix och förhoppningsvis tar vi med oss en del intressant därifrån att dela med oss av.

/ Nicklas

 
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

#PrataPengar avs. 98 – Fondspecial med Johanna Kull

Avsnitt 98 – Fondspecial med Johanna Kull

Den här veckan pratar vi om fonder och med oss i studion har vi Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening. Tillsammans går vi igenom de olika fondtyperna; aktie-, ränte-, bland-, fond-i-fond, index- och hedgefonder. Johanna delar också med sig av sina bästa tips för hur man ska välja rätt bland alla hundratals fonder som vi ofta har att välja på.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Amerikanska techbolag driver börsen

Amerikanska techbolag driver den amerikanska börsen men frågan som många ställer sig är ifall det är en techbubbla? Värderingarna runt om i världen är höga, ur ett historiskt perspektiv samtidigt som tillväxten varit skral sedan finanskrisen, toppa det med lite historiskt låg ränta så har vi en spännande mix.

Vad betyder det egentligen att börsen är högt värderad då? I Sverige brukar vi säga att börsens P/E-tal har varit 14-15 de senaste 100 åren. Sen hur representativt år 1917 är för nutid 2017 kan man ju fundera kring. Men vi människor tenderar såklart att behöva något att relatera till och jämföra med.

I Sverige värderas börsen till 18,5x innevarande år och förväntningen på nästa år är 17,2x enligt Börsveckan. Nästa års förväntade vinstmultipel på 17,2x är alltså 18% högre än detta anrika historiska snitt. Tilltagande vinsttillväxt skulle såklart kunna leda till att vi växer in i värderingskostymen men vi kommer inte ifrån det faktum att siffran är högre än just snittet som många pratar om.

I USA förväntas P/E-talet på Nasdaq vara 17,2x i år och 16,0x nästa år, viss vinsttillväxt ligger alltså i korten.


Sedan finanskrisens mest bittra dagar har Nasdaq stigit 433%
och de mest namnkunniga techbolagen i USA har stigit desto mer. Faktum är att just techbolag idag utgör nästan en fjärdedel av hela indexsammansättningen. Idag har många av oss en iPhone, ett Netflixabonnemang, Googlar information, chattar med våra vänner på Facebook och kanske drömmer om en Tesla.  Så frågan är, är det verkligen en bubbla likt IT-boomen när drömmar och visioner var det konkreta och vinst var något luddigt som skulle komma i framtiden?

Några av bolagen fokuserar på tillväxt medan andra mer är inriktade på lönsamhet. Men då alla växer blir den sistnämnda kategorin lönsam tillväxt.

De som enbart fokuserar på tillväxt såsom Netflix och Amazon får höga P/E-tal då intäkterna som genereras går till att investera för framtiden utan att passera gå, då blir P/E-talen därefter. Apple vars iPhone i amerikansk media ibland tituleras som den bästa konsumentprodukten någonsin fick se sitt moderbolag värderas till P/E 9 för bara ett år sedan, det är lätt att glömma.

Idag handlar det inte enbart om framtidsförhoppningar utan många av dessa techbolag tjänar väldigt mycket pengar. Det säger självklart inte att bolagen och dess aktier nödvändigtvis behöver vara köpvärda här och nu men undertecknad tycker i alla fall att det känns bättre än att helt basera värderingen på fagra förhoppningar om framtida vinster såsom för 17 år sedan kring IT-hysterin.

Allt är relativt.. personligen gillar jag att sätta siffror i en kontext och då kan jag snabbt konstatera lite grann. Amazon som många reflexmässigt säger inte tjänar pengar sätter skräck i bransch efter bransch som de ger sin in i och man talar om ”Amazon Proof Companies”, alltså affärsmodeller som en amazonifiering inte kan rå sig på. I USA har 64% av hushållen Amazon Prime, alltså deras premiummedlemskap med fri frakt, bättre priser och extratjänster såsom deras motsvarighet till Netflix, Spotify, Storytel m.m. Siffran på 64% är fler människor än som går i kyrkan eller röstar i det amerikanska valet, bara denna extratjänst gav intäkter på strax över 80 miljarder kronor ifjol, alltså ett halvt Ericsson. Totalt sett jobbar lika många människor på Amazon som 5% av Sveriges befolkning.

Netflix har över 100 miljoner prenumeranter och adderade ytterligare 5,3 miljoner i senaste kvartalet, alltså halva Sveriges befolkning. De flesta lägger ned mer tid på Netflix än träning och välmående och VD Reed Hastings pratar om sömn som deras största konkurrent.

Apple hade över 1 miljard aktiva enheter (iPhones, iPad, Mac-datorer) globalt i januari ifjol, nu desto fler såklart. Bolaget är världens mest värdefulla börsbolag och deras kassa uppgår nätt och jämt till strax över 2000 miljarder kronor. Bara kassan motsvarar alltså drygt en tredjedel av hela Stockholmsbörsens totala värde.

Facebook har 1,3 miljarder dagligt aktiva användare och strax över 2 miljarder månatligt aktiva användare, alltså lika många som 130, respektive 200 Sverige. I senaste kvartalet steg vinsten 76% gentemot året innan.

Nasdaq 100 är ett index som innehåller aktier från de 100 största icke-finansiella bolagen på Nasdaq och är ett värdeviktat index, ju större börsvärde desto större påverkan på indexet.

Indexet har stigit +29,7% i år med Nvidia i topp som stigit mer än 100%, dessutom var just Nvidia den aktie som steg mest på S&P500 ifjol med sina +223%. Techbolagen har levererat fenomenala värden till sina aktieägare senaste åren.

Aktierna i Nasdaq 100 som stigit mest de senaste 5 åren (klicka för att förstora)

För att knyta ihop påsen kan sammanfattas att techbolagen rusat de senaste åren samtidigt som värderingen i vissa bolat vittnar om stark framtidstro. Vi ska dock inte glömma att många techbolag såsom Alphabet, IBM och Microsoft handlas till en värdering som är betydligt lägre idag än kring millenieskiftet.

Imorgon åker jag till Palo Alto, Silicon Valley tillsammans med Placera för att träffa intressanta techbolag , bland andra Tesla och Electronic Arts, för att få en känsla för trenderna inom techvärlden såsom för elektrifieringen av fordon likväl som det faktum att de sägs bli autonoma (självkörande) likväl som e-sportstrenden inom spelvärlden.

Vi kommer även besöka andra bolag inom elektrifiering och molntjänster. Under resan kommer vi dela med oss av våra reflektioner här på bloggen. Det är ju trots allt i Silicon Valley som många intressanta bolag föds och förhoppningsvis kommer vi få korn på några intressanta trender.

Allt gott,

Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.