Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Hur fungerar förvaltningen i Avanza Auto?

Idag lanseras Avanza Auto som med sina sex specialfonder ger dig en smart, automatisk och billig förvaltning av dina pengar. Vi har ställt ett par frågor till Anders Brommesson, ansvarig förvaltare på Avanza Fonder, för att ta reda på hur förvaltningen fungerar.

Hej Anders! Vi har idag lanserat Auto, berätta vad det är för något.

Avanza Auto är ett smart och transparent sparande i specialfonder, något helt unikt och något liknande finns inte i Sverige.  Auto vänder sig till personer som inte har tid att sitta och övervaka sitt sparande.

Kan du berätta för oss hur modellen bakom Auto fungerar? Varför har vi valt den och varför är den bättre än andra modeller?

Modellen bakom Auto bygger på en matematisk algoritm som i sin tur bygger på det senaste inom forskningen för modern portföljteori. Modellen som vi väljer att tillämpa går under namnet Black-Litterman modellen (1991), som sägs vara en vidareutveckling av Markowiz ”Mean-Variance Optimization” modell (1952). Det finns alternativa modeller, men Avanza Fonder anser Black-Littermanmodellen vara den bästa. T ex kan nämnas att stora aktörer som amerikanska Wealthfront också använder sig av Black-Littermanmodellen.

Varför har vi valt att erbjuda sex olika specialfonder?

Spararna erbjuds sex olika fondandelsfonder, vars sammansättning definieras utifrån sex olika risknivåer. Genom ett användarvänligt gränssnitt kan spararen välja mellan två sparalternativ, ”kortsiktigt sparande” eller ”långsiktigt sparande”. De tre fonderna med lägst risk ligger i vägvalet ”kortsiktigt” (definieras som sparande med en placeringshorisont på 2–5 år). De övriga tre fonderna ligger i kategorin ”långsiktigt” vars sparhorisont sträcker sig längre än 5 år.

Alla sex specialfonder har olika fördelningar mellan aktie- och räntefonder samt alternativa placeringar, hur bestäms dessa?

Risken i varje specialfond speglar i sin tur kundens valda sparhorisont. En lång sparhorisont tillåter högre risk och med det en högre andel aktier, medan en kort sparhorisont är liktydigt med lägre risk och således en lägre andel aktier och en högre andel räntebärande.

Behöver jag som kund själv justera fördelningen mellan de underliggande fonderna över tid?

I namnet Auto vilar begreppet ”automatiskt”, dvs. spararen får hjälp med en smart och automatisk tillgångsallokering till en kostnad av låga 0,35 % (underliggande fonders avgifter tillkommer).

Du som kund behöver således inte ägna någon tid åt ditt sparande om du inte vill, det sköter Auto åt dig.

Hur mycket pengar behöver jag köpa för?

Minsta engångssinsättning är 1 kr och minsta månadssparande 100 kr.

Är det något annat bra om Auto du vill lyfta upp?

Auto kommer att genomgå en ständig utveckling. Modellens underliggande byggstenar och hur de samverkar  kommer att ges en kontinuerlig översyn. Vidare kommer val av vilka tillgångsslag som modellen ska optimera utifrån att ses över en gång om året. Även underliggande instrument kommer att kännetecknas av en årlig due-dilligence. Allt detta med det bästa för kunden i åtanke. Avanza värnar om kunden och målsättningen med Auto att erbjuda en av de billigaste och bästa långsiktiga sparandet på marknaden.

Tack Anders!

 

Om du vill lära dig ännu mer om Avanza Auto kan du titta på klippet i Avanza Play där Nicklas & Philip gästas av fondbolagets vd Åsa Mindus Söderlund.

 

 

Detta blogginlägg är framtaget i samband med Avanza Fonder AB.
AVANZA AUTOS SPECIALFONDER FÖRVALTAS AV AVANZA FONDER AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto.

Nu lanserar vi Avanza Auto!

Avanza Auto består av sex olika specialfonder som alla baserar sin förvaltning på modern portföljteori istället för en enskild förvaltares kunskaper. Risk och förväntad avkastning ökar för varje Auto och den Auto du väljer kommer att rebalanseras löpande. Om vi hittar billigare eller bättre alternativ kommer innehaven bytas ut.

Du kan handla från 1 krona eller månadsspara från 100 kronor. Eller både och såklart. Och du betalar bara 0,35% i förvaltningsavgift oavsett vilken Auto du väljer. De underliggande fondernas avgifter som tillkommer har vi dessutom förhandlat ned och kommer därför aldrig överstiga 0,15 %

Varför skapades Avanza Auto?

Avanza Auto skapades eftersom många har varken tiden, intresset eller kunskapen att själv ta hand om sina pengar på bästa sätt. Och de som vill ha hjälp får tyvärr ofta betala dyrt för den. Det tycker vi är fel.

Hur gör man då? 

Avanza Auto är utformat för att det ska vara så enkelt som möjligt för dig som sparare.

1. Du väljer hur länge du vill spara – kortsiktigt eller långsiktigt

 

 

 

 

 

2. Sen väljer du den Auto som passar dig bäst

 

Lär dig om Avanza Auto i Play

Se klippet där Nicklas & Philip visar vad Auto är, hur det fungerar och intervjuar Åsa Mindus Söderlund, VD på Avanza Fonder, om hur förvaltningen fungerar och vad modern portföljteori är.

 

Läs mer om Avanza Auto och sätt igång med ditt sparande här.

 

Detta blogginlägg är framtaget i samband med Avanza Fonder AB.
AVANZA AUTOS SPECIALFONDER FÖRVALTAS AV AVANZA FONDER AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i specialfonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad och informationsbroschyr finns på avanza.se/auto.

Nu kan du se Bitcoin och Ethereum hos Avanza

Vad är blockchain/blockkedjan och hur fungerar det?

Blockchain eller blockkedjan är namnet på tekniken som bland annat kryptovalutor använder sig av. Förutom Bitcoin eller Ethereum som de flesta associerar blockchain med så har tekniken även blivit väldigt populär hos flertalet stora företag. Detta när dom tittar efter nya, säkra och kostnadseffektiva sätt för att effektivisera värdeöverföringar mellan olika parter.

Nicklas & Philip träffade Johan Toll, som är ansvarig för blockchain på Nasdaq i Stockholm, i Avanza Play för att lära sig mer om Blockchain och hur det kan komma att användas i framtiden. Se klippet här!

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en ny typ av valuta, en kryptovaluta, som använder sig av blockchainteknik. En skillnad som ofta nämns mellan Bitcoin och ”vanlig” valuta, så kallad traditionell Fiatvaluta, är att Bitcoins värde varken styrs, regleras, garanteras eller påverkas av någon stat eller union. Värdet på Bitcoin bestäms likt många andra tillgångar av utbud och efterfrågan. Antalet cirkulerande Bitcoins är förutbestämt och har ett inbyggt tak så att antalet inte kan överstiga 21 miljoner stycken Bitcoins.

Satoshi Nakamoto uppfann Bitcoin 2009. Namnet är en pseudonym och det är fortfarande okänt vem det egentligen är.

Vill du veta mer om Bitcoin och hur det fungerar kan du titta på denna film om hur Bitcoin funkar.

Vad är Ethereum?

Ethereum använder sig också av blockchainteknik. Något som skiljer Ethereum åt mot Bitcoin är att det från början var designat med syfte att enklare möjliggöra för tredjeparter att bygga applikationer med Ethereums blockkedja som grund – precis som Appstore eller Google Play möjligör för andra att bygga appar till respektive operativsystem.

Valutan som sedan används inom blockkedjan heter Ether medans Ethereum är namnet på blockkedjan.

Idén om Ethereum framfördes av Vitalik Buterin 2013 och gick live 30:e juni 2015. CNBC har gjort en illustrativ video på ca 3 minuter för att förklara skillnaden mellan Bitcoin och Ethereum.

Lägg till kryptovaluta på din kontoöversikt

Nu har du möjlighet att se värdet på Bitcoin och Ethereum direkt på din kontoöversikt. Detta görs genom att klicka på de tre prickarna  (se bilden nedan) och sedan genom att trycka på ”Lägg till Kryptovaluta”. I nästa steg så kopierar du in adressen på kryptovalutan du vill följa. För att se eventuell värdeförändring så har du även möjlighet att ange din inköpskostnad (I SEK per enhet).

Nu till en början finns funktionaliteten endast tillgänglig på webben och ska också ses som exprimentell. Tänk på att värdet på dina kryptovalutor varken lagras hos oss, räknas in i din ekonomiska översikt eller går att handla med hos oss.

Nu kan du se värdet på kryptovalutor direkt på din kontoöversikt! Klicka för att förstora.

 

 

#PrataPengar avs. 89 – Arne ”Kavastu” Talving gästar

Avsnitt 88 – Arne ”Kavastu” Talving gästar

I veckans avsnitt av #PrataPengar gästas vi av Arne Talving som är mer känd som sparprofilen Kavastu. Vi får lyssna till vem Arne är, hans resa på börsen från 80-talet fram tills nu, hur han hittar sina investeringar och sist men inte minst hans bästa spartips.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Det här hände hos Avanza i augusti

Sommaren lider mot sitt slut och semestern har för de flesta lagts till handlingarna eller fotoalbumet om man så vill. Aktiviteten brukar sjunka under sommarmånaderna när semester, glass, sol och bad lockar och likaså denna gång. Från första juni till och med sista augusti sjönk Stockholmsbörsen -5,63 %. Räknar vi med några få utdelningar som släntrade in under sommarmånaderna istället för traditionella vårkanten så minskar nedgången marginellt till -5,59 %.

Augusti månad slutade marginellt ned med en nedgång på -0,05% och faktum är att sommarens samtliga månader levererat beska negativa siffror, surt sa räven!

Totalt under 2017 fram till sista augusti har börsen inkl. utdelningar levererat en avkastning på +5,19 %.

Byggbolaget Skanska var den mest populära svenska aktien under augusti som fick totalt 2001 nya aktieägare. Under augusti sjönk Skanska -2,23 % och -17,29% senaste året. Vi ska dock komma ihåg att aktien steg kraftigt efter amerikanska presidentvalet på förhoppning om ökade offentliga utgifter för att satsa på infrastruktur. Detta då 36% av bolagets försäljning sker i USA (2016) som är bolagets näst största enskilda marknad efter Norden.

Stormen Harvey i USA spås bli den dyraste naturkatastrofen i landets historia. Under Nicklas & Philips USA-resa gästade Dagens Industris USA-korrespondent Peter Fellman Avanza Play och berättade bland annat att Skanska rimligen bör få en del uppdrag i samband med återuppbyggnaden efter stormen.

Smyckesbolaget Pandora var den mest populära utländska aktien under augusti likväl som under juni. Totalt hittade 487 nya ägare till aktien som sjönk -8,16 % under augusti och -28,14% under året fram till sista augusti.

Lannebo Sverige Plus var den populäraste fonden under augusti månad. Totalt ökade antalet fondandelsägare med 3 334 kunder.

 

Avanza i USA

I slutet på augusti reste Nicklas & Philip till USA för att lära känna den amerikanska marknaden bättre. Veckan inleddes med att Avanza öppnade Nasdaq på måndagen för att löpande under veckan träffa intressanta gäster i Avanza Play. Du kan se samtliga klipp från resan här.

Veckan bjöd på lite gott och blandat på temat Blockchain, Machine Intelligence, amerikanska retailmarknaden, Donald Trump, Nordkorea, techbolagen och mycket mer.

 

Så gjorde våra kunder i augusti

Här nedanför ser ni vilka aktier som ökat mest i antal ägare bland våra kunder under juni månad. Missa dessutom inte Placeras aktietips och fondtips inför september!

Aktier

Ökning av antalet ägare (sv. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Aug***
KS 1 Skanska B Bygg flagga_se 2001 7,91% -2,23%
KS 2 G5 Entertainment Mobilspel flagga_se 1834 50,55% 21,28%
KS 3 Anoto Group Digital penna flagga_se 1529 18,29% 72,33%
KS 4 Tobii Ögonteknologi flagga_se 1206 7,14% 5,25%
KS 5 AstraZeneca Läkemedel flagga_se 1145 8,03% -4,30%
KS 6 Swedbank A Bank flagga_se 1113 5,42% 1,90%
KS 7 ICA Gruppen Dagligvaror flagga_se 1073 6,39% -2,10%
KS 8 SaltX Technology Teknologi flagga_se 1050 14,10% -7,36%
KS 9 Bilia A Bilar flagga_se 1047 16,78% 6,09%
KS 10 SCA B Skog flagga_se 1044 7,06% -0,90%
KS 11 Swedol B Butikskedja flagga_se 1005 38,71% 12,11%
KS 12 Axfood Dagligvaror flagga_se 901 4,66% 3,38%
KS 13 Cloetta B Godis flagga_se 878 9,15% 4,15%
KS 14 Seamless Dist. Mob. betalningar flagga_se 694 36,34% 25,81%
KS 15 Nordic Leisure Spel flagga_se 638 71,85% 90,28%

 

Ökning av antalet ägare (utl. aktier)
Aktie Verksamhet Börs Ök no* Ök %** +/- Aug***
KS 1  Pandora  Smycken dk 487 23,65% -8,16%
KS 2  Alibaba  E-handel us 272 18,58% 10,81%
KS 3  Activision Blizzard  Spel us 199 6,49% 6,12%
KS 4  Saferoad Holding  Trafiksäkerhet no 183 1016% 0,0%
KS 5  Apple  Tech us 182 2,88% 10,22%
KS 6  Tesla  Elbilar us 134 2,12% 10,05%
KS 7  Multiconsult  Konsult no 134 262% -5,23%
KS 8  ABG Sundal Collier Inv. banking no 127 45,85% 3,67%
KS 9 Europris  Butikskedja no 124 40,26% -0,81%
KS 10  Chr. Hansen Holding  Biotech dk 105 233% 6,23%
KS 11  Nvidia  Elektronik us 103 6,61% 4,26%
KS 12  Ubisoft Ent.  Spel 🇫🇷 101 29,02% 4,50%
KS 13  Gaming innovation  Spel no 99 7,36% 7,85%
KS 14  Omega Healthcare  Fastigheter us 86 9,37% 0,89%
KS 15  Infineon Tech.  Teknologi 🇩🇪 81 20,25% 5,42%

Fonder

Ökning av antalet ägare
Fond Ök no* Ök %** +/- Aug***
KÖP 1  Lannebo Sverige Plus 3334 32,16% -1,56%
KÖP 2  Schroder ISF Glbl Emerg Mkt 3185 44,17% 1,15%
KÖP 3  AMF Räntefond Lång 2431 6,85% 0,40%
KÖP 4  Nordea 1 – Emerging Stars Eq 2395 61,39% 0,53%
KÖP 5  GAM Star European Equity A 2070 52,05% -1,40%
KÖP 6  AMF Aktiefond Europa 2000 6,25% -2,57%
KÖP 7  Storebrand Global Multifaktor 1990 14,56% -1,97%
KÖP 8  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 1987 1,77% -2,97%
KÖP 9  SPP Obligationsfond 1827 7,28% 0,42%
KÖP 10  Öhman Global Hållbar A 1825 189,32% -0,72%
KÖP 11  Länsförsäkringar Global Indexnära 1446 4,62% -1,87%
KÖP 12  Spiltan Räntefond Sverige 1419 4,67% 0,13%
KÖP 13  Spiltan Högräntefond 1025 15,73% 0,47%
KÖP 14  Avanza Zero 958 0,50% -0,06%
KÖP 15  Swedbank Robur Penningmarknadsfond 888 10,78% -0,02%

För fondfaktablad och fullständig historik, klicka på respektive fondnamn i listan.
* Nominell nettoökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-08-31  i jämförelse med 2017-07-31. Vi har exkluderat aktier som noterades under perioden.
** Procentuell ökning av antalet kunder hos Avanza som ägde aktien/fonden 2017-08-31 i jämförelse med 2017-07-31
*** Utveckling under augusti 2017. Utvecklingen gäller i lokal valuta för aktier, för fonder gäller det utvecklingen i SEK. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

#PrataPengar avs. 88 – På besök i Amerika!

Avsnitt 88 – På besök i Amerika!

Nicklas och Philip är tillbaka efter en intensiv vecka i USA. Veckan startar på bästa sätt med en ny podd där de sammanfattar resan, intrycken och vad de tar med sig hem. Sist men inte minst kommer ett riktigt matigt nyhetssvep från Nicklas.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

@PhilipScholtze till Avanza för att #PrataPengar

 

Jag heter Philip Scholtzé och har precis börjat jobba på Avanza. Tillsammans med Nicklas Andersson, som ni känner väl vid det här laget, kommer jag att utveckla Avanza Play för att ni på ett enkelt och roligt sätt ska kunna hänga med i och lära er nya saker om aktiemarknaden.

Vi träffades för 2,5 år sedan på en investerarresa till New York, som arrangerades av Unga Aktiesparare. Jag kommer ihåg att jag tyckte att Nicklas pratade om aktier på ett sätt som skapade intresse, så det var ingen slump att jag ringde honom när idén om att skapa en podcast kom upp. Vi startade tillsammans podcasten #PrataPengar för Unga Aktiesparare, organisationen som jag samma sommar blev vd för.

Podcasten har idag över 40 000 lyssningar varje vecka och det är precis samma resa som vi hoppas kunna göra med Avanza Play. För precis som Nicklas, så brinner jag verkligen för att få fler att upptäcka aktiesparande, komma igång, utvecklas över tid och tycka att det är riktigt roligt. Och ju fler tittare, läsare eller lyssnare vi har, desto närmare kommer vi målet.

Imorgon åker jag och Nicklas tillbaka till New York för att på måndag få ringa klockan när Nasdaq-börsen ska öppnas. Det hade vi ju bara kunnat drömma om när vi var där sist i maj 2015. Och vi vill att alla ni som läser den här bloggen ska kunna följa med, så häng med i alla våra sociala mediekanaler och kommentera vad ni vill att vi ska besöka och prata om.

Inför vår USA-resa har vi spelat in ett avsnitt för att du ska lära känna den amerikanska marknaden, den ser du här.

Och är du ännu mer nyfiken på att lära känna mig (och/eller Nicklas) så kan jag tipsa om ett poddavsnitt som vi spelade in precis för sommaren där vi blir utfrågade om det mesta. Du kan lyssna på avsnittet här.

 

/Philip Scholtzé

Ni följer mig på @philipscholtze på Twitter och Instagram.

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.