Aktuellt från Avanza

Vad händer hos Avanza? Vi rapporterar om det senaste och viktigaste som ni kunder kan dra nytta av.

Höststäda privatekonomin – 4 punkter att fokusera på

Även om sista veckorna i augusti inte längre innebär nytt pennskrin eller bokpapper till skolböckerna, är det för många förknippat med en positiv känsla av nystart. Ta vara på denna känsla och passa på att göra en omstart även i privatekonomin. Här är fyra punkter som kan ge dig mer i plånboken både idag och i framtiden.   (mer…)

Avanzapodden – Ett knippe lyssnarfrågor

I veckans avsnitt djupdyker vi ned i den allt djupare mailkorgen för att fiska upp ett knippe kloka frågor som ni lyssnare skickat in. De är både kloka och intressanta frågor om allt mellan himmel och sparjord. Har du en egen fråga du gått och funderat på så tycker vi att du ska skicka den till oss!  (mer…)

Investeraren #36 – Stockholmsbörsens utdelningsmästare

Många sparare älskar utdelningar, vissa så mycket att de har en utdelningskalender för att säkerställa att det trillar in slantar varje månad utanför de vanligtvis tunga utdelningsmånaderna april och maj. Numera får du ju även en utdelningsnotis med ett katching-ljud i mobilapparna för att förgylla stunden.

I USA har vi en lång historik av duktiga utdelare, inte minst Dividend Kings och Aristocrats, alltså de bolag som lyckats höja utdelningen i 50 respektive 25 år i rad, men hur ser det ut i Sverige? Vilka är marathonutdelarna på hemmaplan?

(mer…)

Avanzapodden #25 – Tips till studenten

Har du precis fått antagningsbesked om att du kommer in på universitetet? Eller har du redan pluggat några terminer men vill ta ett litet omtag vad gäller studentekonomin? I veckans avsnitt av Avanzapodden fokuserar vi på studentekonomi och ger våra bästa tips till hur du maxar studentekonomin!  (mer…)

Träna för en lågkonjunktur

Ju längre vi kommer i högkonjunkturen och ju mer börsen stiger, desto fler blir frågorna om hur vi klarar en börsnedgång. Jag lovar, det går! Till sin hjälp har politiker, beslutsfattare och företagsledare ekonomiska sjökort. Vi privatpersoner får förlita oss på att vi skött intervallträningen och byggt upp en grundfysik som gör att luften inte går ur oss i motgång, samtidigt som portföljen orkar trycka på i medgång.  (mer…)

Investeraren #35 – Apple är värt mer än hela Stockholmsbörsen

Världens största börsnoterade bolag Apple passerar den magiska gränsen 1000 miljarder dollar i börsvärde, långt mer än värdet på hela Stockholmsbörsen. Vilka bolag har knipit de tidigare milstolparna? För oss som är riktigt inbitna så är det självfallet obligatorisk finansiell allmänbildning. Likväl som det faktum att världens högst värderade bolag genom tiderna, mätt i dagens penningvärde, hade ett värde på hela 7900 miljarder USD år 1637, alltså samma år som när Tulpanmanin fick ett abrupt slut. Det bolaget hette Dutch East India Company.

(mer…)

Avanzapodden – Vad menas med cykliska och ocykliska bolag?

I veckans avsnitt av podden pratar vi om konjunkturen och vad det egentligen är för skillnad på cykliska och ocykliska aktier och varför de svänger olika mycket. Det brukar ju sägas att man ska investera så man kan sova gott om natten men vad betyder det för dig? Vi reder ut det tillsammans. (mer…)

Innehållet i blogg.avanzabank.se speglar inte nödvändigtvis Avanza Banks officiella ståndpunkt. Kommentarer om enskilda aktier eller andra finansiella instrument ska inte ses som rådgivning, utan representerar endast bloggarens privata åsikt. Investeringar gjorda till följd av innehållet i bloggen sker på läsarens egen risk.