Sparkonto eller börsen? Så kan du tänka just nu

Av Avanza

10 dec 22

Share

Hur ska man egentligen tänka kring sitt sparande när börsen svänger kraftigt? Är det dags att sluta börsspara och lägga allt på sparkonto? Eller ska man till och med sälja nu? Här går vi igenom hur man kan tänka.

Ingen vet vad som kommer att hända med börsen i morgon. Alla förutsägelser som görs är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Istället får vi titta på hur börsen rört sig historiskt för att försöka dra lärdomar.

Börsen har en stigande trend

När börsen är så pass deppig som vi sett i år är det lätt att glömma att den faktiskt har en stigande trend: ungefär 7% per år.

Att titta tillbaka på hur börsen utvecklats över tid är särskilt intressant i tider av börsoro då det ju inte är första (och sannolikt inte sista) gången som börsen skakar till ordentligt. Trots rejäla nedgångar, inte minst under IT-kraschen runt år 2001 och den globala finanskrisen 2007-2008, har börsen ändå lyckats återhämta sig och tuffa på vidare uppåt. Är man som investerare långsiktig har man alltså goda chanser att få en god avkastning på sina investerade pengar.

Ska man investera på börsen nu?

Dessa siffror avslöjar också nyckeln till framgång på börsen: Det gäller att vara långsiktig. Du behöver ge ditt börssparande minst fem år för att ge det chansen till en god avkastning.

Men den goda chansen till avkastning kommer också med ett pris – och det är det priset du betalar just nu när ditt sparande lyser rött, dag efter dag. Bästa strategin är alltså att övervintra. Fortsätt spara på börsen, låt bli att sälja och försök snarare att investera lite extra pengar om du kan i de bolag som du tror långsiktigt på.

Väljer du istället att lämna börsen nu realiserar du förlusterna och det kan vara mycket svårt att veta när det är dags att göra entré på börsen igen.

Annons

Få ihop ekonomin utan att pausa sparandet

Samtidigt drabbas våra plånböcker av den skyhöga inflationen och det kan vara lockande att sluta månadsspara. Men istället för att ta en paus är det bättre att minska på sparandet och ändå fortsätta med den goda vana du redan byggt upp. Om så med bara några hundralappar i månaden är det ändå värt att låta sparandet löpa på – det är, som bekant, i de svåraste tider på börsen som de bästa affärerna görs. I Avanzas egna fonder kan du faktiskt månadsspara så lite som en (1) enda krona.

Använd sparkontot för det kortsiktiga sparandet

Pengar som du behöver ha inom de närmsta fem åren bör ligga på ett sparkonto, gärna med lite ränta. Här kan du se aktuella räntor på sparkonto genom oss.

Det kan vara svårt att veta vilka pengar man egentligen kommer att behöva inom de närmsta fem åren. Här är några exempel som gärna kan vara uppdelade i olika spar-potter:

  • Bufferten: Pengarna för allt det oförutsedda. Det kan handla om allt från akuta tandproblem till att luftvärmepumpen havererar. Hur stor bufferten ska vara beror helt på din ekonomiska situation men ett riktmärke är ungefär tre månadsinkomster efter skatt. Du kan också läsa mer om buffert här.
  • Resan: En semesterresa ska inte finansieras av vare sig bufferten eller dyra krediter. Sätt istället av en slant varje månad för att finansiera nästa års semester och resor. Det blir både billigare (jämfört med om du betalat på kredit) och lugnare (du vet att bufferten finns kvar).
  • Bilen: Att ha bil är dyrt. Inte bara på grund av höga energi- och drivmedelspriser utan också i värdeminskning och diverse olika haverier som man kan råka ut för. Till exempel en mur som plötsligt flyttar på sig när man ska parkera (ja, de finns – har själv råkat ut för en sådan) eller dödsälskande harar som springer över vägen vid fel tidpunkt. Avsätt därför en liten slant varje månad som kan stötta upp när olyckan är framme eller bilen behöver ersättas.
  • Räntehöjnings-skyddet: Istället för att binda sin bolåneränta (och därmed betala en högre ränta till banken) kan man själv räkna ut vad en ränta på cirka 5% blir i månadsavgift och sedan sätta av mellanskillnaden mot vad du betalar i dag för din rörliga ränta och din hypotetiska 5%-ränta. När räntan stiger kan du använda ditt egna räntehöjningsskydd istället för att betala en högre bunden ränta till banken. Du kan läsa mer om detta resonemang här.

Ge samma kärlek till hela ditt sparande

Sparar du i aktier och fonder hos flera olika banker? Att samla hela sitt sparande på ett ställe är ett smart drag för att få en bättre överblick över sitt totala sparande. Smidigt och enkelt är det också! För att flytta det till oss behöver du bara 1 minut och ditt BankID. Se hur du gör och samla ditt sparande här.

Lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg