Sparkonto eller börsen? Så kan du tänka just nu

Av Felicia Schön

01 dec 23

Share

Hur ska man tänka kring sitt sparande just nu när räntorna är höga? Och vad är bäst egentligen, börsen eller sparkonto? Här går jag igenom hur man kan tänka!

Börsen har historiskt alltid pekat uppåt

De senaste åren har varit ordentligt svängiga på börsen. Från fritt fall när coronapandemin bröt ut i mars 2020, till en raketuppgång som pågick under resterande 2020 och 2021, för att sedan kraschlanda under 2022. Därefter har börsen börjat återhämta sig under 2023.

När börsen är så pass svängig som den varit kan det vara bra att påminna sig om att den historiskt faktiskt alltid pekat uppåt. Sedan 80-talet brukar man prata om att börsen i snitt stigit med 7% per år.

Att titta tillbaka på hur börsen utvecklats över tid är särskilt intressant i tider av oro då det inte är första (och sannolikt inte sista) gången som börsen skakar ordentligt.

Trots rejäla nedgångar under historiska finanskriser, inte minst under IT-kraschen runt år 2001, den globala finanskrisen 2007–2008 och nu senast under räntekrisen 2022 så har börsen ändå lyckats återhämta sig och tuffa på vidare uppåt. Är man som investerare långsiktig har man alltså goda chanser att få en bra avkastning på sina investerade pengar.

Använd börsen för det långsiktiga sparandet

Bilden på Stockholmsbörsens utveckling ovanför avslöjar en av nycklarna till framgång på börsen: att vara långsiktig. Ge ditt börssparande minst 3-5 år så det får chansen att leverera bra avkastning (och några år av ränta-på-ränta-effekten). Ju längre du sparar desto större kan sparandet växa.

Men som man också ser i bilden är uppgången inte spikrak, det är därför det är viktigt att bara investera på börsen om man har möjlighet att avvara pengarna under en längre tid. Till exempel för barn, för pension, för den ospecificerade framtiden – det är pengar som trivs bra och har möjlighet att växa till sig ordentligt på börsen med tiden.

Svängarna på börsen är priset för att få pengarna att växa
För att få möjlighet till avkastning så behöver man betala ett pris, och priset betalar man med risk. De upp-och-nedgångar i värde som du upplever i dina investerade pengar är det pris som möjligheten till avkastning (värdeökning) kostar.

Den bästa strategin för sparandet är att fortsätta investera även när det lyser rött, det är snarare då du till och med ska försöka investera lite extra om du kan. Väljer du istället att sälja av och lämna börsen när ditt sparande har tappat värde så realiserar du förlusterna. Så om du har möjlighet är det bättre att låta pengarna ligga kvar och jobba tillbaka värdet med tiden.

Börsen är ett inflationsskydd
En annan sak som kan vara bra att påminna sig om är risken med att inte ha långsiktiga pengar på börsen. Börsen ger nämligen ett visst inflationsskydd, eftersom den stigande trenden historiskt har varit högre än inflationen. Att låta pengar ligga oinvesterade på ett sparkonto kommer minska värdet på dina pengar med åren.

Använd sparkontot för det kortsiktiga sparandet

Pengar som du behöver ha inom de närmsta åren bör ligga på ett sparkonto med en bra ränta så de också kan växa. Här kan du se vilken ränta du kan få på ett sparkonto hos oss just nu.

Det kan vara svårt att veta vilka pengar man kommer behöva inom de närmsta åren. Här är några exempel på vad man kan spara till på ett sparkonto:

  • Bufferten: Pengarna för det oförutsedda. Det kan handla om allt från akuta tandproblem till att kylskåpet går sönder. Hur stor bufferten ska vara beror helt på din ekonomiska situation men ett riktmärke är ungefär tre månadsutgifter. Du kan läsa mer om buffert här.
  • Resan: En semesterresa bör inte betalas med vare sig buffert eller dyra krediter. Spara istället en summa varje månad under året för kommande semestrar och resor. Det blir både billigare (jämfört med om du betalat på kredit) och lugnare (du vet att bufferten finns kvar).
  • Kontantinsatsen, bröllopet, renoveringen: Alla sparmål du har som har en bestämd tidshorisont i närtid bör sparas på ett sparkonto. De hör alltså inte hemma på börsen. Varför? För att börsen rör sig upp och ner och på kort sikt kan värdet på ditt sparande minska. Det hade varit väldigt tråkigt om du skulle betala för bröllopet när en börskris uppstår och du plötsligt har mindre pengar än du satt in. Börsen behöver tid så allt som du behöver på en given tid inom kommande år trivs superbra på ett sparkonto (med ränta).Få ihop ekonomin utan att pausa sparandet

  • Det senaste året har mångas ekonomi drabbats av hög inflation och höjda räntor. Och när det inte går att spara lika mycket som tidigare så tappar man lätt motivationen. Därför är det bättre att minska sparsumman och fortsätta hålla i den goda vana som månadssparande är – istället för att pausa helt. Några hundralappar i månaden i de tuffaste av tider kan gynna både din buffert och ditt långsiktiga börssparande.
  • I Avanzas egna fonder kan du faktiskt månadsspara så lite som en (1!) enda krona. Det är dessutom enkelt att göra ändringar i ditt månadssparande och justera summan så den passar dig där du är ekonomiskt just nu.

Håll igång motivationen med ett sparmål

Ett av mina bästa tips för ett lyckat sparande är att göra det roligt för att hålla motivationen uppe. Ett sätt är att sätta upp ett personligt sparmål, antingen själv eller tillsammans med någon. På så sätt är det enkelt och inspirerande att följa resan mot dina mål. Mitt sparmål är att en dag kunna bygga ett hus. Vad är ditt?

Glöm inte att det går alldeles utmärkt att kombinera ett kortsiktigt- och långsiktigt sparande. Lycka till!

/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg