Hur ska man göra med sitt sparande i oroliga tider?
Många sparare kanske vill sälja av sina investeringar och flytta dem till vanliga sparkonton nu när kriget pågår i Europa. Men det är nu vi behöver agera kallt. Här går vi genom tre enkla steg som kan vara till hjälp när oron på världens börser är stor.
Få trodde att det skulle bli krig igen i Europa. Konsekvenserna för våra samhällen är enorma och det är många som känner sig både oroliga, rädda och arga. Samtidigt påverkas också världens börser av oron – för om det är något marknaden ogillar är det osäkerhet. Vad kan vi lära av tidigare oro och hur ska man som investerare agera? Här går vi igenom några enkla steg.
1. Fortsätt agera långsiktigt
Få saker har upprepats så många gånger som att vi behöver agera långsiktigt på börsen för att bli framgångsrika. Trots att ditt sparande lyser illrött och det är svårt att se ett slut på oron, fortsätt knata på i ditt sparande och investera i bolag som du långsiktigt tror på.
2. Håll i månadssparandet
Time in market beats timing the market. Att månadsspara har historiskt faktiskt varit den mest effektiva strategin för att skapa högst chanser till god avkastning. Det handlar alltså inte om att försöka pricka toppar och dippar på börsen utan att helt enkelt bara låta ditt månadssparande rulla på, även när börsen stormar. På så sätt kommer du att köpa både när börsen går upp och när den går ner och du får därmed del av börsens långsiktigt stigande trend.
3. Använd din buffert vid behov
Ett välfungerande sparande kräver en buffert som inte är på börsen. Om du får en oväntad större utgift under tider då börsen stormar är det nu du ska använda din buffert för att slippa sälja när ditt sparande visar rött.
Här kan du läsa mer om börsoron
Här kan du läsa aktuell information kring investeringar med koppling till Ryssland.
Här är konkreta tips till kring hur man kan tänka när börsen skakar.
Här kan du läsa mer om hur börsen påverkas av kriget i Ukraina
Ta hand om dig!
/Moa
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.