Investera 10 000 kronor

Av Johanna Kull

09 apr 21

Share

”Mina föräldrar gav mig 10 000 kronor i födelsedagspresent. Pengar som jag nu vill köpa aktier för. Hur ska jag tänka och vilka aktier ska jag köpa?”. Så löd 19 åriga Gustavs fråga till mig och var början på ett flera timmars snack om hur man kommer igång och bygger upp en  vass aktieportfölj. Riktigt roligt. 

Med 10 000 kronor har Gustav en jättechans att få en flygande start och komma igång med ett aktiesparande. Ett sparande som, om han fortsätter spara och placerar pengarna klokt, kan förbättra hans framtida ekonomi ordentligt.

På sikt tycker jag att Gustav ska satsa på att ha minst 12 olika aktier i fem till sex olika branscher. Det sänker risken i hans sparande eftersom det gör honom mindre beroende av ett enskilt bolag. Dessutom ger det honom sannolikt bättre avkastning. Statistik från över en miljon kunder hos Avanza visar tydligt att de med minst 12 olika bolag i portföljen får bäst avkastning över tid.

Ha basen i investmentbolag

Att gå från 0 till 12 aktier direkt, är dock att begära för mycket. Som första steg kan han därför ta en mellanväg. Köpa aktier i tre till fyra olika investmentbolag, för ca 2 000 kronor per aktie. Då har han en bra bas.

Investmentbolag är riktigt bra nybörjaraktier som ger en automatisk riskspridning. Deras affärsidé är att äga aktier i andra bolag och de fungerar därför lite som en fond, fast med färre innehav. Bakom investmentbolag finns i princip alltid en stark ägarfamilj som huvudägare.

På Stockholmsbörsen finns idag drygt 10 noterade investmentbolag, med flera olika inriktningar. Vissa fokuserar på att äga aktier i världsledande stora bolag, andra fokuserar på mindre tillväxtbolag. Vissa favoriserar börsnoterade innehav, andra har en stor del onoterade innehav eller en mix av båda kategorierna. Vissa investmentbolag är passiva ägare, andra desto mer aktiva med löpande operativt engagemang.

Här kan du läsa mer om varför jag tycker investmentbolag passar så bra för nybörjaren.Utöka med ett par stabila bolag

Sen är det dags att själv välja ut en eller ett par (på sikt säkerligen fler) aktier att plocka in i portföljen. Här kan man med fördel välja stabilare bolag som visat upp långsiktig vinsttillväxt och som ger utdelning. Men stirra dig inte blind direktavkastningen. Det är inte så att högst direktavkastning per definition är bäst. En hög direktavkastning kan även vara ett tecken på att bolaget förväntas sänka utdelningen. Aktierna på Stockholmsbörsen ger i snitt en direktavkastning på 3-4 procent. Tittar du på en aktie vars direktavkastning vida överstiger det, kan det även vara en anledning till att kika lite extra noga på den bakomliggande orsaken. På samma sätt som det kan finnas anledning att titta lite extra noga på varför ett bolag inte ger utdelning. Är det kanske ett tillväxtbolag som inte går med vinst ännu och i så fall varför?

Aktier som ditt hjärta klappar extra för

En ytterligare möjlighet är att för en mindre del av pengarna köpa aktier i ett bolag man själv är intresserad av. Det kan vara ett bolag där du själv är kund, eller kanske bolag verksamma i en bransch du tycker är spännande eller något annat som gör att just detta bolag är lite roligare att följa. Det här är på intet sätt ett krav, men många tycker det är mer intressant att följa bolag som hjärtat klappar lite extra för. Viktigt att tänka på är dock att det är skillnad på bolag och aktie. Att man gillar själva bolaget behöver inte betyda att aktien är köpvärd.

ISK eller KF det naturliga valet

Självklart bör Gustav ha aktierna på ett ISK eller i en kapitalförsäkring (KF). Det gör att utdelningen i det närmaste blir skattefri. Han kan ju köpa nya aktier eller  fonder för utdelningarna utan att det dras 30 % vinstskatt innan. En klar fördel när man vill bygga upp sig en pengamaskin.

Fyra tips för ett framgångsrikt aktiesparande

Till sist gäller det att komma ihåg att sparande och investeringar är ett marathon. Att investera första 1 000, 10 0000 kronorna är ett jättebra första steg, men för att bli långsiktigt framgångsrik måste man fortsätta att tänka på ett par relativt enkla saker:

  • Våga vara långsiktig – De flesta finansiella solskenshistorier har en sak gemensamt, nämligen den att spararen varit långsiktig. Och här pratar vi inte ett år eller två. Här pratar vi decennium. 
  • Köp mer när det gör som ondast – De bästa affärerna tenderar att göras i sämre tider. Sannolikheten att pricka botten med allt sparande är större i teorin än i praktiken, men påminner om att de bästa affärerna tenderar att göras i de sämsta av tider. Ju mer börsen stigit desto mer av potentialen i det kortsiktiga perspektivet är uttömd och vice versa. En stor nedgång på börsen är förmodligen bland det bästa som kan hända för en person som äntrar börsen och börjar sitt bygge av en aktieportfölj.
  • Återinvestera utdelningen – En återinvesterad utdelning borgar för en god totalavkastning. Ratos är ett skolboksexempel: den som investerade 1 000 kronor i samband med börsintroduktionen 1954 fick se sin investering växa till 8,5 miljoner kronor 2011. Den som ”glömt” att återinvestera utdelningen fick blott nöja sig med 900 000 kronor. Det visar på kraften i ränta-på-ränta effekten och vikten av att återinvestera utdelningen.
  • Tänk på balansen – Det är mycket viktigt att ha en god riskspridning i portföljen för att minimera bolagsrisken. Men antalet bolag hjälper dig föga om balansen är alldeles för undermålig. Låt säga att du har en portfölj som består av 10 aktier men där en aktie utgör 91 procent av det totala värdet och de övriga 9 aktierna vardera utgör en procent. Det är lätt att inse att detta är som att sätta en sumobrottare på relingen på en liten eka. Risken att ekan kantrar och alla faller ned i det kalla vattnet är överhängande. Tänk därmed både på riskspridningen och balansen.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Vilka aktier skulle du köpa för 10 000 kr?

Johanna

Vill du lära dig mer? Här hittar du all information om hur du skapar dig en bra sparstrategi. Lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer