Investera 10 000 kronor

Av Johanna Kull

09 aug 21

Share

”Mina föräldrar gav mig 10 000 kronor i födelsedagspresent. Pengar som jag nu vill köpa aktier för. Hur ska jag tänka och vilka aktier ska jag köpa?”. Så löd 19 åriga Gustavs fråga till mig och var början på ett flera timmars snack om hur man kommer igång och bygger upp en  vass aktieportfölj. Riktigt roligt. 

Med 10 000 kronor har Gustav en jättechans att få en flygande start och komma igång med ett aktiesparande. Ett sparande som, om han fortsätter spara och placerar pengarna klokt, kan förbättra hans framtida ekonomi ordentligt.

På sikt tycker jag att Gustav ska satsa på att ha minst 12 olika aktier i fem till sex olika branscher. Det sänker risken i hans sparande eftersom det gör honom mindre beroende av ett enskilt bolag. Dessutom ger det honom sannolikt bättre avkastning. Statistik från över en miljon kunder hos Avanza visar tydligt att de med minst 12 olika bolag i portföljen får bäst avkastning över tid.

Ha basen i investmentbolag

Att gå från 0 till 12 aktier direkt, är dock att begära för mycket. Som första steg kan han därför ta en mellanväg. Köpa aktier i tre till fyra olika investmentbolag, för ca 2 000 kronor per aktie. Då har han en bra bas.

Investmentbolag är riktigt bra nybörjaraktier som ger en automatisk riskspridning. Deras affärsidé är att äga aktier i andra bolag och de fungerar därför lite som en fond, fast med färre innehav. Bakom investmentbolag finns i princip alltid en stark ägarfamilj som huvudägare.

På Stockholmsbörsen finns idag drygt 10 noterade investmentbolag, med flera olika inriktningar. Vissa fokuserar på att äga aktier i världsledande stora bolag, andra fokuserar på mindre tillväxtbolag. Vissa favoriserar börsnoterade innehav, andra har en stor del onoterade innehav eller en mix av båda kategorierna. Vissa investmentbolag är passiva ägare, andra desto mer aktiva med löpande operativt engagemang.

Här kan du läsa mer om varför jag tycker investmentbolag passar så bra för nybörjaren.

Utöka med ett par stabila bolag

Sen är det dags att själv välja ut en eller ett par (på sikt säkerligen fler) aktier att plocka in i portföljen. Här kan man med fördel välja stabilare bolag som visat upp långsiktig vinsttillväxt och som ger utdelning. Men stirra dig inte blind direktavkastningen. Det är inte så att högst direktavkastning per definition är bäst. En hög direktavkastning kan även vara ett tecken på att bolaget förväntas sänka utdelningen. Aktierna på Stockholmsbörsen ger i snitt en direktavkastning på 3-4 procent. Tittar du på en aktie vars direktavkastning vida överstiger det, kan det även vara en anledning till att kika lite extra noga på den bakomliggande orsaken. På samma sätt som det kan finnas anledning att titta lite extra noga på varför ett bolag inte ger utdelning. Är det kanske ett tillväxtbolag som inte går med vinst ännu och i så fall varför?

Annons

Aktier som ditt hjärta klappar extra för

En ytterligare möjlighet är att för en mindre del av pengarna köpa aktier i ett bolag man själv är intresserad av. Det kan vara ett bolag där du själv är kund, eller kanske bolag verksamma i en bransch du tycker är spännande eller något annat som gör att just detta bolag är lite roligare att följa. Det här är på intet sätt ett krav, men många tycker det är mer intressant att följa bolag som hjärtat klappar lite extra för. Viktigt att tänka på är dock att det är skillnad på bolag och aktie. Att man gillar själva bolaget behöver inte betyda att aktien är köpvärd.

ISK eller KF det naturliga valet

Självklart bör Gustav ha aktierna på ett ISK eller i en kapitalförsäkring (KF). Det gör att utdelningen i det närmaste blir skattefri. Han kan ju köpa nya aktier eller  fonder för utdelningarna utan att det dras 30 % vinstskatt innan. En klar fördel när man vill bygga upp sig en pengamaskin.

Fyra tips för ett framgångsrikt aktiesparande

Till sist gäller det att komma ihåg att sparande och investeringar är ett marathon. Att investera första 1 000, 10 0000 kronorna är ett jättebra första steg, men för att bli långsiktigt framgångsrik måste man fortsätta att tänka på ett par relativt enkla saker:

 • Våga vara långsiktig – De flesta finansiella solskenshistorier har en sak gemensamt, nämligen den att spararen varit långsiktig. Och här pratar vi inte ett år eller två. Här pratar vi decennium. 
 • Köp mer när det gör som ondast – De bästa affärerna tenderar att göras i sämre tider. Sannolikheten att pricka botten med allt sparande är större i teorin än i praktiken, men påminner om att de bästa affärerna tenderar att göras i de sämsta av tider. Ju mer börsen stigit desto mer av potentialen i det kortsiktiga perspektivet är uttömd och vice versa. En stor nedgång på börsen är förmodligen bland det bästa som kan hända för en person som äntrar börsen och börjar sitt bygge av en aktieportfölj.
 • Återinvestera utdelningen – En återinvesterad utdelning borgar för en god totalavkastning. Ratos är ett skolboksexempel: den som investerade 1 000 kronor i samband med börsintroduktionen 1954 fick se sin investering växa till 8,5 miljoner kronor 2011. Den som ”glömt” att återinvestera utdelningen fick blott nöja sig med 900 000 kronor. Det visar på kraften i ränta-på-ränta effekten och vikten av att återinvestera utdelningen.
 • Tänk på balansen – Det är mycket viktigt att ha en god riskspridning i portföljen för att minimera bolagsrisken. Men antalet bolag hjälper dig föga om balansen är alldeles för undermålig. Låt säga att du har en portfölj som består av 10 aktier men där en aktie utgör 91 procent av det totala värdet och de övriga 9 aktierna vardera utgör en procent. Det är lätt att inse att detta är som att sätta en sumobrottare på relingen på en liten eka. Risken att ekan kantrar och alla faller ned i det kalla vattnet är överhängande. Tänk därmed både på riskspridningen och balansen.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat att vi ger tillbaka alla avgifter på alla fonder? Det sker helt automatiskt för dig som inte kommit över 50 000 kronor i samlat sparande hos oss. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Vilka aktier skulle du köpa för 10 000 kr?

Johanna

Vill du lära dig mer? Här hittar du all information om hur du skapar dig en bra sparstrategi. Lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

16 svar till “Investera 10 000 kronor”

 1. Ni aktieförsäljare alltså. De mest på börsen avkastar dåligt, i jämförelse med vad du har möjlighet att avkasta med en egen firma/företag/bolag. Vill du investera pengar på börsen är det nog bäst att köpa tillväxtbolag i Amerika men de är inte så populärt bland lekmän i Sverige. De är mest utdelningskaktier o ”stabila bolag” som är melodin i landet. De är enkla ord aktiemäklare använder som alltid går hem. 😀

 2. Bra inlägg. Jag gillar också investmentbolag som förslag för de som börjar med lite pengar. Och så älskar jag förstås aktier med utdelning. Alltid skönt att se utdelningen ramla in på kontot så man kan återinvestera.
  Jag försöker dela upp inom olika branscher på mitt ISK, men har även ett KF-konto på Avanza där jag har en del utländska aktier med bra utdelning och inom olika branscher och valutor.
  När man väljer stabila företag (i alla fall historiskt stabila) så känner jag mig säkrare och man behöver inte bry sig så mycket om svängningarna som påverkas av stressade människor som säljer sina aktier. Så länge utdelningen rullar in och aktien stiger lite lagom så är det bara bra… Och så blir det så mycket bättre.

  • Jätteglad för tips på aktier med möjlig utdelning, och även gärna utländska sådana. Svårt när man är nybörjare. Tack på förhand!

 3. Med denna summan hade blvit fonder
  50% global fossilfri
  10% spiltan inves.
  30% xact högutdelare
  10% swedbank technolgy

 4. Hade varit så intressant med ett likande inlägg fast avseende en investering av högre summa, 150-200 000. Vilken strategi bör man ha då?

 5. Jag skulle börja med att sätta in 2000 kr i en bra global aktiefond samtidigt som jag skulle sätta in resten i en företagsobligationsfond så att pengarna inte ligger helt och bara väntar. Många bäckar små. Varannan månad eller så så skulle jag investera ytterligare 2000 kr i en ny fond. Kanske en Sverigefond småbolag nästa gång. Och sen fylla på dessa två aktiefonder.

 6. Kanske Berkshire Hathaway är ett bra alternativt i nuläge? Stort och stabilt investment bolag som ligger fortfarande låg i priset? Nackdelen är att de ger inga utdelningar.

  • Berkshire har ju inte riktigt gått lika bra som vi är vana vid senaste åren, men absolut en spännande aktie. Som nybörjare tycker jag dock tt man kan börja med de fina utbud av investmentbolag som finns på Stockholmsbörsen. Tänker att det är en lägre tröskel. //JOhanna

   • Måste hålla med Johanna här. Warren buffet säger själv att de presterat sämre på senare år främst på grund av deras klumpiga storlek.

 7. Hade gjort det så enkelt som möjligt, Länsförsäkringar Global Indexnära eller Avanza Global. Vill man ha en liten aktieportfölj så kan man göra det vid sidan av för mindre summor :)) då sover man alltid gott om natten!

 8. Återinvestera utdelningen? Lite orealistiskt. Du sprider 10000 över 10 aktier så har du 1000 i varje bolag. Med direktavkastning på 4% får du 40 kronor per år. Att köpa aktier för 40 kronor och betala 1 krona i courtage gör att du ligger -2,5% och det är inte ens möjligt om pris per aktie är mer än 40 spänn. Att göra så med utländska aktier ännu dummare såklart.

 9. Ett par enskilda investmentbolag eller en fond som investerar i flera investmentbolag?
  Vad är skillnaden i risk på låt säga 2000 kr som en start och 1000 kronor löpande insättning varje månad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.