Kan man ha ha flera ISK?

Av Johanna Kull

05 nov 20

Share

Finns det någon nackdel att ha flera ISK? En vanlig fråga som jag ofta ser ställas i olika investeringsgrupper. Och det korta svaret är nej, det finns ingen tydlig nackdel att ha flera ISK. Tvärtom, många är vi som tycker att sparandet blir mer strukturerat.

Olika ISK för olika strategier

Fördelen med att ha flera ISK är att du enklare kan utvärdera och jämföra dina kanske olika strategier. Du kan också sortera dina sparpengar i potter utifrån sparhorisont och vad du har för mål med pengarna, och utvärdera det mot olika index. Ett femårigt målsparande vill du ju inte jämföra med ett rent aktieindex, vilket du däremot vill med ett 30-årigt pensionssparande.

Själv har jag tre ISK:n och en kapitalförsäkring, som jag döpt utifrån vad jag har investerar i. Ett ISK med bara aktier, ett med enbart fonder, ett med lite mindre mer riskfyllda tillväxtaktier samt en kapitalförsäkring för mina utländska aktier.

Anledningen till denna uppdelning är att jag vill kunna jämföra min egen prestation (d.v.s. mina egna aktieval) med hur fonderna utvecklas. Är det så att jag år efter år hackar efter och får en lägre avkastning än vad fondportföljen ger, jag då kanske jag enbart borde satsa på fonder. Och vice versa, presterar aktieportföljen konstant bättre, ja då är det där jag borde lägga mest krut.

Tillväxtportföljen är betydligt mindre än den ordinarie aktieportföljen. Detta för att den består av mindre tillväxtbolag med högre risk, där jag investerar en betydligt mindre peng än vad gör i mer mogna bolag med stabil intjäning.

Att de utländska aktierna ligger i en kapitalförsäkring har även det en naturlig förklaring. Som stavas utländsk källskatt. Du kan läsa med om det här.

Flytta mellan olika ISK?

Att flytta fonder eller aktier mellan olika ISK kostar inte en krona och det innebär heller ingen extra skatt. Så du kan lätt städa och ändra mellan kontona. Det är däremot inte möjligt att flytta värdepapper mellan ett ISK och en Kapitalförsäkring. Att flytta in värdepapper från ett aktie- och fondkonto till ISK går, men innebär en skattemässig effekt, då överföringen som görs i samband med flytten skatterättsligt betraktas skatterättsligt som en försäljning.

Hu många ISK har du?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg

Kommentarer

10 svar till “Kan man ha ha flera ISK?”

 1. Hej Johanna och tack för en intressant artikel. Jag har två kapitalförsäkringar, vet du om jag bestraffas skattemässigt när jag för över pengar mellan dessa?

 2. Kör exakt samma upplägg som du gör, En för utländska aktier, en för svenska aktier, KF barn till barnen, samt 2 isk för fonder. En för pensionsparande och en för framtidaplaner.

 3. Hej Johanna Det var intressant o läsa så om jag nu väljer o starta ytterligare ett isk o flytta fonderna dit så blir det ingen skatt då?

  • Det här borde internetbankerna kunna lösa på ett mycket bättre sätt för oss kunder. Jag är ingen fan av att man är tvungen att lösa det med flera isk/kap, det ultimata sättet att lösa detta på är att man själv skulle kunna kategorisera och jämföra sin innehav (tex. 12 aktier mot en fond) helt hur man själv känner för och spara dessa jämförelsekonfigurationer, morningstar har en sådan lösning men den är endast till för fonder och absurt klumpig att använda.

 4. Det där har jag aldrig tänkt på. Men det låter ju smart att kunna ha koll på olika strategier. Även om jag nu bestämt mig för den strategi jag kör med och den verkar fungera bra. Men det där ska jag fundera på. Bra tips!! //aktiegubben.se

 5. Hej,

  Jag blev lite sugen på att börja dela upp mina pengar i flera isk för den anledningen som ni skriver om, att följa olika strategier. Jag blir dock inte klok på om det går att göra det utan att få högre courtagekostnader. Det är två scenarion som jag ser som kommer att kosta mig mer pengar om jag väljer att dela upp mina pengar i fler konton.

  1) Jag handlar för olika stora belopp på olika konton. Vad jag förstår det som så kan man endast ha en courtageklass på alla konton gemensamt. Här ser jag problem då jag i en mer långsiktig portfölj skulle vilja sprida riskerna betydligt mer och låt säga köpa för 1000 kr i vardera aktier. I min mer kortsiktiga portfölj så kan jag ha ett eller två innehav som högst och göra affärer uppemot 100 000 kronor. I det här scenariot så skulle jag behöva ha olika courtageklasser för de olika kontona för att inte betala överpris för mina aktieaffärer. Jag kan självklart komma runt detta genom att skapa två inloggningar alternativt ha kontona på olika banker, det hade dock varit smidigt att ha allt på samma ställe. Är det något som går att göra idag bara att jag har missat det? eller är det något som kan lösas framöver?

  2) Jag som är Avanza pro medlem har förmånen att göra hur många avslut jag vill på tre olika kursnivåer i en och samma aktie under samma dag och courtaget kommer att slås ihop som ett avslut. Här ser jag också en onödig kostnad om jag handlar i samma aktie under samma dag från två av mina konton, då kommer jag att behöva betala dubbla courtage. Handlar jag istället en större volym från endast ett konto så kommer jag undan med ett courtage.

  Statistik är fantastiskt men utifrån sättet jag handlar på så anser jag att det kommer att kosta mig för mycket att dela upp mina pengar i fler portföljer. Jag är alltså nyfiken på om det är något jag har missat i mina två scenarion eller om det finns något sätt att komma runt utökade courtagekostnader som jag inte har tänkt på?

  Tacksam för svar.

  /Jonatan

 6. Jag har 2 isk konton. Ett för Långsiktigt/Pension och ett till Målspar där jag kombinerar med sparkonto med ränta 🙂

 7. ISK till barnet
  ISK med familjepeng
  ISK personligt konto svenska aktier och räntor samt fonder
  KF med ETFer och utländska aktier.

  Superlånet på samtliga

 8. Hur ser ni på att ha flera ISK i olika banker? Bra med spridning eller förlorar man på att inte använda samma bank till allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.