Pension för 70-talister

Av Johanna Kull

03 feb 20

Share

Ett pensionskapital som vuxit under flera år, samtidigt som du har långt kvar till pension. Ja som 70-talist befinner du dig i ett gyllene läge vad gäller pensionen. Pengarna är tillräckligt stora för att du ska ”orka” bry dig,  samtidigt som de har många år kvar att växa. Att då lägga 30 minuter på att ge dina pensionspengar lite extra kärlek, är en väl investerad halvtimma och kan innebära tusentals kronor mer i pension. Varje månad.

Som 70-talist kan du räkna med att få ca 55 procent av din slutlön i pension. Det visar en rapport genomförd av minPension 2018. Är det något du kan och vill leva på? Jag tror inte att jag sticker ut hackan alltför mycket när jag påstår att många av oss nog skulle tycka är halva lönen vore lite knappt. Som tur är finns det sätt att förbättra din framtida lön. I vissa fall utan att behöva spara eller jobba mer.

4 steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

 1. Gör en pensionsprognos – Att skaffa sig koll är A och O och en förutsättning för att göra medvetna val. Logga därför in på minPension och gör en pensionsprognos för att ta reda på vad du just du kan förvänta dig.
 2. Se över fördelningen börs ränta – Hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Det finns inget enkelt rätt svar här men ett vanligt misstag är att ha för mycket i räntor lite för tidigt. Som 70-talist har du 20-30 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen och med den sparhorisonten är fortfarande 100% aktiefonder det naturliga valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier/aktiefonder det som givit bäst avkastning.
 3. Spara på flera marknader –  Spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett bra hjälpmedel är att använda sig av är Avanzas portföljgenerator som hjälper dig hitta bra fonder och ge dig rätt riskspridning. Tumregeln är hursomhelst, ju smalare fond desto mindre plats i din portfölj bör den ha.
 4. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit, kanske inte låter så mycket men effekten på din pension kan bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. Gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara, gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad pension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalade tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. Helt i onödan. Varför betala för skalet när du sen ändå betalar för fonderna som ryms inom försäkringen? På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll och jämföra vad prislappen är hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,4 procent. Här en lista med lågprisfonder.

2 sätt att öka själva sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt och effektivt sätt att få ut mer, är alltså att jobba något år extra. Till 67 istället för 65 och så vidare. Men det kanske du inte vill. Eller kan. Hur som helst är det inget beslut du kan ta nu. Det vi däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra själva. Beroende på vilken lön du har kan det även löneväxling vara ett alternativ.

 1. Spara extra – Konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på XX kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i kapitalförsäkring.
 2. Löneväxla – tjänar du över 45 865 kronor/månad kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har jag bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här tre avsnitt av Avanzapodden där jag och min kollega Nicklas går igenom pensionens alla delar.

//Johanna

PS. Här kan du läsa om hur du sparar till pensionen som 60-talist, och 80-talist

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

Ett svar till “Pension för 70-talister”

 1. ”Som 70-talist har du 20-30 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen”

  Hur gammal är den här artikeln egentligen? Eller räknar ni med en pensionsålder på 70 redan?

  Mig veterligen har jag 14 år kvar tills jag ska börja ta ut pensionen, och jag är 70-talist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.