Pension för 70-talister

Av Moa Langemark

10 jan 22

Share

Född på 70-talet? Grattis, du har nu ett gyllene tillfälle för din pension. Genom några enkla tips kan du förbättra din framtida lön – i flera fall utan att ens behöva spara eller jobba mer.

Ett pensionskapital som vuxit under flera år, samtidigt som du har långt kvar till pension. Ja som 70-talist befinner du dig i ett gyllene läge vad gäller pensionen. Pengarna är tillräckligt stora för att du ska ”orka” bry dig,  samtidigt som de har många år kvar att växa. Att då lägga 30 minuter på att ge dina pensionspengar lite extra kärlek, är en väl investerad halvtimma och kan innebära tusentals kronor mer i pension. Varje månad.

Annons

Fyra steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

  1. Gör en pensionsprognos – att skaffa sig koll är A och O och en förutsättning för att göra medvetna val. Logga därför in på minPension och gör en pensionsprognos för att ta reda på vad du just du kan förvänta dig.
  2. Se över fördelningen börs ränta – hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Det finns inget enkelt rätt svar här men ett vanligt misstag är att ha för mycket i räntor lite för tidigt. Som 70-talist har du 20-30 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen och med den sparhorisonten är 100% aktiefonder det naturliga valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier/aktiefonder det som givit bäst avkastning.
  3. Spara på flera marknader – spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett bra hjälpmedel att använda sig av är vår portföljgenerator som hjälper dig hitta fonder och en bra riskspridning. Tumregeln är, ju smalare fond desto mindre plats i din portfölj bör den ha.
  4. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit, kanske inte låter så mycket men effekten på din pension kan bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. Gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara, gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad pension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalade tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. Helt i onödan. Varför betala för skalet när du sen ändå betalar för fonderna som ryms inom försäkringen? På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll och jämföra vad prislappen är hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,2 procent. Här en lista med lågprisfonder.

Två sätt att öka själva sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt och effektivt sätt att få ut mer, är alltså att jobba något år extra. Till 67 istället för 65 och så vidare. Men det kanske du inte vill. Eller kan. Hur som helst är det inget beslut du kan ta nu. Det vi däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra själva. Beroende på vilken lön du har kan det även löneväxling vara ett alternativ.

  1. Spara extra – konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på till exempel 500 kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i kapitalförsäkring.
  2. Löneväxla – tjänar du över 47 748 kronor/månad (gäller för 2022) kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har min kollega Johanna bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här kan du läsa om pensionens alla delar.

/Moa

PS. Här kan du läsa om hur du sparar till pensionen som 60-talist, 80-talist och 90-talist.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg