70-talister – så sparar du bäst till din pension

Av Felicia Schön

10 feb 23

Share

Ni som är födda bland senapsgula tröjor och utsvänga jeans har fortfarande ett gyllene tillfälle att öka er pension ordentligt. Genom några enkla tips kan du förbättra din framtida lön – i flera fall utan att ens behöva spara eller jobba mer.

Ni 70-talister har en pension som vuxit under flera år, samtidigt som det är långt kvar till pension. Pensionsåldern är tillräckligt nära för att det börjar bli högaktuellt att sätta sig in i, samtidigt som pengarna har många år kvar att växa. Så försök lägga 30 minuter om året på att ge dina pensionspengar lite extra kärlek – det är en väl investerad halvtimma och kan innebära tusentals kronor mer i pension. Varje månad.

4 enkla steg för att öka din pension – utan att spara mer

1. Gör din årliga pensionsprognos
Att ha koll på pensionen är viktigare än man tror och det är en förutsättning för att göra medvetna val. Logga in på minPension och gör en pensionsprognos för att ta reda på vad du just du kan förvänta dig. Ju närmare din pension du kommer, desto mer träffsäker blir prognosen. Många vet inte hur de ska tolka sin pensionsprognos eller blir oroliga. Det är helt normalt och det finns fortfarande gott om tid att spara undan extra.

2. Se över hur dina pensionspengar är placerade och våga ta hög risk
Hur stor andel är placerat i räntor jämfört med aktiefonder? Ett vanligt misstag är att ha för mycket exponering mot lågräntefonder med ränteplaceringar lite för tidigt. Som 70-talist är det 10-20 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen. För ett så pass långsiktigt sparande är 100% aktiefonder det naturliga valet för att maximera möjligheten till avkastning. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier eller aktiefonder det som gett bäst avkastning.

3. Sprid riskerna genom att spara på flera marknader
Du kan med fördel spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett smart sparverktyg att använda sig av är vår portföljgenerator som hjälper dig hitta fonder och den ger dessutom ett bra förslag på riskspridning över olika geografier. Tumregeln är, breda och billiga fonder i basen på din portfölj samt smala och nischade som ”krydda” på toppen.

4. Samla ditt sparande och slipp tråkiga avgifter

För att maxa din pension är det smart att undvika tråkiga avgifter som äter upp delar av den. För dig med kollektivavtalad tjänstepension är detta ingen större fråga, för i de är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalad tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del aktörer som tar ut enormt höga avgifter för pensionen.

Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen avgift utöver den eventuella fondavgiften. Vill du se om du har några dyra tjänstepensioner som ligger gömda någonstans? Med vår roliga och prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla tjänstepensioner och visar direkt om du kan rädda dem från avgifter eller inte.

När du sedan väljer fonder är det också bra att hålla kolla på avgiften och hålla den låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift är riktigt billigt. Här är en lista med fonder med låga avgifter – sortera på ”total avgift” för att hitta alla våra billiga fonder!

Annons

Två extra tips för en bättre pension

Vår pension påverkas av hur länge vi arbetar och vilken lön vi har. För att få så bra pension som möjligt är det därför viktigt att försöka jobba så mycket heltid som är möjligt och försöka få upp lönen. Ja, men det är ju lättare sagt än gjort. Men det vi däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra själva.

1. Spara extra, gärna månadsvis – för många det mest effektiva och enkla sättet att öka pensionen. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett extra sparande på 1 000 kr i månaden kan ge dig (spoiler: mycket!). Ett bra alternativ är att spara i aktiefonder eftersom hög risk ökar möjligheten till hög avkastning.

2. Löneväxla – tjänar du över 49 967kronor/månad (gäller för 2023) kan det vara mycket fördelaktig att löneväxla. Läs mer om för- och nackdelarna med löneväxling i detta inlägg.

Vill du lära dig mer om pension? Här kan du läsa om pensionens alla delar.

/Felicia

Är du nyfiken på hur man kan spara till pensionen i andra åldrar? Här kan du läsa om pension för 60-talisterna, 80-talisterna och 90-talisterna.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg