Är du 70-talist? 4 tips för högre pension

Av Felicia Schön

14 feb 24

Share

Du som är 70-talist har en pension som redan vuxit under många år, samtidigt som det är långt kvar till pension. Du befinner dig alltså riktigt guldläge för pensionen – den är tillräckligt nära för att vara i sikte, men tillräckligt långt bort för att ha en chans att växa till sig ordentligt.

1. Se till att din pension är investerad på börsen

Pensionen består som bekant av tre delar (allmän pension, tjänstepension, privat pensionssparande) som du i viss utsträckning kan välja hur det placeras. Få koll på de tre delarna här.

Tjänstepensionen och det privata pensionssparandet är det som du har störst möjlighet att själv påverka genom några enkla medel.

Ett av de största misstagen i dessa delar av pensionssparandet är att inte investera det på börsen i aktier eller fonder och alltså inte våga utsätta sparandet för risk. Risk i ett investeringssammanhang är nödvändigt, för det är det som ger dig möjlighet att få en relativt hög förväntad avkastning i det långa perspektivet. När vi pratar om hög risk så pratar vi om aktier eller aktiefonder och det passar bra för sparande som är mer än 5 år bort. Låg risk är sparkonto eller räntefonder och passar bra för ett kortsiktigt sparande.

För de flesta är den enklaste vägen till ett börssparande att starta ett pensionssparande med en fondportfölj. Vi har några smarta fondverktyg som kan hjälpa dig att bygga din fondportfölj. Avanza Auto gör allt automatiskt, fondportföljsgeneratorn hjälper dig att sätta ihop en portfölj, eller så väljer du själv ut fonder från fondlistan. Låt ditt intresse och lust avgöra hur mycket du vill göra själv!

Annons

 

2. Flytta pensionen för att undvika dyra avgifter

Det kan bli ett dyrt misstag att inte ha koll på vilka avgifter du betalar för din pension. Många pensionsaktörer tar nämligen ut kapitalavgifter och administrativa årliga avgifter som äter upp delar av din tjänstepension. Det kan låta som inga pengar alls med en avgift på 0,6% per år, men med stora summor pengar och lång tid blir det verkligen mycket pengar som äts upp.

Vill du se om du har några dyra pensioner som ligger gömda någonstans? Med vår prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla pensioner och visar direkt om du kan flytta dem från avgifter eller inte. Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen kapitalavgift (bara eventuell fondavgift).

På tal om fondavgifter – de är också bra att ha koll på och hålla den relativt låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift för indexfonder är riktigt billigt. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka med fondavgifterna.

3. Var medveten om hur dina livsval påverkar dig

Den stora delen av pensionen påverkas av hur stor vår livsinkomst är, vilket i sin tur påverkas av hur mycket vi arbetar. Därför är det viktigt att vara medveten om hur vissa livsval påverkar pensionen för att lägga upp en plan för hur det kan kompenseras.

Vanliga händelser som påverkar pensionen negativt är: arbeta deltid, komma ut sent i arbetslivet eller ta all föräldraledighet och VAB själv (och alltså inte dela med en eventuell partner). Livet händer, och det är inte alltid det går att påverka. Men då kan det vara bra att försöka lägga undan extra privat, för att kompensera för uteblivna pensionen.

Och om det finns två föräldrar och ni inte delar lika på föräldraledighet och VAB, se till att ni mellan varandra kompenserar pensionen för den som är hemma mer med barnen. Genom tjänsten Charly kan ni få hjälp att räkna ut hur mycket som bör kompenseras.

4. Sist men inte minst – öka sparandet på olika sätt

  • Löneväxla Tjänar du över 51 300 kronor/månad (gäller för 2024) kan det vara väldigt fördelaktigt att löneväxla för att öka pensionssparandet. Läs mer i detta inlägg.
  • Spara extra Om du har möjlighet att avsätta några extra tusenlappar till ditt långsiktiga börssparande kan det växa till sig och bli en extra guldkant för din pension. Testa gärna vår sparkalkylator för att räkna ut vad olika månadssparande kan ge dig.

Lyssna gärna på Avanzapodden (klick!) om hur du enkelt kan få en schysst pension!

Ta vara ordentligt på ditt guldläge nu – lycka till!

/Felicia

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg