Pension för 80-talister

Av Johanna Kull

03 feb 20

Share

Som åttiotalist kan du förvänta dig en pension  i storleksordningen 54 procent av din slutlön. Det visar en rapport genomförd av minPension 2018. Är det något du kan och vill leva på? Jag vågar påstå att de flesta av oss nog skulle tycka är halva lönen vore lite knappt. Som tur är finns det sätt att förbättra din framtida lön. I vissa fall utan att ens behöva spara eller jobba mer.

Som 80-talist befinner du dig dessutom i den gyllene sitsen att du har många år kvar till pensionering. Att då lägga 30 minuter på att ge dina pensionspengar lite extra kärlek, är en väl investerad halvtimma som kan innebära åtskilliga tusenlappar mer i pension. Varje månad.

4 steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

 1. Gör en pensionsprognos – Att skaffa sig koll är A och O och en förutsättning för att göra medvetna val. Logga därför in på minPension och gör en pensionsprognos för att ta reda på vad du just du kan förvänta dig.
 2. Se över fördelningen börs ränta – Hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Det finns inget enkelt rätt svar här men ett vanligt misstag är att ha för mycket i räntor lite för tidigt. Som 80-talist har du 30-40 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen och med den sparhorisonten är fortfarande 100% aktiefonder det naturliga valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier/aktiefonder det som givit bäst avkastning.
 3. Spara på flera marknader –  Spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett bra hjälpmedel är att använda sig av är Avanzas portföljgenerator som hjälper dig hitta bra fonder och ge dig rätt riskspridning. Tumregeln är hursomhelst, ju smalare fond desto mindre plats i din portfölj bör den ha.
 4. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit, kanske inte låter så mycket men effekten på din pension kan bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. Gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara, gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad pension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalade tjänstepension finns det tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. Helt i onödan. Varför betala för skalet när du ändå betalar för fonderna som ryms inom försäkringen? På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll och jämföra vad prislappen är hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,4 procent. Här en lista med lågprisfonder.

2 sätt att öka själva sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt och effektivt sätt att få ut mer, är alltså att jobba något år extra. Till 67 istället för 65 och så vidare. Men det kanske du inte vill. Eller kan. Hur som helst är det inget beslut du kan ta nu. Det du däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra åt dig själv. Beroende på vilken lön du har kan det även löneväxling vara ett alternativ.

 1. Spara extra – Konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på XX kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i kapitalförsäkring.
 2. Löneväxla – tjänar du över 45 865 kronor/månad kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har jag bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här tre avsnitt av Avanzapodden där jag och min kollega Nicklas går igenom pensionens alla delar.

//Johanna

PS. Här kan du läsa om hur du sparar till pensionen som 60-talist och 70-talist

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

3 svar till “Pension för 80-talister”

 1. 54% räcker gott och väl för mig. Problemet är att jag inte är intresserad av att jobba till 67, snarare 37. Så jag lär inte få något i närheten av 54%. Enda lösningen är således att spara enormt mycket nu medan jag jobbar, och skapa min egen pension.

 2. Det här med avgifter… Nåt att ta upp i podden kanske? Avkastning på fonderna visas väl efter att avgiften är dragen? Alltså borde en fond som gett 20 % ett enskilt år men som är lite dyrare (1,5%
  ) vara bättre än en som gett 8 % men bara kostar 0,4? Tänker jag fel?

  • Det beror även på risk och lite andra faktorer varav tur är en. Men JA, det är bättre att få 20% än 8%. Du vet om kostnaden, men inte utfallet. Givet samma innehav så är låg kostnad bättre. Betala inte för något du inte får.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.