Är du 90-talist? 3 tips för högre pension

Av Felicia Schön

19 feb 25

Share

Som 90-talist har du enormt stor möjlighet att påverka din pension så den får de absolut bästa förutsättningarna att växa med ränta-på-ränta-effekten. I samband med det årliga utskicket av det orange kuvertet, som ger dig koll på din allmänna pension, är det verkligen ett ypperligt tillfälle att passa på att också se över de andra delarna av din pension; tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande.

1. Börja pensionsspara tidigt och investera på börsen

Pensionen består av tre delar – allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Få koll på de tre delarna här.

Tjänstepensionen och det privata pensionssparandet är det som du har störst möjlighet att själv påverka med små medel.

Ett vanligt misstag är att inte inse effekten av att börja pensionsspara privat tidigt. När du har närmare 40 år kvar till pensionen så har du verkligen ränta-på-ränta-effekten på din sida och den vinner du mycket på att utnyttja. Så har du inte ett privat pensionssparande än – då är prio ett att sätta igång det!

För de flesta är den enklaste vägen till ett privat pensionssparande att investera i aktiefonder på ett ISK. Antingen så sätter man ihop ett fondsparande själv med fonder från vårt stora sortiment i fondlistanEller så låter man våra fonder Avanza Auto sköta pensionssparandet åt dig – du väljer enkelt risknivå och månadssparande (eller engångsinsättning) och så var det klart!

Pensionsspara med hävstång!

Nytt för 2025 är att vi har gjort Avanza Auto 6 mer offensiv genom en hävstång på i snitt 14%. Det innebär större möjlighet till högre avkastning på lång sikt men också högre risk, särskilt på kort sikt, vilket gör att det är ett bra alternativ för sparande med lång sikt – som pensionen. Läs mer om nya Avanza Auto 6 här.

Annons

 

2. Flytta pensionen för att undvika dyra avgifter

Det kan bli ett dyrt misstag att inte ha koll på vilka avgifter du betalar för din tjänstepension och privata pension. Många pensionsaktörer tar nämligen ut kapitalavgifter och administrativa årliga avgifter som äter upp delar av din tjänstepension. Det kan låta som inga pengar alls med en avgift på 0,6% per år, men med stora summor pengar och lång tid blir det stora summor pengar som hade kunnat gå till dig istället.

Vill du se om du har några dyra pensioner som ligger gömda någonstans? Med vår prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla pensioner och visar direkt om du kan flytta dem från avgifter eller inte. Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen kapitalavgift (bara eventuell fondavgift).

På tal om avgifter – det kan också vara bra att ha koll på fondavgifterna och hålla de låga. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift för indexfonder är riktigt billigt. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka med fondavgifterna.

3. Var medveten om hur dina livsval påverkar dig

Den stora delen av pensionen påverkas av hur stor vår livsinkomst är, vilket i sin tur påverkas av hur mycket vi arbetar. Därför är det viktigt att vara medveten om hur vissa livsval påverkar pensionen för att lägga upp en plan för hur det kan kompenseras.

Vanliga händelser som påverkar pensionen negativt är: arbeta deltid, komma ut sent i arbetslivet eller ta all föräldraledighet och VAB själv (och alltså inte dela med en eventuell partner). Livet händer, och det är inte alltid det går att påverka. Men då kan det vara bra att försöka lägga undan extra privat, för att kompensera för uteblivna pensionen.

Och om det finns två föräldrar och ni inte delar lika på föräldraledighet och VAB, se till att ni mellan varandra kompenserar pensionen för den som är hemma mer med barnen. Genom tjänsten Charly kan ni få hjälp att räkna ut hur mycket som bör kompenseras.

Lyssna gärna på Avanzapodden (klick!) om hur du enkelt kan få en schysst pension!

Ta vara ordentligt på ditt guldläge nu – lycka till!

/Felicia

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg