Pension för 90-talister

Av Moa Langemark

10 jan 22

Share

Född på 90-talet? Grattis, du har alla chanser att bygga upp ett sparande som kommer att ge ditt framtida jag rejäla tillskott i plånboken. Genom några enkla tips kan du förbättra din framtida lön – i flera fall utan att ens behöva spara eller jobba mer.

Det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension är att jobba och ha tjänstepension. Men även om det är klart finns det anledning att ge dina pensionspengar 30 minuter extra kärlek. Genom att redan nu spara smartare kan du ge dig själv i flera tusenlappar mer i plånboken. Varje månad.

Annons

Tre steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

  1. Se över fördelningen börs ränta – hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Som 90-talist har du 35-50 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen och med den sparhorisonten är fortfarande 100% aktiefonder det naturliga valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar ingen roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier/aktiefonder det som gett bäst avkastning.
  2. Spara på flera marknader – spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett bra hjälpmedel att använda sig av är vår portföljgenerator som hjälper dig hitta fonder och en bra riskspridning. Tumregeln är, ju smalare fond desto mindre plats i din portfölj bör den ha.
  3. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit, kanske inte låter mycket men effekten på din pension kan bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. Gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara, gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad tjänstepension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalad tjänstepension finns det tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. Helt i onödan. Varför betala för skalet när du ändå betalar för fonderna som ryms inom försäkringen? På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll och jämföra vad prislappen är hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,2 procent. Här en lista med lågprisfonder.

Två sätt att öka ditt sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt och effektivt sätt att få ut mer, är alltså att jobba något år extra. Men det kanske du inte vill. Eller kan. Hur som helst är det inget beslut du kan ta nu. Det du däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra åt dig själv. Inte minst om du gått ner i deltid när du blivit förälder och/eller väljer att vabba mer – då kan det snarare vara aktuellt att din partner kompenserar dig för ditt inkomstbortfall OCH förlorad intjäning till pension. Beroende på vilken lön du har kan ett alternativ också vara löneväxling.

  1. Spara extra – konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på till exempel 500 kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i kapitalförsäkring. Likaså är det viktigt att bli kompenserad för inkomstbortfall i samband med att man blir förälder och under småbarnsåren – gärna i ett långsiktigt sparande på börsen.
  2. Löneväxla – tjänar du över 47 748 kronor/månad (gäller för 2022) kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har min kollega Johanna bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här kan du läsa om pensionens alla delar.

PS. Här kan du läsa om hur du sparar till pensionen som 60-talist, 70-talist och 80-talist.

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg