Pension för 90-talister

Av Johanna Kull

04 feb 21

Share

En inkomst på halva din lön, är det något du kan och vill leva på? Det är ungefär vad du som 90-talist kan förvänta dig i pension. Jag vågar påstå att de flesta nog tycker att halva lönen vore lite knappt. Som tur är finns det sätt att förbättra din framtida lön. I flera fall utan att ens behöva spara eller jobba mer.

Det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension, det är att arbeta och ha tjänstepension. Men även om det är klart finns det anledning att ge dina pensionspengar 30 minuter extra kärlek.

Utifrån en rapport rapport genomförd av minPension 2018 kan man dra slutsatsen att du som 90-talist kan förvänta dig omkring halva din lön i pension. Det kan låta skrämmande. att vara ledig är ju dyrt och även om pensionen är långt bort, så är det nog inte ett scenario där vi behöver vända och vrida på varenda krona som drömmer om när vi blickar framåt. Som tur är, har du alla möjligheter att påverka detta. Att se över och i vissa fall skruva på sitt sparande kan innebära åtskilliga tusenlappar mer i pension. Varje månad.

3 steg för en öka ditt pensionskapital – utan att spara mer

  1. Se över fördelningen börs ränta – Hur stor andel av ditt pensionssparande är placerat i räntor och hur stor andel ligger i aktier/aktiefonder? Som 90-talist har du 35-50 år kvar innan det är dags att ens börja ta ut pensionen och med den sparhorisonten är fortfarande 100% aktiefonder det naturliga valet. Visst svänger de mer i värde men det spelar ingen roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktier/aktiefonder det som givit bäst avkastning.
  2. Spara på flera marknader –  Spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Ett bra hjälpmedel är att använda sig av är Avanzas portföljgenerator som hjälper dig hitta bra fonder och ge dig rätt riskspridning. Tumregeln är, ju smalare fond desto mindre plats i din portfölj bör den ha.
  3. Banta avgifterna – en halv procent hit eller dit, kanske inte låter mycket men effekten på din pension riskerar bli brutal. Avgifter kan liknas vid karies i tänderna. Gör inte så stor skada direkt, men låter vi dem vara, gröper de stora hål i ditt sparande över tid. I ett långsiktigt sparande som pensionssparande är det alltså viktigt att inte låta dem verka ostört. För dig med kollektivavtalad pension är detta ingen större fråga, där är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalade tjänstepension finns det tyvärr en hel del bolag som tar ut hiskeligt höga försäkringsavgifter. Helt i onödan. Varför betala för skalet när du ändå betalar för fonderna som ryms inom försäkringen? På sajten konsumenternas.se kan du göra en enkel koll och jämföra vad prislappen är hos olika bolag. Vad gäller fonder så har en billig fond en avgift på max 0,4 procent. Här en lista med lågprisfonder.

2 sätt att öka själva sparandet

Vår pension påverkas av hur mycket vi arbetar och vilken lön vi har. Ett enkelt och effektivt sätt att få ut mer, är alltså att jobba något år extra, men det kanske du inte vill. Eller kan. Hur som helst är det inget beslut du kan ta nu. Det du däremot kan göra redan idag är att att spara lite extra åt dig själv. Beroende på vilken lön du har kan det även löneväxling vara ett alternativ.

  1. Spara extra – Konkret och enkelt. Är du inte nöjd med din prognos är detta det mest konkreta och enkla du kan göra. Förutom att gå upp i tid/jobba längre vill säga. Använd dig gärna av sparkalkylatorn för att se vad ett sparande på XX kronor i månaden kan ge dig. Spara i aktiefonder på ISK eller i kapitalförsäkring. Här har min kollega Nicklas skrivit mer om varför man bör månadsspara på börsen.
  2. Löneväxla – tjänar du över 45 865 kronor/månad (gäller för 2021) kan det vara fördelaktig att löneväxla. Här har jag bloggat mer om för-/nackdelarna med löneväxling.

Vill du lära dig mer om pension? Här tre avsnitt av Avanzapodden där jag och min kollega Nicklas går igenom pensionens alla delar.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

3 svar till “Pension för 90-talister”

  1. Halva slutlönen är inte samma sak som halva lönen, särskilt inte för nittiotalister, som är i början av sin karriär och har fyrtio år kvar av löneökningar.

  2. Gällande fonder med låg avgift, varför? Det räcker att en aktiv förvaltad fond presterar någon procent bättre för att direkt ge mer avkastning, trots 0,X% dyrare avgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.