90-talister – så sparar du bäst till pensionen

Av Felicia Schön

10 feb 23

Share

90-talister som föddes in i en era med pojkband och sitcoms har fortfarande ett helt arbetsliv kvar att påverka pensionen till det bättre. Här är några smarta tips på saker du kan göra för att boosta pensionen!

Många kan säkert känna igen sig i att det är svårt att hitta motivationen till att tänka på pensionen när det är 35–45 år kvar tills det är dags. Men försök se över din pension en gång om året, en halvtimma räcker. Ditt framtida jag kommer tacka dig, för genom att redan nu börja spara smartare kan du ge dig själv flera tusenlappar mer i pension. Varje månad.

7 tips för att få högre pension

 • Jobba heltid om det är möjligt
  Eftersom pensionen påverkas av hur mycket vi har arbetat genom livet, vår livsinkomst, är det viktigaste du kan göra för din pension att jobba heltid så mycket som möjligt. Det är inte möjligt för alla av olika anledningar, men det är verkligen något man bör eftersträva. I alla fall vara medveten om vilken påverkan deltidsarbete har på pensionen.
 • Se till att du har tjänstepension
  Tjänstepension är den del av pensionen som betalas av din arbetsgivare från det år du fyller 25 år. Har du kollektivavtal har du även tjänstepension. För de utan kollektivavtal finns det inget krav på tjänstepension, även om många arbetsgivare ändå väljer att betala ut tjänstepension. Standard är att sätta av 4,5% av lönen upp till 47 000 (gäller för 2023) och 30% på överstigande del.Har du inte tjänstepension, t.ex om du är egenföretagare, bör du själv sätta av motsvarade 4,5% av lönen för att se till att du har samma tillskott till pensionen som majoriteten av befolkningen har, annars riskerar du att få lägre pension än snittet. Här kan du läsa mer om tjänstepension.
 • Pensionsspara till dig själv
  Redan i tidiga 20-årsåldern kan det vara klokt att börja pensionsspara privat. Det är inte hela världen om du inte börjat göra det än, men ju tidigare du sätter igång desto bättre. Det räcker med små summor, 300 kronor i månaden är bättre än inget. På 40 år kan några 100-lappar i månaden bli 100 000-tals kronor. Testa sparkalkylatorn för att se vad du kan få med ditt privata pensionssparande. Och du – glöm inte att långsiktigt sparande som till pensionen bör sparas i aktiefonder för att maximera möjligheten till avkastning över tid.
 • Löneväxla om du kan
  Om du tjänar mer än 49 967 kronor i månaden (gäller för 2023) kan det vara mycket fördelaktigt att löneväxla. Här kan du läsa mer om för- och nackdelarna med att löneväxla.

Annons

 • Dela lika med din partner
  Eftersom det är livsinkomsten som påverkar pensionen mest så påverkar livshändelser som familjeliv, med föräldraledighet och VAB, pensionen negativt. Därför är det viktigt att i största möjliga mån dela lika på de båda delar med sin partner. I det fall man av olika anledningar inte har möjlighet att dela lika, se till att kompensera den parten som tagit merparten av föräldraledigheten/VAB:en med avsättning till dennes privata pensionssparande.
 • Samla ditt sparande och slipp tråkiga avgifter
  För att maxa din pension är det smart att undvika tråkiga avgifter som äter upp delar av den. För dig med kollektivavtalad tjänstepension är detta ingen större fråga, för i de är avgifterna låga. För dig med icke-kollektivavtalad tjänstepension finns det däremot tyvärr en hel del aktörer som tar ut enormt höga avgifter för pensionen.Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen avgift utöver den eventuella fondavgiften. Vill du se om du har några dyra tjänstepensioner som ligger gömda någonstans? Med vår roliga och prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla tjänstepensioner och visar direkt om du kan rädda dem från avgifter eller inte. Om du är 35 år kan du spara över 1,5 miljon kronor!När du sedan väljer fonder är det också bra att hålla kolla på avgiften och hålla den låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift är riktigt billigt. Här är en lista med fonder med låga avgifter – sortera på ”total avgift” för att hitta alla våra billiga fonder!
 • Våga ta hög risk i din pensionsportfölj
  Med den otroligt långa sparhorisonten är 100% aktiefonder det naturliga valet i pensionssparandet. Visst svänger de mer i värde men det spelar mindre roll för dig som ändå inte ska ta ut pengarna nu. Över tid är aktiefonder med lite högre risk det som gett bäst avkastning.
 • Sprid riskerna på flera marknader
  Du kan med fördel spara i breda fonder så sprider du risken över hela världen och blir inte beroende av en enskild marknad/bransch/politiker. Använd dig av vår portföljgenerator som hjälper dig hitta fonder. Dessutom tar den fram ett bra förslag på riskspridning över olika marknader. Tumregeln är, breda och billiga fonder i basen på din portfölj samt smala och nischade som ”krydda” på toppen.

Livet är långt så se till att få möjligheten att leva ett gott liv även efter pensionen! Heja!
/Felicia

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension.

Relaterade inlägg