Är du 90-talist? 3 tips för högre pension

Av Felicia Schön

14 feb 24

Share

Som 90-talist kan det kännas som det är oceaner av tid kvar till pensionen – och det är just den väldigt långa tiden som är din bästa vän! Som ung i arbetslivet har du alltså enormt stora möjlighet att påverka din pension så den får de absolut bästa förutsättningarna att växa på sig ännu mer.

1. Börja pensionsspara tidigt och investera det på börsen

Pensionen består som bekant av tre delar – allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Få koll på de tre delarna här.

Tjänstepensionen och det privata pensionssparandet är det som du har störst möjlighet att själv påverka med små medel.

Ett vanligt misstag är att inte inse effekten av att börja pensionsspara privat tidigt. När du har närmare 40 år kvar till pensionen så har du verkligen ränta-på-ränta-effekten på din sida och den vinner du mycket på att utnyttja. Så har du inte ett privat pensionssparande än – då är prio ett att sätta igång det!

Eftersom det är väldigt lång tid kvar till pensionen så är det också viktigt att se till att pengarna får växa på börsen – det är så du du kommer åt ränta-på-ränta-effekten. Det gör du bäst genom att investera i aktier eller aktiefonder.

För de flesta är den enklaste vägen till ett börssparande att starta ett pensionssparande med en fondportfölj. Vi har några smarta fondverktyg som kan hjälpa dig att bygga din fondportfölj. Avanza Auto gör allt automatiskt, fondportföljsgeneratorn hjälper dig att sätta ihop en portfölj, eller så väljer du själv ut fonder från fondlistan. Låt ditt intresse och lust avgöra hur mycket du vill göra själv!

Testa gärna vår sparkalkylator för att se hur olika månadssparande kan växa på olika tidsperioder.

Annons

 

2. Flytta pensionen för att undvika dyra avgifter

Det kan bli ett dyrt misstag att inte ha koll på vilka avgifter du betalar för din pension. Många pensionsaktörer tar nämligen ut kapitalavgifter och administrativa årliga avgifter som äter upp delar av din tjänstepension. Det kan låta som inga pengar alls med en avgift på 0,6% per år, men med stora summor pengar och lång tid blir det verkligen mycket pengar som äts upp.

Vill du se om du har några dyra pensioner som ligger gömda någonstans? Med vår prisbelönta funktion Pensionsjakten hjälper vi dig leta rätt på dina gamla pensioner och visar direkt om du kan flytta dem från avgifter eller inte. Vi tror på mer till pensionen, mindre till banken – så hos oss betalar du ingen kapitalavgift (bara eventuell fondavgift).

På tal om fondavgifter – de är också bra att ha koll på och hålla den relativt låg. Riktlinjen är att allt under 0,3% i fondavgift för indexfonder är riktigt billigt. Här kan du läsa mer om hur du kan tänka med fondavgifterna.

3. Var medveten om hur dina livsval påverkar dig

Den stora delen av pensionen påverkas av hur stor vår livsinkomst är, vilket i sin tur påverkas av hur mycket vi arbetar. Därför är det viktigt att vara medveten om hur vissa livsval påverkar pensionen för att lägga upp en plan för hur det kan kompenseras.

Vanliga händelser som påverkar pensionen negativt är: arbeta deltid, komma ut sent i arbetslivet eller ta all föräldraledighet och VAB själv (och alltså inte dela med en eventuell partner). Livet händer, och det är inte alltid det går att påverka. Men då kan det vara bra att försöka lägga undan extra privat, för att kompensera för uteblivna pensionen.

Och om det finns två föräldrar och ni inte delar lika på föräldraledighet och VAB, se till att ni mellan varandra kompenserar pensionen för den som är hemma mer med barnen. Genom tjänsten Charly kan ni få hjälp att räkna ut hur mycket som bör kompenseras.

Lyssna gärna på Avanzapodden (klick!) om hur du enkelt kan få en schysst pension!

Ta vara ordentligt på ditt guldläge nu – lycka till!

/Felicia

Försäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg